Duartes Vocal Ensemble

Duartes Vocal Ensemble

19 februari 2023
11:00 - 12:15
koop tickets

AMUZ

Kaart wordt geladen...

Duartes Vocal Ensemble

 

De programmatitel: ‘Dansend door het duister’, naar het gelijknamige werk van Lara Denies, op tekst van Fien Andries. (Vlaamse componiste en Vlaamse auteur). Met Roeland Daems op piano. Duartes zingt deze keer over de avond, de nacht, de slaap en dromen. Het is een programma waarmee ze met ons een reis willen maken van het moment waarop de avond valt tot ’s ochtends vroeg de zon weer opgaat. De werken zijn soms rustig, als een wiegelied, dan weer opzwepend, zoals dromen kunnen zijn. Wij hopen in ieder geval dat dit programma tot de verbeelding kan spreken. De compositie “Dansend door het duister” vormt met andere woorden de leidraad tijdens die reis. Dit is de tekst van het gedicht.

Wankel, broos, de avond lonkt
Dansend door het duister
Jij laait, waait, zwiert en draait
Brandt en landt aan de rand van
De afgrond, waar ik stond
Wij tollen door de lome nacht
Slaap nu toch
De nacht wacht niet

Het gedicht is opgebouwd rond een intrigerend samenspel tussen dans en duisternis. De duisternis laat ons verlangen naar slaap, naar rust. Ze confronteert ons met onze eigen onzekerheden en angsten: “wankel, broos, de avond lonkt”. De nacht daagt ons uit, maakt ons instabiel en kwetsbaar, brengt ons tot een emotionele stilstand. Toch lijkt rust niet zo snel gevonden. Want als de duisternis ons eenmaal in haar greep heeft, slingert zij ons rond, “laait, waait, zwiert, draait, brandt”. Tot we een uiterst punt bereiken: “de rand van de afgrond”. Maakt de duisternis ons te uitgeput om de afgrond voor ons te trotseren? Duisternis kan dat effect hebben: ze slorpt ons op en doet ons wentelen. “Slaap nu toch, slaap nu toch, slaap nu toch…”, herhaald en herhaald als een lethargisch mantra.
Het leven heeft zijn duisternissen, er valt niet aan te ontsnappen. Het is iets waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden. Hoe ga je daar mee om? Hoe geraak je door de duisternis? Vragen die voor iedereen relevant zijn, omdat de antwoorden handvatten kunnen zijn voor het leven. Vragen en antwoorden die je ook vindt in muziek. Zullen we doelloos tollen door de lome nacht of kunnen we op een andere manier dansen door het duister?
Hetzelfde spanningsveld tussen nachtelijke stilstand en zwierende beweging vind je terug in het vervolg van het programma. Sommige stukken thematiseren de duisternis of waarschuwen ons ervoor om ons niet aan haar over te geven. (Siin mu rõõmumaa – Mägi, Vigilate – Byrd). Andere werken tonen ons hoe we de dans met de nacht aangaan. Dat kan met een positieve lichtvoetigheid en verwondering voor de pracht van de natuur (Stars – Ešenvalds, Le Chant du Rossignol – Janquin, Milline päev, milline öö – Kõrvits, The Moon – Van der Roost). Of misschien zijn we eerder op zoek naar troost en vinden we steun en nabijheid bij elkaar of in een of andere vorm van spiritualiteit (Abendlied – Rheinberger, Grace before sleep – LaBarr, Een Verbena – Thys, Abide with me – Hogan).
Ook al lijkt de duisternis soms ondoordringbaar, er is steeds licht aan het einde van de tunnel en hoop voorbij de rand van de afgrond (The New Moon – Childs, O Oriens – Dunphy, Across the vast, eternal sky – Gjeilo). Wat soms het einde lijkt, blijkt vaak slechts een deuk in het leven. Veel luisterplezier!

Programma (onder voorbehoud):

-Dansend door het duister, Lara Denies (°2000), tekst: Fien Andries (°1998)
-Siin mu rõõmumaa, Ester Mägi (1922-2021), tekst: Hando Runnel (°1938)
-Vigilate, William Byrd (1543-1623), tekst: Marcus 13: 35-37
-Stars, Ēriks Ešenvalds (°1977), tekst: Sara Teasdale (1884-1933)
-Le chant du rossignol, Clément Janequin (1485-1558)
-Milline päev, milline öö, Maria Kõrvits (°1987), tekst: Henrik Visnapuu (1890-1951)
-The moon, Jan Van der Roost (°1956), tekst: Linda de Bruyn-Taylor (°1956)
-Abendlied, Joseph Rheinberger (1839-1901), tekst: Lukas 24:29
-Grace before sleep, Susan LaBarr (°1981), tekst: Sara Teasdale (1884-1933)
-Een verbena, Noah Thys (°1992), tekst: Augusta Peaux (1859-1944)
-Abide with me, Moses Hogan (1957-2003), tekst: Henry F. Lyte (1793-1847)
-The new moon, David Childs (°1969), tekst: Sara Teasdale (1884-1933)
-O oriens, Melissa Dunphy (°1980)
-Across the vast, eternal sky, Ola Gjeilo (°1978), tekst: Charles Anthony Silvestri (°1965)

Duartes Vocal Ensemble is een jong en dynamisch vocaal ensemble uit Antwerpen en bestaat uit acht muzikanten. Zij hebben elkaar leren kennen in Jeugdkoor Waelrant, in Waelrant Camerata en op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Het is hun gedeelde liefde voor (koor)muziek die hen in dit ensemble heeft samengebracht. Zoals de naam Duartes doet uitschijnen – Duartes is een samentrekking van de Latijnse woorden duo + artes – combineren zij meerdere kunsten: de toeschouwers kunnen in de eerste plaats genieten van zang, maar ook van instrument, literatuur en andere kunsten.

Duartes stond al enkele keren op Antwerpse podia zoals het Paleis op de Meir en de Sint-Laurentiuskerk op het Zuid. KOORLINK programmeerde Duartes vorig jaar in Antwerpen op het podium van Amuz. Met hun programma ‘En ze zei: “Magnifikat!”’ was het voltallige publiek compleet verrast. Een goede reden om hetzelfde nog eens te programmeren in de Sint-Margaritakerk in Tielen, afgelopen november 2022. Het mag gezegd: we zijn grote fan! En op 19 februari 2023 brengen ze dus nieuw werk voor ons. Jij komt toch ook?

Namen muzikanten
Maris Pajuste – sopraan
Hanne Roose – sopraan
Aina Callaert – mezzosopraan
Katelijne Malomgré – alt
Egwin Raes – tenor
Thijs Van Bruggen – tenor
Thomas Vandenabeele – bariton
Sander Meersmans – bas

Roeland Daems – piano