Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer

Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer

06 maart 2022
11:00 - 12:15
koop ticketskoop abonnement

AMUZ

Kaart wordt geladen...

Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer

 

Programmatitel: Josquin, The Undead (De Ondode)

Lamentaties, Deploraties en Dodendansen uit de Antwerpse 1545 Susato print

In 1521, exact 500 jaar geleden, stierf Josquin des Prez. Al tijdens zijn leven was deze componist van bij ons een wereldster en zijn imago werd na zijn dood alleen maar groter. Graindelavoix gaat niet op zoek naar de authentieke Josquin, maar naar de fabricatie van deze renaissance super-musicus. Daarin speelt Antwerpen een cruciale rol: de eerste herdenking vond namelijk plaats met de Antwerpse uitgave van Tielman Susato’s zevende chanson-boek in 1545 dat volledig gewijd was aan een nagenoeg onbekend Josquin repertoire. De uitgever vertelt in het voorwoord dat hij kosten noch moeite gespaard heeft om vergeten en verloren gewaande werken van Josquin op te sporen. Dat het in een aantal gevallen om valse Josquins gaat of dat er bij verschillende chansons extra stemmen werden aangebreid, daar lagen de tijdgenoten niet van wakker: het bezorgt enkel de musicologen van vandaag kopzorgen. Voor Graindelavoix is het deel van de plasticiteit van de geschiedenis en haar overgeleverde repertoires.

Bereid je voor op een intense, melancholische duik in de vijf- en zesstemmige chansons van de late Josquin die elk een aparte klankwereld aan intensiteiten en emoties ontvouwen en je hoe dan ook naar de keel grijpen.

De zeven zangers onder leiding van Björn Schmelzer worden geruggesteund door de snaren van Philippe Malfeyt en Lukas Henning.

Graindelavoix maakte ook een nieuwe opname met dit repertoire waarvan de cd begin september bij Glossa verscheen.

Programma (onder voorbehoud)

1.Musae Jovis Nicolas Gombert

2.Baisiez moy  Josquin

3.Parfons regretz Josquin

4.Cueur langoreulx Josquin

5.Faulte d’argent Josquin

6.Petite camusette Josquin

7.Douleur me bat Josquin

8.N’esse pas un grant Josquin

9.Si vous n’avez autre desir (réponse) Jean Le Brun

10.Nymphes des bois Josquin

11.O mors inevitabilis Hieronymus Vinders

12.Se congie prens Josquin

13.Plusieurs regretz Josquin

14.Je me complains Josquin

15.Pour souhaitter Josquin

16.Nimphes nappés Josquin

17.Regretz sans fin Josquin

GRAINDELAVOIX/ Björn Schmelzer (artistieke leiding)

met Andrew Hallock, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Arnout Malfliet (zang) met Philippe Malfeyt (luit, cister), Lukas Henning (luit)

Graindelavoix is een Antwerps internationaal gezelschap geleid door Björn Schmelzer dat werkt met het verleden als flessenpost waarmee common sense en artistieke clichés worden doorbroken. Het “grain” is als het bot in de keel van oude en nieuwe repertoires.