Vorige concerten

oktober 2021

Wanneer Concert
07 november 2021
11:00 - 12:15
AMUZ

Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn – entartete musik

VOCAL FABRIC: ‘entartete musik’

met solisten van het Brussels Philharmonic

Verboden muzikale parels postuum erkend: een nederig eerbetoon vervat in een muzikale reis van het bruisende Berlijn doorheen de Holocaust tot bij de muziek die overleeft.

Programma (onder voorbehoud)

Gustav Mahler-Des Knaben Wunderhorn: XII. Urlicht (arr. C. Gottwald)-a capella

Mischa Spoliansky-Alles Schwindel (from “Alles Schwindel”)-Alt, piano en ensemble

Erwin Schulhoff-Suite dansante en jazz, WV 98: Fox-Trot-piano solo

Kurt Weill-Marie Galante: Youkali-Alt, piano en ensemble

Mischa Spoliansky-L’heure Bleue (The Hour of Parting)-Alt, piano en ensemble

Alma Mahler 5 Lieder: I. Die stille Stadt (arr. C. Gottwald]

Ilse Weber-Ich wandre durch Theresienstadt-koor, piano en ensemble (arr)

Hanns Eisler & Kurt Tucholsky-Der Graben (Arr. S. Malzew)-Alt, piano en ensemble

Ernest Bloch-From Jewish Life: I. Prayer-Cello en piano

Viktor Ullman-Fünf Liebeslieder Op.26: II. Am Klavier-Alt, piano en ensemble

Ilse Weber-Wiegala-koor, piano en ensemble (arr)

Carlo Sigmund Taube-Ein jüdisches Kind-SA koor, piano ensemble

Gideon Klein-Lullaby (Arr. for Piano and Cello)-Cello en piano

Adolf Strauss-Ich weiß bestimmt, ich werd Dich wiedersehn (Arr. by Moshe Zorman)

Gustav Mahler-Symphony No. 5 in C-Sharp Minor: IV. Adagietto, “Im Abendrot” (arr. C. Gottwald)-a capella


Lees meer ...

september 2021

Wanneer Concert
03 oktober 2021
11:00 - 12:15
AMUZ

Air4Six

Air4Six is een nieuw vocaal ensemble met sopranen Liesbeth Devos en Astrid Stockman, mezzosopraan Inez Carsauw, tenor Adriaan De Koster, bariton en dirigent Joris Derder en bas Charles Dekeyser.

Programma ‘Music & Flowers For Brexit’

De vocale rijkdom van de Engelse ensemble traditie was, is en zal een hoeksteen blijven van de Westerse muziek, ook na de alom gevreesde Brexit. Daarom duikt Air4Six graag in dit wonderlijke repertoire van de Engelse romantische school, met klinkende namen als Ralph Vaughan Williams, Edward Elgar, Benjamin Britten, Hubert Parry, enz. Naast deze meesterwerken uit de 20ste eeuw krijgen ook meer populaire liederen een welverdiende plaats: de iconen van de Britse popmuziek, The Beatles, passeren de revue en we dompelen ons publiek ook onder in de melancholie van de aangrijpende folksongs van de Britse eilanden. Geniet van de rijke samenklank van zes vocale solisten tot de intimiteit van een duo! Het wordt een boeiende reis door het Groot-Brittannië van de romantiek tot nu! Nog een laatste keer, voor de Brexit.


Lees meer ...

maart 2021

Wanneer Concert
25 april 2021
16:00 - 17:15
Sint-Machariuskerk

GEANNULEERD: Polyfoon o.l.v. Lieven Deroo

GEANNULEERD

Programmatitel: ‘Agnus Dei’ (muziek voor de Goede Week) 

Polyfoon is een projectmatig ensemble van ervaren zangers, in 1999 samengebracht door artistiek leider Johan Geerts en zanger-dirigent Lieven Deroo. Van bij zijn ontstaan heeft het zijn eigen stem laten horen in het Vlaamse koorlandschap. Dat heeft het ensemble gedaan met groots opgezette concertconcepten met muziek, beeld en woord, of projecten met een bijzondere thematiek. Daarbij is er één constante: elk van de projecten is een verrassende confrontatie tussen oude en hedendaagse polyfonie. Polyfoon huldigt dus het ‘ante et nunc’ principe – van vroeger en nu. En elk van de concerten is opgebouwd rond één specifiek thema, verhaal of componist.

Daarvoor vraagt Polyfoon geregeld aan hedendaagse componisten om voor het ensemble nieuw werk te schrijven – Daan Manneke, Geert D’hollander, Willem Ceuleers, Coen Vermeeren, Alain De Ley, Bart Van Reyn, Luc De Winter en Jeroen D’hoe.

Tegenwoordig heeft Polyfoon zijn thuisbasis in Temse, en blijft het ensemble ook een vaste gast in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. Maar Polyfoon concerteerde ook in iconische locaties in het buitenland: de Dom van Avignon, de kathedraal van Salamanca, het Palaçio Naçional de Queluz, de St. Albans Cathedral, Ely Cathedral, de Catedral de San Salvador (Zamora), de Igreja Nossa Senhora da Nazaré, de kerk van San Guiliano dei Fiamminghi in Rome, e.a..

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Polyfoon zijn: een concerttournee met het Vlaams Radiokoor (met het 40-stemmige Spem in Alium van Tallis), de Missa Pro Vivis van Alain De Ley, Anima Mea, een audiovisuele voorstelling over Vesalius met o.a. Michaël Pas, het project ‘L’Homme Armé’ met Warre Borgmans en Stefan Vanfleteren, samenwerkingen met Zefiro Torna, Psallentes, Octopus, K’s Choice, Ensemble Blagovest (LV), en zovele oude en hedendaagse polyfone meesterwerken, gaande van Lassus, Ockeghem en Gesualdo tot Pärt en Tavener.

Lieven Deroo

Lieven Deroo begon zijn zangcarrière als koorknaap in de Schola Cantorum Cantate Domino van zijn geboortestad Aalst. Toen hij het licentiaatsdiploma Economie op zak had, ging hij dwarsfluit studeren aan het Conservatorium te Brussel. Zanglessen kreeg hij eerst van Rita Piron; daarna ging hij zich vervolmaken bij de befaamde bas Guus Hoekman in Nederland en bij pedagoge Lucie Frateur.

Als professioneel zanger kon hij reeds vroeg aan de slag bij het koor van de Nationale Opera en sinds 1985 maakt hij deel uit van het BRTN-koor, het huidige Vlaams Radiokoor, waarmee hij jaarlijks een vijftigtal concerten verzorgt.

Als bassolist zong hij in meer dan 250 concerten in binnen- en buitenland, ook voor radio, televisie en het Festival van Vlaanderen. Zijn repertoire omvat werken uit de Renaissance tot nu. Hij heeft zich gespecialiseerd in missen, cantates, passies en oratoria uit de barokke en klassieke periode.

Als free-lance ensemblezanger was en is hij te horen bij het Nederlands Kamerkoor, La Petite Bande, Il Fondamento, Anima Eterna, Collegium Vocale Gent,  Akademia (F), Psallentes, Currende, de Cappella Pratensis (NL), Utopia, Vox Luminis en het vermaarde Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel  waarmee hij talrijke concerten in binnen- en buitenland zong en meewerkte  aan ca. 17 van hun cd-opnames.

Als koordirigent leidde hij gedurende jaren Het Waas Gemengd Koor uit Lokeren, het Middelburgs Kamerkoor (NL), het Vlaams Radiokoor in de Petite Messe Sollenelle van Rossini en sinds 20 jaar is hij de vaste dirigent van Polyfoon dat zich toelegt op de oude en nieuwe meesters van de a capella polyfonie.

Programma ‘Agnus Dei’ (muziek voor de Goede Week)

Het ‘Agnus Dei’ of het ‘Lam Gods’ staat in de christelijke theologie symbool voor de lijdende christus die zijn leven heeft gegeven voor de medemens en hem daardoor bevrijd van alle zonden. Door de recente restauratie van het schilderij van de gebroeders Van Eyck is het Lam in volle actualiteit, vnl. door de scherpe, doordringende ogen. ‘God ziet u’ schopt de mens als het ware terug een geweten. Vragen als: ‘doe een ander niet aan wat je zelf niet wil aangedaan worden’ en het besef dat we maar een klein stipje zijn in het heelal met een eindig bestaan dringen zich op. Even terug nederig worden en ons laten overspoelen door de mooie klanken van samenzang geproduceerd door de menselijke stem kan soelaas brengen in het mysterie van het leven!

In aanloop naar de Goede Week zingt Polyfoon voor u, naast twee zettingen van het Agnus Dei, muziek voor Witte Donderdag en Goede Vrijdag.

De lamentaties of klaagzangen (Threni, Lamentationes), die worden toegeschreven aan de profeet Jeremia, verwoorden op een ontroerende en diepmenselijke wijze het verdriet om de val van Jeruzalem en de verwoesting van de tempel door de Babyloniërs (586 voor Christus), een ramp die volgens de profeet volledig te wijten zou zijn aan het volk van Israël. Het zou een straf van God zijn voor hun zonden. Als symbool van lijden, maar ook van hoop op Gods verlossende tussenkomst worden deze teksten als lezingen (lectio’s) gebracht tijdens het triduum sacrum, de gewijde driedaagse waarop de laatste uren van Christus’ aardse leven worden herdacht: het afscheid van zijn apostelen tijdens het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag, zijn lijden en dood op Goede Vrijdag en zijn begrafenis op Stille Zaterdag. Meer specifiek weerklinken deze klaagzangen tijdens de donkere Metten (Tenebrae), aan de vooravond of in de vroege ochtend. Zo een tenebrae-officie bestaat uit drie nocturnes, waarbij de klaagzangen van Jeremia bij de eerste nocturne horen. Elk van de drie lezingen wordt gevolgd door een responsorium. Typisch voor de klaagzangen zijn de Hebreeuwse letters die telkens een aantal Latijnse verzen inleiden. Het Hebreeuwse woord voor alfabet is אלף-בית, uit te spreken als alef-beet, en bestaat uit de eerste twee letters, de alef en de beet. In totaal zijn er 22 letters in het Hebreeuws. Elke Hebreeuwse letter heeft een naam en een eigen identiteit. De betekenis van de Hebreeuwse letters overstijgt de klank waarvoor ze staan. De letters vormen het hart van de taal en van de Hebreeuwse religie. De 22 letters van het Hebreeuwse alfabet hebben elk een symbolische betekenis. Ook heeft elke letter in het Hebreeuws een bepaalde getalswaarde. Zo heeft de eerste letter, ‘Alef’ de getalswaarde één. Alef verwijst naar de eenheid en in het bijzonder naar de eenheid van God. Deze letter staat er symbool voor dat er maar één God en Schepper is. De tweede letter ‘Bet’ heeft een getalswaarde van twee. Daardoor staat deze letter voor de dualiteit in de schepping. Met deze dualiteit worden tegenstellingen bedoeld die door God geschapen zijn, zoals dag en nacht, licht en duisternis, de wateren en de droge aarde, de zon en de maan, enz.

Willem Ceuleers (° 1962) componeerde in 2006 speciaal voor Polyfoon tienstemmige lamentaties: drie lezingen voor Witte Donderdag en drie voor Goede Vrijdag. Willem werd geboren te Watermaal-Bosvoorde en studeerde aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen theoretische vakken, orgel, klavecimbel, zang en blokfluit. Praktische vorming kreeg hij bij, Currende het Huelgas Ensemble, La Petite Bande, Collegium Vocale, de Capilla Flamenca, de Cappella Pratensis, de Rheinische Kantorei en Josquin Capella. Naast het lesgeven en zijn concerten als zanger en organist was hij benoemd in ettelijke kerkelijke functies als organist en kapelmeester. Als componist mag Willem zich verheugen in een stijgende belangstelling voor zijn ondertussen meer dan 950 composities en kreeg hij belangrijke opdrachten van o.a. het Nederlands Kamerkoor, het Huelgas Ensemble, VRT Klara, Polyfoon, de stad Sint-Niklaas, het Egidiuskwartet, de protestantse Christusgemeente te Antwerpen, ensemble Cinquecento, de universiteit van Oregon te Eugene (USA), het Festival van Vlaanderen, de protestantse cultuurvereniging Procant, de koninklijke harmonie De Verbroedering te Wommelgem, naast vele privé-opdrachten. Een groot deel van zijn werk heeft een religieuze achtergrond. Hij bedient zich hierin van ‘oude’ stijlen. Verschillende cd-opnames van zijn koorwerken werden o.a. gerealiseerd door het Brusselse Kathedraalkoor en het Huelgas-Ensemble. Sedert 2010 maakt Ceuleers een serie cd-opnames van zijn eigen klaviercomposities. Elf volumes met orgelwerken verschenen reeds en een dubbelaar met klavecimbelwerken.

Polyfoon brengt vandaag de eerste van de drie lezingen voor deze Witte Donderdag geschreven. De componist zelf schrijft hierover:  “De lectio’s voor Witte Donderdag werden in een Franco-Vlaams polyfoon idioom uit de 16e eeuw getoonzet met het accent op imitatie. De tien stemmen treden evenwaardig op. De hoofdthematiek werd circulair opgevat (komt in alle delen terug) en werd ontleend aan de eerste tonen van het gregoriaans. De opgaande kwart uit dit thema (eerste vier noten van de aanhef ‘de lamentatione’) komt regelmatig terug en wordt doorheen de 3 lectio’s onderworpen aan tegenbeweging en aan uitbreiding (kwint, sext, septiem, deciem). Deze bouwsteen is dus een structurerend element waaromheen het andere contrapunt vrijelijk werd gedrapeerd.  De woordsymboliek werd in de muziek vrij beperkt gehouden. De expressie zit hem in de architecturale dimensie en elk deel heeft zijn eigen kleur doordat het in een verschillende toonsoort is geschreven (resp. F-lydisch, a-phrygisch en d-dorisch). De maat verloopt vrij rustig en heeft als maatteken ‘C’ wat een langzame 2 betekent. De keuze viel om symbolische reden op deze maatsoort: de tempus imperfectum. Slechts op drie plaatsen in de compositie blijkt enige hoop op Goddelijke hulp en werd overgegaan naar een driemaat, een tempus perfectum (naar de Goddelijke Drievuldigheid), genoteerd als een volmaakte ‘O’ voor ‘zeer traag’ en ‘3’, ‘een weinig vlot’.

We vermelden nog dat er vandaag 5 verzen (de eerste lectio) worden gezongen, telkens ingeleid door de volgende Hebreeuwse letter uit het alfabet. De lectio eindigt tenslotte met de aanroeping van Jeruzalem om zich te bekeren tot de Heer, haar God.

We openen het concert met het Agnus Dei van Josquin Desprez (ca. 1450 – 1521). Josquin is één van de weinige componisten die twee missae ‘L’homme armé’ schreven. Zijn Missa ‘L’homme armé sexti toni’, waaruit we vandaag het Agnus Dei horen, is de oudste. Sexti toni verwijst naar de zesde kerkmodus waarin het stuk geschreven is. Het is een zogenaamde parafrasemis, waarbij een cantus firmus (in dit geval de profane melodie ‘L’homme armé’) regelmatig omspeeld of geparafraseerd wordt. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten, die doorgaans drie- en vierstemmige composities schreven, waagt Josquin zich aan een zesstemmig polyfoon web. Het driedelige Agnus vangt aan met een vierstemmig deel, gevolgd door een driestemmige sectie. Het derde Agnus zet Josquin plotseling zesstemmig, en tevens verrast hij ons met een dubbele canon op een afstand van slechts één tel. Zowel de twee bovenstemmen als de twee middenpartijen spelen doorheen het derde deel een kat en muisspel, terwijl de twee laagste stemmen in lange uitgerekte noten de ‘L’homme armé’ melodie zingen.

Het tweede werk is van de hand van Thomas Tallis (ca.1505-1585). Ingezworen als ‘Gentleman of the Chapel Royal’ in 1543 diende hij niet minder dan vier opeenvolgende koningen als organist en componist, en werd zo één van de meest gerespecteerde musici van zijn tijd. Altijd de controverse vermijdend, voegde hij zich als onopvallende maar zeer getalenteerde vakman met succes naar de heersende stijl. Hij wordt niet voor niets ook wel de vader van de Engelse kerkmuziek genoemd. Zijn veertigstemmig motet Spem in alium en zijn lamentaties horen bij de ‘highlights’ van de renaissancemuziek. Als bekroning van zijn lange carrière verleende Elisabeth I hem, samen met zijn jonge collega William Byrd, in 1575 het monopolie op de muziekdruk in Engeland, een privilege dat beide musici direct te gelde maakten door de publicatie van de Cantiones sacrae, een gezamenlijke bundel met 34 Latijnse motetten opgedragen aan de koningin zelf. We brengen op dit concert een kernachtig en etherische Latijnse hymne uit deze bundel: Salvator mundi, die de eigenschappen bevat van de typisch Engelse ‘sound’ van componeren.

Dan is het de beurt aan de eerste lectio (5 verzen) uit de Lamentaties van Willem Ceuleers. Na deze eerste lectio volgt het erbij horende responsorium In monte Oliveti van Temsenaar Geert D’hollander (°1965). De componist, broer van één van de leden van Polyfoon, Hilde, studeerde te Antwerpen piano, koordirectie, fuga en compositie en behaalde in 1982 zijn diploma aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen met grote onderscheiding. Hij won meer dan dertig internationale wedstrijden en ontving de Grand Prix Européen de Composition Chorale in Tours (F) en de Visser Neerlandia Prijs (NL). In 1997 werd hij beiaardier aan de Universiteit van Berkeley (USA) waar hij in 2008 ook de Berkeley Medal ontving, de hoogste onderscheiding voor ‘Distinguished Service to the Carillon’. Tot 2012 was Geert docent aan de Beiaardschool Jef Denyn en stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent en Lier. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot voltijds beiaardier van Bok Tower Gardens in Florida (USA) en stadsbeiaardier van Middelburg (NL). Verder geeft hij wereldwijd masterclasses en concerten.

Het gebrachte responsorium is getoonzet voor vijf mannenstemmen en verklankt met klagende toon de smeekbede van Christus aan Zijn Vader om Zijn lot vooralsnog te mogen ontlopen. Daarnaast richt Hij zich tot de apostelen om te waken, te bidden en sterk te zijn in Zijn laatste uren. Deze tekst wordt door de eerste tenoren gezongen, de andere stemmen zingen in een voortdurende herhaling de woorden van de hymne van Sint-Ambrosius (340 – 397), gebaseerd op de drievoudige ontkenning van Petrus: ‘Jezus, zie hoe zwak we zijn, maak ons door Uw blik weer rein’!

Rond 1630 componeerde Gregorio Allegri (1562 – 1652) het alombekende Miserere in opdracht van Paus Urbanus VIII. Het stuk, boetepsalm 51, werd elk jaar tijdens de Goede Week uitgevoerd in de Sixtijnse Kapel. Het Vaticaan had het kopiëren van haar composities streng verboden op straffe van excommunicatie. Slechts drie kopieën van het Miserere werden toegestaan en deze werden aan Keizer Leopold I, aan Padre Martini en aan het Koningshuis van Portugal geschonken. Meerdere componisten probeerden de tekst en melodie uit te schrijven of te stelen, maar dit lukte niet, totdat in 1770 de toen veertienjarige Wolfgang Amadeus Mozart Rome bezocht en de metten van Schortelwoensdag (d.i. is de woensdag voor Pasen waarop het klokgelui wordt opgeschort naar Stille Zaterdag. Men denkt dat Judas op deze dag de eerste stap zette voor het verraden van Jezus) en Goede Vrijdag bijwoonde. Hij bleek wel in staat om de tekst en compositie achteraf uit te schrijven en begon het stuk zelf in Wenen op te voeren. Drie maanden later werd hij door Paus Clemens XIV naar Rome geroepen. De Paus complimenteerde hem met deze prestatie en van excommunicatie was dan ook geen sprake. In plaats daarvan kreeg Mozart de Orde van de Gulden Spoor.

Het werk is sterk in zijn eenvoud, en vooral legendarisch, omdat het beroep doet op een coloratuursopraan die tot 5 x toe de hoge C zingt (vandaag met dank aan Halina en Katelijne)! De verzen zijn repetitief en worden afwisselend gezongen door een koor van vier en een groep van vijf gemengde stemmen, telkens onderbroken door een eenstemmig gregoriaans vers. De ene groep zingt steeds een deel van de psalm, de andere groep vult dit aan met een door Allegri geschreven tekst. Een langzaam en achtstemmig slotvers besluit dit werk.

Antonio Lotti (1667 – 1740) was een zoon van Matteo Lotti, kapelmeester aan het hof te Hannover. Hij studeerde bij Legrenzi in Venetië en in 1687 maakte hij deel uit van het koor van San Marco.

Na omzwervingen naar o.a. Dresden kwam hij in 1719 terug naar Venetië, om daar voorgoed te blijven. Vanaf dan schreef Lotti enkel nog religieuze muziek. Hij was ook een zeer goed pedagoog. Onder zijn leerlingen treffen we o.a. Marcello, Bassani en Galuppi aan. Hij werd achtereenvolgens plaatsvervangend, tweede en eerste organist in San Marco, en in 1736 werd hij er tenslotte kapelmeester.

Zoals enkele van Lotti’s illustere voorgangers in San Marco, Gabrielli, Monteverdi en Cavalli, zoekt hij dikwijls zijn inspiratie in de a capella muziek uit de renaissance. In het wondermooie achtstemmige Crucifixus hoort u ongetwijfeld elementen uit de 16de-eeuwse muziek van o.a. Palestrina en Da Vittoria. Hij gebruikt voor deze monumentale muziek echter een harmonisch palet uit zijn eigen tijd. Deze wondere combinatie van verfijning uit de renaissance en innerlijke kracht uit de barok zorgt ervoor dat bij een eerste beluistering van het werk een duidelijke tijdsplaatsing moeilijk wordt.

Carlo Gesualdo (1561 – 1613) gaat door als een vermaard componist, niet alleen omdat hij de moordenaar is van zijn vrouw en haar minnaar, maar ook omdat hij muziek schreef die qua stijl revolutionair was in zijn tijd. De aangewende chromatiek, dissonantie en ritmiek is wel steeds ingegeven door de dramatiek in de teksten. Gesualdo componeerde de 27 responsen (9 per dag van het Triduum Sacrum) op het einde van zijn leven (1611) en beschouwde ze zelf als zijn opus ultimum. U hoort het vijfde responsorium voor de metten van Goede Vrijdag Tenebrae factae sunt . Dit indringende zesstemmige motet evoceert de laatste woorden en de doodstrijd van Christus aan het kruis.

Samen met zijn leraar Kodály legde Lajos Bárdos (1899 – 1986) de fundamenten van het 20ste-eeuwse koorleven in Hongarije. Bijna 40 jaar leidde hij dirigenten op aan het conservatorium van Budapest, schreef hij vnl. koorwerken, dirigeerde hij diverse koren en was hij mede-uitgever van een maandelijks koorblad. Eigen aan de liturgie voor Goede Vrijdag zijn tevens de ‘Improperia’ (verwijten) of Beklag Gods. Het motet Popule meus wordt gezongen als aanbidding van het Kruis op Goede Vrijdag en is uitermate expressief getoonzet. Christus richt zich in het eerste deel onbegrijpend en indringend tot Zijn volk en vraagt waarin Hij hen bedroefd heeft dat zij een kruis voor hun Verlosser hebben bereid. In het tweede deel smeekt het volk om vergiffenis met afwisselend de Griekse en de Latijnse aanroepingen aan de Heilige, Sterke en Onsterfelijke God (het zgn. Trisagion).

We eindigen het concert met werk van Samuel Barber (1910 – 1981), die een instrumentaal werk omzette tot een koorcompositie met weerklank! Hij zette de tekst van het Agnus Dei op de noten van zijn strijkkwartet ‘Adagio for strings’, opus 11 uit 1936. De muziek wordt gedomineerd door een melodie, voor het eerst gepresenteerd door de sopraanpartij, die begint op een lange toon en dan golvend in hetzelfde ritme en diatonische stappen voortschrijdt, een melisme (een zgn. notentros) van twee maten op de woorden ‘Agnus Dei’ dat daarna ook terugkomt in de andere stemmen. Onder de melodie ontwikkelt zich een akkoordenspel van traag voortschrijdende klanken, geschraagd door heel lage bassen. Het stuk wordt terecht als een meesterwerk van inkeer en spiritualiteit beschouwd.


Lees meer ...
25 april 2021
10:00 - 12:30

GEANNULEERD: Workshop voor dirigenten en koorzangers/-zangeressen

GEANNULEERD

Workshop “Zingen kan je tonen”

In deze workshop wil Joris Derder graag dieper ingaan op de vocale effecten van de slagtechniek van de dirigent. Welke effecten hebben de slagtechniek en de gestiek van de dirigent op de klankkleur, op het juiste gebruik van het vocale apparaat, van de stem, het lichaam, de ademhaling? Hoe kan een dirigent de gestiek beter afstemmen op de vocale noden van de zangers van het koor? Hoe kan een dirigent vocaal comfort bieden aan de zangers, uitgaande van de gestiek?

Als dirigent is vocale coaching van groot belang; hoe breng ik mijn vocale bagage over op de zangers van mijn koor: de essentie van vocaal dirigeren.

Wil je deelnemen als dirigent of als zanger/zangeres in het aanzingkoor, schrijf dan snel in!

Wat: de vocale effecten van de slagtechniek en de gestiek van de dirigent

Docent: Joris Derder, dirigent, vocal coach, bariton

Wanneer: zondag 25 april 2021 van 10u tot 12u30 – concert 16u

Inschrijven verplicht via deze website, ten laatste tegen zondag 18 april 2021

Bij inschrijving, graag bij het vak voor opmerkingen, vermelden of je dirigent bent of koorzangeres (sopraan/alt)  of koorzanger (tenor/bas). Deze info hebben we nodig voor het kopiëren van de partituren.


Lees meer ...

februari 2021

Wanneer Concert
28 maart 2021
16:00 - 17:15
Sint-Machariuskerk

GEANNULEERD: Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

GEANNULEERD

Ter compensatie zal er een opname gemaakt worden door Ex Tempore, die zal worden aangeboden op 28 maart 2021. We houden U op de hoogte!

Programmatitel: ‘Felix en Fanny – Hör mein Bitten/Hear my prayer’

Koormuziek van Felix en Fanny Mendelssohn – Bartholdy

 

Ex Tempore

 

Ex Tempore, gesticht in 1989, is een professioneel instrumentaal-vocaal ensemble dat zich concentreert op een stilistisch heldere en muzikaal boeiende benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden.

De concert- en opnameactiviteiten concentreren zich rond de uitvoering van minder bekende vocaal-instrumentale muziek uit de barokperiode, zoals vormgegeven in het Kantata-project (2001-2007). In een kwantitatief variabele bezetting (van solistische bezetting tot kamerkoor) beweegt Ex Tempore zich in de wereld van motet, cantate en oratorium.

 

In het spoor van de veelzijdige activiteiten van zijn dirigent Florian Heyerick vertegenwoordigt het ensemble Ex Tempore een vaste waarde binnen de wereld van de vocale barokmuziek.

 

Florian Heyerick

 

Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij was ook regelmatig gastdirigent bij o.a. het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Les Agremens, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper te Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, enz. Tevens is hij sinds 1998 een vaste gast bij het Nederlands Balletorkest te Amsterdam, tegenwoordig de Holland Symfonia. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op.


Lees meer ...

september 2020

Wanneer Concert
25 oktober 2020
16:00 - 17:15
Sint-Margaritakerk

UITVERKOCHT InCanto Vocale o.l.v. Eva Vermeren – 16u

UITVERKOCHT

Programmatitel: ‘Mysteria Gaudii’

Dit koor is nieuw in onze programmatie en het charmeert ons door de cross-over die het maakt tussen renaissancemotetten en hedendaagse muziek. Mysteria Gaudii is de titel, de Blijde Mysteries uit de Rozenkrans. Hiervoor koos dirigente Eva Vermeren uit de rijke schat van de polyfonie, met werk van onder meer Orlandus Lassus, Philippus De Monte, Thomas Tallis en Luis de Vittoria.

Hedendaagse koormuziek en bewerkingen van Dagmar Feyen maken het contrast. En via een dialoog van meditaties op de contrabas krijgen we een gevarieerd geheel.

Artistieke leiding: Eva Vermeren

Solist op contrabas: Pasquale Massaro

Programma (onder voorbehoud)

Ave Maria – Dagmar Feyen (° 1967)

Magnificat octavi toni – Philippus De Monte (1521 – 1603)

O Magnum Mysterium – Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611)

Videte miraculum matris Domini – Dagmar Feyen

Ave Maria – Adriaan Willaert (1490 – 1562)

Fili, quid fecisti – Tielman Susato (1500 – 1561)

Pater Noster – Adriaan Willaert

Salve Regina – Diogo Dias Melgás (1638 – 1700)


Lees meer ...
18 oktober 2020
11:00 - 12:15
AMUZ

InCanto Vocale o.l.v. Eva Vermeren – 11u

Programmatitel: ‘Mysteria Gaudii’

Dit koor is nieuw in onze programmatie en het charmeert ons door de cross-over die het maakt tussen renaissancemotetten en hedendaagse muziek. Mysteria Gaudii is de titel, de Blijde Mysteries uit de Rozenkrans. Hiervoor koos dirigente Eva Vermeren uit de rijke schat van de polyfonie, met werk van onder meer Orlandus Lassus, Philippus De Monte, Thomas Tallis en Luis de Vittoria.

Hedendaagse koormuziek en bewerkingen van Dagmar Feyen maken het contrast. En via een dialoog van meditaties op de contrabas krijgen we een gevarieerd geheel.

Artistieke leiding: Eva Vermeren

Solist op contrabas: Pasquale Massaro

Programma (onder voorbehoud)

Ave Maria – Dagmar Feyen (° 1967)

Magnificat octavi toni – Philippus De Monte (1521 – 1603)

O Magnum Mysterium – Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611)

Videte miraculum matris Domini – Dagmar Feyen

Ave Maria – Adriaan Willaert (1490 – 1562)

Fili, quid fecisti – Tielman Susato (1500 – 1561)

Pater Noster – Adriaan Willaert

Salve Regina – Diogo Dias Melgás (1638 – 1700)

 • Covid-19 sector-protocollen beperken de normale capaciteit van de zaal met 75%
 • Reserveren en registreren voor contacttracing kan enkel via de website en de aanwezigheid melden is noodzakelijk.
 • Er is geen dagkassa voorzien
 • Wij passen de geldende covid-19 protocollen nauwgezet toe, u toch ook?

 


Lees meer ...

augustus 2020

Wanneer Concert
20 september 2020
11:00 - 12:15
AMUZ

UITVERKOCHT Vlaams Radiokoor o.l.v. Joris Derder

UITVERKOCHT Programmatitel: ‘les flandriens’

Het Vlaams Radiokoor heeft altijd al een speciaal plekje in het hart gehad voor muziek van de eigen tijd – en al helemaal als die uit eigen land komt. Vlaamse muziek zit dan ook diep in hun DNA!

Al van bij de oprichting in 1937 zorgde het Vlaams Radiokoor voor de uitvoering van muziek van ‘onze’ Vlaamse componisten – en dat doet het nog steeds.

Samen met ComAV lanceerde het Vlaams Radiokoor vorig seizoen een oproep voor nieuw Vlaams koorwerk, met als resultaat les Flandriens: met inzendingen van zowel doorwinterde rotten als nieuw talent, opgenomen in de studio en nu ook live in de concertzaal. De Vlaamse koormuziek is alive and kicking!

Het concert ‘les flandriens’, gebracht door het Vlaams Radiokoor onder leiding van Joris Derder, zal in AMUZ uitgevoerd worden, in een productie van Koorlink vzw, als openingsconcert van de “KOORLINK koorcyclus 2020-2021” in samenwerking met Koor&Stem vzw en met steun van Sabam for Culture.

Compositiewedstrijd Vic Nees 2020

Tijdens dit concert zingt het Vlaams Radiokoor eveneens muziek van onder anderen Lara Denies en Stijn Dierckx, laureaten van de Compositiewedstrijd Vic Nees 2020.

 

Programma 

Michiel Verfaillie – Mon Dieu, je rêve

Geert Van der Straeten – Through the twilight

Peter Pazmany – Le soleil éclipsé (solo: Evi Roelants)

Paul Gilson- Het beekje in het woud (piano)

Hans Helsen – Winter Skies

Noah Thys – Waterlelie (solo: Philippe Souvagie)

Peter Pieters – The Sick Rose

Francis Poulenc- Toccata

Daan Janssens – Di me

Nicolas De Cock – In Flanders fields

Dietrich Van Akelyen – Poem for the departed

Erika Budai – Do not stand at my grave and weep (solo: Kristien Nijs)

Derek De Blauwe- Toccata

Bart Vandewege – Stabat Mater

Jan Moeyaert – Lux Aeterna (solo: Charlotte Schoeters)

Piet Swerts – Death is nothing

Lara Denies – What is your substance, whereof are you made*
Stijn Dierckx – Luce Prima**

 

 • Covid-19 sector-protocollen beperken de normale capaciteit van de zaal met 75%
 • We zullen het concert van 11.00 uur NIET herhalen
 • Reserveren en registreren voor contacttracing kan enkel via de website en de aanwezigheid melden is noodzakelijk.
 • Er is geen dagkassa voorzien
 • Wij passen de geldende covid-19 protocollen nauwgezet toe, u toch ook?

 


Lees meer ...

mei 2020

Wanneer Concert
28 juni 2020
15:00 - 17:00
Brabantdamkerk

GEANNULEERD – Concert Saevus o.l.v. Johannes Dewilde

Beste vrienden van KOORLINK

De recente evoluties en beslissingen van de overheden met als doel de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken, noodzaken KOORLINK om de geplande activiteiten voor onbepaalde duur niet te laten doorgaan.

We onderzoeken momenteel of de concerten op een later tijdstip kunnen plaatsvinden.

We hopen dat we mogen rekenen op uw begrip voor onze beslissing in deze onzekere tijd.

Namens het KOORLINKteam

*CONCERT GEANNULEERD*

Programma ‘Jaanilaulud’

Het gaat om een a capella concert, verbonden met de tijd van het jaar, eind juni, de zonnewende, Sint-Jan. Sint-Jan is een keerpunt in de natuur. Daarna gaat het licht afnemen en wordt het donkerder buiten. De natuur ontspant zich en de mens volgt haar voorbeeld: ervaringen worden gevormd tot inzichten. Geen onverdeeld zomers feestgedruis, maar naast uitbundige, krachtige en soms vrolijke muziek, ook meer ingetogen klanken.

Vocaal Ensemble Saevus

Vocaal Ensemble Saevus brengt werk van componisten Veljo Tormis, Ivo Antognini, Pärt Uusberg, Hugo Alfvén en Vaughan Williams.

Johannes Dewilde

Johannes Dewilde is een gepassioneerde koordirigent, muzikant en leerkracht. Hij genoot zijn professionele opleiding in verschillende conservatoria in Vlaanderen en behaalde twee masterdiploma’s (koordirectie – grote onderscheiding – en muziektheorie-schriftuur) en een bachelordiploma (uitvoerend muzikant – onderscheiding – optie trompet/cornet). Als leerkracht geeft hij les in de Kunstenacademie GO! in Gent, (koor, koordirectie en MCV (muzikaal culturele vorming)). Sinds 2013 is hij verbonden aan de Arteveldehogeschool (Gent) als docent in de opleiding ‘Bachelor leraar secundair onderwijs, muzikale opvoeding’. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu).

Als dirigent bekwaamde hij zich naast zijn masterstudies bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Marc-Michael De Smet, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL), Aarne Saluveer (Estland) en Brady Allred (VS). Als repetitor, dirigent en/of coach stond hij voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid voor festivals (oa EMJ) en wedstrijden en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen.

Hij is op dit moment vaste dirigent van kinder- en jeugdkoor Panta Rhei, het concertkoor Endless Voices van de Arteveldehogeschool en de (inter)nationaal bekroonde koren Amaranthe en vocaal ensemble Saevus.
Hij dirigeerde concerten in binnen- en buitenland (onder meer Spanje, Italië, Nederland, Frankrijk, Finland, …) en viel ook als dirigent in de prijzen. In Musica Eterna Rome ontving Johannes de ‘conductor’s prize for outstanding achievements’. Ook op het internationale korenfestival CantaRode in Kerkrade (NL) won hij de dirigentenprijs.


Lees meer ...

maart 2020

Wanneer Concert
26 april 2020
15:00 - 17:00
Brabantdamkerk

GEANNULEERD – Concert BEvocaL o.l.v. Maria Van Nieukerken

Beste vrienden van KOORLINK

De recente evoluties en beslissingen van de overheden met als doel de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken, noodzaken KOORLINK om de geplande activiteiten voor onbepaalde duur niet te laten doorgaan.

We onderzoeken momenteel of de concerten op een later tijdstip kunnen plaatsvinden.

We hopen dat we mogen rekenen op uw begrip voor onze beslissing in deze onzekere tijd.

Namens het KOORLINKteam

*CONCERT GEANNULEERD*

Programma ‘Spring is in the Air’

BEvocaL

BEvocaL is het Belgisch Nationaal Jeugdkoor, met jongeren van 18 tot 30 jaar uit alle hoeken van België. Jongeren worden in dit koor uitgedaagd om al hun talenten te ontwikkelen, zowel vocaal als in co-creatieve zin. BEvocaL benadert het koorrepertoire op een volstrekt eigen manier: concerten zijn een totaalbelevenis en zitten vol verrassingen die zangers en publiek met elkaar verbinden. BEvocaL wil hiermee niet alleen een inspiratie zijn voor andere amateurkoren in België, maar tevens een inspiratiebron zijn op het gebied van samenwerking tussen de verschillende Belgische taalgroepen. De artistieke leiding is in handen van de dynamische en gerenommeerde internationale dirigente Maria van Nieukerken (NL) samen met vocal coach Joris Derder (BE). Het koor treedt op in heel België. BEvocaL staat garant voor een intense en intieme muzikale beleving. In het concert brengt het jeugdkoor uiteenlopende muzikale stijlen en maakt het op een bijzondere manier gebruik van de concertruimte. Soms komt BEvocaL zelfs gevaarlijk dichtbij!

Maria Van Nieukerken

De dirigente van het koor is Maria van Nieukerken (NL). Zij is artistiek leider en dirigent van het professionele kamerkoor PA’dam en van Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Ze was ook enkele jaren dirigente van het Nederlands Studentenkamerkoor. Maria stond op vele internationale podia met gerenommeerde koren en orkesten en zetelt in tal van internationale jury’s en muziekcommissies. Zo is zij momenteel adviseur voor de European Choral Association – Europa Cantat. Maria geeft ook workshops voor zangers, koren en bedrijven.


Lees meer ...

februari 2020

Wanneer Concert
15 maart 2020
15:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert Caljenté o.l.v. Tine Rabijns

Artistieke leiding: Tine Rabijns     “GEANNULEERD”

Pianist: Govaart Haché

Programma ‘Esta Tierra’

Onze planeet is er een van mirakels. Van wonderbaarlijke schoonheid en ontelbare verrassingen. Of het nu gaat om adembenemende landschappen of de ongrijpbare schittering in een waterdruppel. Met composities van o.a. Vic Nees, Erika Budai, Jake Runestad, en Javier Busto, wil Caljenté een warm, muzikaal eerbetoon brengen aan deze aarde. Onze blauwe bol, een unieke, kwetsbare plek in het universum. Onze thuis, “Esta Tierra”.

Enkele bijzondere aandachtspunten:

 Pastlife melodies  van Sarah Hopkins is een diepgaand muzikaal werk dat de Europese oudheid combineert met Aboriginal-melodieën en ons vervolgens meevoert naar Nepal ‘het dak van de wereld’, waar de monniken zingen. Dit iconische stuk omvat bijzondere vocale technieken zoals boventoonzang.

Speciaal voor de World Choir Games, die binnenkort in Antwerpen en Gent plaatsvinden schreef Kurt Bikkembergs het lied Listen op de tekst van het lied Love’s Philosophy van Percy Bysshe Shelley. Listen bezingt de schoonheid van de natuur en stimuleert onze betrokkenheid om deel te worden van een groots, alomvattend geheel. De tekst is een ode aan de liefde die haar oorsprong, bestaan en gevolg vindt in de natuurlijke vormen en elementen. Liefde die we niet enkel met onze stem bezingen, maar waar we ons hele lichaam voor opstellen en activeren.

 • I know my soul hath power – Hubert Parry (1848 – 1918) (uit Songs of farewell)
 • Esta Tierra – Javier Busto (° 1949)
 • May-day – Vic Nees (1936 – 2013)
 • More sweet than my refrain – Howard Skempton (° 1947)
 • Emerald Stream – Seth Houston (° 1974)
 • Nella Fantasia – Ennio Morricone (° 1928)
 • Cantata ‘Sounds of Earth’ nr. 6 – Erika Budai (° 1966)
 • Pastlife melodies – Sarah Hopkins (° 1958)
 • Nú hverfur sól í haf – Porkell Sigurbjörnsson (1938 – 2013)
 • Earth Song – Frank Ticheli (° 1958)
 • Soon a will be done (Traditional)
 • Let my love be heard – Jake Runestad (° 1986)
 • Ballade to the moon – Daniel Elder (° 1986)
 • Star Sonnet/ Ballade to the moon – Daniel Elder (° 1986)
 • Listen – Kurt Bikkembergs (° 1963)
 • Sing – Pentatonix

Caljenté

Caljenté is geboren als resultaat van een vakantieliefde. Het jeugdkoor  Cantilene was op koorreis in Boedapest; we schrijven zomer 2005.

Enkele oudgedienden mijmerden over hoe spijtig het toch wel was dat ze omwille van hun leeftijd uit de C-koren weg “moesten”/waren en over het feit dat dat toch wel een leegte was binnen de C-Koren. Waarom zouden ze zelf eens niet proberen om een ‘vervolgkoor’ op te richten? Na veel overleg en vergaderingen werd het nieuwe koor, Caljenté, op 21 april 2006 boven de doopvont gehouden. Het eerste echte concert onder leiding van dirigente An Meeusen dateert van december 2006. En daar bleef het niet bij.

In 2007 volgden nog een kapelconcert en een deelname aan de Korenmarathon, waar de jury o.a. schreef : “Een mooie balans, zeer origineel en mooi programma met stijlzuivere uitvoeringen. Soepele zang met afwisselend dynamisch pallet. Mooie afwerking”.

Na nog enkele kapelconcerten en een kerstconcert in samenwerking met jeugdkoor Carmina, verzorgde Caljenté in 2009 samen met de andere koren het jubileumconcert voor 40 jaar C-koren Ekeren.

Ook deden ze mee aan het project ‘Overbruggen’ van Koor&Stem. Ze brachten er het werk ‘Hartverwarmend’, een stuk voor koor en andersvaliden. In datzelfde jaar mochten ze ook voor de eerste keer deelnemen aan het Provinciaal Tornooi en met groot succes, want Caljenté werd meteen in de reeks ‘Uitmuntendheid’ geplaatst.

2010 was een mijlpaal in het bestaan van het koor: allereerst was er het grootse project Baobab, waarbij samen met Carmina liederen uit de Afrikaanse cultuur werden gebracht en dat zes keer werd opgevoerd.

Caljenté hernam in juni ook de compositie ‘Hartverwarmend’ in het kader van het project van Koor&Stem.

In 2011 nam Caljenté deel aan ‘Dubbelkorig’,een uitvoering van werken van o.a. Johann Sebastian Bach en Heinrich Schütz, die geschreven werden voor twee aparte koren. Het concert, samen met Cantilene en Cantando, werd wegens groot succes een tweede maal gebracht.

Op 31 maart 2012 kwam Caljenté naar buiten met het project ‘Vuur en water’, een totaalspektakel met zang, slagwerk, dans, beweging en projectie. Op het einde van dat jaar verzorgde Caljenté samen met Wim Becu een kerstconcert rond oude muziek: ‘Villancicos de Navidad’.

In maart 2013 kon het koor zich bij het Provinciaal Tornooi gemakkelijk

handhaven in de categorie ‘Uitmuntendheid’ (87 %).

2014 stond dan weer in het teken van twee grootse optredens: Caljenté nam deel aan het jubileumconcert van 45 jaar C-koren in een uitverkochte blauwe zaal van de Singel.

En om te bewijzen dat het koor van alle markten thuis is, verzorgden zij samen met Con Amore een kapelconcert in het teken van Maria met o.a. een heel sfeervolle ‘Stabat Mater’.

Nadat An Meeusen 8 jaar lang haar beste beentje voorzette bij Caljenté besloot ze dat het tijd werd voor andere uitdagingen. Ze gaf de fakkel door aan Tine Rabijns, die met veel passie en enthousiasme het dirigeren van Caljenté overnam.

In 2015 nam het koor deel aan het kapelconcert en brachten ze ook het sfeervolle concert ‘Awakenings’ in samenwerking met Govaart Haché aan de piano en Tom Johnson als violist.

Later volgden nog kerstconcerten en vooral het grootste project ‘Onderweg’, een totaalspektakel met zang, muziek, projectie en een vertelling.

In november 2017 trok het koor voor het eerst naar het buitenland: het trad met succes op bij het Internationaal Koorfestival van Malta, waar Caljenté een knappe vierde plaats haalde in de categorie profane muziek. Na talrijke concerten in diverse stijlen (Franse muziek, kerstmuziek, hedendaags), staat er dit jaar voor Caljenté nog een concertreis naar Lucca met deelname aan Internationale wedstrijd ‘Vox Lucensis’ op het programma en een deelname aan de World Choir Games.

Govaart Haché

Govaart Haché ving zijn muziekstudies aan in de muziekacademie van Ekeren. Aan het Lemmensinstituut te Leuven wordt hij gediplomeerd pianist bij Alan Weiss en Johan Lybeert. Hij behaalt tevens zijn diploma zang met Lieve Jansen en Godfried Van de Vyvere. Dankzij de logopediste Livia Cuypers komt hij in contact met de methode van Lichtenberg.In 2009 volgt hij zanglessen bij Tom Krause in Salzburg aan de Sommerakademie.

Govaart geeft graag les. In de Sint-Ludgardisschool te Merksem geeft hij de lessen Muzikale Opvoeding. Hij geeft zangles in de academies van Borgerhout en Berchem. De academie van Ekeren rekent op zijn begeleidingstalent.

De combinatie pianist-zanger maakt van hem een gegeerd liedbegeleider. Hij zingt freelance als solist en korist. Capilla Flamenca Pluto Ensemble, Bachplus, Kamerkoor Pantarhei, Currende, Ex tempore en het Zangerscollectief bieden hem intense, muzikale momenten. Momenteel wordt hij vocaal gecoacht door Alberto Terdoest en Annelies Van Gramberen. Dankzij een open mind bezorgen zij hem veel zangvreugde.

Tine Rabijns

Tine Rabijns (1980) begon haar muziekstudies aan de gemeentelijke muziekacademie van Ekeren, waar ze piano studeerde bij Hilde vande Casteele. Aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen behaalde ze haar meestergraad piano bij Eliane Rodrigues en Peter Van der Koelen en volgde ze ook lessen bij Jozef De Beenhouwer en Robert Groslot. Momenteel is ze begeleidster en geeft ze pianoles en begeleidingspraktijk aan de muziekacademie van Wijnegem en Brasschaat.

Naast piano zijn zang en dirigeren haar grote passies. Sinds haar 14 jaar is ze trouw en enthousiast lid van de C-koren. Ze begon in het jeugdkoor Carmina, zong in het jeugdkoor Cantilene en het vocaal ensemble Cantando en is sedert jaren pianobegeleidster van het jeugdkoor Cantilene.

In 2006 en 2011 nam ze deel aan de dirigentencursus Kurt Thomas in Nederland en sindsdien dirigeerde ze verschillende koren. In 2012 volgde ze nog een extra applicatiecursus koordirectie bij Rob Vermeulen en Fokko Oldenhuys en studeerde ze af met grote onderscheiding.

Van 2010 tot 2015 dirigeerde ze het Piuskoor uit Hoogstraten en sinds september 2014 volgde ze An Meeusen op als dirigente van Caljenté. Uit interesse voor het dirigeren volgde ze in 2015 ook nog een jaar masteropleiding bij Luc Anthonis en Geert Hendrix en in 2016 een masterclass koordirectie bij Hans Leenders en Daniel Reuss.


Lees meer ...
15 maart 2020
10:00 - 12:00
AMUZ

Concert Caljenté o.l.v. Tine Rabijns

Artistieke leiding: Tine Rabijns    “GEANNULEERD”

Pianist: Govaart Haché

Programma ‘Esta Tierra’

Onze planeet is er een van mirakels. Van wonderbaarlijke schoonheid en ontelbare verrassingen. Of het nu gaat om adembenemende landschappen of de ongrijpbare schittering in een waterdruppel. Met composities van o.a. Vic Nees, Erika Budai, Jake Runestad, en Javier Busto, wil Caljenté een warm, muzikaal eerbetoon brengen aan deze aarde. Onze blauwe bol, een unieke, kwetsbare plek in het universum. Onze thuis, “Esta Tierra”.

Enkele bijzondere aandachtspunten:

 Pastlife melodies  van Sarah Hopkins is een diepgaand muzikaal werk dat de Europese oudheid combineert met Aboriginal-melodieën en ons vervolgens meevoert naar Nepal ‘het dak van de wereld’, waar de monniken zingen. Dit iconische stuk omvat bijzondere vocale technieken zoals boventoonzang.

Speciaal voor de World Choir Games, die binnenkort in Antwerpen en Gent plaatsvinden schreef Kurt Bikkembergs het lied Listen op de tekst van het lied Love’s Philosophy van Percy Bysshe Shelley. Listen bezingt de schoonheid van de natuur en stimuleert onze betrokkenheid om deel te worden van een groots, alomvattend geheel. De tekst is een ode aan de liefde die haar oorsprong, bestaan en gevolg vindt in de natuurlijke vormen en elementen. Liefde die we niet enkel met onze stem bezingen, maar waar we ons hele lichaam voor opstellen en activeren.

 • I know my soul hath power – Hubert Parry (1848 – 1918) (uit Songs of farewell)
 • Esta Tierra – Javier Busto (° 1949)
 • May-day – Vic Nees (1936 – 2013)
 • More sweet than my refrain – Howard Skempton (° 1947)
 • Emerald Stream – Seth Houston (° 1974)
 • Nella Fantasia – Ennio Morricone (° 1928)
 • Cantata ‘Sounds of Earth’ nr. 6 – Erika Budai (° 1966)
 • Pastlife melodies – Sarah Hopkins (° 1958)
 • Nú hverfur sól í haf – Porkell Sigurbjörnsson (1938 – 2013)
 • Earth Song – Frank Ticheli (° 1958)
 • Soon a will be done (Traditional)
 • Let my love be heard – Jake Runestad (° 1986)
 • Ballade to the moon – Daniel Elder (° 1986)
 • Star Sonnet/ Ballade to the moon – Daniel Elder (° 1986)
 • Listen – Kurt Bikkembergs (° 1963)
 • Sing – Pentatonix

Caljenté

Caljenté is geboren als resultaat van een vakantieliefde. Het jeugdkoor  Cantilene was op koorreis in Boedapest; we schrijven zomer 2005.

Enkele oudgedienden mijmerden over hoe spijtig het toch wel was dat ze omwille van hun leeftijd uit de C-koren weg “moesten”/waren en over het feit dat dat toch wel een leegte was binnen de C-Koren. Waarom zouden ze zelf eens niet proberen om een ‘vervolgkoor’ op te richten? Na veel overleg en vergaderingen werd het nieuwe koor, Caljenté, op 21 april 2006 boven de doopvont gehouden. Het eerste echte concert onder leiding van dirigente An Meeusen dateert van december 2006. En daar bleef het niet bij.

In 2007 volgden nog een kapelconcert en een deelname aan de Korenmarathon, waar de jury o.a. schreef : “Een mooie balans, zeer origineel en mooi programma met stijlzuivere uitvoeringen. Soepele zang met afwisselend dynamisch pallet. Mooie afwerking”.

Na nog enkele kapelconcerten en een kerstconcert in samenwerking met jeugdkoor Carmina, verzorgde Caljenté in 2009 samen met de andere koren het jubileumconcert voor 40 jaar C-koren Ekeren.

Ook deden ze mee aan het project ‘Overbruggen’ van Koor&Stem. Ze brachten er het werk ‘Hartverwarmend’, een stuk voor koor en andersvaliden. In datzelfde jaar mochten ze ook voor de eerste keer deelnemen aan het Provinciaal Tornooi en met groot succes, want Caljenté werd meteen in de reeks ‘Uitmuntendheid’ geplaatst.

2010 was een mijlpaal in het bestaan van het koor: allereerst was er het grootse project Baobab, waarbij samen met Carmina liederen uit de Afrikaanse cultuur werden gebracht en dat zes keer werd opgevoerd.

Caljenté hernam in juni ook de compositie ‘Hartverwarmend’ in het kader van het project van Koor&Stem.

In 2011 nam Caljenté deel aan ‘Dubbelkorig’,een uitvoering van werken van o.a. Johann Sebastian Bach en Heinrich Schütz, die geschreven werden voor twee aparte koren. Het concert, samen met Cantilene en Cantando, werd wegens groot succes een tweede maal gebracht.

Op 31 maart 2012 kwam Caljenté naar buiten met het project ‘Vuur en water’, een totaalspektakel met zang, slagwerk, dans, beweging en projectie. Op het einde van dat jaar verzorgde Caljenté samen met Wim Becu een kerstconcert rond oude muziek: ‘Villancicos de Navidad’.

In maart 2013 kon het koor zich bij het Provinciaal Tornooi gemakkelijk

handhaven in de categorie ‘Uitmuntendheid’ (87 %).

2014 stond dan weer in het teken van twee grootse optredens: Caljenté nam deel aan het jubileumconcert van 45 jaar C-koren in een uitverkochte blauwe zaal van de Singel.

En om te bewijzen dat het koor van alle markten thuis is, verzorgden zij samen met Con Amore een kapelconcert in het teken van Maria met o.a. een heel sfeervolle ‘Stabat Mater’.

Nadat An Meeusen 8 jaar lang haar beste beentje voorzette bij Caljenté besloot ze dat het tijd werd voor andere uitdagingen. Ze gaf de fakkel door aan Tine Rabijns, die met veel passie en enthousiasme het dirigeren van Caljenté overnam.

In 2015 nam het koor deel aan het kapelconcert en brachten ze ook het sfeervolle concert ‘Awakenings’ in samenwerking met Govaart Haché aan de piano en Tom Johnson als violist.

Later volgden nog kerstconcerten en vooral het grootste project ‘Onderweg’, een totaalspektakel met zang, muziek, projectie en een vertelling.

In november 2017 trok het koor voor het eerst naar het buitenland: het trad met succes op bij het Internationaal Koorfestival van Malta, waar Caljenté een knappe vierde plaats haalde in de categorie profane muziek. Na talrijke concerten in diverse stijlen (Franse muziek, kerstmuziek, hedendaags), staat er dit jaar voor Caljenté nog een concertreis naar Lucca met deelname aan Internationale wedstrijd ‘Vox Lucensis’ op het programma en een deelname aan de World Choir Games.

Govaart Haché

Govaart Haché ving zijn muziekstudies aan in de muziekacademie van Ekeren. Aan het Lemmensinstituut te Leuven wordt hij gediplomeerd pianist bij Alan Weiss en Johan Lybeert. Hij behaalt tevens zijn diploma zang met Lieve Jansen en Godfried Van de Vyvere. Dankzij de logopediste Livia Cuypers komt hij in contact met de methode van Lichtenberg.In 2009 volgt hij zanglessen bij Tom Krause in Salzburg aan de Sommerakademie.

Govaart geeft graag les. In de Sint-Ludgardisschool te Merksem geeft hij de lessen Muzikale Opvoeding. Hij geeft zangles in de academies van Borgerhout en Berchem. De academie van Ekeren rekent op zijn begeleidingstalent.

De combinatie pianist-zanger maakt van hem een gegeerd liedbegeleider. Hij zingt freelance als solist en korist. Capilla Flamenca Pluto Ensemble, Bachplus, Kamerkoor Pantarhei, Currende, Ex tempore en het Zangerscollectief bieden hem intense, muzikale momenten. Momenteel wordt hij vocaal gecoacht door Alberto Terdoest en Annelies Van Gramberen. Dankzij een open mind bezorgen zij hem veel zangvreugde.

Tine Rabijns

Tine Rabijns (1980) begon haar muziekstudies aan de gemeentelijke muziekacademie van Ekeren, waar ze piano studeerde bij Hilde vande Casteele. Aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen behaalde ze haar meestergraad piano bij Eliane Rodrigues en Peter Van der Koelen en volgde ze ook lessen bij Jozef De Beenhouwer en Robert Groslot. Momenteel is ze begeleidster en geeft ze pianoles en begeleidingspraktijk aan de muziekacademie van Wijnegem en Brasschaat.

Naast piano zijn zang en dirigeren haar grote passies. Sinds haar 14 jaar is ze trouw en enthousiast lid van de C-koren. Ze begon in het jeugdkoor Carmina, zong in het jeugdkoor Cantilene en het vocaal ensemble Cantando en is sedert jaren pianobegeleidster van het jeugdkoor Cantilene.

In 2006 en 2011 nam ze deel aan de dirigentencursus Kurt Thomas in Nederland en sindsdien dirigeerde ze verschillende koren. In 2012 volgde ze nog een extra applicatiecursus koordirectie bij Rob Vermeulen en Fokko Oldenhuys en studeerde ze af met grote onderscheiding.

Van 2010 tot 2015 dirigeerde ze het Piuskoor uit Hoogstraten en sinds september 2014 volgde ze An Meeusen op als dirigente van Caljenté. Uit interesse voor het dirigeren volgde ze in 2015 ook nog een jaar masteropleiding bij Luc Anthonis en Geert Hendrix en in 2016 een masterclass koordirectie bij Hans Leenders en Daniel Reuss.


Lees meer ...

januari 2020

Wanneer Concert
09 februari 2020
14:00 - 16:00
Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk, Genk

Concert Incantatio o.l.v. Jos Venken

Programma ‘O Schöne Nacht’

Brahms – Mendelssohn

Liefde en weemoed

Geloof en vertrouwen in de Duitse romantiek

Incantatio brengt een romantisch programma, geestelijk en profaan, a capella en met begeleiding van piano met werken van Johannes Brahms en Felix Mendelssohn. De liederen van Johannes Brahms zingen over weemoed, verloren liefde en verloren jeugd, over de zomer die verandert in herfst en over de sterfelijkheid van de mens. Felix Mendelssohn verheerlijkt de Heer en belijdt zijn geloof vol godsvertrouwen.

Beiden hanteren zij meesterlijk de muzikaal romantische stijl van gevoelige chromatiek en expressieve uitersten. “Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt” voeren zij de luisteraar mee naar de diepste roerselen van de menselijke ziel.

Incantatio

Incantatio is een kamerkoor uit Genk, opgericht in 1994 onder impuls van Jos Venken, dirigent en blijvende bezieler. Het kamerkoor bestaat uit een vijfentwintigtal enthousiaste zangers die steeds opnieuw interessante koorliteratuur willen (her)ontdekken. Het interessegebied bestrijkt vrijwel alle stijlperiodes, gaande van renaissance tot hedendaagse composities.

Jos Venken: dirigent

Koenraad Sterckx: piano

Anja Van Engeland: sopraan

Adres voor GPS

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk Bret-Gelieren

Weg naar As 190

3600 Genk


Lees meer ...

december 2019

Wanneer Concert
19 januari 2020
15:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

Programma ‘Felix en Fanny – Hör mein Bitten/Hear my prayer’

Koormuziek van Felix en Fanny Mendelssohn – Bartholdy

 

Ex Tempore

 

Ex Tempore, gesticht in 1989, is een professioneel instrumentaal-vocaal ensemble dat zich concentreert op een stilistisch heldere en muzikaal boeiende benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden.

De concert- en opnameactiviteiten concentreren zich rond de uitvoering van minder bekende vocaal-instrumentale muziek uit de barokperiode, zoals vormgegeven in het Kantata-project (2001-2007). In een kwantitatief variabele bezetting (van solistische bezetting tot kamerkoor) beweegt Ex Tempore zich in de wereld van motet, cantate en oratorium.

In het spoor van de veelzijdige activiteiten van zijn dirigent Florian Heyerick vertegenwoordigt het ensemble Ex Tempore een vaste waarde binnen de wereld van de vocale barokmuziek.

 

Florian Heyerick

 

Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij was ook regelmatig gastdirigent bij o.a. het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Les Agremens, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper te Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, enz. Tevens is hij sinds 1998 een vaste gast bij het Nederlands Balletorkest te Amsterdam, tegenwoordig de Holland Symfonia. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op.


Lees meer ...
19 januari 2020
10:00 - 12:00
AMUZ

Concert Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

Programma ‘Felix en Fanny – Hör mein Bitten/Hear my prayer’

Koormuziek van Felix en Fanny Mendelssohn – Bartholdy

 

Ex Tempore

 

Ex Tempore, gesticht in 1989, is een professioneel instrumentaal-vocaal ensemble dat zich concentreert op een stilistisch heldere en muzikaal boeiende benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden.

De concert- en opnameactiviteiten concentreren zich rond de uitvoering van minder bekende vocaal-instrumentale muziek uit de barokperiode, zoals vormgegeven in het Kantata-project (2001-2007). In een kwantitatief variabele bezetting (van solistische bezetting tot kamerkoor) beweegt Ex Tempore zich in de wereld van motet, cantate en oratorium.

 

In het spoor van de veelzijdige activiteiten van zijn dirigent Florian Heyerick vertegenwoordigt het ensemble Ex Tempore een vaste waarde binnen de wereld van de vocale barokmuziek.

 

Florian Heyerick

 

Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij was ook regelmatig gastdirigent bij o.a. het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Les Agremens, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper te Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, enz. Tevens is hij sinds 1998 een vaste gast bij het Nederlands Balletorkest te Amsterdam, tegenwoordig de Holland Symfonia. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op.


Lees meer ...

november 2019

Wanneer Concert
01 december 2019
10:00 - 12:00
AMUZ

Concert Donne Domenica o.l.v. Patrick Van Looy

Programmatitel: ‘Als de ziele luistert’

met Harpiste Lien Keusters

Een spiritueel programma met de Messe à trois voix van André Caplet en Choral hymns from the rig Veda van Gustav Holst omcirkeld door muziek van tijdgenoten, geboren in de 19de eeuw en actief in de eerste decennia van de 20ste eeuw. O.a. Joseph Ryelandt, Lodewijk Mortelmans, Lodewijk De Vocht, Maurice Duruflé, Francis Poulenc en Zoltán Kodály. Muziek op de drempel van de moderniteit: virtuoze partituren van Caplet en Holst, Gezelleliederen van Ryelandt en Mortelmans (Gezelle is 90 jaar geleden overleden), en een motet van Duruflé. Laat-romantische parels van Lodewijk De Vocht en buitenbeentjes van Kodály).

A capellamuziek en liederen voor vrouwenkoor en harp.

Donne Domenica

Donne Domenica telt momenteel veertien leden en werd in 1992 opgericht in Geel door dirigent Christiane De Maeyer. De naam van het – exclusief vrouwelijk – ensemble, verwijst naar de tweewekelijkse repetities op zondag. De meeste leden zingen van kindsbeen af, hebben later een zangopleiding genoten en zingen soms ook in meer dan één koor.

Onder de bezielende leiding van Chris De Maeyer heeft het koor in de loop van de jaren het repertoire voor vrouwenkoor op de kaart gezet tijdens talrijke optredens in Vlaanderen en Nederland. Op internationale koorwedstrijden in Zwitserland en Spanje, werden resultaten behaald die telkens weer bovenaan de scorelijst te vinden waren.

 In 2012 nam Patrick Van Looy de koordirectie over en volgde er een heuse ‘doorstart’.

Zoals dat soms gaat bij het afscheid van de ene dirigent en de komst van een ‘nieuwe’, onderging de samenstelling van het koor een aanzienlijke wijziging en werd de zangcapaciteit herleid tot twaalf zangers. De hoogstaande kwaliteit bleef echter behouden en dat blijkt onder meer uit een hernieuwde klassering in de categorie ‘uitmuntendheid’ zoals Donne Domenica die behaalde in maart 2013 op het 60ste Koortornooi van de Provincie Antwerpen en later ook in.2017.

De voorbije jaren was het koor ook te horen in menig concert in Eindhoven, Kasterlee, Geel en Tielen, en in Carolus Borromeus en de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, in Sint-Baafs in Gent en in de Sint-Salvatorkathedraal in Hasselt. Op 17 maart 2019 zong het koor een jubileumconcert in de kerk van Zammel, met muziek van Vic Nees, Kristiaan Van Ingelgem, Lodewijk De Vocht, Zoltan Kodaly, Gustav Holst, Frans Schubert en Johannes Brahms.

Donne Domenica is een enthousiast koor dat zingt om het plezier van het zingen en van de muziek. Mede daardoor durft het koor vrijwel alle genres aan te pakken en tot een goed einde te brengen.

Al is het repertoire voor vrouwenstemmen eerder beperkt, er zijn altijd wel pareltjes te vinden die kunnen ‘geregen’ worden tot een gevarieerd, verrassend en aangenaam concertprogramma.

Patrick Van Looy

Patrick Van Looy is heel zijn leven actief geweest in koren en het koorleven. Eerst als zanger en later ook als dirigent. In 1975 richtte hij het jeugdkoor Cantemus op waarmee hij het hele scala van de muziek voor gelijke stemmen exploreerde en concerten verzorgde in zeven West-Europese landen en in 1981 volgde het gemengd koor Eglantier dat hij nog altijd leidt. In 2012 kwam de gelegenheid om Donne Domenica te dirigeren en zijn ervaring van bij Cantemus verder te ontwikkelen. Als zanger was hij o.a. lid van het Ensemble Henric Van Veldeke o.l.v. Juliaan Wilmots. Dirigentencursussen volgden o.a. bij Juliaan Wilmots, Roger Leens en Herman Roelstraete. Meer dan dertig jaar werkte hij mee aan het koortijdschrift van de Vlaamse koorfederatie (nu Koor&Stem). Beroepshalve was hij als leraar Nederlands, Engels en esthetica actief in het Sint-Jozefcollege in Turnhout en als pedagogisch begeleider Nederlands van de Vlaamse jezuïetencolleges. Momenteel is hij ook bestuurslid van de vzw Koorlink en stuurt hij Koorlink Tielen aan.

 


Lees meer ...

oktober 2019

Wanneer Concert
17 november 2019
10:00 - 12:00
AMUZ

Concert Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn

▶ NL

Niets te zien – maar een heel leven voor je. Door een genetische aandoening wordt Karl Meesters langzaam blind… Doorheen dit bijzondere concert vertelt Karl over zijn tocht vol vallen en opstaan, de vele crisismomenten maar ook de nieuwe inzichten en toekomstdromen. Het Vlaams Radiokoor vult aan waar woorden tekort schieten: met muziek. Die vertaalt de gevoelens met uiteenlopende werken, die bevreemdend, chaotisch, donker maar ook puur, hoopgevend en inspirerend zijn. Want laat het duidelijk zijn: rien à voir gaat over talenten en niet over gebreken. Karl keerde de zaak om: dankzij rien à voir is er wel iets te zien, nog meer te horen en vooral veel engagement te voelen.

▶ ENG

Nothing to see – but your whole life still waiting to happen. For Karl Meesters, his illness meant both of these: due to a genetic condition, he gradually becomes blind… Throughout this remarkable concert, Karl tells us about his journey filled with ups and downs, with many crisis moments as well as new insights and dreams for the future. The Vlaams Radiokoor takes over where words or images fall short: with music. It gives expression to feelings through a variety of works, which range from the astonishing, chaotic, and dark to the pure, hopeful and inspiring.

▶ FR

Ne rien voir. Mais tout une vie devant toi. Pour Karl Meesters, la maladie représentait les deux : une affection génétique le rendant progressivement aveugle… Au fil de ce concert particulier, Karl Meesters raconte sa trajectoire, ses victoires et ses défaites, ses nombreux moments de crise, mais aussi ses nouvelles perspectives et ses rêves d’avenir. Le Vlaams Radiokoor vient suppléer aux mots ou aux images par la musique en traduisant les sentiments par des œuvres diversifiées pour dire l’étonnement, le chaos et l’obscurité tout autant que la pureté, l’espoir et l’inspiration.

 

ARTISTS

Vlaams Radiokoor

Bart Van Reyn, dirigent

Karl Meesters, verhaal

Solisten Brussels Philharmonic (strijkerskwartet en piano)

 

Bart Van Reyn 

Na zijn studies in Antwerpen, Brussel en Den Haag specialiseerde Bart Van Reyn zich in orkestdirectie in Wenen en Siena. Hij legt zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium en is in België een van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie. 

Programma rien à voir

 • Paweł Łukaszewski – Daylight Declines
 • Ólafur Arnalds – You Are the Sun
 • Arvo Pärt – Ein Wallfahrtslied
 • Francis Poulenc – Tenebrae Factae Sunt
 • Ólafur Arnalds – This Place is a Shelter
 • Morten Lauridsen – O Magnum Mysterium
 • Ólafur Arnalds – Tomorrow’s Song
 • Ola Gjeilo – Luminous Light of the Soul
 • Sven-David Sandström – To See a World
 • Ólafur Arnalds – Reminiscence
 • Eriks Esenvalds – Only in Sleep
 • Charles Anthony Silvestri & Eric Whitacre – Sleep

 


Lees meer ...
10 november 2019
15:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen

Programmatitel ‘Abendlied’

Harpiste Astrid Desantoine

Cappella Concinite is in Leuven een bekende naam. Het kinderkoor dat in 1965 door Karel Aerts werd opgericht in de Leuvense Sint-Kwintenskerk, groeide al snel uit tot een gerenommeerd koor, geprezen in binnen- en buitenland. Vandaag, 50 jaar en vier dirigenten later, is Concinite uitgegroeid tot een vrouwenkoor met een 35-tal enthousiaste zangeressen. Onder de kundige en enthousiaste leiding van Ludo Claesen bewandelen we nieuwe muzikale paden, maar nog steeds met dezelfde intentie: de wereld een beetje mooier maken met onze muziek!

Programma ‘Abendlied’

Met melancholische liederen van Schubert, Mendelssohn, Fauré, Swerts, Nees e.a. mijmeren we over het einde van het leven, over verdriet en hoop, vasthouden en loslaten, dood en nieuw leven.

In 2018 werd wereldwijd het einde van de Groote Oorlog herdacht. Na de vele herdenkingen over de verschrikkingen van deze oorlog, breekt het moment aan om de moed en de wilskracht van de overlevenden – burgers en soldaten – eer te bewijzen. Zij slaagden erin de draad van het leven weer op te pikken en een nieuwe maatschappij op te bouwen. Concinite wil met dit concert een steentje bijdragen aan dit eerbetoon. Onze dirigent Ludo Claesen stelde een programma samen rond de thema’s die de mensen in de vroege na-oorlogse jaren beroerden. In hun zoektocht naar rust en vrede vonden mensen steun in gebeden als het Onzevader en het Weesgegroet. Velen waren op zoek naar woorden van troost en liefde omdat ze geliefden verloren waren. De mensen moesten opnieuw vertrouwen krijgen in elkaar en in het leven om het licht weer te kunnen zien en ervaren. De liederen die u vanavond hoort, bespelen deze rijke schakering van emoties.

Cappella Concinite

Het vrouwenkoor Cappella Concinite werd in 1965 in Leuven opgericht en bestaat uit een 35-tal leden. Dankzij de dirigenten Karel Aerts, Florian Heyerick, Koenraad Hinnekint, Peter Dejans en Ludo Claesen is het koor uitgegroeid tot een hechte groep dames, die graag samen musiceren en kwaliteitsvolle uitvoeringen willen brengen. Op het repertoire staat zowel wereldlijke als religieuze koormuziek. Hedendaagse koorwerken van Vlaamse componisten, zoals Lodewijk de Vocht, Vic Nees, André Laporte, Erika Budai, Rudi Tas en Ludo Claesen, liggen het koor na aan het hart. Het koor realiseerde in de loop der jaren een twintigtal lp- en cd-opnames. In 2015 vierde Concinite haar 50-jarige bestaan met drie zeer verscheiden concerten die door het publiek enthousiast werden onthaald. Het jubileumjaar werd in april 2016 afgesloten met een succesvolle koorreis naar Catalonië met optredens in de Sagrada Familia (Barcelona), Lloret de Mar en de kathedraal van Girona.

Ludo Claesen dirigent

Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de hoofdvakken percussie, muziektheorie (solfège, harmonieleer, contrapunt, fuga), muziekpedagogie, compositie, en koor- en orkestdirectie. Hij doceerde tot 2016 polyfonie, orkestspel en praktische harmonie aan de LUCA School of Arts – Lemmensinstituut te Leuven. Aan de Hogeschool Zuyd – Conservatorium te Maastricht (NL) is hij hoofdvakdocent koordirectie en koorzang. Op 1 september 2017 werd hij ook aangesteld als docent koordirectie aan het stedelijk conservatorium in Hasselt. Ludo Claesen is een veelvuldig gevraagd gastdirigent bij orkesten en koren in België, Nederland, Duitsland en Zuid-Korea, o.a. het Vlaams Radiokoor, het Koor van de Vlaamse Opera, het Bachkoor Middelburg, het Philharmonisches Kammerorchester WDR Köln, en The Jeju Philharmonic Choir. Daarnaast is hij vaste dirigent van het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht en Cappella Concinite. In de hoedanigheid van componist werd hij meerdere malen onderscheiden, o.a. te Brussel, Antwerpen, Leeuwarden, Verona en Rome. In 2010 bracht Ludo Claesen een cd uit met eigen werk: “Claesen meets Claesen – Sacred Choral Music by Ludo Claesen”. Concinite voerde in 2016 nog zijn “Cantico del Sole” (voor koor, strijkers en soli) uit, een werk dat hij schreef voor het 50-jarige bestaan van het Leuvense vrouwenkoor.

 

Bekijk hier het programmaboekje. 


Lees meer ...

september 2019

Wanneer Concert
13 oktober 2019
10:00 - 12:00
AMUZ

Concert Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele

Programma: ‘Op dese vaert – Souterliedekens’

De gregoriaanse groep Psallentes (‘de zingenden’) werd in 2000 opgericht door zanger en dirigent Hendrik Vanden Abeele. Het ensemble gaat met professionele stemmen op zoek naar gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes. Bijzondere aandacht gaat naar het gregoriaans van de late middeleeuwen en de renaissance. Inzichten hierover worden gevoed door praktijk-gebaseerd onderzoek, zoals Hendrik dat voerde in het kader van zijn doctoraat aan de Universiteit Leiden rond de ontwikkeling van een hedendaagse uitvoeringspraktijk van gregoriaans uit laat-middeleeuwse manuscripten — een artistiek onderzoek dat hij inmiddels verderzet als post-doctoraal onderzoeker aan de Alamire Foundation (KU Leuven).

Waar Psallentes oorspronkelijk alleen in mannengedaante verscheen, is sinds 2007 ook een vrouwenversie van Psallentes actief. Het is frappant te merken hoe de initieel gelijkaardige intenties inzake uitvoering van laatmiddeleeuws gregoriaans in de twee gedaantes van het ensemble toch in een totaal verschillende (doch compatibele) esthetiek resulteren. Zo dragen beide ensembles op hun manier bij aan het uitdiepen van onze omgang met gregoriaans en aanverwante polyfonie.


Lees meer ...

mei 2019

Wanneer Concert
23 juni 2019
15:00 - 17:00
Brabantdamkerk

Concert Roeselaars Kamerkoor o.l.v. Bart Naessens

Programma”Bach”

De Bach-familie is een groot en breed vertakt muzikaal geslacht.  In de Ursprung der musicalisch-Bachischen Familie maakte Johann Sebastian een stamboom die ons terugbrengt tot de eerste helft van de 16e eeuw en illustreert op die manier hoeveel musicerende leden het Bach-geslacht telde.  Wat opvalt is de kwaliteit van elke Bach-musicus, zozeer dat men in Thüringen het woord Bach als synoniem voor musicus ging gebruiken.

Johann Sebastian Bachs oeuvre is gigantisch en bijzonder veelzijdig.  Bijzonder in dit grote repertoire zijn de zes motetten (BWV 225-230), geschreven ter gelegenheid van begrafenisdiensten.  Deze puur vocale composities illustreren meteen zijn meesterschap in het contrapunt en de (al dan niet dubbelkorige) motetten kunnen terecht beschouwd worden als het hoogtepunt binnen de barokke vocale traditie op het vasteland.

Naast deze drie vocale parels plaatsen we twee composities van twee andere Bach-telgen.  Johann Michael Bach was de vader van Maria Barbara Bach, Johann Sebastians eerste vrouw.  Hij werd toenertijd bijzonder geprezen als een van de grootste musici van zijn tijd, samen met Johann Christoph Bach.  Zijn eenvoudige doch schitterende dubbelkorige ‘Fürchtet euch nicht’ toont zijn maitrise overduidelijk aan.  Over Johann Ludwig Bach is heel wat minder geweten.  Hij was de oudste zoon van Johann Jacob Bach en staat geboekstaafd als hofmusicus, cantor en kapelmeester van het hof te Meiningen, wat hem meteeen de bijnaam Meininger Bach opleverde.  Zijn meest bekende en beklijvende werk is ongetwijfeld het dubbelkorige Das ist meine Freude, meteen een opstapje richting het magistrale vijfstemmige koormotet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach.

 

Het Roeselaars Kamerkoor

Intussen een vaste waarde binnen het hedendaags koorleven en zelfs in brede kringen buiten Roeselare en Brugge, kreeg het Roeselaars Kamerkoor hiervan ook de bevestiging vanuit de cultuurdienst van de stad Roeselare met de titel Cultureel Ambassadeur Roeselare 2016-2018. Het koor heeft de ambitie iets meer te betekenen binnen het kunst- en cultuurlandschap dat de eigen stadsgrenzen overstijgt. Onze groep bestaat uit getalenteerde zangers van Roeselare en de grote omgeving die een gevarieerd repertoire brengen van Renaissance tot hedendaagse muziek en dit op een hoog niveau.

Vijfendertig jaar geleden is het koor gestart onder leiding van Dirk Blockeel, waarna Hans Van Daele het dirigeerstokje overnam. Intussen staat het Roeselaars Kamerkoor onder de bezielende leiding van Bart Naessens en hebben ze al heel wat mooie projecten weten te realiseren voor een heel enthousiast publiek en dan denken we in de eerste plaats aan pareltjes uit de koormuziek in de intussen bekende en beklijvende passieconcerten met “Membra Jesu Nostri” van D. Buxtehude, Ein Deutsches Requiem van J. Brahms, Via Crucis van F. Liszt en het Requiem van G. Fauré, het wereldberoemde Miserere van G. Allegri, het Requiem van W. A. Mozart, het zeer gesmaakte en intense Stabat Mater van A. Dvorak, de dubbelkorige motetten en psalmen van F. Mendelssohn en H. Howells, de Petite Messe Solennelle van G. Rossini en de Johannespassie van J. S. Bach.

Het Roeselaars Kamerkoor ambieert ook om op regelmatige basis te participeren in plaatselijke initiatieven én anderzijds is het een blijvende uitdaging om het werk van de grote Roeselaarse componist Adriaen Willaert verder te laten horen. We vermelden hier graag de komische madrigaalopera “La barca di Venezia per Padova” van A. Banchieri in het kader van de kanaalfeesten en meerdere optredens met werk van Adriaen Willaert waaronder tijdens  Viva Venezia!, de herdenkingsviering n.a.v. zijn sterfdatum, de eigen jubileumviering, het hommageconcert A. Willaert in de Spil in 2013, het muzikaal opluisteren bij de oprichting van de Marnixring Adriaen Willaert in september 2015. In juni 2017 was er het officieel huldemonument voor Adriaen Willaert waarop het Roeselaars Kamerkoor ook het huldeconcert mocht verzorgen. In december 2017 bracht het RKK een bijzonder gesmaakte coproductie met het Spiegeltheater, in een professionele regie van Marieke De Maré met het La Barca-idee in een heel eigentijds concept.

Het Roeselaars Kamerkoor steekt echter ook de grenzen over… In 2014 trokken ze naar de bruisende lichtstad Parijs, terwijl ze in de zomer van 2016 concerteerden in Rome. De eerdere contacten met het wereldvermaarde Britse ensemble Stile Antico in 2011 leidden niet alleen tot een interessante workshop en een gezamenlijk concert, maar dit krijgt in 2018 een vervolg met een Gone West-project in Manchester, Leeds en Harrogate.

 

 

Dirigent Bart Naessens

Aangestoken door de orgelmicrobe in de klas van Chris Dubois aan het Brugse Conservatorium, studeerde Bart Naessens aan het Lemmensinstituut te Leuven bij zijn grote inspirator prof. Luc Ponet.  In zijn klas leerde hij niet enkel te focussen op het orgelspel an sich, maar een breed georiënteerde focus op esthetiek te creëren, het muzikale spectrum te verwijden en een basisrespect te hebben voor de intrinsieke schoonheid en de bijzonder diepgaande kracht van Kunst en het Schone.  Een en ander bracht hem na een aantal jaar in Parijs waar hij zijn specialisatiediploma orgel (de zgn. Prix d’excellence) behaalde in het teken van ‘Franse symfonische orgelmuziek’ met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Master-diploma (symfonisch) orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers.  Hij volgde masterclasses bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis  Robillard, Leo Van Doeselaar, Menno Van Delft, Trevor Pinnock, Skip Sempé, Kazushi Ono, Bernard Haitink, Roland Börger…  Sedert het najaar 2011 is hij als onderzoeker in de kunsten werkzaam aan de KU Leuven met een studie omtrent de uitvoeringspraktijk-gerelateerde consequenties van het gebruik van het ‘claviorganum’.  In het voorjaar 2017 promoveert hij als doctor in de kunsten hieromtrent.

Barts muzikale activiteiten spelen zich op vele verschillende terreinen af.  Enerzijds is hij een bijzonder gerespecteerd, veel gevraagd en gewaardeerd continuospeler (mede door zijn jarenlange studie van de ‘oude muziek’ en de correcte historische uitvoeringspraktijk ervan), anderzijds wordt hij zowel solistisch als in kamermuziekverband en de laatste jaren ook meer en meer als dirigent gezien op concertpodia in binnen- en buitenland met de meest divergente repertoires, gaande van vroege polyfonie tot creaties van hedendaagse componisten.  Daardoor heeft hij het voorrecht nu al op jonge leeftijd met de meest vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles en orkesten te mogen musiceren en door hen uitgenodigd te worden, zoals o.m. Nederlandse Bachvereniging, Ensemble Il Gardellino (Marcel Ponseele en Jan Dewinne), Ensemble Explorations, Zefiro Torna, Collegium Vocale Gent, Vlaams Radiokoor en –orkest, Tulipa Consort, Il Fondamento, Les Muffatti, B’Rock, Currende (consort), Cluj Symphony Orchestra, Koor en orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, La Hispanoflamenca, Ensemble Philidor, enz…

Sinds 1999 is Bart titularis-organist aan de Sint-Gilliskerk te Brugge waar hij het vermaarde Bach-orgel bespeelt.  Zijn pedagogische activiteiten spelen zich af aan de academie van Gent (de Poel) en aan de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven waar hij hoofddocent orgel en klavecimbel is.  Daarnaast is hij sedert september 2012 docent/begeleider aan de Franstalige afdeling van het gerenommeerde Koninklijk Brussels Conservatorium en sedert 2016 hoofdvakdocent klavecimbel aan de Nederlandstalige afdeling.  Sedert september 2011 is hij als onderzoeker/doctorandus van de KULeuven verbonden aan het Luca-instituut (Lemmensinstituut) te Leuven en promoveert er in 2017.

Bart legt zich steeds meer toe op het soloklavierspel (orgel en klavecimbel) en het dirigeren.  Dit resulteert in enerzijds in een groot aantal orgel- en klavecimbelrecitals in gans Europa.  Anderzijds wordt hij regelmatig bij diverse (inter-)nationale koren en orkesten als (gast)dirigent gevraagd.  Hij is artistiek leider van het Roeselaars Kamerkoor waarmee hij het minderbekende repertoire voor kamerkoor (al dan niet met begeleiding van instrumentalisten of orkest) wil exploreren.  In september 2014 werd hij uit 400 kandidaten geselecteerd om de finaleweek te gaan dirigeren van een internationaal dirigentenconcours/masterclass te Cluj (Roemenië) waar hij ook de eerste prijs wegkaapte.  In 2015 maakte hij als symfonisch dirigent zijn intercontinentaal debuut met concerten in Noord- en Zuid-Amerika en in het najaar fungeerde hij als assistent-dirigent van Kenneth Montgomery bij het Orkest van de 18e eeuw.  In september 2016 werd hij geselecteerd als finalist voor het Internationaal Dirigentenconcours in Boekarest.  In het seizoen 2016-2017 staan ondermeer Messiah (Händel), Weihnachtsoratorium, Johannes- en Matthäuspassion, Boccherini-orkestaria’s, Magnificat (Bach), Le Nozze di Figaro en Requiem (Mozart), Petite Messe Solenelle (Rossini), Requiem (Brahms), Paulus (Mendelssohn), Vespers (Monteverdi) op de kalender naast heel wat symfonisch repertoire voor orkest.

Recentelijk wil hij zijn eigen inzichten en passies een persoonlijke invulling geven.  Mede daardoor richtte hij in 2007 samen met zijn vrouw Amaryllis Dieltiens het ensemble Capriola di Gioia op waar ze op een originele en geaffecteerde manier willen focussen op de uitvoeringspraktijk van het barokke repertoire.  Daarnaast werd in 2010 een lange droom bewerkelijkt door de oprichting van het ensemble BachPlus, waar hij een podium wil creëren voor de uitvoering van het (cantate)repertoire van JS Bach en zijn tijdgenoten.  Dit project vertaalt zich momenteel in een bijzonder succes in binnen- en buitenland en weet menig melomaan te bekoren door hun professionele, originele en unieke aanpak van de uitvoering van het Bachoeuvre.

23 juni 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...

april 2019

Wanneer Concert
19 mei 2019
15:00 - 17:00
Brabantdamkerk

Concert Jeugdkoor Waelrant o.l.v. Marleen De Boo

Programma “Muziek die beweegt” (of: “Music that Moves”)

Jeugdkoor Waelrant voorziet een namiddag vol muziek die emoties opwekt, soms intens meeslepend en dan weer enthousiast en opwekkend.

Enkele parels uit de muziekgeschiedenis staan op het programma van o.a. Edvard Grieg en William Byrd. Daarnaast brengt het Jeugdkoor ook hedendaagse Vlaamse koormuziek waaronder het prachtige “In Flanders Fields” dat Rudi Tas voor het EMJ Neerpelt schreef. Maar er zal ook letterlijk bewogen worden, onder andere bij het zingen van Indische filmmuziek (Baleilakka in een arrangement van Ethan Sperry) en enkele Zuid-Afrikaanse liederen.

Jeugdkoor Waelrant is gekend om zijn zeer expressieve en geëngageerde uitvoeringen, laat u meeslepen op een vat vol emoties en jeugdig enthousiasme.

Het gemengde koor telt een 70-tal leden tussen 15 en 26 jaar.

 

Jeugdkoor Waelrant, lid van VZW Waelrantkoren (Borgerhout-Antwerpen – België) werd in 1968 opgericht door Juul Vanderoost. Sinds 1994 staat het koor onder leiding van Marleen De Boo.

Gedurende de laatste jaren nam het koor steeds met mooie resultaten deel aan verscheidene festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland.

Zo behaalden ze in mei laatstleden een ‘Eerste Prijs Cum Laude’ in de hoogste afdeling (Wimpelreeks) van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Sinds 2007 zingt het koor in de ere-afdeling van de provinciale wedstrijden. Dit werd de laatste keer nogmaals bevestigd in maart 2015 met “grootste onderscheiding met felicitaties van de jury” (de hoogst mogelijke score).

Ook tijdens de laatste twee edities van ‘Koor van het Jaar’ (2008 en 2011) behaalde Jeugdkoor Waelrant telkens een finaleplaats.

De voorbije zomers zong het koor tijdens koorwedstrijden in Gorizia-Italië (2009), waar ze de prijs van het beste jeugdkoor in de wacht sleepten, en in Bratislava-Slovakije (2011) waar ze twee keer goud behaalden. Ook concerteerden ze reeds vier zomers op koorfestivals in Frankrijk, Briançon (2012 en 2015) en Vaison-la Romaine (2013 en 2016). In 2014 namen ze deel aan een Jeugdmuziekwedstrijd in Bydgoszcz-Polen, daar behaalden ze de prijs van het Ministerie van Cultuur waaraan een mooie geldprijs verbonden was.

In juli 2017 trok het koor naar het Brahms-festival in Wernigerode – Duitsland. Daar wonnen ze zowel in  de categorie ‘Gemengde Jeugdkoren’ als in de afdeling ‘Religieuze Muziek’. Bovendien werden ze als één van de beste koren uit de wedstrijd geselecteerd om deel te nemen aan de ‘Brahms Grand Prize Competition’. Dankzij dit fantastische resultaat plaatste het jeugdkoor zich op de 183ste plaats in de Interkultur Wereldranglijst.

Het koor biedt een degelijke vocale vorming aan de koorleden. Alle genres en stijlen staan op het programma om de jongeren een zo breed mogelijke muzikale ontwikkeling te bieden. Ook de Vlaamse hedendaagse koormuziek ontbreekt niet.

Jeugdkoor Waelrant is een open en warme groep jongeren, leergierig en steeds bereid om nieuwe dingen te ontdekken. De vriendschap tussen de koorleden draagt onmiskenbaar bij tot het succes van het koor.

19 mei 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...

maart 2019

Wanneer Concert
28 april 2019
15:00 - 17:00
Brabantdamkerk

Concert Utopia

Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

Programma “Brueghel”

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was.

Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten in België en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius.

Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten.

Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16de en vroeg 17de eeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

28 april 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...
28 april 2019
10:00 - 12:00
AMUZ

Concert Utopia

Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

Programma “Brueghel”

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was.

Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten in België en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius.

Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten.

Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16de en vroeg 17de eeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

28 april 2019 om 11u

AMUZ

Kammenstraat 81

2000 Antwerpen

 

 


Lees meer ...

februari 2019

Wanneer Concert
31 maart 2019
15:00 - 17:00
Brabantdamkerk

Concert Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde

Programma “KAIPAAVA” + workshop

Kaipaava‘ betekent ‘verlangen’ en gaat over authenticiteit.

We kozen ervoor om het volkslied centraal te zetten en als een rode draad doorheen het programma te verweven, soms in een eigentijdse en verrassende bewerking, soms in zijn puurste vorm, dan weer enkel als suggestie.

Authentieke eenvoud en hedendaagse kleur komen elkaar tegen; rustig, weemoedig repertoire staat in contrast van rebels, opzwepende en virtuoze koorzang.

We brengen zelden of nooit uitgevoerd werk van componisten als Zoltan Kodally, Eriks Esenvalds, Peteris Vasks, Jan Magne Forde ea, muziek uit landen als Hongarije, Letland, Finland en Georgië.

AMARANTHE

Het jong dameskoor (toen nog meisjeskoor) Amaranthe ontstond in november 2006 en bestaat vandaag de dag uit een 25-tal jongedames.

Amaranthe sleutelt wekelijks aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en focust zich voornamelijk op a capella koormuziek. Amaranthe is ook een graag geziene gast bij uiteenlopende projecten. Zo stonden de dames op het podium met Kadril tijdens Nekkanacht 2013 en waren ze één van de gastkoren op de cd ‘Stemmen’ van Johan Verminnen (2014).

Ze werden tot winnaar gekroond op het korenfestival van Kontich in 2015 en ze promoveerden zich in februari 2016 tot de “ereafdeling” (de hoogste mogelijk afdeling) van het provinciaal koortoernooi in Oost- Vlaanderen (bevestigden zich in 2012 in de afdeling “uitmuntendheid”).

Amaranthe werd uitgenodigd op verschillende festivals in o.a. Nis (Servië), Barcelona (Spanje) en Verona (Italië) en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Tijdens de zomer van 2017 namen ze met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalden 2 prijzen: ‘Categorie Winnaar’ van de categorie ‘dameskoren’, en de dirigentenprijs (‘Conductor’s Prize for outstanding achievement’). Op de Internationale Koorwedstrijd te Maasmechelen (oktober 2017) behaalde Amaranthe de eerste prijs (als eerste Belgische koor ooit en werd daarmee bekroond als winnaar van de categorie gelijkstemmige koren. Het ontving ook de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk.

Amaranthe zong vijf jaar onder leiding van Linde Devos. In 2012 gaf ze de fakkel door aan Johannes Dewilde.

Johannes Dewilde

Na zijn studies ‘master muziektheorie-schriftuur’ aan het Koninklijk Conservatorium Gent, studeerde Johannes trompet/cornet aan hetzelfde conservatorium. Tot op heden speelde hij als freelance trompettist bij verschillende professionele ensembles en orkesten.

Sinds 2006 is hij als leerkracht AMV en coördinator verbonden aan de muziekacademie van het GO! (Gent) en geeft sinds 2013 ook les aan de Artevelde Hogeschool Gent, als docent in de opleiding regentaat muzikale opvoeding. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op (koor)directie. Hij bekwaamde zich tijdens verschillende masterclasses en opleidingen bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL),en Aarne Saluveer (Estland) en stond als repetitor, dirigent en/of coach reeds voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Sinds 2010 volgde hij de voortgezette opleiding ‘master koordirectie’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid (oa voor EMJ Neerpelt) en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen.

Hij was sinds 2006 tot 2017 dirigent van het koor ‘Ch@m’ uit Destelbergen en sinds 2012 van het kinder- en jeugdkoor Panta Rhei van de muziekacademie van het GO! (Gent). Tot 2015 was hij werkzaam als repetitor van de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging als assistent van Jan Vuye. Sinds 2017 dirigeert hij het concertkoor Endless Voices van de Artevelde Hogeschool. In september 2012 volgde hij Linde Devos op bij het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde waarmee hij in 2015 het korenfestival van Kontich won en zich in 2016 vestigde in de ere-afdeling van provinciale koortornooien. Op de internationale koorwedstrijd ‘Musica Eterna’ in Rome, werd Amaranthe categoriewinnaar in de reeks ‘dameskoren’ en ontving Johannes de ‘conductor prize for outstanding achievements’. In oktober 2017 won Amaranthe onder zijn leiding de eerste prijs op de internationale koorwedstrijd Maasmechelen, als eerste Belgische koor ooit. In 2016 richtte hij zijn eigen gemengd vocaal ensemble op. Met Saevus richt hij zich op de romantische en hedendaagse koorliteratuur. Onlangs won hij met ook met hen het tweejaarlijkse korenfestival van Kontich.

31 maart 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...
31 maart 2019
09:00 - 11:30
Dubbelhuis

Workshop voor vrouwenstemmen

Wie? docent Johannes Dewilde

Ticket voor deze workshop geeft toegang tot het concert van Amaranthe + 1 gratis kaart voor partner of andere

Waar? Gent – Nederpolder 26 – Dubbelhuis
Wanneer? zondag 31 maart

10u – 12u30: workshop

Voorafgaand aan concert Amaranthe in Brabantdamkerk Gent om 16u

Prijs? 15€
Contact: gent@koorlink.be


Lees meer ...
10 maart 2019
15:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert Utopia

Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

Programma “Brueghel”

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was.

Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, Dulle Griet(het schilderij dat vanaf begin 2019, na een zorgvuldige restauratie terug te zien zal zijn in het Museum Mayer van den Bergh), de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten inBelgië en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius.

Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten.

Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16deen vroeg 17deeeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

10 maart 2019 om 16u

Sint-Margaritakerk

Tielendorp 32

2460 Tielen

 


Lees meer ...
03 maart 2019
15:00 - 17:00
AMUZ

Concert Just For Fun o.l.v. Johan De Lombaert

Just For Fun (JFF) is een vocal-jazz groep uit Mechelen. Het ensemble bestaat reeds 20 jaar en kwam 5 jaar geleden onder de professionele leiding van dirigent Johan De Lombaert.

Jazz, lichte muziek en close harmony zijn hun biotoop.

Meer info & video’s op hun website www.j4fun.be

De zangers van JFF zijn in hun genre toonaangevend in Vlaanderen. Ze behaalden in 2015 een plaats in de ere-afdeling op de provinciale wedstrijd van de provincie Antwerpen en op het 2-jaarlijkse koorfestival te Kontich behaalden ze een eerste prijs met 95% van de punten. De hoogste tijd dus om zich ook internationaal met andere groepen te gaan meten. JFF werd in 2017 geselecteerd om deel te nemen aan het BALK TOPfestival in Rotterdam (NL) waar het ensemble een zeer mooie vierde plaats in de 1ste klasse van de middelgrote groepen behaalde.

Om hun kwaliteit nog te verbeteren laat JFF zich regelmatig coachen door Nederlandse topdirigenten. Zo kwamen Tijs Krammer, Hans van den Brand en Rohan Poldervaart afgezakt om met JFF te werken. Ze waren verrast door het hoge niveau en de muzikaliteit van deze groep.

Just For Fun o.l.v. Johan De Lombaert

3 maart 2019 om 16u

AMUZ

Kammenstraat 81

2000 Antwerpen

 

 


Lees meer ...

januari 2019

Wanneer Concert
10 februari 2019
14:00 - 16:00
O.L.V. van Fatimakerk, Bret-Gelieren

Concert Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde

Programma “KAIPAAVA”

Kaipaava‘ betekent ‘verlangen’ en gaat over authenticiteit.

We kozen ervoor om het volkslied centraal te zetten en als een rode draad doorheen het programma te verweven, soms in een eigentijdse en verrassende bewerking, soms in zijn puurste vorm, dan weer enkel als suggestie.

Authentieke eenvoud en hedendaagse kleur komen elkaar tegen; rustig, weemoedig repertoire staat in contrast van rebels, opzwepende en virtuoze koorzang.

We brengen zelden of nooit uitgevoerd werk van componisten als Zoltan Kodally, Eriks Esenvalds, Peteris Vasks, Jan Magne Forde ea, muziek uit landen als Hongarije, Letland, Finland en Georgië.

AMARANTHE

Het jong dameskoor (toen nog meisjeskoor) Amaranthe ontstond in november 2006 en bestaat vandaag de dag uit een 25-tal jongedames.

Amaranthe sleutelt wekelijks aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en focust zich voornamelijk op a capella koormuziek. Amaranthe is ook een graag geziene gast bij uiteenlopende projecten. Zo stonden de dames op het podium met Kadril tijdens Nekkanacht 2013 en waren ze één van de gastkoren op de cd ‘Stemmen’ van Johan Verminnen (2014).

Ze werden tot winnaar gekroond op het korenfestival van Kontich in 2015 en ze promoveerden zich in februari 2016 tot de “ereafdeling” (de hoogste mogelijk afdeling) van het provinciaal koortoernooi in Oost- Vlaanderen (bevestigden zich in 2012 in de afdeling “uitmuntendheid”).

Amaranthe werd uitgenodigd op verschillende festivals in o.a. Nis (Servië), Barcelona (Spanje) en Verona (Italië) en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Tijdens de zomer van 2017 namen ze met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalden 2 prijzen: ‘Categorie Winnaar’ van de categorie ‘dameskoren’, en de dirigentenprijs (‘Conductor’s Prize for outstanding achievement’). Op de Internationale Koorwedstrijd te Maasmechelen (oktober 2017) behaalde Amaranthe de eerste prijs (als eerste Belgische koor ooit en werd daarmee bekroond als winnaar van de categorie gelijkstemmige koren. Het ontving ook de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk.

Amaranthe zong vijf jaar onder leiding van Linde Devos. In 2012 gaf ze de fakkel door aan Johannes Dewilde.

Johannes Dewilde

Na zijn studies ‘master muziektheorie-schriftuur’ aan het Koninklijk Conservatorium Gent, studeerde Johannes trompet/cornet aan hetzelfde conservatorium. Tot op heden speelde hij als freelance trompettist bij verschillende professionele ensembles en orkesten.

Sinds 2006 is hij als leerkracht AMV en coördinator verbonden aan de muziekacademie van het GO! (Gent) en geeft sinds 2013 ook les aan de Artevelde Hogeschool Gent, als docent in de opleiding regentaat muzikale opvoeding. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op (koor)directie. Hij bekwaamde zich tijdens verschillende masterclasses en opleidingen bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL),en Aarne Saluveer (Estland) en stond als repetitor, dirigent en/of coach reeds voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Sinds 2010 volgde hij de voortgezette opleiding ‘master koordirectie’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid (oa voor EMJ Neerpelt) en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen.

Hij was sinds 2006 tot 2017 dirigent van het koor ‘Ch@m’ uit Destelbergen en sinds 2012 van het kinder- en jeugdkoor Panta Rhei van de muziekacademie van het GO! (Gent). Tot 2015 was hij werkzaam als repetitor van de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging als assistent van Jan Vuye. Sinds 2017 dirigeert hij het concertkoor Endless Voices van de Artevelde Hogeschool. In september 2012 volgde hij Linde Devos op bij het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde waarmee hij in 2015 het korenfestival van Kontich won en zich in 2016 vestigde in de ere-afdeling van provinciale koortornooien. Op de internationale koorwedstrijd ‘Musica Eterna’ in Rome, werd Amaranthe categoriewinnaar in de reeks ‘dameskoren’ en ontving Johannes de ‘conductor prize for outstanding achievements’. In oktober 2017 won Amaranthe onder zijn leiding de eerste prijs op de internationale koorwedstrijd Maasmechelen, als eerste Belgische koor ooit. In 2016 richtte hij zijn eigen gemengd vocaal ensemble op. Met Saevus richt hij zich op de romantische en hedendaagse koorliteratuur. Onlangs won hij met ook met hen het tweejaarlijkse korenfestival van Kontich.

10 februari 2019 om 15u

O.L.V. van Fatimakerk, Bret-Gelieren

Weg naar As 190

3600 Genk

 

 

 


Lees meer ...

december 2018

Wanneer Concert
13 januari 2019
15:00 - 17:00
AMUZ

Concert Con Cuore o.l.v. Jan Vuye

Con Cuore o.l.v. Luc Vuye

Programmatitel: «N’allez pas au bois!»

Over sprookjes, mythen en fabels

Een concert geheel gewijd aan het wonderlijke universum van sprookjes, mythen en fabels. Het verhaal van de mier en de krekel is genoegzaam bekend, en ook Klein Duimpje , Belle en het Beest en Roodkapje passeren de revue. Verder maken ook nog een klagende Griek, een koning en een vissersmeid en een eenhoorn in gevangenschap hun opwachting. Con Cuore waagt zich daarenboven aan een bezwerend drieluik waarin strikt genomen niet gezongen wordt, maar dat wel bol staat van gescandeerde spreeksolo’s, toverformules en andere auditieve special effects.

Op het programma staan werken van o.a. Maurice Ravel, William Byrd, Josef Rheinberger, Ola Gjeilo, Heinz Kratochwil en Gabriel Fauré. Welkom op dit betoverende concert, en wat u ook doet: n’allez pas au bois… ‘

13 jan 2019 om 16u

AMUZ

Kammenstraat 81

2000 Antwerpen

 

 


Lees meer ...
13 januari 2019
10:00 - 12:00
Sint-Margaritakerk

Concert Con Cuore o.l.v. Jan Vuye

Con Cuore o.l.v. Luc Vuye

Programmatitel: «N’allez pas au bois!»

Over sprookjes, mythen en fabels

Een concert geheel gewijd aan het wonderlijke universum van sprookjes, mythen en fabels. Het verhaal van de mier en de krekel is genoegzaam bekend, en ook Klein Duimpje , Belle en het Beest en Roodkapje passeren de revue. Verder maken ook nog een klagende Griek, een koning en een vissersmeid en een eenhoorn in gevangenschap hun opwachting. Con Cuore waagt zich daarenboven aan een bezwerend drieluik waarin strikt genomen niet gezongen wordt, maar dat wel bol staat van gescandeerde spreeksolo’s, toverformules en andere auditieve special effects.

Op het programma staan werken van o.a. Maurice Ravel, William Byrd, Josef Rheinberger, Ola Gjeilo, Heinz Kratochwil en Gabriel Fauré. Welkom op dit betoverende concert, en wat u ook doet: n’allez pas au bois… ‘

13 jan 2019 om 11u

Sint-Margaritakerk

Tielendorp 32

2460 Tielen

 


Lees meer ...

oktober 2018

Wanneer Concert
25 november 2018
10:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart Van Reyn

Vlaams Radio Koor en Solisten Brussels Philharmonic (strijkkwartet en piano)

Dirigent: Bart Van Reyn

Piano: Ola Gjeilo

Programma Dreamweaver”

Herbert Howells- Requiem

Ola Gjeilo- Dreamweaver

Stephen Paulus – The Road Home

De Dood, onvermijdelijk verbonden met het leven. Geen groter mysterie ook, waar naar gekeken wordt met angst, ontzag, berusting, verlangen. Maar de grote vraag kan niemand beantwoorden: wat wacht ons na de dood? Hemel of hel, een complexe onderwereld of een zoet paradijs: de voorstellingen rond wat er na de dood volgt hebben vaak een bepalende invloed op hoe we ons leven leiden. Antwoorden zoeken we zelf, om het verlies van dierbaren een plaats te geven en hen dat leven na de dood op onze eigen manier te geven. En heel vaak vinden we die troost in muziek.

Het verlies van een kind is wreed, ongenadig, rauw. De vele zonen die sneuvelden als soldaat in WOI grepen Herbert Howells erg aan, maar toch straalt zijn Requiem vooral hoop uit. Wrange speling van het lot: enkele jaren later verloor hij zijn eigen zoon aan polio.

Soms wint het leven van de dood, soms keert men terug van gene zijde. De epische verhalen en fascinatie voor die ultieme reis bleven een inspiratiebron door de eeuwen heen. Ola Gjeilo nam een oud  Noors gedicht als basis voor Dreamweaver, en componeerde een intens relaas over de  heldhaftige, mooie, beangstigende en uiteindelijk louterende tocht door het hiernamaals. Het gevoel van thuiskomen en vrede vinden is wat we uiteindelijk allemaal wensen, en waarmee Stephen Paulus’ The Road Home afsluit.

25 nov 2018 om 11u

Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Lange Gasthuisstraat 45

2000 Antwerpen


Lees meer ...
11 november 2018
15:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert Cantando o.l.v. Luc Anthonis

Naar een idee van en samen met Hans De Weirdt werkt Cantando aan een oratorium met liederen en teksten uit de dichtbundel “Bezette Stad” van Paul Van Ostaijen.

Hans De Weirdt was na een opleiding aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen aanvankelijk als acteur actief (o.a. in “Wij, Heren van Zichem”) Daarna was hij gedurende 50 jaar een veel gevraagd regisseur binnen de Antwerpse regio voor tal van producties in diverse genres, zowel op grote podia (o.a. “Zwart en Wit”, “Elcerlyc”, “De Parochie van Miserie”, “One flew over the cuckoo’s”, …) als in het experimenteel kamertoneel (als dramaturg van het “Spilteater”), ook met eigen creaties (o.a. “Dromen in Woorden” met Nel Rosiers). Hij publiceerde over de dichtbundel een leidraad voor leerkrachten SO (Bezeten Stappen door Bezette Stad).

Voortbouwend op een zelf ontworpen scenario worden bewerkingen uitgeschreven voor koor, soms begeleid door piano, cello en percussie. Sommige teksten uit de dichtbundel zullen door het koor gereciteerd worden.

Om deze herdenking “100 jaar na het einde van W.O.-1” ook visueel in de verf te zetten, werken we aan een presentatie die tijdens de voorstelling boven het koor op doek geprojecteerd wordt. Zo kunnen bepaalde beelden de muziek ondersteunen en kan de “ritmiese typografie” van de dichtbundel de gereciteerde teksten nog meer tot hun recht laten komen.

Cantando o.l.v. Luc Anthonis

11 nov 2018 om 16u

Sint-Margaritakerk

Tielendorp 32

2460 Tielen

 


Lees meer ...
11 november 2018
10:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert Cantando o.l.v. Luc Anthonis

Naar een idee van en samen met Hans De Weirdt werkt Cantando aan een oratorium met liederen en teksten uit de dichtbundel “Bezette Stad” van Paul Van Ostaijen.

Hans De Weirdt was na een opleiding aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen aanvankelijk als acteur actief (o.a. in “Wij, Heren van Zichem”) Daarna was hij gedurende 50 jaar een veel gevraagd regisseur binnen de Antwerpse regio voor tal van producties in diverse genres, zowel op grote podia (o.a. “Zwart en Wit”, “Elcerlyc”, “De Parochie van Miserie”, “One flew over the cuckoo’s”, …) als in het experimenteel kamertoneel (als dramaturg van het “Spilteater”), ook met eigen creaties (o.a. “Dromen in Woorden” met Nel Rosiers). Hij publiceerde over de dichtbundel een leidraad voor leerkrachten SO (Bezeten Stappen door Bezette Stad).

Voortbouwend op een zelf ontworpen scenario worden bewerkingen uitgeschreven voor koor, soms begeleid door piano, cello en percussie. Sommige teksten uit de dichtbundel zullen door het koor gereciteerd worden.

Om deze herdenking “100 jaar na het einde van W.O.-1” ook visueel in de verf te zetten, werken we aan een presentatie die tijdens de voorstelling boven het koor op doek geprojecteerd wordt. Zo kunnen bepaalde beelden de muziek ondersteunen en kan de “ritmiese typografie” van de dichtbundel de gereciteerde teksten nog meer tot hun recht laten komen.

Cantando o.l.v. Luc Anthonis

11 nov 2018 om 11u

Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Lange Gasthuisstraat 45

2000 Antwerpen


Lees meer ...

september 2018

Wanneer Concert
14 oktober 2018
10:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert Kinderkoor en Vocaal Ensemble Caloroso o.l.v. Inge Sykora

Kinderkoor Caloroso en Vocaal Ensemble Caloroso (jeugdkoor), onder leiding van Inge Sykora, brengen een programma met een mix van aparte werken van de 2 koren en ook gezamenlijke werken. Het programma zal vlot van het ene in het andere overlopen. Beide koren worden gedirigeerd door Inge Sykora.

Programma WHY WE SING

Greg Gilpin schreef het lied ‘Why we sing’. De tekst van dit lied vormt de rode draad in het concert. Eerst komt de vraag naar wat muziek kan betekenen. Daarna ligt de focus op hoop, verbondenheid en vrede, om te eindigen met liederen over vriendschap. Er valt veel nieuwe muziek te ontdekken al was het maar omdat Sebastiaan Van Steenberge, Jan Coeck en Hans Helsen voor dit programma drie nieuwe liederen schreven, speciaal voor Caloroso.

http://www.caloroso.be/

Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Lange Gasthuisstraat 45

2000 Antwerpen

14 oktober 2018 om 11u


Lees meer ...

mei 2018

Wanneer Concert
24 juni 2018
15:00
Sint-Niklaaskerk

Mythen, fabels en sprookjes

Con Cuore uit Waregem besluit de jaargang met een programma opgebouwd rond delen van Ma mère l’Oye voor koor en piano vierhandig en de prachtige Trois Chansons van Maurice Ravel. Zeer nieuwsgierig zijn we bijvoorbeeld ook naar Zaubersprüche van Heinz Kratochwil en König Ehrich van Joseph Rheinberger. Dat daar ook nog William Byrd, Gabriel Fauré en Ola Gjeilo bij horen, maakt het sprookje compleet. Een gelegenheid om heerlijk te genieten en helemaal op te gaan in uw fantasie.


Lees meer ...

april 2018

Wanneer Concert
27 mei 2018
15:00
Miry concertzaal

Hommage aan Vic

In dit concert brengen de zangers van het Vlaams Radio Koor hulde aan hun voormalige chef-dirigent, Vic Nees. Zijn Passio super Galli Cantu – vijf jaar geleden voor het eerst uitgevoerd enkele dagen voor het heengaan van de componist – staat centraal. Drie Vlaamse en drie internationale componisten vergezellen hem doorheen deze hommage. Drie walsen voor piano van Frédérique Devreese geven ritme aan het programma. Morten Lauridsen en Arvo Pärt zijn generatiegenoten van Vic die net als hij nieuwe wegen vond om de koormuziek een prominente plaats te geven in het concertleven. We luisteren naar Nocturnes III (Lauridsen) en Da Pacem Domine (Pärt). Van Jan Van der Roost vertolkt het koor Of Moon and Sun. Koenraad Stercks is de pianist.


Lees meer ...

maart 2018

Wanneer Concert
29 april 2018
15:00
Sint-Niklaaskerk

Lux

Een korte, krachtige titel: Lux. Licht is een element dat al sinds de oudheid intrigeert. Het ligt voor de hand dat dit symbool van liefde, leven en kracht veelvuldig aanwezig is in de koormuziek. Componisten laten het licht schijnen in al zijn facetten: religieus en werelds, liefde en afscheid, geboorte- en paaslicht. Componisten als René Clausen, Eric Whitacre, Jake Runested en Ola Gjeilo zorgen voor de stroom van Steve De Veirman en Furiant knippen het licht aan. Ook in uw hart?


Lees meer ...
02 april 2018
15:00
Sint-Niklaaskerk

Fire Songs

Pantarhei is nieuw in onze cyclus en bijt de spits af met Fire Songs. Panta rhei (Gr.) betekent dat alles altijd in beweging is, zoals vuur dus. Dit kamerkoor toont zich in de verscheidenheid van klankkleuren en creatieve muzikaliteit. Wij ontmoeten de Six Fire Songs van Morten Lauridsen, gestoeld op renaissancemadrigalen van Gesualdo en Monteverdi, en Motet voor de Kardinaal van Daan Manneke. Dit werk is gebaseerd op een motet van Josquin Desprez. Ook Whitacre en John Cage zetten het koor mee in vuur en vlam. Nu het publiek nog… Pantarhei behaalde de tweede prijs in de internationale koorwedstrijd en Tours en wordt geprezen om zijn homogene koorklank.


Lees meer ...
02 april 2018
09:00 - 11:30
Nederpolder

Workshop klankvorming en improvisatie

In het kader van de nieuwe concertreeks van Koorlink Gent 2018 komt het kamerkoor “Pantarhei” olv An Meeusen op paasmaandag 2 april een exclusief programma voorstellen: “Fire Songs”

Tijdens de voormiddag geeft An Meeusen, zangeres, zangcoach en dirigente, een workshop rond klankvorming en improvisatie. Ze werkt o.m. aan de hand van het prachtige werk “Earthsong” van Tichelli, een lied over het leven in al zijn facetten. De deelnemers aan de workshop nemen met deze song ’s namiddags, om 16.00 uur, actief deel aan het concert met Pantarhei.

Wil u ook mee op het podium staan tijdens een indrukwekkende apotheose, schrijf dan snel in!

Contact en verdere info:

M. Verniers, werkgroep Koorlink Gent, gent@koorlink.be

09 236 52 72 of 0473 86 53 30


Lees meer ...

februari 2018

Wanneer Concert
11 maart 2018
15:00
Sint-Margaritakerk

Hulde aan Vic Nees

Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic Nees. 


Lees meer ...
11 maart 2018
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Hulde aan Vic Nees

Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic Nees. 


Lees meer ...

januari 2018

Wanneer Concert
11 februari 2018
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Hommage aan Vic

In dit concert brengen de zangers van het Vlaams Radio Koor hulde aan hun voormalige chef-dirigent, Vic Nees. Zijn Passio super Galli Cantu – vijf jaar geleden voor het eerst uitgevoerd enkele dagen voor het heengaan van de componist – staat centraal. Drie Vlaamse en drie internationale componisten vergezellen hem doorheen deze hommage. Drie walsen voor piano van Frédérique Devreese geven ritme aan het programma. Morten Lauridsen en Arvo Pärt zijn generatiegenoten van Vic die net als hij nieuwe wegen vond om de koormuziek een prominente plaats te geven in het concertleven. We luisteren naar Nocturnes III (Lauridsen) en Da Pacem Domine (Pärt). Van Jan Van der Roost vertolkt het koor Of Moon and Sun. Koenraad Stercks is de pianist.


Lees meer ...

december 2017

Wanneer Concert
14 januari 2018
15:00
Sint-Margaritakerk

Maria, kerst en Vic Nees

U herinnert zich zeker nog het uitstekende optreden van Ishango enkele jaren geleden. Dit kamerkoor is een trouwe gast op het Festival de Wallonie en werkt sinds kort met een nieuwe dirigent: Stefano Poletto. Vic Nees droeg drie madrigalen op tekst van Guido Gezelle aan hen op: het past dat zij de herdenkingsconcerten van Vic Nees openen. De madrigalen worden gepresenteerd naast Mariahymnen van o.a. Rachmaninov, Pärt en Britten.


Lees meer ...
14 januari 2018
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Maria, kerst en Vic Nees

U herinnert zich zeker nog het uitstekende optreden van Ishango enkele jaren geleden. Dit kamerkoor is een trouwe gast op het Festival de Wallonie en werkt sinds kort met een nieuwe dirigent: Stefano Poletto. Vic Nees droeg drie madrigalen op tekst van Guido Gezelle aan hen op: het past dat zij de herdenkingsconcerten van Vic Nees openen. De madrigalen worden gepresenteerd naast Mariahymnen van o.a. Rachmaninov, Pärt en Britten.


Lees meer ...

november 2017

Wanneer Concert
10 december 2017
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Vlaams romantische muziek voor mannenkoor

Fijn! Nog eens een mannenkoor: Arc Sonore. Jan Vuye is een van onze topdirigenten en hij stelde een bloemlezing samen uit Vlaamse romantische muziek voor koor en orgel. Grote namen veelal uit de Lemmensschool in Mechelen. We zijn niet vergeten, maar treffen ze minder aan op hedendaagse koorpodia: Aloys Desmet, Oscar Van Durme, Jacques N. Lemmens, Edgar Tinel, Herman Roelstraete, Jules Van Nuffel e.a. Een gelegenheid om het orgel uit de kapel eens te beluisteren. Met Peter Van de Velde als organist.


Lees meer ...

oktober 2017

Wanneer Concert
12 november 2017
15:00
Sint-Margaritakerk

Parels voor kinderkoor uit de hele wereld

Wie Clari Cantuli zegt, hoort en ziet Ria Vanwing. Voor de 75ste verjaardag van Vic Nees bracht dit koor een verrassingsconcert met zijn muziek en hij was er zeer door ontroerd. Voor Koorlink zingen de kinderen een multicultureel programma in zeven talen. Veel bekende wijsjes met verrassende bewerkingen van grote componisten. A capella en met pianobegeleiding van Maaike De Zitter. Kom u verwonderen over de souplesse, de klankweelde en de muzikaliteit van deze kinderen: grote klasse gewoon!


Lees meer ...
12 november 2017
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Parels voor kinderkoor uit de hele wereld

Wie Clari Cantuli zegt, hoort en ziet Ria Vanwing. Voor de 75ste verjaardag van Vic Nees bracht dit koor een verrassingsconcert met zijn muziek en hij was er zeer door ontroerd. Voor Koorlink zingen de kinderen een multicultureel programma in zeven talen. Veel bekende wijsjes met verrassende bewerkingen van grote componisten. A capella en met pianobegeleiding van Maaike De Zitter. Kom u verwonderen over de souplesse, de klankweelde en de muzikaliteit van deze kinderen: grote klasse gewoon!


Lees meer ...

september 2017

Wanneer Concert
08 oktober 2017
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Fire Songs

Pantarhei is nieuw in onze cyclus en bijt de spits af met Fire Songs. Panta rhei (Gr.) betekent dat alles altijd in beweging is, zoals vuur dus. Dit kamerkoor toont zich in de verscheidenheid van klankkleuren en creatieve muzikaliteit. Wij ontmoeten de Six Fire Songs van Morten Lauridsen, gestoeld op renaissancemadrigalen van Gesualdo en Monteverdi, en Motet voor de Kardinaal van Daan Manneke. Dit werk is gebaseerd op een motet van Josquin Desprez. Ook Whitacre en John Cage zetten het koor mee in vuur en vlam. Nu het publiek nog… Pantarhei behaalde de tweede prijs in de internationale koorwedstrijd en Tours en wordt geprezen om zijn homogene koorklank.


Lees meer ...

mei 2017

Wanneer Concert
25 juni 2017
15:00
Sint-Niklaaskerk

Landschappen en stillevens – Viermaliks Vocaal Ensemble o.l.v. Hans Scholliers

Deze titel verwijst met een knipoog naar een koorbundel Landschappen en Stillevens van Roland Coryn. Mensen gebruiken symbolen om zich aan op te trekken of om er zich achter te verschuilen. Dat strookt met de keuze van Roland Coryn, Vic Nees, Morten Lauridsen, Cyrillus Kreek, Eric Whitacre, Paul Hart e.a. Gevoelens en ervaringen binnen het rijke palet van ‘stil-’ tot bruisend leven van de mens.


Lees meer ...

april 2017

Wanneer Concert
28 mei 2017
15:00
Miry concertzaal

Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren.


Lees meer ...

maart 2017

Wanneer Concert
30 april 2017
15:00
Sint-Niklaaskerk

Makeblijde o.l.v. Filip Haentjens

Makeblijde presenteert zich in haar puurste vorm en keert daarvoor tot 1500 jaar in de muziekgeschiedenis. Mystica Hildegard von Bingen speelt de hoofdrol en naast Palestrina spelen veel coryfeeën van de hedendaagse koormzuziek mee in het stuk: Vic Nees, Erika Budai, Vytautas Miskinis, Carles Gumi, Eric Whitacre, Ola Gjeilo, John Tavener, Cheryl Lynn Helm en Filip Haentjens.


Lees meer ...
17 april 2017
15:00
Sint-Niklaaskerk

Rotterdams Turks Klassieke Muziek Koor Rotterdam o.l.v. Emine Bostanci

Het Rotterdams Turks Klassieke muziek koor herbergt zowel zangers als instrumentalisten en brengt een ritmisch, klassiek repertoire uit zowel de Ottomaanse als de moderne tijd. Laat je verrassen door oude, rustige en romantische stedelijke melodieën en opwekkende ritmes. In de voormiddag kan je een workshop meemaken met Melike Tarhan over Turkse muziek.


Lees meer ...

februari 2017

Wanneer Concert
12 maart 2017
15:00
Sint-Margaritakerk

Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren.


Lees meer ...
12 maart 2017
10:01
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
12 maart 2017
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren.

Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

januari 2017

Wanneer Concert
12 februari 2017
10:01
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
12 februari 2017
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde

Amaranthe is een uitstekend meisjeskoor uit Oudenaarde dat wekelijks sleutelt aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek. Voor Koorlink resulteert dat in mooie poëzie, beeldende muziek en bijbelse inspiratie in werk van Canadese componisten en van André Laporte, Eva Ugalde, Saulus Sallinen,Ko Matsushita en Tormis Veljo.

Je (klein)kinderen kunnen tijdens dit concert genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

december 2016

Wanneer Concert
08 januari 2017
15:00
Sint-Margaritakerk

Vlaams Radio Koor o.l.v. Edward Caswell

Als trouwe gast stelde het Vlaams Radio Koor een programma samen voor koor en cello. De dubbelkorige Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams vormt de rode draad. De propriumgezangen zijn van John Tavener, Rudi Tas en Herbert Howells. Centraal klinkt de cellosuite van Benjamin Britten.


Lees meer ...
08 januari 2017
10:01
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
08 januari 2017
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Vlaams Radio Koor o.l.v. Edward Caswell

Als trouwe gast stelde het Vlaams Radio Koor een programma samen voor koor en cello. De dubbelkorige Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams vormt de rode draad. De propriumgezangen zijn van John Tavener, Rudi Tas en Herbert Howells. Centraal klinkt de cellosuite van Benjamin Britten.

Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

november 2016

Wanneer Concert
11 december 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
11 december 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Ariosto o.l.v. Renée Kartodirdjo

Voor zover mogelijk zingt dit ensemble facsimile’s uit de oorspronkelijke notatie. Dat zorgt mee voor boeiende uitvoeringen op hoog niveau. Dit concert illustreert hoe populaire Nederlandse chansons de basis vormen voor een parodiemis. Voorbeelden van Matheus Pipelare, Jacob Obrecht, Heinrich Isaac, Pierre de la Rue en Alexander Agricola. Eelco Kooiker en Evelien Wolting begeleiden op orgel en blokfluit.

Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

oktober 2016

Wanneer Concert
13 november 2016
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert – Brussels Chamber Choir o.l.v. Helen Cassano


Lees meer ...
13 november 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.


Lees meer ...
13 november 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Brussels Chamber Choir o.l.v. Helen Cassano

Onze-Lieve-vrouwenKaper


Lees meer ...

september 2016

Wanneer Concert
09 oktober 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.


Lees meer ...
09 oktober 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – La Choraline o.l.v. Benoît Giaux

La Choraline is een meisjeskoor van jongeren tussen 13 en 19 jaar, het resultaat van een intense samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem. Voor zijn Classics kiest het koor werk van Schubert, Mendelssohn en Rheinberger en ook van Miklos Kocsar, Vic Nees en Jaako Mäntyjärvi. Jacques Brels Bruxelles krijgt een verrassende vertolking. Arrangementen van bekende musicals en popsongs van Christina Aguilera, Beyoncé e.a. staan in voor de groovy touch.


Lees meer ...

mei 2016

Wanneer Concert
26 juni 2016
15:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Vivente Voce o.l.v. Jeroen Keymeulen

Dit uitstekende Gentse kamerkoor brengt een boeiend koorprogramma met werken van grootmeesters Mendelssohn, Rheinberger en Johann Ludwig Bach.


Lees meer ...

april 2016

Wanneer Concert
29 mei 2016
15:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck

Kortrijks Vocaal Ensemble gaat hedendaags en kiest daarvoor muziek van Posman, Coryn, het Miserere van Rudi Tas en Nystedt.


Lees meer ...

maart 2016

Wanneer Concert
24 april 2016
15:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost).


Lees meer ...

februari 2016

Wanneer Concert
28 maart 2016
15:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Camerata Musica o.l.v. Jan Schumacher

Dit mannenkoor uit Limburg an der Lahn is toonaangevend in zijn genre in Duitsland. Benieuwd met welk exquis programma hun dirigent ons wil vervoeren.


Lees meer ...
13 maart 2016
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert -Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost).


Lees meer ...
13 maart 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
13 maart 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost).


Lees meer ...

januari 2016

Wanneer Concert
14 februari 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
14 februari 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet

Een programma vol spanning tussen de componisten die zich uitleven in de nieuw verworven vrijheid van het einde van de 19de eeuw en wie de dreiging van WO I voelt aankomen. Burleske liederen versus poëtische en intense broosheid. Satie, Godard, Debussy, Hahn, Messager en Fauré. Koor, solo en piano.


Lees meer ...

december 2015

Wanneer Concert
10 januari 2016
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert – Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Polyfonie in Graz, Wenen, Praag en München. Met werk van Johannes de Cleve, Philippus de Monte en Orlandus Lassus maken we een reis door de renaissance. Dit uitstekende ensemble bouwt in zijn concerten een organische spanning op en houdt de aandacht van de luisteraar vast tot na het slotakkoord.


Lees meer ...
10 januari 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
10 januari 2016
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Polyfonie in Graz, Wenen, Praag en München. Met werk van Johannes de Cleve, Philippus de Monte en Orlandus Lassus maken we een reis door de renaissance. Dit uitstekende ensemble bouwt in zijn concerten een organische spanning op en houdt de aandacht van de luisteraar vast tot na het slotakkoord.

De tickets voor dit concert zijn uitverkocht. Je kan het zelfde concert zien in Tielen of naar Antwerpen komen en de vrije plaatsen innemen (op eigen risico).


Lees meer ...

november 2015

Wanneer Concert
13 december 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
13 december 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst

Schoonheid brengt troost. Dit koor heeft een mooie traditie met thematische concerten en is mede-initiatiefnemer van de concertserie ‘Brabants Volkoren’. In Listen, listen, O my child van Michael Berkeley en And death shall have no dominion van Malcolm Singer verrast het koor met hedendaags Engels repertoire dat bij ons minder bekend is.


Lees meer ...

oktober 2015

Wanneer Concert
08 november 2015
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert – Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn

Birds of paradise is de titel van de nieuwe cd van Octopus. We krijgen de presentatie ervan: een kleurrijke volière waarin menige nachtegaal zingt; maar er vliegt ook een leeuwerik, een tortel, zelfs een zwaan en een raaf in rond. Mendelssohn, Schumann, Finzi, Poulenc, Hindemith, Vaughan Williams en Stanford.


Lees meer ...
08 november 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
08 november 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn

Birds of paradise is de titel van de nieuwe cd van Octopus. We krijgen de presentatie ervan: een kleurrijke volière waarin menige nachtegaal zingt; maar er vliegt ook een leeuwerik, een tortel, zelfs een zwaan en een raaf in rond. Mendelssohn, Schumann, Finzi, Poulenc, Hindemith, Vaughan Williams en Stanford.


Lees meer ...

september 2015

Wanneer Concert
11 oktober 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
11 oktober 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Mantelius o.l.v. Jos Cuppens

Het Manteliusensemble brengt Baltische meesterwerken en feestelijke muziek uit Estland en Letland. Naast Psalmen van David Kreek horen we het beroemde Magnificat van Arvo Pärt en het monumentale Gloria van Imant Raminsh, voor vier solisten, piano en koor. Een openbaring.

Bekijk hier het programmaboekje:


Lees meer ...

mei 2015

Wanneer Concert
28 juni 2015
15:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Vlaams Radio Koor en Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

A molti voci: vijf eeuwen veelstemmige muziek. 

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...

april 2015

Wanneer Concert
31 mei 2015
15:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Orlandusensemble o.l.v. Peter Ledaine

Henry Purcell ontmoet Johann Sebastian Bach in motetten en anthems


Lees meer ...

maart 2015

Wanneer Concert
26 april 2015
15:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Dulcisona o.l.v. Marian Steyaert

Licht en duisternis in muziek van Charles Hubert Parry, Edward Elgar, Hugo Alfvén, Eric Whitacre e.a.

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...
06 april 2015
15:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Cantaurora en Ex Tempore o.l.v. Peter Appenzeller

CANT’AURORA  (Zwitserland) o.l.v. Peter Appenzeller en EX TEMPORE o.l.v. Florian Heyerick

Carmina Helvetica

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...

februari 2015

Wanneer Concert
08 maart 2015
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Kurt Bikkembergs

Nirvana Dharma, werken die de overtocht van leven naar dood, en de zoektocht naar het ‘anders’ beleven van het leven gestalte geven. Einojuhani Rautavaara, Jan Sandström, Anne Boyd, Michael Tippett, Arne Mellnäs en Kurt Bikkembergs. Met een wereldcreatie van Albert Wissink.

Bekijk hier het programma.


Lees meer ...
08 maart 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Kurt Bikkembergs

Nirvana Dharma, werken die de overtocht van leven naar dood, en de zoektocht naar het ‘anders’ beleven van het leven gestalte geven. Einojuhani Rautavaara, Jan Sandström, Anne Boyd, Michael Tippett, Arne Mellnäs en Kurt Bikkembergs. Met een wereldcreatie van Albert Wissink.

Bekijk hier het programma.


Lees meer ...

januari 2015

Wanneer Concert
08 februari 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Nicolas André

Light and Shadows, m.m.v. Ola Gjeilo,  piano en het Stijkkwartet Solisten Brussels Philharmonic. Een intens programma met de mooiste en pakkendste koormuziek van onze tijd. Ola Gjeilo, Arvo Pärt, Eric Whitacre, Morten Lauridsen e.a.

Bekijk hier het programmaboekje.

Dit concert is helaas uitverkocht. Voor meer informatie hierover kan je terecht op het telefoonnummer 03 227 35 37.

 


Lees meer ...

december 2014

Wanneer Concert
11 januari 2015
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier

Das Alte Jahr vergangen ist, muziek van Samuel Scheidt, Johann Hermann  Schein, Johann Pachelbel,  Johann Michael Bach en Michael Praetorius. Licht, helder en transparant.

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...
11 januari 2015
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier

Das Alte Jahr vergangen ist, muziek van Samuel Scheidt, Johann Hermann  Schein, Johann Pachelbel,  Johann Michael Bach en Michael Praetorius. Licht, helder en transparant.

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...

november 2014

Wanneer Concert
14 december 2014
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele

Koningskind, een winters concert met Latijnse en Middelnederlandse muziek van de elfde tot de zestiende eeuw. Met Manuela Bucher op vedel.

Bekijk hier het programma.

 


Lees meer ...

oktober 2014

Wanneer Concert
09 november 2014
15:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens

Bestemmingen, betoverend en bekoorlijk. A capella, met piano (Hilde Buyens), harp (Karen Peeters), sax en accordeon (Monique Vermeulen en Jef De Haes). Met muziek van Gustav Holst, Kurt Bikkembergs, Vic Nees, Bob Chilcott en Alain De Ley (creatie).

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...
09 november 2014
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens

Er zijn nog plaatsen beschikbaar in Tielen


Lees meer ...

september 2014

Wanneer Concert
12 oktober 2014
10:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg

Door glans omspeeld, muziek van Igor Strawinsky, Mis voor gemengd koor en dubbel  blaaskwintet, Maurice Duruflé, Maurice Pirenne en Herman Strategier.

Programmaboekje Capella Brabant 


Lees meer ...

april 2014

Wanneer Concert
18 mei 2014
14:00
Districtshuis van Borgerhout

Concert: Dancer before God

Om het jubileumjaar in stijl af te sluiten nodigen wij iedereen uit op het feestconcert Dancer before God op zondag 18 mei, 15 uur met Steven Marien (tenor) en Ellen Schafraet (harpen).

DANCER BEFORE GOD

OVER HARPEN, HELDEN, HEILIGEN EN APOLLO

 

Van oudsher worden de lier en de harp geassocieerd met het heroïsche, niet in het minst door de boogvorm van het instrument. Voorts is de harp ook hét attribuut bij uitstek van de troubadour, de adellijke ridder-minnaar, die in hoofse bewoordingen zijn adoratie voor de geliefde dame kenbaar maakt. Apollo, de Griekse god van de muziek, werd steevast afgebeeld met een lier en ook de bijbelse koning David verzachtte Sauls nachten met zijn zoete snarenspel. De harp is echter ook het instrument van de nostalgie en leent zich tot het oproepen van schemerige avondsferen en lyrische ochtenstemmingen.

 

Tenor Steven Marien en harpiste Ellen Schafraet nemen u mee op tocht doorheen acht eeuwen muziekgeschiedenis. Ze staan stil bij troubadoursliederen uit de 13de eeuw, barokke madrigalen en songs van Monteverdi en Purcell, maar houden ook halt bij Mozart, Schubert en de onvolprezen Lodewijk Mortelmans. Afwisselend zijn de kleine middeleeuwse harp, de barokke tripelharp en de moderne chromatische pedaalharp hun gezel. Sluitstuk van het programma is Benjamin Brittens magistrale Canticle voor tenor en harp, the Death of Saint Narcissus.

Na het concert bieden we u een drankje aan.

A Cappellaleden: gratis, aanmelden gewenst

Niet-leden: 10 euro, hier reserveren

Programmaboekje Dancer before God

 

harpiste Ellen Schafraet

harpiste Ellen Schafraet

tenor Steven Marien

tenor Steven Marien

 


Lees meer ...
1 2