Ontdek Belgische muziek! BEvocaL o.l.v. Benoît Giaux & Jori Klomp

Ontdek Belgische muziek! BEvocaL o.l.v. Benoît Giaux & Jori Klomp

12 november 2023
15:00 - 16:15


Kerk O.-L.-Vrouw van Fatima

Kaart wordt geladen...

Ontdek Belgische muziek! BEvocaL o.l.v. Benoît Giaux & Jori Klomp

 

Tweede concert koorcyclus 2023-2024 Genk. BEvocaL, het Belgisch nationaal jeugdkoor, brengt een programma dat België ademt. Werken uit het verleden worden afgewisseld met hedendaagse muziek, speciaal gecomponeerd voor het koor. Verwacht muziek van Vic Nees, Maarten Van Ingelgem, Benoît Chantry en Raymond Micha. Pianist Peter Jeurissen.

Als winnaar van de KOORLINK-prijs tijdens IKV-Genk 2022 (Internationaal Koorfestival Vlaanderen – Genk 2022) staan ze nu op onze podia in Genk en in Antwerpen.

Programma (onder voorbehoud):
The earthly rose, Ēriks Ešenvalds (°1977)
O quam suavis est, Herman Roelstraete (1925 – 1985)
5 Motets, Vic Nees (1936 – 2013)
Madrigal, Gabriel Fauré (1845 – 1924)
Pâhûle Ârdenne, Raymond Micha (1910 – 2006)
Verdure, Maarten Van Ingelgem (°1976)
Fagnes de Wallonie, Raymond Micha (1910 – 2006)
Caecilia, August De Boeck (1865 – 1937)
So will be the coming, Benoît Chantry (°1975)
Winter skies, Hans Helsen (°1989)
Fear no more the heat o’ th’ sun, Jussi Chydenius (°1972)
What a wonderful world, George David Weiss (1921 – 2010), arr. Bob Thiele (1922 – 1996)

BEvocaL

Met BEvocaL, het Belgisch Nationaal Jeugdkoor, willen de drie Belgische koororganisaties jongeren uit alle taalgemeenschappen van België een kwalitatief talentontwikkelingstraject aanbieden. BEvocaL is een innovatieve muzikale samenwerking tussen de drie Belgische taalgemeenschappen. BEvocaL wil een inspiratie zijn voor de koorwerking in heel België en voor de samenwerking tussen de verschillende taalgemeenschappen. Het koor streeft er tevens naar om op nationaal en internationaal niveau een ambassadeur van koormuziek uit België te zijn en van de tradities die eigen zijn aan ons land. De artistieke leiding is in handen van Benoit Giaux en Jori Klomp.

Het avontuur begon in 2017 toen de koororganisaties Koor&Stem (Vlaamse Gemeenschap), A Cœur Joie (Franstalige Gemeenschap) en Födekam (Duitstalige Gemeenschap) besloten om hun krachten te bundelen. Hun wens was om jonge Belgische zangers en muzikanten van 18 tot 30 jaar kansen te geven om elkaar te ontmoeten en samen op een kwalitatief hoog niveau te zingen.

Sinds de oprichting heeft BEvocaL talrijke concerten in België gegeven. Het koor heeft deelgenomen aan festivals en evenementen, zoals de World Choir Games, het « Singing Brussels Celebration Weekend » in BOZAR, naast het prestigieuze Britse vocaal ensemble VOCES8 en zong tijdens het openingsconcert « OdeGand » van het Festival van Vlaanderen Gent. Daarnaast zong het koor op het adembenemende festival “Stemmen onder de Sterren” in Villers-la-Ville en ter gelegenheid van de Belgodyssee-prijsuitreiking in het Koninklijk Paleis, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Filip. In oktober 2022 nam BEvocaL deel aan het IKV-Genk (Internationaal Koorfestival Vlaanderen, Genk) en won daar de tweede prijs en de KOORLINK-prijs.

Artistieke leiding Benoît Giaux

Benoît Giaux is deeltijds zangleraar en deeltijds dirigent. Hij treedt nog steeds op als solo-bariton, voornamelijk in het oratorium genre. Benoît Giaux is zangdocent aan het IMEP (Hogeschool voor muziek en pedagogie) in Namen. Daarnaast is hij dirigent van het IMEP-kamerkoor waarmee hij verschillende projecten gedaan heeft in De Munt, de Koninklijke Opera van Wallonië en voor het Nationaal Orkest van België. Benoît Giaux is sinds 2017 artistiek directeur van de kinder- en jeugdkoren van De Munt, dat zangers tussen 10 en 18 jaar selecteert op basis van een auditie. Hij dirigeert de adolescenten van deze koren sinds 1998, nadat hij sinds zijn muziekstudies in 1987 La Choraline in Namen dirigeerde. De Munt heeft de artistieke leiding van de MM Academy in handen, een professionele integratiestructuur die de beste leerlingen van de zangklassen verzamelt van de acht Belgische conservatoria en muziekhogescholen.

Artistieke leiding Jori Klomp

Jori Klomp (1991) is een in Malmédy geboren en getogen saxofonist, zanger en dirigent. Aan de muziekacademie in Malmédy zette hij zijn eerste stappen in de muziek, met de vakken saxofoon, hobo, piano en operazang. In 2013 behaalde hij aan het Conservatorium Maastricht zijn bachelordiploma klassieke saxofoon, een jaar later volgde het bachelordiploma solozang en in 2018 volgde het master diploma Koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn grote liefde is altijd het zingen geweest, met name van oude muziek. Jori was assistent-dirigent en zangpedagoog van de Kinder- en Jeugdkoren van het operahuis De Munt in Brussel. Hij dirigeerde tevens het prestigieuze damesensemble Canta Volare en was dirigent van het Schütz-Monteverdi Consort in Maastricht. Daarnaast was hij saxofonist bij de Fanfare Bereden Wapens van Koninklijke Landmacht in Vught (NL). De saxofoon bespeelt hij nog bij het Belgische A’Meuse Saxophone Quartet. Sinds 2018 is hij koordirigent en kapelmeester van het Theater Aachen (D) waar hij verantwoordelijk is voor het operakoor, het extra-koor, het symfonische koor en het kinderkoor. Hij is er ook muzikaal leider van verschillende producties. Tenslotte is hij artistiek leider van de Kooracademie Maastricht waarmee hij als koordirigent o.a. verbonden is aan Opera Zuid. Daar bereidt hij de koren voor en is hij werkzaam als assistent-dirigent.

Pianist Peter Jeurissen

Pianist en organist Peter Jeurissen genoot zijn opleiding aan de LUCA School of Arts in Leuven. Sinds 2010 is hij er pianobegeleider van de zangers en klarinettisten. In november 2019 ontving hij de prijs van “Best Accompanist” op de International Music Competition Triomphe de l’Art. In 2014 verscheen zijn eerste cd met Belgische orgelmuziek opgenomen in de Sint-Rombouts kathedraal te Mechelen. In 2018 nam Peter een cd op met liederen van Schubert, Schumann en Brahms in samenwerking met tenor Teun Michiels op de nieuwe rechtsnarige kamermuziekvleugel van Chris Maene. In 2022 komt er een cd in samenwerking met sopraan Pauline Lebbe naar aanleiding van een onderzoeksproject rond de liederen van de Belgische componisten Irene Fuerison en Emile Wambach. Momenteel is Peter als organist verbonden aan de Abdij van Keizersberg te Leuven.

Zangers op het podium (Genk)

sopranen
Esther Bustillo
Lara Denies
Sandrine d’Ursel
Sara Geeraerts
Alix Lafère
Aya Tanaka
Naomi Tapiola
Eva Goreaux
Natalie Steffen

alten
Eloïne Philippe
Astrid Van Wilder
Aline Van Wassenhove
Noémie Van Roosbroeck
Heather Thomas

tenoren
Samuel Desguin
Matthis Perreaux
Francesco Spina
Pascal Nick
William Winarto

bassen
Simon Brandt
Sacha Delehouzée
Juriaan Vanmechelen
Justus Breyer
Stefan Hagendorn

Dagtickets Genk
Concert BEvocaL: VVK 18 euro, Kassa 20 euro
Dagtickets reserveren via genk@koorlink.be of christiane.janssens@telenet.be of genk@koorlink.be of via telefoon 0475 39 99 47. Bedrag overschrijven naar BE69 0689 3325 1878 met mededeling: “naam koor + datum concert + jouw naam, adres”.

Abonnement 2023-2024 Genk (3 concerten)
45 euro, BE69 0689 3325 1878
Abonnementen reserveren via genk@koorlink.be of christiane.janssens@telenet.be of genk@koorlink.be of via telefoon 0475 39 99 47. Bedrag overschrijven naar BE69 0689 3325 1878 met mededeling: “2023-2024 + naam, adres, mailadres”.

Voor meer info, klik op volgende link
‘algemene info’