december 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
17 januari 2021 16:00 - 17:15 Sint-Margaritakerk |
GEANNULEERD: Viermaliks o.l.v. Tom Johnson – 16u
❌ Koorconcerten organiseren is tijdelijk verboden. Maar ook repeteren is tijdelijk onmogelijk. 📍 We plannen dit concert opnieuw in, later in het voorjaar van 2021. Mensen die reeds een ticket kochten voor het concert op 17 januari 2021, zullen met dit ticket het uitgestelde concert kunnen bijwonen. Programmatitel: ‘Het dierenrijk in de koormuziek door de eeuwen’ Viermaliks is een ensemble dat is samengesteld uit zangers met een rijke koorervaring, maar ze willen excelleren in presentatie en beweging. Via een altijd wisselende opstelling, aangepast aan de muziek, willen zij de inhoud indringender naar de luisteraar overbrengen. Dirigent is Tom Johnson. In dit programma bezingen zij het dierenrijk, zoals het door de eeuwen heen gecomponeerd werd. Van Palestrina over Brahms naar Chilcott. Van het hert naar de valk, maar ook de kat en de hond ontbreken niet, en alles in de typische Viermaliks stijl. Lees meer ... |
17 januari 2021 11:00 - 12:15 AMUZ |
GEANNULEERD: Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn
GEANNULEERD Programmatitel: ‘Johannes Brahms, Ein Deutsches Requiem’ Lees meer ... |
november 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
13 december 2020 11:00 - 12:15 AMUZ |
GEANNULEERD Vocaal Ensemble Reflection o.l.v. Patrick Windmolders
❌ Koorconcerten organiseren is tijdelijk verboden. 📍 We plannen dit concert opnieuw in, in de programmacyclus van 2021-2022. Praktische info: Mensen die reeds een ticket kochten voor het concert op 13 december 2020, kunnen dit ticket terugbetaald krijgen. Programmatitel: ‘Van Bach tot Van Steenberge’ Reflection viert zijn derde lustrum en biedt een bloemlezing uit zijn rijke koorrepertoire, divers en uitdagend, waar ze altijd goed in zijn geweest. Ze blijven hun uitgangspunt trouw: ‘verdieping en weerspiegeling’. Componisten die in deze visie passen? Anders Edenroth, Arthur Sullivan, Kurt Bikkembergs, Sebastiaan Van Steenberge, Ola Gjeilo, Johann Sebastian Bach e.a.
Lees meer ... |
oktober 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
15 november 2020 16:00 - 17:15 Sint-Margaritakerk |
GEANNULEERD Donne Domenica o.l.v. Patrick Van Looy – 16u
❌ Koorconcerten organiseren is tijdelijk verboden. 📍 We plannen dit concert opnieuw in, in het voorjaar van 2021. Mensen die reeds een ticket kochten voor het concert in november 2020, zullen met dit ticket het uitgestelde concert kunnen bijwonen. Programmatitel: ‘The hearth-fire burning’ De kern van het programma bestaat uit Engelse, romantische poëzie, in brand gestoken door enkele Vlaamse componisten als André Laporte, Gwendolyn Sommereyns en Martin Slootmaekers. Ook Ola Gjeilo, Edward Elgar en Zoltán Kodály passeren bij het vuur, dat eveneens brandt in vier Choral Hymns from the Rig Veda van Gustav Holst. Lien Keusters begeleidt op de harp en Annick en Edith Verboven geven warmte aan hun viool.
Donne Domenica Donne Domenica telt momenteel veertien leden en werd in 1992 opgericht in Geel door dirigent Christiane De Maeyer. De naam van het – exclusief vrouwelijk – ensemble, verwijst naar de tweewekelijkse repetities op zondag. De meeste leden zingen van kindsbeen af, hebben later een zangopleiding genoten en zingen soms ook in meer dan één koor.
Onder de bezielende leiding van Chris De Maeyer heeft het koor in de loop van de jaren het repertoire voor vrouwenkoor op de kaart gezet tijdens talrijke optredens in Vlaanderen en Nederland. Op internationale koorwedstrijden in Zwitserland en Spanje, werden resultaten behaald die telkens weer bovenaan de scorelijst te vinden waren.
In 2012 nam Patrick Van Looy de koordirectie over en volgde er een heuse ‘doorstart’. Zoals dat soms gaat bij het afscheid van de ene dirigent en de komst van een ‘nieuwe’, onderging de samenstelling van het koor een aanzienlijke wijziging en werd de zangcapaciteit herleid tot twaalf zangers. De hoogstaande kwaliteit bleef echter behouden en dat blijkt onder meer uit een hernieuwde klassering in de categorie ‘uitmuntendheid’ zoals Donne Domenica die behaalde in maart 2013 op het 60ste Koortornooi van de Provincie Antwerpen en later ook in.2017. De voorbije jaren was het koor ook te horen in menig concert in Eindhoven, Kasterlee, Geel en Tielen, en in Carolus Borromeus en de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, in Sint-Baafs in Gent en in de Sint-Salvatorkathedraal in Hasselt. Op 17 maart 2019 zong het koor een jubileumconcert in de kerk van Zammel, met muziek van Vic Nees, Kristiaan Van Ingelgem, Lodewijk De Vocht, Zoltán Kodály, Gustav Holst, Frans Schubert en Johannes Brahms. Op 1 december 2019 traden ze op in AMUZ voor Koorlink.
Donne Domenica is een enthousiast koor dat zingt om het plezier van het zingen en van de muziek. Mede daardoor durft het koor vrijwel alle genres aan te pakken en tot een goed einde te brengen. Al is het repertoire voor vrouwenstemmen eerder beperkt, er zijn altijd wel pareltjes te vinden die kunnen ‘geregen’ worden tot een gevarieerd, verrassend en aangenaam concertprogramma.
Patrick Van Looy
Patrick Van Looy is heel zijn leven actief geweest in koren en het koorleven. Eerst als zanger en later ook als dirigent. In 1975 richtte hij het jeugdkoor Cantemus op waarmee hij het hele scala van de muziek voor gelijke stemmen exploreerde en concerten verzorgde in zeven West-Europese landen en in 1981 volgde het gemengd koor Eglantier dat hij nog altijd leidt. In 2012 kwam de gelegenheid om Donne Domenica te dirigeren en zijn ervaring van bij Cantemus verder te ontwikkelen. Als zanger was hij o.a. lid van het Ensemble Henric Van Veldeke o.l.v. Juliaan Wilmots. Dirigentencursussen volgden o.a. bij Juliaan Wilmots, Roger Leens en Herman Roelstraete. Meer dan dertig jaar werkte hij mee aan het koortijdschrift van de Vlaamse koorfederatie (nu Koor&Stem). Beroepshalve was hij als leraar Nederlands, Engels en esthetica actief in het Sint-Jozefcollege in Turnhout en als pedagogisch begeleider Nederlands van de Vlaamse jezuïetencolleges. Momenteel is hij ook bestuurslid van de vzw Koorlink en stuurt hij Koorlink Tielen aan. Lees meer ... |
september 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
25 oktober 2020 16:00 - 17:15 Sint-Margaritakerk |
UITVERKOCHT InCanto Vocale o.l.v. Eva Vermeren – 16u
UITVERKOCHT Programmatitel: ‘Mysteria Gaudii’ Dit koor is nieuw in onze programmatie en het charmeert ons door de cross-over die het maakt tussen renaissancemotetten en hedendaagse muziek. Mysteria Gaudii is de titel, de Blijde Mysteries uit de Rozenkrans. Hiervoor koos dirigente Eva Vermeren uit de rijke schat van de polyfonie, met werk van onder meer Orlandus Lassus, Philippus De Monte, Thomas Tallis en Luis de Vittoria. Hedendaagse koormuziek en bewerkingen van Dagmar Feyen maken het contrast. En via een dialoog van meditaties op de contrabas krijgen we een gevarieerd geheel. Artistieke leiding: Eva Vermeren Solist op contrabas: Pasquale Massaro Programma (onder voorbehoud) Ave Maria – Dagmar Feyen (° 1967) Magnificat octavi toni – Philippus De Monte (1521 – 1603) O Magnum Mysterium – Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611) Videte miraculum matris Domini – Dagmar Feyen Ave Maria – Adriaan Willaert (1490 – 1562) Fili, quid fecisti – Tielman Susato (1500 – 1561) Pater Noster – Adriaan Willaert Salve Regina – Diogo Dias Melgás (1638 – 1700) Lees meer ... |
18 oktober 2020 11:00 - 12:15 AMUZ |
InCanto Vocale o.l.v. Eva Vermeren – 11u
Programmatitel: ‘Mysteria Gaudii’ Dit koor is nieuw in onze programmatie en het charmeert ons door de cross-over die het maakt tussen renaissancemotetten en hedendaagse muziek. Mysteria Gaudii is de titel, de Blijde Mysteries uit de Rozenkrans. Hiervoor koos dirigente Eva Vermeren uit de rijke schat van de polyfonie, met werk van onder meer Orlandus Lassus, Philippus De Monte, Thomas Tallis en Luis de Vittoria. Hedendaagse koormuziek en bewerkingen van Dagmar Feyen maken het contrast. En via een dialoog van meditaties op de contrabas krijgen we een gevarieerd geheel. Artistieke leiding: Eva Vermeren Solist op contrabas: Pasquale Massaro Programma (onder voorbehoud) Ave Maria – Dagmar Feyen (° 1967) Magnificat octavi toni – Philippus De Monte (1521 – 1603) O Magnum Mysterium – Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611) Videte miraculum matris Domini – Dagmar Feyen Ave Maria – Adriaan Willaert (1490 – 1562) Fili, quid fecisti – Tielman Susato (1500 – 1561) Pater Noster – Adriaan Willaert Salve Regina – Diogo Dias Melgás (1638 – 1700)
Lees meer ... |
augustus 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
20 september 2020 11:00 - 12:15 AMUZ |
UITVERKOCHT Vlaams Radiokoor o.l.v. Joris Derder
UITVERKOCHT Programmatitel: ‘les flandriens’ Het Vlaams Radiokoor heeft altijd al een speciaal plekje in het hart gehad voor muziek van de eigen tijd – en al helemaal als die uit eigen land komt. Vlaamse muziek zit dan ook diep in hun DNA! Al van bij de oprichting in 1937 zorgde het Vlaams Radiokoor voor de uitvoering van muziek van ‘onze’ Vlaamse componisten – en dat doet het nog steeds. Samen met ComAV lanceerde het Vlaams Radiokoor vorig seizoen een oproep voor nieuw Vlaams koorwerk, met als resultaat les Flandriens: met inzendingen van zowel doorwinterde rotten als nieuw talent, opgenomen in de studio en nu ook live in de concertzaal. De Vlaamse koormuziek is alive and kicking! Het concert ‘les flandriens’, gebracht door het Vlaams Radiokoor onder leiding van Joris Derder, zal in AMUZ uitgevoerd worden, in een productie van Koorlink vzw, als openingsconcert van de “KOORLINK koorcyclus 2020-2021” in samenwerking met Koor&Stem vzw en met steun van Sabam for Culture. Compositiewedstrijd Vic Nees 2020 Tijdens dit concert zingt het Vlaams Radiokoor eveneens muziek van onder anderen Lara Denies en Stijn Dierckx, laureaten van de Compositiewedstrijd Vic Nees 2020.
Programma Michiel Verfaillie – Mon Dieu, je rêve Geert Van der Straeten – Through the twilight Peter Pazmany – Le soleil éclipsé (solo: Evi Roelants) Paul Gilson- Het beekje in het woud (piano) Hans Helsen – Winter Skies Noah Thys – Waterlelie (solo: Philippe Souvagie) Peter Pieters – The Sick Rose Francis Poulenc- Toccata Daan Janssens – Di me Nicolas De Cock – In Flanders fields Dietrich Van Akelyen – Poem for the departed Erika Budai – Do not stand at my grave and weep (solo: Kristien Nijs) Derek De Blauwe- Toccata Bart Vandewege – Stabat Mater Jan Moeyaert – Lux Aeterna (solo: Charlotte Schoeters) Piet Swerts – Death is nothing Lara Denies – What is your substance, whereof are you made*
Lees meer ... |
mei 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
28 juni 2020 15:00 - 17:00 Brabantdamkerk |
GEANNULEERD – Concert Saevus o.l.v. Johannes Dewilde
Beste vrienden van KOORLINK De recente evoluties en beslissingen van de overheden met als doel de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken, noodzaken KOORLINK om de geplande activiteiten voor onbepaalde duur niet te laten doorgaan. We onderzoeken momenteel of de concerten op een later tijdstip kunnen plaatsvinden. We hopen dat we mogen rekenen op uw begrip voor onze beslissing in deze onzekere tijd. Namens het KOORLINKteam *CONCERT GEANNULEERD* Programma ‘Jaanilaulud’ Het gaat om een a capella concert, verbonden met de tijd van het jaar, eind juni, de zonnewende, Sint-Jan. Sint-Jan is een keerpunt in de natuur. Daarna gaat het licht afnemen en wordt het donkerder buiten. De natuur ontspant zich en de mens volgt haar voorbeeld: ervaringen worden gevormd tot inzichten. Geen onverdeeld zomers feestgedruis, maar naast uitbundige, krachtige en soms vrolijke muziek, ook meer ingetogen klanken. Vocaal Ensemble Saevus Vocaal Ensemble Saevus brengt werk van componisten Veljo Tormis, Ivo Antognini, Pärt Uusberg, Hugo Alfvén en Vaughan Williams. Johannes Dewilde Johannes Dewilde is een gepassioneerde koordirigent, muzikant en leerkracht. Hij genoot zijn professionele opleiding in verschillende conservatoria in Vlaanderen en behaalde twee masterdiploma’s (koordirectie – grote onderscheiding – en muziektheorie-schriftuur) en een bachelordiploma (uitvoerend muzikant – onderscheiding – optie trompet/cornet). Als leerkracht geeft hij les in de Kunstenacademie GO! in Gent, (koor, koordirectie en MCV (muzikaal culturele vorming)). Sinds 2013 is hij verbonden aan de Arteveldehogeschool (Gent) als docent in de opleiding ‘Bachelor leraar secundair onderwijs, muzikale opvoeding’. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Als dirigent bekwaamde hij zich naast zijn masterstudies bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Marc-Michael De Smet, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL), Aarne Saluveer (Estland) en Brady Allred (VS). Als repetitor, dirigent en/of coach stond hij voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid voor festivals (oa EMJ) en wedstrijden en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen. Hij is op dit moment vaste dirigent van kinder- en jeugdkoor Panta Rhei, het concertkoor Endless Voices van de Arteveldehogeschool en de (inter)nationaal bekroonde koren Amaranthe en vocaal ensemble Saevus. Lees meer ... |
maart 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
26 april 2020 15:00 - 17:00 Brabantdamkerk |
GEANNULEERD – Concert BEvocaL o.l.v. Maria Van Nieukerken
Beste vrienden van KOORLINK De recente evoluties en beslissingen van de overheden met als doel de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken, noodzaken KOORLINK om de geplande activiteiten voor onbepaalde duur niet te laten doorgaan. We onderzoeken momenteel of de concerten op een later tijdstip kunnen plaatsvinden. We hopen dat we mogen rekenen op uw begrip voor onze beslissing in deze onzekere tijd. Namens het KOORLINKteam *CONCERT GEANNULEERD* Programma ‘Spring is in the Air’ BEvocaL BEvocaL is het Belgisch Nationaal Jeugdkoor, met jongeren van 18 tot 30 jaar uit alle hoeken van België. Jongeren worden in dit koor uitgedaagd om al hun talenten te ontwikkelen, zowel vocaal als in co-creatieve zin. BEvocaL benadert het koorrepertoire op een volstrekt eigen manier: concerten zijn een totaalbelevenis en zitten vol verrassingen die zangers en publiek met elkaar verbinden. BEvocaL wil hiermee niet alleen een inspiratie zijn voor andere amateurkoren in België, maar tevens een inspiratiebron zijn op het gebied van samenwerking tussen de verschillende Belgische taalgroepen. De artistieke leiding is in handen van de dynamische en gerenommeerde internationale dirigente Maria van Nieukerken (NL) samen met vocal coach Joris Derder (BE). Het koor treedt op in heel België. BEvocaL staat garant voor een intense en intieme muzikale beleving. In het concert brengt het jeugdkoor uiteenlopende muzikale stijlen en maakt het op een bijzondere manier gebruik van de concertruimte. Soms komt BEvocaL zelfs gevaarlijk dichtbij! Maria Van Nieukerken De dirigente van het koor is Maria van Nieukerken (NL). Zij is artistiek leider en dirigent van het professionele kamerkoor PA’dam en van Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Ze was ook enkele jaren dirigente van het Nederlands Studentenkamerkoor. Maria stond op vele internationale podia met gerenommeerde koren en orkesten en zetelt in tal van internationale jury’s en muziekcommissies. Zo is zij momenteel adviseur voor de European Choral Association – Europa Cantat. Maria geeft ook workshops voor zangers, koren en bedrijven. Lees meer ... |
februari 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
15 maart 2020 15:00 - 17:00 Sint-Margaritakerk |
Concert Caljenté o.l.v. Tine Rabijns
Artistieke leiding: Tine Rabijns “GEANNULEERD”
|
15 maart 2020 10:00 - 12:00 AMUZ |
Concert Caljenté o.l.v. Tine Rabijns
Artistieke leiding: Tine Rabijns “GEANNULEERD”
|
januari 2020
Wanneer | Concert |
---|---|
09 februari 2020 14:00 - 16:00 Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk, Genk |
Concert Incantatio o.l.v. Jos Venken
Programma ‘O Schöne Nacht’ Brahms – Mendelssohn Liefde en weemoed Geloof en vertrouwen in de Duitse romantiek Incantatio brengt een romantisch programma, geestelijk en profaan, a capella en met begeleiding van piano met werken van Johannes Brahms en Felix Mendelssohn. De liederen van Johannes Brahms zingen over weemoed, verloren liefde en verloren jeugd, over de zomer die verandert in herfst en over de sterfelijkheid van de mens. Felix Mendelssohn verheerlijkt de Heer en belijdt zijn geloof vol godsvertrouwen. Beiden hanteren zij meesterlijk de muzikaal romantische stijl van gevoelige chromatiek en expressieve uitersten. “Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt” voeren zij de luisteraar mee naar de diepste roerselen van de menselijke ziel. Incantatio Incantatio is een kamerkoor uit Genk, opgericht in 1994 onder impuls van Jos Venken, dirigent en blijvende bezieler. Het kamerkoor bestaat uit een vijfentwintigtal enthousiaste zangers die steeds opnieuw interessante koorliteratuur willen (her)ontdekken. Het interessegebied bestrijkt vrijwel alle stijlperiodes, gaande van renaissance tot hedendaagse composities. Jos Venken: dirigent Koenraad Sterckx: piano Anja Van Engeland: sopraan Adres voor GPS Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk Bret-Gelieren Weg naar As 190 3600 Genk Lees meer ... |
december 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
19 januari 2020 15:00 - 17:00 Sint-Margaritakerk |
Concert Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick
Programma ‘Felix en Fanny – Hör mein Bitten/Hear my prayer’ Koormuziek van Felix en Fanny Mendelssohn – Bartholdy
Ex Tempore
Ex Tempore, gesticht in 1989, is een professioneel instrumentaal-vocaal ensemble dat zich concentreert op een stilistisch heldere en muzikaal boeiende benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden. De concert- en opnameactiviteiten concentreren zich rond de uitvoering van minder bekende vocaal-instrumentale muziek uit de barokperiode, zoals vormgegeven in het Kantata-project (2001-2007). In een kwantitatief variabele bezetting (van solistische bezetting tot kamerkoor) beweegt Ex Tempore zich in de wereld van motet, cantate en oratorium. In het spoor van de veelzijdige activiteiten van zijn dirigent Florian Heyerick vertegenwoordigt het ensemble Ex Tempore een vaste waarde binnen de wereld van de vocale barokmuziek.
Florian Heyerick
Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij was ook regelmatig gastdirigent bij o.a. het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Les Agremens, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper te Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, enz. Tevens is hij sinds 1998 een vaste gast bij het Nederlands Balletorkest te Amsterdam, tegenwoordig de Holland Symfonia. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op. Lees meer ... |
19 januari 2020 10:00 - 12:00 AMUZ |
Concert Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick
Programma ‘Felix en Fanny – Hör mein Bitten/Hear my prayer’ Koormuziek van Felix en Fanny Mendelssohn – Bartholdy
Ex Tempore
Ex Tempore, gesticht in 1989, is een professioneel instrumentaal-vocaal ensemble dat zich concentreert op een stilistisch heldere en muzikaal boeiende benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden. De concert- en opnameactiviteiten concentreren zich rond de uitvoering van minder bekende vocaal-instrumentale muziek uit de barokperiode, zoals vormgegeven in het Kantata-project (2001-2007). In een kwantitatief variabele bezetting (van solistische bezetting tot kamerkoor) beweegt Ex Tempore zich in de wereld van motet, cantate en oratorium.
In het spoor van de veelzijdige activiteiten van zijn dirigent Florian Heyerick vertegenwoordigt het ensemble Ex Tempore een vaste waarde binnen de wereld van de vocale barokmuziek.
Florian Heyerick
Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij was ook regelmatig gastdirigent bij o.a. het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Les Agremens, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper te Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, enz. Tevens is hij sinds 1998 een vaste gast bij het Nederlands Balletorkest te Amsterdam, tegenwoordig de Holland Symfonia. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op. Lees meer ... |
november 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
01 december 2019 10:00 - 12:00 AMUZ |
Concert Donne Domenica o.l.v. Patrick Van Looy
Programmatitel: ‘Als de ziele luistert’ met Harpiste Lien Keusters Een spiritueel programma met de Messe à trois voix van André Caplet en Choral hymns from the rig Veda van Gustav Holst omcirkeld door muziek van tijdgenoten, geboren in de 19de eeuw en actief in de eerste decennia van de 20ste eeuw. O.a. Joseph Ryelandt, Lodewijk Mortelmans, Lodewijk De Vocht, Maurice Duruflé, Francis Poulenc en Zoltán Kodály. Muziek op de drempel van de moderniteit: virtuoze partituren van Caplet en Holst, Gezelleliederen van Ryelandt en Mortelmans (Gezelle is 90 jaar geleden overleden), en een motet van Duruflé. Laat-romantische parels van Lodewijk De Vocht en buitenbeentjes van Kodály). A capellamuziek en liederen voor vrouwenkoor en harp. Donne Domenica Donne Domenica telt momenteel veertien leden en werd in 1992 opgericht in Geel door dirigent Christiane De Maeyer. De naam van het – exclusief vrouwelijk – ensemble, verwijst naar de tweewekelijkse repetities op zondag. De meeste leden zingen van kindsbeen af, hebben later een zangopleiding genoten en zingen soms ook in meer dan één koor. Onder de bezielende leiding van Chris De Maeyer heeft het koor in de loop van de jaren het repertoire voor vrouwenkoor op de kaart gezet tijdens talrijke optredens in Vlaanderen en Nederland. Op internationale koorwedstrijden in Zwitserland en Spanje, werden resultaten behaald die telkens weer bovenaan de scorelijst te vinden waren. In 2012 nam Patrick Van Looy de koordirectie over en volgde er een heuse ‘doorstart’. Zoals dat soms gaat bij het afscheid van de ene dirigent en de komst van een ‘nieuwe’, onderging de samenstelling van het koor een aanzienlijke wijziging en werd de zangcapaciteit herleid tot twaalf zangers. De hoogstaande kwaliteit bleef echter behouden en dat blijkt onder meer uit een hernieuwde klassering in de categorie ‘uitmuntendheid’ zoals Donne Domenica die behaalde in maart 2013 op het 60ste Koortornooi van de Provincie Antwerpen en later ook in.2017. De voorbije jaren was het koor ook te horen in menig concert in Eindhoven, Kasterlee, Geel en Tielen, en in Carolus Borromeus en de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, in Sint-Baafs in Gent en in de Sint-Salvatorkathedraal in Hasselt. Op 17 maart 2019 zong het koor een jubileumconcert in de kerk van Zammel, met muziek van Vic Nees, Kristiaan Van Ingelgem, Lodewijk De Vocht, Zoltan Kodaly, Gustav Holst, Frans Schubert en Johannes Brahms. Donne Domenica is een enthousiast koor dat zingt om het plezier van het zingen en van de muziek. Mede daardoor durft het koor vrijwel alle genres aan te pakken en tot een goed einde te brengen. Al is het repertoire voor vrouwenstemmen eerder beperkt, er zijn altijd wel pareltjes te vinden die kunnen ‘geregen’ worden tot een gevarieerd, verrassend en aangenaam concertprogramma. Patrick Van Looy Patrick Van Looy is heel zijn leven actief geweest in koren en het koorleven. Eerst als zanger en later ook als dirigent. In 1975 richtte hij het jeugdkoor Cantemus op waarmee hij het hele scala van de muziek voor gelijke stemmen exploreerde en concerten verzorgde in zeven West-Europese landen en in 1981 volgde het gemengd koor Eglantier dat hij nog altijd leidt. In 2012 kwam de gelegenheid om Donne Domenica te dirigeren en zijn ervaring van bij Cantemus verder te ontwikkelen. Als zanger was hij o.a. lid van het Ensemble Henric Van Veldeke o.l.v. Juliaan Wilmots. Dirigentencursussen volgden o.a. bij Juliaan Wilmots, Roger Leens en Herman Roelstraete. Meer dan dertig jaar werkte hij mee aan het koortijdschrift van de Vlaamse koorfederatie (nu Koor&Stem). Beroepshalve was hij als leraar Nederlands, Engels en esthetica actief in het Sint-Jozefcollege in Turnhout en als pedagogisch begeleider Nederlands van de Vlaamse jezuïetencolleges. Momenteel is hij ook bestuurslid van de vzw Koorlink en stuurt hij Koorlink Tielen aan.
Lees meer ... |
oktober 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
17 november 2019 10:00 - 12:00 AMUZ |
Concert Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn
▶ NL Niets te zien – maar een heel leven voor je. Door een genetische aandoening wordt Karl Meesters langzaam blind… Doorheen dit bijzondere concert vertelt Karl over zijn tocht vol vallen en opstaan, de vele crisismomenten maar ook de nieuwe inzichten en toekomstdromen. Het Vlaams Radiokoor vult aan waar woorden tekort schieten: met muziek. Die vertaalt de gevoelens met uiteenlopende werken, die bevreemdend, chaotisch, donker maar ook puur, hoopgevend en inspirerend zijn. Want laat het duidelijk zijn: rien à voir gaat over talenten en niet over gebreken. Karl keerde de zaak om: dankzij rien à voir is er wel iets te zien, nog meer te horen en vooral veel engagement te voelen. ▶ ENG Nothing to see – but your whole life still waiting to happen. For Karl Meesters, his illness meant both of these: due to a genetic condition, he gradually becomes blind… Throughout this remarkable concert, Karl tells us about his journey filled with ups and downs, with many crisis moments as well as new insights and dreams for the future. The Vlaams Radiokoor takes over where words or images fall short: with music. It gives expression to feelings through a variety of works, which range from the astonishing, chaotic, and dark to the pure, hopeful and inspiring. ▶ FR Ne rien voir. Mais tout une vie devant toi. Pour Karl Meesters, la maladie représentait les deux : une affection génétique le rendant progressivement aveugle… Au fil de ce concert particulier, Karl Meesters raconte sa trajectoire, ses victoires et ses défaites, ses nombreux moments de crise, mais aussi ses nouvelles perspectives et ses rêves d’avenir. Le Vlaams Radiokoor vient suppléer aux mots ou aux images par la musique en traduisant les sentiments par des œuvres diversifiées pour dire l’étonnement, le chaos et l’obscurité tout autant que la pureté, l’espoir et l’inspiration.
ARTISTS Vlaams Radiokoor Bart Van Reyn, dirigent Karl Meesters, verhaal Solisten Brussels Philharmonic (strijkerskwartet en piano)
Bart Van Reyn Na zijn studies in Antwerpen, Brussel en Den Haag specialiseerde Bart Van Reyn zich in orkestdirectie in Wenen en Siena. Hij legt zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium en is in België een van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie. Programma rien à voir
Lees meer ... |
10 november 2019 15:00 - 17:00 Sint-Margaritakerk |
Concert Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen
Programmatitel ‘Abendlied’ Harpiste Astrid Desantoine Cappella Concinite is in Leuven een bekende naam. Het kinderkoor dat in 1965 door Karel Aerts werd opgericht in de Leuvense Sint-Kwintenskerk, groeide al snel uit tot een gerenommeerd koor, geprezen in binnen- en buitenland. Vandaag, 50 jaar en vier dirigenten later, is Concinite uitgegroeid tot een vrouwenkoor met een 35-tal enthousiaste zangeressen. Onder de kundige en enthousiaste leiding van Ludo Claesen bewandelen we nieuwe muzikale paden, maar nog steeds met dezelfde intentie: de wereld een beetje mooier maken met onze muziek! Programma ‘Abendlied’ Met melancholische liederen van Schubert, Mendelssohn, Fauré, Swerts, Nees e.a. mijmeren we over het einde van het leven, over verdriet en hoop, vasthouden en loslaten, dood en nieuw leven. In 2018 werd wereldwijd het einde van de Groote Oorlog herdacht. Na de vele herdenkingen over de verschrikkingen van deze oorlog, breekt het moment aan om de moed en de wilskracht van de overlevenden – burgers en soldaten – eer te bewijzen. Zij slaagden erin de draad van het leven weer op te pikken en een nieuwe maatschappij op te bouwen. Concinite wil met dit concert een steentje bijdragen aan dit eerbetoon. Onze dirigent Ludo Claesen stelde een programma samen rond de thema’s die de mensen in de vroege na-oorlogse jaren beroerden. In hun zoektocht naar rust en vrede vonden mensen steun in gebeden als het Onzevader en het Weesgegroet. Velen waren op zoek naar woorden van troost en liefde omdat ze geliefden verloren waren. De mensen moesten opnieuw vertrouwen krijgen in elkaar en in het leven om het licht weer te kunnen zien en ervaren. De liederen die u vanavond hoort, bespelen deze rijke schakering van emoties. Cappella Concinite Het vrouwenkoor Cappella Concinite werd in 1965 in Leuven opgericht en bestaat uit een 35-tal leden. Dankzij de dirigenten Karel Aerts, Florian Heyerick, Koenraad Hinnekint, Peter Dejans en Ludo Claesen is het koor uitgegroeid tot een hechte groep dames, die graag samen musiceren en kwaliteitsvolle uitvoeringen willen brengen. Op het repertoire staat zowel wereldlijke als religieuze koormuziek. Hedendaagse koorwerken van Vlaamse componisten, zoals Lodewijk de Vocht, Vic Nees, André Laporte, Erika Budai, Rudi Tas en Ludo Claesen, liggen het koor na aan het hart. Het koor realiseerde in de loop der jaren een twintigtal lp- en cd-opnames. In 2015 vierde Concinite haar 50-jarige bestaan met drie zeer verscheiden concerten die door het publiek enthousiast werden onthaald. Het jubileumjaar werd in april 2016 afgesloten met een succesvolle koorreis naar Catalonië met optredens in de Sagrada Familia (Barcelona), Lloret de Mar en de kathedraal van Girona. Ludo Claesen dirigent Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de hoofdvakken percussie, muziektheorie (solfège, harmonieleer, contrapunt, fuga), muziekpedagogie, compositie, en koor- en orkestdirectie. Hij doceerde tot 2016 polyfonie, orkestspel en praktische harmonie aan de LUCA School of Arts – Lemmensinstituut te Leuven. Aan de Hogeschool Zuyd – Conservatorium te Maastricht (NL) is hij hoofdvakdocent koordirectie en koorzang. Op 1 september 2017 werd hij ook aangesteld als docent koordirectie aan het stedelijk conservatorium in Hasselt. Ludo Claesen is een veelvuldig gevraagd gastdirigent bij orkesten en koren in België, Nederland, Duitsland en Zuid-Korea, o.a. het Vlaams Radiokoor, het Koor van de Vlaamse Opera, het Bachkoor Middelburg, het Philharmonisches Kammerorchester WDR Köln, en The Jeju Philharmonic Choir. Daarnaast is hij vaste dirigent van het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht en Cappella Concinite. In de hoedanigheid van componist werd hij meerdere malen onderscheiden, o.a. te Brussel, Antwerpen, Leeuwarden, Verona en Rome. In 2010 bracht Ludo Claesen een cd uit met eigen werk: “Claesen meets Claesen – Sacred Choral Music by Ludo Claesen”. Concinite voerde in 2016 nog zijn “Cantico del Sole” (voor koor, strijkers en soli) uit, een werk dat hij schreef voor het 50-jarige bestaan van het Leuvense vrouwenkoor.
Bekijk hier het programmaboekje. Lees meer ... |
september 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
13 oktober 2019 10:00 - 12:00 AMUZ |
Concert Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele
Programma: ‘Op dese vaert – Souterliedekens’ De gregoriaanse groep Psallentes (‘de zingenden’) werd in 2000 opgericht door zanger en dirigent Hendrik Vanden Abeele. Het ensemble gaat met professionele stemmen op zoek naar gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes. Bijzondere aandacht gaat naar het gregoriaans van de late middeleeuwen en de renaissance. Inzichten hierover worden gevoed door praktijk-gebaseerd onderzoek, zoals Hendrik dat voerde in het kader van zijn doctoraat aan de Universiteit Leiden rond de ontwikkeling van een hedendaagse uitvoeringspraktijk van gregoriaans uit laat-middeleeuwse manuscripten — een artistiek onderzoek dat hij inmiddels verderzet als post-doctoraal onderzoeker aan de Alamire Foundation (KU Leuven). Waar Psallentes oorspronkelijk alleen in mannengedaante verscheen, is sinds 2007 ook een vrouwenversie van Psallentes actief. Het is frappant te merken hoe de initieel gelijkaardige intenties inzake uitvoering van laatmiddeleeuws gregoriaans in de twee gedaantes van het ensemble toch in een totaal verschillende (doch compatibele) esthetiek resulteren. Zo dragen beide ensembles op hun manier bij aan het uitdiepen van onze omgang met gregoriaans en aanverwante polyfonie. Lees meer ... |
mei 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
23 juni 2019 15:00 - 17:00 Brabantdamkerk |
Concert Roeselaars Kamerkoor o.l.v. Bart Naessens
Programma”Bach” De Bach-familie is een groot en breed vertakt muzikaal geslacht. In de Ursprung der musicalisch-Bachischen Familie maakte Johann Sebastian een stamboom die ons terugbrengt tot de eerste helft van de 16e eeuw en illustreert op die manier hoeveel musicerende leden het Bach-geslacht telde. Wat opvalt is de kwaliteit van elke Bach-musicus, zozeer dat men in Thüringen het woord Bach als synoniem voor musicus ging gebruiken. Johann Sebastian Bachs oeuvre is gigantisch en bijzonder veelzijdig. Bijzonder in dit grote repertoire zijn de zes motetten (BWV 225-230), geschreven ter gelegenheid van begrafenisdiensten. Deze puur vocale composities illustreren meteen zijn meesterschap in het contrapunt en de (al dan niet dubbelkorige) motetten kunnen terecht beschouwd worden als het hoogtepunt binnen de barokke vocale traditie op het vasteland. Naast deze drie vocale parels plaatsen we twee composities van twee andere Bach-telgen. Johann Michael Bach was de vader van Maria Barbara Bach, Johann Sebastians eerste vrouw. Hij werd toenertijd bijzonder geprezen als een van de grootste musici van zijn tijd, samen met Johann Christoph Bach. Zijn eenvoudige doch schitterende dubbelkorige ‘Fürchtet euch nicht’ toont zijn maitrise overduidelijk aan. Over Johann Ludwig Bach is heel wat minder geweten. Hij was de oudste zoon van Johann Jacob Bach en staat geboekstaafd als hofmusicus, cantor en kapelmeester van het hof te Meiningen, wat hem meteeen de bijnaam Meininger Bach opleverde. Zijn meest bekende en beklijvende werk is ongetwijfeld het dubbelkorige Das ist meine Freude, meteen een opstapje richting het magistrale vijfstemmige koormotet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach.
Het Roeselaars Kamerkoor Intussen een vaste waarde binnen het hedendaags koorleven en zelfs in brede kringen buiten Roeselare en Brugge, kreeg het Roeselaars Kamerkoor hiervan ook de bevestiging vanuit de cultuurdienst van de stad Roeselare met de titel Cultureel Ambassadeur Roeselare 2016-2018. Het koor heeft de ambitie iets meer te betekenen binnen het kunst- en cultuurlandschap dat de eigen stadsgrenzen overstijgt. Onze groep bestaat uit getalenteerde zangers van Roeselare en de grote omgeving die een gevarieerd repertoire brengen van Renaissance tot hedendaagse muziek en dit op een hoog niveau. Vijfendertig jaar geleden is het koor gestart onder leiding van Dirk Blockeel, waarna Hans Van Daele het dirigeerstokje overnam. Intussen staat het Roeselaars Kamerkoor onder de bezielende leiding van Bart Naessens en hebben ze al heel wat mooie projecten weten te realiseren voor een heel enthousiast publiek en dan denken we in de eerste plaats aan pareltjes uit de koormuziek in de intussen bekende en beklijvende passieconcerten met “Membra Jesu Nostri” van D. Buxtehude, Ein Deutsches Requiem van J. Brahms, Via Crucis van F. Liszt en het Requiem van G. Fauré, het wereldberoemde Miserere van G. Allegri, het Requiem van W. A. Mozart, het zeer gesmaakte en intense Stabat Mater van A. Dvorak, de dubbelkorige motetten en psalmen van F. Mendelssohn en H. Howells, de Petite Messe Solennelle van G. Rossini en de Johannespassie van J. S. Bach. Het Roeselaars Kamerkoor ambieert ook om op regelmatige basis te participeren in plaatselijke initiatieven én anderzijds is het een blijvende uitdaging om het werk van de grote Roeselaarse componist Adriaen Willaert verder te laten horen. We vermelden hier graag de komische madrigaalopera “La barca di Venezia per Padova” van A. Banchieri in het kader van de kanaalfeesten en meerdere optredens met werk van Adriaen Willaert waaronder tijdens Viva Venezia!, de herdenkingsviering n.a.v. zijn sterfdatum, de eigen jubileumviering, het hommageconcert A. Willaert in de Spil in 2013, het muzikaal opluisteren bij de oprichting van de Marnixring Adriaen Willaert in september 2015. In juni 2017 was er het officieel huldemonument voor Adriaen Willaert waarop het Roeselaars Kamerkoor ook het huldeconcert mocht verzorgen. In december 2017 bracht het RKK een bijzonder gesmaakte coproductie met het Spiegeltheater, in een professionele regie van Marieke De Maré met het La Barca-idee in een heel eigentijds concept. Het Roeselaars Kamerkoor steekt echter ook de grenzen over… In 2014 trokken ze naar de bruisende lichtstad Parijs, terwijl ze in de zomer van 2016 concerteerden in Rome. De eerdere contacten met het wereldvermaarde Britse ensemble Stile Antico in 2011 leidden niet alleen tot een interessante workshop en een gezamenlijk concert, maar dit krijgt in 2018 een vervolg met een Gone West-project in Manchester, Leeds en Harrogate.
Dirigent Bart Naessens Aangestoken door de orgelmicrobe in de klas van Chris Dubois aan het Brugse Conservatorium, studeerde Bart Naessens aan het Lemmensinstituut te Leuven bij zijn grote inspirator prof. Luc Ponet. In zijn klas leerde hij niet enkel te focussen op het orgelspel an sich, maar een breed georiënteerde focus op esthetiek te creëren, het muzikale spectrum te verwijden en een basisrespect te hebben voor de intrinsieke schoonheid en de bijzonder diepgaande kracht van Kunst en het Schone. Een en ander bracht hem na een aantal jaar in Parijs waar hij zijn specialisatiediploma orgel (de zgn. Prix d’excellence) behaalde in het teken van ‘Franse symfonische orgelmuziek’ met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Master-diploma (symfonisch) orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis Robillard, Leo Van Doeselaar, Menno Van Delft, Trevor Pinnock, Skip Sempé, Kazushi Ono, Bernard Haitink, Roland Börger… Sedert het najaar 2011 is hij als onderzoeker in de kunsten werkzaam aan de KU Leuven met een studie omtrent de uitvoeringspraktijk-gerelateerde consequenties van het gebruik van het ‘claviorganum’. In het voorjaar 2017 promoveert hij als doctor in de kunsten hieromtrent. Barts muzikale activiteiten spelen zich op vele verschillende terreinen af. Enerzijds is hij een bijzonder gerespecteerd, veel gevraagd en gewaardeerd continuospeler (mede door zijn jarenlange studie van de ‘oude muziek’ en de correcte historische uitvoeringspraktijk ervan), anderzijds wordt hij zowel solistisch als in kamermuziekverband en de laatste jaren ook meer en meer als dirigent gezien op concertpodia in binnen- en buitenland met de meest divergente repertoires, gaande van vroege polyfonie tot creaties van hedendaagse componisten. Daardoor heeft hij het voorrecht nu al op jonge leeftijd met de meest vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles en orkesten te mogen musiceren en door hen uitgenodigd te worden, zoals o.m. Nederlandse Bachvereniging, Ensemble Il Gardellino (Marcel Ponseele en Jan Dewinne), Ensemble Explorations, Zefiro Torna, Collegium Vocale Gent, Vlaams Radiokoor en –orkest, Tulipa Consort, Il Fondamento, Les Muffatti, B’Rock, Currende (consort), Cluj Symphony Orchestra, Koor en orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, La Hispanoflamenca, Ensemble Philidor, enz… Sinds 1999 is Bart titularis-organist aan de Sint-Gilliskerk te Brugge waar hij het vermaarde Bach-orgel bespeelt. Zijn pedagogische activiteiten spelen zich af aan de academie van Gent (de Poel) en aan de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven waar hij hoofddocent orgel en klavecimbel is. Daarnaast is hij sedert september 2012 docent/begeleider aan de Franstalige afdeling van het gerenommeerde Koninklijk Brussels Conservatorium en sedert 2016 hoofdvakdocent klavecimbel aan de Nederlandstalige afdeling. Sedert september 2011 is hij als onderzoeker/doctorandus van de KULeuven verbonden aan het Luca-instituut (Lemmensinstituut) te Leuven en promoveert er in 2017. Bart legt zich steeds meer toe op het soloklavierspel (orgel en klavecimbel) en het dirigeren. Dit resulteert in enerzijds in een groot aantal orgel- en klavecimbelrecitals in gans Europa. Anderzijds wordt hij regelmatig bij diverse (inter-)nationale koren en orkesten als (gast)dirigent gevraagd. Hij is artistiek leider van het Roeselaars Kamerkoor waarmee hij het minderbekende repertoire voor kamerkoor (al dan niet met begeleiding van instrumentalisten of orkest) wil exploreren. In september 2014 werd hij uit 400 kandidaten geselecteerd om de finaleweek te gaan dirigeren van een internationaal dirigentenconcours/masterclass te Cluj (Roemenië) waar hij ook de eerste prijs wegkaapte. In 2015 maakte hij als symfonisch dirigent zijn intercontinentaal debuut met concerten in Noord- en Zuid-Amerika en in het najaar fungeerde hij als assistent-dirigent van Kenneth Montgomery bij het Orkest van de 18e eeuw. In september 2016 werd hij geselecteerd als finalist voor het Internationaal Dirigentenconcours in Boekarest. In het seizoen 2016-2017 staan ondermeer Messiah (Händel), Weihnachtsoratorium, Johannes- en Matthäuspassion, Boccherini-orkestaria’s, Magnificat (Bach), Le Nozze di Figaro en Requiem (Mozart), Petite Messe Solenelle (Rossini), Requiem (Brahms), Paulus (Mendelssohn), Vespers (Monteverdi) op de kalender naast heel wat symfonisch repertoire voor orkest. Recentelijk wil hij zijn eigen inzichten en passies een persoonlijke invulling geven. Mede daardoor richtte hij in 2007 samen met zijn vrouw Amaryllis Dieltiens het ensemble Capriola di Gioia op waar ze op een originele en geaffecteerde manier willen focussen op de uitvoeringspraktijk van het barokke repertoire. Daarnaast werd in 2010 een lange droom bewerkelijkt door de oprichting van het ensemble BachPlus, waar hij een podium wil creëren voor de uitvoering van het (cantate)repertoire van JS Bach en zijn tijdgenoten. Dit project vertaalt zich momenteel in een bijzonder succes in binnen- en buitenland en weet menig melomaan te bekoren door hun professionele, originele en unieke aanpak van de uitvoering van het Bachoeuvre. 23 juni 2019 om 16u Brabantdamkerk Sint-Kristoffelstraat 1 9000 Gent
Lees meer ... |
april 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
19 mei 2019 15:00 - 17:00 Brabantdamkerk |
Concert Jeugdkoor Waelrant o.l.v. Marleen De Boo
Programma “Muziek die beweegt” (of: “Music that Moves”) Jeugdkoor Waelrant voorziet een namiddag vol muziek die emoties opwekt, soms intens meeslepend en dan weer enthousiast en opwekkend. Enkele parels uit de muziekgeschiedenis staan op het programma van o.a. Edvard Grieg en William Byrd. Daarnaast brengt het Jeugdkoor ook hedendaagse Vlaamse koormuziek waaronder het prachtige “In Flanders Fields” dat Rudi Tas voor het EMJ Neerpelt schreef. Maar er zal ook letterlijk bewogen worden, onder andere bij het zingen van Indische filmmuziek (Baleilakka in een arrangement van Ethan Sperry) en enkele Zuid-Afrikaanse liederen. Jeugdkoor Waelrant is gekend om zijn zeer expressieve en geëngageerde uitvoeringen, laat u meeslepen op een vat vol emoties en jeugdig enthousiasme. Het gemengde koor telt een 70-tal leden tussen 15 en 26 jaar.
Jeugdkoor Waelrant, lid van VZW Waelrantkoren (Borgerhout-Antwerpen – België) werd in 1968 opgericht door Juul Vanderoost. Sinds 1994 staat het koor onder leiding van Marleen De Boo. Gedurende de laatste jaren nam het koor steeds met mooie resultaten deel aan verscheidene festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo behaalden ze in mei laatstleden een ‘Eerste Prijs Cum Laude’ in de hoogste afdeling (Wimpelreeks) van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Sinds 2007 zingt het koor in de ere-afdeling van de provinciale wedstrijden. Dit werd de laatste keer nogmaals bevestigd in maart 2015 met “grootste onderscheiding met felicitaties van de jury” (de hoogst mogelijke score). Ook tijdens de laatste twee edities van ‘Koor van het Jaar’ (2008 en 2011) behaalde Jeugdkoor Waelrant telkens een finaleplaats. De voorbije zomers zong het koor tijdens koorwedstrijden in Gorizia-Italië (2009), waar ze de prijs van het beste jeugdkoor in de wacht sleepten, en in Bratislava-Slovakije (2011) waar ze twee keer goud behaalden. Ook concerteerden ze reeds vier zomers op koorfestivals in Frankrijk, Briançon (2012 en 2015) en Vaison-la Romaine (2013 en 2016). In 2014 namen ze deel aan een Jeugdmuziekwedstrijd in Bydgoszcz-Polen, daar behaalden ze de prijs van het Ministerie van Cultuur waaraan een mooie geldprijs verbonden was. In juli 2017 trok het koor naar het Brahms-festival in Wernigerode – Duitsland. Daar wonnen ze zowel in de categorie ‘Gemengde Jeugdkoren’ als in de afdeling ‘Religieuze Muziek’. Bovendien werden ze als één van de beste koren uit de wedstrijd geselecteerd om deel te nemen aan de ‘Brahms Grand Prize Competition’. Dankzij dit fantastische resultaat plaatste het jeugdkoor zich op de 183ste plaats in de Interkultur Wereldranglijst. Het koor biedt een degelijke vocale vorming aan de koorleden. Alle genres en stijlen staan op het programma om de jongeren een zo breed mogelijke muzikale ontwikkeling te bieden. Ook de Vlaamse hedendaagse koormuziek ontbreekt niet. Jeugdkoor Waelrant is een open en warme groep jongeren, leergierig en steeds bereid om nieuwe dingen te ontdekken. De vriendschap tussen de koorleden draagt onmiskenbaar bij tot het succes van het koor. 19 mei 2019 om 16u Brabantdamkerk Sint-Kristoffelstraat 1 9000 Gent
Lees meer ... |
maart 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
28 april 2019 15:00 - 17:00 Brabantdamkerk |
Concert Utopia
Utopia (Belgian Handmade Polyphony) Programma “Brueghel” Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker. Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was. Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond… Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur. Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten in België en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius. Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten. Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16de en vroeg 17de eeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers. 28 april 2019 om 16u Brabantdamkerk Sint-Kristoffelstraat 1 9000 Gent
Lees meer ... |
28 april 2019 10:00 - 12:00 AMUZ |
Concert Utopia
Utopia (Belgian Handmade Polyphony) Programma “Brueghel” Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker. Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was. Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond… Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur. Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten in België en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius. Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten. Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16de en vroeg 17de eeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers. 28 april 2019 om 11u AMUZ Kammenstraat 81 2000 Antwerpen
Lees meer ... |
februari 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
31 maart 2019 15:00 - 17:00 Brabantdamkerk |
Concert Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde
Programma “KAIPAAVA” + workshop ‘Kaipaava‘ betekent ‘verlangen’ en gaat over authenticiteit. We kozen ervoor om het volkslied centraal te zetten en als een rode draad doorheen het programma te verweven, soms in een eigentijdse en verrassende bewerking, soms in zijn puurste vorm, dan weer enkel als suggestie. Authentieke eenvoud en hedendaagse kleur komen elkaar tegen; rustig, weemoedig repertoire staat in contrast van rebels, opzwepende en virtuoze koorzang. We brengen zelden of nooit uitgevoerd werk van componisten als Zoltan Kodally, Eriks Esenvalds, Peteris Vasks, Jan Magne Forde ea, muziek uit landen als Hongarije, Letland, Finland en Georgië. AMARANTHE Het jong dameskoor (toen nog meisjeskoor) Amaranthe ontstond in november 2006 en bestaat vandaag de dag uit een 25-tal jongedames. Amaranthe sleutelt wekelijks aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en focust zich voornamelijk op a capella koormuziek. Amaranthe is ook een graag geziene gast bij uiteenlopende projecten. Zo stonden de dames op het podium met Kadril tijdens Nekkanacht 2013 en waren ze één van de gastkoren op de cd ‘Stemmen’ van Johan Verminnen (2014). Ze werden tot winnaar gekroond op het korenfestival van Kontich in 2015 en ze promoveerden zich in februari 2016 tot de “ereafdeling” (de hoogste mogelijk afdeling) van het provinciaal koortoernooi in Oost- Vlaanderen (bevestigden zich in 2012 in de afdeling “uitmuntendheid”). Amaranthe werd uitgenodigd op verschillende festivals in o.a. Nis (Servië), Barcelona (Spanje) en Verona (Italië) en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Tijdens de zomer van 2017 namen ze met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalden 2 prijzen: ‘Categorie Winnaar’ van de categorie ‘dameskoren’, en de dirigentenprijs (‘Conductor’s Prize for outstanding achievement’). Op de Internationale Koorwedstrijd te Maasmechelen (oktober 2017) behaalde Amaranthe de eerste prijs (als eerste Belgische koor ooit en werd daarmee bekroond als winnaar van de categorie gelijkstemmige koren. Het ontving ook de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk. Amaranthe zong vijf jaar onder leiding van Linde Devos. In 2012 gaf ze de fakkel door aan Johannes Dewilde. Johannes Dewilde Na zijn studies ‘master muziektheorie-schriftuur’ aan het Koninklijk Conservatorium Gent, studeerde Johannes trompet/cornet aan hetzelfde conservatorium. Tot op heden speelde hij als freelance trompettist bij verschillende professionele ensembles en orkesten. Sinds 2006 is hij als leerkracht AMV en coördinator verbonden aan de muziekacademie van het GO! (Gent) en geeft sinds 2013 ook les aan de Artevelde Hogeschool Gent, als docent in de opleiding regentaat muzikale opvoeding. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op (koor)directie. Hij bekwaamde zich tijdens verschillende masterclasses en opleidingen bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL),en Aarne Saluveer (Estland) en stond als repetitor, dirigent en/of coach reeds voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Sinds 2010 volgde hij de voortgezette opleiding ‘master koordirectie’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid (oa voor EMJ Neerpelt) en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen. Hij was sinds 2006 tot 2017 dirigent van het koor ‘Ch@m’ uit Destelbergen en sinds 2012 van het kinder- en jeugdkoor Panta Rhei van de muziekacademie van het GO! (Gent). Tot 2015 was hij werkzaam als repetitor van de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging als assistent van Jan Vuye. Sinds 2017 dirigeert hij het concertkoor Endless Voices van de Artevelde Hogeschool. In september 2012 volgde hij Linde Devos op bij het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde waarmee hij in 2015 het korenfestival van Kontich won en zich in 2016 vestigde in de ere-afdeling van provinciale koortornooien. Op de internationale koorwedstrijd ‘Musica Eterna’ in Rome, werd Amaranthe categoriewinnaar in de reeks ‘dameskoren’ en ontving Johannes de ‘conductor prize for outstanding achievements’. In oktober 2017 won Amaranthe onder zijn leiding de eerste prijs op de internationale koorwedstrijd Maasmechelen, als eerste Belgische koor ooit. In 2016 richtte hij zijn eigen gemengd vocaal ensemble op. Met Saevus richt hij zich op de romantische en hedendaagse koorliteratuur. Onlangs won hij met ook met hen het tweejaarlijkse korenfestival van Kontich. 31 maart 2019 om 16u Brabantdamkerk Sint-Kristoffelstraat 1 9000 Gent
Lees meer ... |
31 maart 2019 09:00 - 11:30 Dubbelhuis |
Workshop voor vrouwenstemmen
Wie? docent Johannes Dewilde Ticket voor deze workshop geeft toegang tot het concert van Amaranthe + 1 gratis kaart voor partner of andere Waar? Gent – Nederpolder 26 – Dubbelhuis 10u – 12u30: workshop Voorafgaand aan concert Amaranthe in Brabantdamkerk Gent om 16u Prijs? 15€ Lees meer ... |
10 maart 2019 15:00 - 17:00 Sint-Margaritakerk |
Concert Utopia
Utopia (Belgian Handmade Polyphony) Programma “Brueghel” Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker. Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was. Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, Dulle Griet(het schilderij dat vanaf begin 2019, na een zorgvuldige restauratie terug te zien zal zijn in het Museum Mayer van den Bergh), de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond… Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur. Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten inBelgië en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius. Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten. Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16deen vroeg 17deeeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers. 10 maart 2019 om 16u Sint-Margaritakerk Tielendorp 32 2460 Tielen
Lees meer ... |
03 maart 2019 15:00 - 17:00 AMUZ |
Concert Just For Fun o.l.v. Johan De Lombaert
Just For Fun (JFF) is een vocal-jazz groep uit Mechelen. Het ensemble bestaat reeds 20 jaar en kwam 5 jaar geleden onder de professionele leiding van dirigent Johan De Lombaert. Jazz, lichte muziek en close harmony zijn hun biotoop. Meer info & video’s op hun website www.j4fun.be De zangers van JFF zijn in hun genre toonaangevend in Vlaanderen. Ze behaalden in 2015 een plaats in de ere-afdeling op de provinciale wedstrijd van de provincie Antwerpen en op het 2-jaarlijkse koorfestival te Kontich behaalden ze een eerste prijs met 95% van de punten. De hoogste tijd dus om zich ook internationaal met andere groepen te gaan meten. JFF werd in 2017 geselecteerd om deel te nemen aan het BALK TOPfestival in Rotterdam (NL) waar het ensemble een zeer mooie vierde plaats in de 1ste klasse van de middelgrote groepen behaalde. Om hun kwaliteit nog te verbeteren laat JFF zich regelmatig coachen door Nederlandse topdirigenten. Zo kwamen Tijs Krammer, Hans van den Brand en Rohan Poldervaart afgezakt om met JFF te werken. Ze waren verrast door het hoge niveau en de muzikaliteit van deze groep. Just For Fun o.l.v. Johan De Lombaert 3 maart 2019 om 16u AMUZ Kammenstraat 81 2000 Antwerpen
Lees meer ... |
januari 2019
Wanneer | Concert |
---|---|
10 februari 2019 14:00 - 16:00 O.L.V. van Fatimakerk, Bret-Gelieren |
Concert Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde
Programma “KAIPAAVA” ‘Kaipaava‘ betekent ‘verlangen’ en gaat over authenticiteit. We kozen ervoor om het volkslied centraal te zetten en als een rode draad doorheen het programma te verweven, soms in een eigentijdse en verrassende bewerking, soms in zijn puurste vorm, dan weer enkel als suggestie. Authentieke eenvoud en hedendaagse kleur komen elkaar tegen; rustig, weemoedig repertoire staat in contrast van rebels, opzwepende en virtuoze koorzang. We brengen zelden of nooit uitgevoerd werk van componisten als Zoltan Kodally, Eriks Esenvalds, Peteris Vasks, Jan Magne Forde ea, muziek uit landen als Hongarije, Letland, Finland en Georgië. AMARANTHE Het jong dameskoor (toen nog meisjeskoor) Amaranthe ontstond in november 2006 en bestaat vandaag de dag uit een 25-tal jongedames. Amaranthe sleutelt wekelijks aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en focust zich voornamelijk op a capella koormuziek. Amaranthe is ook een graag geziene gast bij uiteenlopende projecten. Zo stonden de dames op het podium met Kadril tijdens Nekkanacht 2013 en waren ze één van de gastkoren op de cd ‘Stemmen’ van Johan Verminnen (2014). Ze werden tot winnaar gekroond op het korenfestival van Kontich in 2015 en ze promoveerden zich in februari 2016 tot de “ereafdeling” (de hoogste mogelijk afdeling) van het provinciaal koortoernooi in Oost- Vlaanderen (bevestigden zich in 2012 in de afdeling “uitmuntendheid”). Amaranthe werd uitgenodigd op verschillende festivals in o.a. Nis (Servië), Barcelona (Spanje) en Verona (Italië) en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Tijdens de zomer van 2017 namen ze met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalden 2 prijzen: ‘Categorie Winnaar’ van de categorie ‘dameskoren’, en de dirigentenprijs (‘Conductor’s Prize for outstanding achievement’). Op de Internationale Koorwedstrijd te Maasmechelen (oktober 2017) behaalde Amaranthe de eerste prijs (als eerste Belgische koor ooit en werd daarmee bekroond als winnaar van de categorie gelijkstemmige koren. Het ontving ook de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk. Amaranthe zong vijf jaar onder leiding van Linde Devos. In 2012 gaf ze de fakkel door aan Johannes Dewilde. Johannes Dewilde Na zijn studies ‘master muziektheorie-schriftuur’ aan het Koninklijk Conservatorium Gent, studeerde Johannes trompet/cornet aan hetzelfde conservatorium. Tot op heden speelde hij als freelance trompettist bij verschillende professionele ensembles en orkesten. Sinds 2006 is hij als leerkracht AMV en coördinator verbonden aan de muziekacademie van het GO! (Gent) en geeft sinds 2013 ook les aan de Artevelde Hogeschool Gent, als docent in de opleiding regentaat muzikale opvoeding. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op (koor)directie. Hij bekwaamde zich tijdens verschillende masterclasses en opleidingen bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL),en Aarne Saluveer (Estland) en stond als repetitor, dirigent en/of coach reeds voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Sinds 2010 volgde hij de voortgezette opleiding ‘master koordirectie’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid (oa voor EMJ Neerpelt) en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen. Hij was sinds 2006 tot 2017 dirigent van het koor ‘Ch@m’ uit Destelbergen en sinds 2012 van het kinder- en jeugdkoor Panta Rhei van de muziekacademie van het GO! (Gent). Tot 2015 was hij werkzaam als repetitor van de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging als assistent van Jan Vuye. Sinds 2017 dirigeert hij het concertkoor Endless Voices van de Artevelde Hogeschool. In september 2012 volgde hij Linde Devos op bij het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde waarmee hij in 2015 het korenfestival van Kontich won en zich in 2016 vestigde in de ere-afdeling van provinciale koortornooien. Op de internationale koorwedstrijd ‘Musica Eterna’ in Rome, werd Amaranthe categoriewinnaar in de reeks ‘dameskoren’ en ontving Johannes de ‘conductor prize for outstanding achievements’. In oktober 2017 won Amaranthe onder zijn leiding de eerste prijs op de internationale koorwedstrijd Maasmechelen, als eerste Belgische koor ooit. In 2016 richtte hij zijn eigen gemengd vocaal ensemble op. Met Saevus richt hij zich op de romantische en hedendaagse koorliteratuur. Onlangs won hij met ook met hen het tweejaarlijkse korenfestival van Kontich. 10 februari 2019 om 15u O.L.V. van Fatimakerk, Bret-Gelieren Weg naar As 190 3600 Genk
Lees meer ... |
december 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
13 januari 2019 15:00 - 17:00 AMUZ |
Concert Con Cuore o.l.v. Jan Vuye
Con Cuore o.l.v. Luc Vuye Programmatitel: «N’allez pas au bois!» Over sprookjes, mythen en fabels Een concert geheel gewijd aan het wonderlijke universum van sprookjes, mythen en fabels. Het verhaal van de mier en de krekel is genoegzaam bekend, en ook Klein Duimpje , Belle en het Beest en Roodkapje passeren de revue. Verder maken ook nog een klagende Griek, een koning en een vissersmeid en een eenhoorn in gevangenschap hun opwachting. Con Cuore waagt zich daarenboven aan een bezwerend drieluik waarin strikt genomen niet gezongen wordt, maar dat wel bol staat van gescandeerde spreeksolo’s, toverformules en andere auditieve special effects. Op het programma staan werken van o.a. Maurice Ravel, William Byrd, Josef Rheinberger, Ola Gjeilo, Heinz Kratochwil en Gabriel Fauré. Welkom op dit betoverende concert, en wat u ook doet: n’allez pas au bois… ‘ 13 jan 2019 om 16u AMUZ Kammenstraat 81 2000 Antwerpen
Lees meer ... |
13 januari 2019 10:00 - 12:00 Sint-Margaritakerk |
Concert Con Cuore o.l.v. Jan Vuye
Con Cuore o.l.v. Luc Vuye Programmatitel: «N’allez pas au bois!» Over sprookjes, mythen en fabels Een concert geheel gewijd aan het wonderlijke universum van sprookjes, mythen en fabels. Het verhaal van de mier en de krekel is genoegzaam bekend, en ook Klein Duimpje , Belle en het Beest en Roodkapje passeren de revue. Verder maken ook nog een klagende Griek, een koning en een vissersmeid en een eenhoorn in gevangenschap hun opwachting. Con Cuore waagt zich daarenboven aan een bezwerend drieluik waarin strikt genomen niet gezongen wordt, maar dat wel bol staat van gescandeerde spreeksolo’s, toverformules en andere auditieve special effects. Op het programma staan werken van o.a. Maurice Ravel, William Byrd, Josef Rheinberger, Ola Gjeilo, Heinz Kratochwil en Gabriel Fauré. Welkom op dit betoverende concert, en wat u ook doet: n’allez pas au bois… ‘ 13 jan 2019 om 11u Sint-Margaritakerk Tielendorp 32 2460 Tielen
Lees meer ... |
oktober 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
25 november 2018 10:00 - 12:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart Van Reyn
Vlaams Radio Koor en Solisten Brussels Philharmonic (strijkkwartet en piano) Dirigent: Bart Van Reyn Piano: Ola Gjeilo Programma “Dreamweaver” Herbert Howells- Requiem Ola Gjeilo- Dreamweaver Stephen Paulus – The Road Home De Dood, onvermijdelijk verbonden met het leven. Geen groter mysterie ook, waar naar gekeken wordt met angst, ontzag, berusting, verlangen. Maar de grote vraag kan niemand beantwoorden: wat wacht ons na de dood? Hemel of hel, een complexe onderwereld of een zoet paradijs: de voorstellingen rond wat er na de dood volgt hebben vaak een bepalende invloed op hoe we ons leven leiden. Antwoorden zoeken we zelf, om het verlies van dierbaren een plaats te geven en hen dat leven na de dood op onze eigen manier te geven. En heel vaak vinden we die troost in muziek. Het verlies van een kind is wreed, ongenadig, rauw. De vele zonen die sneuvelden als soldaat in WOI grepen Herbert Howells erg aan, maar toch straalt zijn Requiem vooral hoop uit. Wrange speling van het lot: enkele jaren later verloor hij zijn eigen zoon aan polio. Soms wint het leven van de dood, soms keert men terug van gene zijde. De epische verhalen en fascinatie voor die ultieme reis bleven een inspiratiebron door de eeuwen heen. Ola Gjeilo nam een oud Noors gedicht als basis voor Dreamweaver, en componeerde een intens relaas over de heldhaftige, mooie, beangstigende en uiteindelijk louterende tocht door het hiernamaals. Het gevoel van thuiskomen en vrede vinden is wat we uiteindelijk allemaal wensen, en waarmee Stephen Paulus’ The Road Home afsluit. 25 nov 2018 om 11u Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld Lange Gasthuisstraat 45 2000 Antwerpen Lees meer ... |
11 november 2018 15:00 - 17:00 Sint-Margaritakerk |
Concert Cantando o.l.v. Luc Anthonis
Naar een idee van en samen met Hans De Weirdt werkt Cantando aan een oratorium met liederen en teksten uit de dichtbundel “Bezette Stad” van Paul Van Ostaijen. Hans De Weirdt was na een opleiding aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen aanvankelijk als acteur actief (o.a. in “Wij, Heren van Zichem”) Daarna was hij gedurende 50 jaar een veel gevraagd regisseur binnen de Antwerpse regio voor tal van producties in diverse genres, zowel op grote podia (o.a. “Zwart en Wit”, “Elcerlyc”, “De Parochie van Miserie”, “One flew over the cuckoo’s”, …) als in het experimenteel kamertoneel (als dramaturg van het “Spilteater”), ook met eigen creaties (o.a. “Dromen in Woorden” met Nel Rosiers). Hij publiceerde over de dichtbundel een leidraad voor leerkrachten SO (Bezeten Stappen door Bezette Stad). Voortbouwend op een zelf ontworpen scenario worden bewerkingen uitgeschreven voor koor, soms begeleid door piano, cello en percussie. Sommige teksten uit de dichtbundel zullen door het koor gereciteerd worden. Om deze herdenking “100 jaar na het einde van W.O.-1” ook visueel in de verf te zetten, werken we aan een presentatie die tijdens de voorstelling boven het koor op doek geprojecteerd wordt. Zo kunnen bepaalde beelden de muziek ondersteunen en kan de “ritmiese typografie” van de dichtbundel de gereciteerde teksten nog meer tot hun recht laten komen. Cantando o.l.v. Luc Anthonis 11 nov 2018 om 16u Sint-Margaritakerk Tielendorp 32 2460 Tielen
Lees meer ... |
11 november 2018 10:00 - 12:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert Cantando o.l.v. Luc Anthonis
Naar een idee van en samen met Hans De Weirdt werkt Cantando aan een oratorium met liederen en teksten uit de dichtbundel “Bezette Stad” van Paul Van Ostaijen. Hans De Weirdt was na een opleiding aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen aanvankelijk als acteur actief (o.a. in “Wij, Heren van Zichem”) Daarna was hij gedurende 50 jaar een veel gevraagd regisseur binnen de Antwerpse regio voor tal van producties in diverse genres, zowel op grote podia (o.a. “Zwart en Wit”, “Elcerlyc”, “De Parochie van Miserie”, “One flew over the cuckoo’s”, …) als in het experimenteel kamertoneel (als dramaturg van het “Spilteater”), ook met eigen creaties (o.a. “Dromen in Woorden” met Nel Rosiers). Hij publiceerde over de dichtbundel een leidraad voor leerkrachten SO (Bezeten Stappen door Bezette Stad). Voortbouwend op een zelf ontworpen scenario worden bewerkingen uitgeschreven voor koor, soms begeleid door piano, cello en percussie. Sommige teksten uit de dichtbundel zullen door het koor gereciteerd worden. Om deze herdenking “100 jaar na het einde van W.O.-1” ook visueel in de verf te zetten, werken we aan een presentatie die tijdens de voorstelling boven het koor op doek geprojecteerd wordt. Zo kunnen bepaalde beelden de muziek ondersteunen en kan de “ritmiese typografie” van de dichtbundel de gereciteerde teksten nog meer tot hun recht laten komen. Cantando o.l.v. Luc Anthonis 11 nov 2018 om 11u Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld Lange Gasthuisstraat 45 2000 Antwerpen Lees meer ... |
september 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
14 oktober 2018 10:00 - 12:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert Kinderkoor en Vocaal Ensemble Caloroso o.l.v. Inge Sykora
Kinderkoor Caloroso en Vocaal Ensemble Caloroso (jeugdkoor), onder leiding van Inge Sykora, brengen een programma met een mix van aparte werken van de 2 koren en ook gezamenlijke werken. Het programma zal vlot van het ene in het andere overlopen. Beide koren worden gedirigeerd door Inge Sykora. Programma WHY WE SING Greg Gilpin schreef het lied ‘Why we sing’. De tekst van dit lied vormt de rode draad in het concert. Eerst komt de vraag naar wat muziek kan betekenen. Daarna ligt de focus op hoop, verbondenheid en vrede, om te eindigen met liederen over vriendschap. Er valt veel nieuwe muziek te ontdekken al was het maar omdat Sebastiaan Van Steenberge, Jan Coeck en Hans Helsen voor dit programma drie nieuwe liederen schreven, speciaal voor Caloroso. Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld Lange Gasthuisstraat 45 2000 Antwerpen 14 oktober 2018 om 11u Lees meer ... |
mei 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
24 juni 2018 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Mythen, fabels en sprookjes
Con Cuore uit Waregem besluit de jaargang met een programma opgebouwd rond delen van Ma mère l’Oye voor koor en piano vierhandig en de prachtige Trois Chansons van Maurice Ravel. Zeer nieuwsgierig zijn we bijvoorbeeld ook naar Zaubersprüche van Heinz Kratochwil en König Ehrich van Joseph Rheinberger. Dat daar ook nog William Byrd, Gabriel Fauré en Ola Gjeilo bij horen, maakt het sprookje compleet. Een gelegenheid om heerlijk te genieten en helemaal op te gaan in uw fantasie. Lees meer ... |
april 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
27 mei 2018 15:00 Miry concertzaal |
Hommage aan Vic
In dit concert brengen de zangers van het Vlaams Radio Koor hulde aan hun voormalige chef-dirigent, Vic Nees. Zijn Passio super Galli Cantu – vijf jaar geleden voor het eerst uitgevoerd enkele dagen voor het heengaan van de componist – staat centraal. Drie Vlaamse en drie internationale componisten vergezellen hem doorheen deze hommage. Drie walsen voor piano van Frédérique Devreese geven ritme aan het programma. Morten Lauridsen en Arvo Pärt zijn generatiegenoten van Vic die net als hij nieuwe wegen vond om de koormuziek een prominente plaats te geven in het concertleven. We luisteren naar Nocturnes III (Lauridsen) en Da Pacem Domine (Pärt). Van Jan Van der Roost vertolkt het koor Of Moon and Sun. Koenraad Stercks is de pianist. Lees meer ... |
maart 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
29 april 2018 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Lux
Een korte, krachtige titel: Lux. Licht is een element dat al sinds de oudheid intrigeert. Het ligt voor de hand dat dit symbool van liefde, leven en kracht veelvuldig aanwezig is in de koormuziek. Componisten laten het licht schijnen in al zijn facetten: religieus en werelds, liefde en afscheid, geboorte- en paaslicht. Componisten als René Clausen, Eric Whitacre, Jake Runested en Ola Gjeilo zorgen voor de stroom van Steve De Veirman en Furiant knippen het licht aan. Ook in uw hart? Lees meer ... |
02 april 2018 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Fire Songs
Pantarhei is nieuw in onze cyclus en bijt de spits af met Fire Songs. Panta rhei (Gr.) betekent dat alles altijd in beweging is, zoals vuur dus. Dit kamerkoor toont zich in de verscheidenheid van klankkleuren en creatieve muzikaliteit. Wij ontmoeten de Six Fire Songs van Morten Lauridsen, gestoeld op renaissancemadrigalen van Gesualdo en Monteverdi, en Motet voor de Kardinaal van Daan Manneke. Dit werk is gebaseerd op een motet van Josquin Desprez. Ook Whitacre en John Cage zetten het koor mee in vuur en vlam. Nu het publiek nog… Pantarhei behaalde de tweede prijs in de internationale koorwedstrijd en Tours en wordt geprezen om zijn homogene koorklank. Lees meer ... |
02 april 2018 09:00 - 11:30 Nederpolder |
Workshop klankvorming en improvisatie
In het kader van de nieuwe concertreeks van Koorlink Gent 2018 komt het kamerkoor “Pantarhei” olv An Meeusen op paasmaandag 2 april een exclusief programma voorstellen: “Fire Songs” Tijdens de voormiddag geeft An Meeusen, zangeres, zangcoach en dirigente, een workshop rond klankvorming en improvisatie. Ze werkt o.m. aan de hand van het prachtige werk “Earthsong” van Tichelli, een lied over het leven in al zijn facetten. De deelnemers aan de workshop nemen met deze song ’s namiddags, om 16.00 uur, actief deel aan het concert met Pantarhei. Wil u ook mee op het podium staan tijdens een indrukwekkende apotheose, schrijf dan snel in! Contact en verdere info: M. Verniers, werkgroep Koorlink Gent, gent@koorlink.be 09 236 52 72 of 0473 86 53 30 Lees meer ... |
februari 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
11 maart 2018 15:00 Sint-Margaritakerk |
Hulde aan Vic Nees
Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic Nees. Lees meer ... |
11 maart 2018 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Hulde aan Vic Nees
Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic Nees. Lees meer ... |
januari 2018
Wanneer | Concert |
---|---|
11 februari 2018 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Hommage aan Vic
In dit concert brengen de zangers van het Vlaams Radio Koor hulde aan hun voormalige chef-dirigent, Vic Nees. Zijn Passio super Galli Cantu – vijf jaar geleden voor het eerst uitgevoerd enkele dagen voor het heengaan van de componist – staat centraal. Drie Vlaamse en drie internationale componisten vergezellen hem doorheen deze hommage. Drie walsen voor piano van Frédérique Devreese geven ritme aan het programma. Morten Lauridsen en Arvo Pärt zijn generatiegenoten van Vic die net als hij nieuwe wegen vond om de koormuziek een prominente plaats te geven in het concertleven. We luisteren naar Nocturnes III (Lauridsen) en Da Pacem Domine (Pärt). Van Jan Van der Roost vertolkt het koor Of Moon and Sun. Koenraad Stercks is de pianist. Lees meer ... |
december 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
14 januari 2018 15:00 Sint-Margaritakerk |
Maria, kerst en Vic Nees
U herinnert zich zeker nog het uitstekende optreden van Ishango enkele jaren geleden. Dit kamerkoor is een trouwe gast op het Festival de Wallonie en werkt sinds kort met een nieuwe dirigent: Stefano Poletto. Vic Nees droeg drie madrigalen op tekst van Guido Gezelle aan hen op: het past dat zij de herdenkingsconcerten van Vic Nees openen. De madrigalen worden gepresenteerd naast Mariahymnen van o.a. Rachmaninov, Pärt en Britten. Lees meer ... |
14 januari 2018 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Maria, kerst en Vic Nees
U herinnert zich zeker nog het uitstekende optreden van Ishango enkele jaren geleden. Dit kamerkoor is een trouwe gast op het Festival de Wallonie en werkt sinds kort met een nieuwe dirigent: Stefano Poletto. Vic Nees droeg drie madrigalen op tekst van Guido Gezelle aan hen op: het past dat zij de herdenkingsconcerten van Vic Nees openen. De madrigalen worden gepresenteerd naast Mariahymnen van o.a. Rachmaninov, Pärt en Britten. Lees meer ... |
november 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
10 december 2017 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Vlaams romantische muziek voor mannenkoor
Fijn! Nog eens een mannenkoor: Arc Sonore. Jan Vuye is een van onze topdirigenten en hij stelde een bloemlezing samen uit Vlaamse romantische muziek voor koor en orgel. Grote namen veelal uit de Lemmensschool in Mechelen. We zijn niet vergeten, maar treffen ze minder aan op hedendaagse koorpodia: Aloys Desmet, Oscar Van Durme, Jacques N. Lemmens, Edgar Tinel, Herman Roelstraete, Jules Van Nuffel e.a. Een gelegenheid om het orgel uit de kapel eens te beluisteren. Met Peter Van de Velde als organist. Lees meer ... |
oktober 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
12 november 2017 15:00 Sint-Margaritakerk |
Parels voor kinderkoor uit de hele wereld
Wie Clari Cantuli zegt, hoort en ziet Ria Vanwing. Voor de 75ste verjaardag van Vic Nees bracht dit koor een verrassingsconcert met zijn muziek en hij was er zeer door ontroerd. Voor Koorlink zingen de kinderen een multicultureel programma in zeven talen. Veel bekende wijsjes met verrassende bewerkingen van grote componisten. A capella en met pianobegeleiding van Maaike De Zitter. Kom u verwonderen over de souplesse, de klankweelde en de muzikaliteit van deze kinderen: grote klasse gewoon! Lees meer ... |
12 november 2017 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Parels voor kinderkoor uit de hele wereld
Wie Clari Cantuli zegt, hoort en ziet Ria Vanwing. Voor de 75ste verjaardag van Vic Nees bracht dit koor een verrassingsconcert met zijn muziek en hij was er zeer door ontroerd. Voor Koorlink zingen de kinderen een multicultureel programma in zeven talen. Veel bekende wijsjes met verrassende bewerkingen van grote componisten. A capella en met pianobegeleiding van Maaike De Zitter. Kom u verwonderen over de souplesse, de klankweelde en de muzikaliteit van deze kinderen: grote klasse gewoon! Lees meer ... |
september 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
08 oktober 2017 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Fire Songs
Pantarhei is nieuw in onze cyclus en bijt de spits af met Fire Songs. Panta rhei (Gr.) betekent dat alles altijd in beweging is, zoals vuur dus. Dit kamerkoor toont zich in de verscheidenheid van klankkleuren en creatieve muzikaliteit. Wij ontmoeten de Six Fire Songs van Morten Lauridsen, gestoeld op renaissancemadrigalen van Gesualdo en Monteverdi, en Motet voor de Kardinaal van Daan Manneke. Dit werk is gebaseerd op een motet van Josquin Desprez. Ook Whitacre en John Cage zetten het koor mee in vuur en vlam. Nu het publiek nog… Pantarhei behaalde de tweede prijs in de internationale koorwedstrijd en Tours en wordt geprezen om zijn homogene koorklank. Lees meer ... |
mei 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
25 juni 2017 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Landschappen en stillevens – Viermaliks Vocaal Ensemble o.l.v. Hans Scholliers
Deze titel verwijst met een knipoog naar een koorbundel Landschappen en Stillevens van Roland Coryn. Mensen gebruiken symbolen om zich aan op te trekken of om er zich achter te verschuilen. Dat strookt met de keuze van Roland Coryn, Vic Nees, Morten Lauridsen, Cyrillus Kreek, Eric Whitacre, Paul Hart e.a. Gevoelens en ervaringen binnen het rijke palet van ‘stil-’ tot bruisend leven van de mens. Lees meer ... |
april 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
28 mei 2017 15:00 Miry concertzaal |
Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick
De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren. Lees meer ... |
maart 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
30 april 2017 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Makeblijde o.l.v. Filip Haentjens
Makeblijde presenteert zich in haar puurste vorm en keert daarvoor tot 1500 jaar in de muziekgeschiedenis. Mystica Hildegard von Bingen speelt de hoofdrol en naast Palestrina spelen veel coryfeeën van de hedendaagse koormzuziek mee in het stuk: Vic Nees, Erika Budai, Vytautas Miskinis, Carles Gumi, Eric Whitacre, Ola Gjeilo, John Tavener, Cheryl Lynn Helm en Filip Haentjens. Lees meer ... |
17 april 2017 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Rotterdams Turks Klassieke Muziek Koor Rotterdam o.l.v. Emine Bostanci
Het Rotterdams Turks Klassieke muziek koor herbergt zowel zangers als instrumentalisten en brengt een ritmisch, klassiek repertoire uit zowel de Ottomaanse als de moderne tijd. Laat je verrassen door oude, rustige en romantische stedelijke melodieën en opwekkende ritmes. In de voormiddag kan je een workshop meemaken met Melike Tarhan over Turkse muziek. Lees meer ... |
februari 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
12 maart 2017 15:00 Sint-Margaritakerk |
Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick
De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren. Lees meer ... |
12 maart 2017 10:01 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis. Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids. Lees meer ... |
12 maart 2017 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick
De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren. Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids. Lees meer ... |
januari 2017
Wanneer | Concert |
---|---|
12 februari 2017 10:01 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis. Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids. Lees meer ... |
12 februari 2017 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde
Amaranthe is een uitstekend meisjeskoor uit Oudenaarde dat wekelijks sleutelt aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek. Voor Koorlink resulteert dat in mooie poëzie, beeldende muziek en bijbelse inspiratie in werk van Canadese componisten en van André Laporte, Eva Ugalde, Saulus Sallinen,Ko Matsushita en Tormis Veljo. Je (klein)kinderen kunnen tijdens dit concert genieten van Koorlink voor kids. Lees meer ... |
december 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
08 januari 2017 15:00 Sint-Margaritakerk |
Vlaams Radio Koor o.l.v. Edward Caswell
Als trouwe gast stelde het Vlaams Radio Koor een programma samen voor koor en cello. De dubbelkorige Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams vormt de rode draad. De propriumgezangen zijn van John Tavener, Rudi Tas en Herbert Howells. Centraal klinkt de cellosuite van Benjamin Britten. Lees meer ... |
08 januari 2017 10:01 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis. Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids. Lees meer ... |
08 januari 2017 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Vlaams Radio Koor o.l.v. Edward Caswell
Als trouwe gast stelde het Vlaams Radio Koor een programma samen voor koor en cello. De dubbelkorige Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams vormt de rode draad. De propriumgezangen zijn van John Tavener, Rudi Tas en Herbert Howells. Centraal klinkt de cellosuite van Benjamin Britten. Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids. Lees meer ... |
november 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
11 december 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis. Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids. Lees meer ... |
11 december 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Ariosto o.l.v. Renée Kartodirdjo
Voor zover mogelijk zingt dit ensemble facsimile’s uit de oorspronkelijke notatie. Dat zorgt mee voor boeiende uitvoeringen op hoog niveau. Dit concert illustreert hoe populaire Nederlandse chansons de basis vormen voor een parodiemis. Voorbeelden van Matheus Pipelare, Jacob Obrecht, Heinrich Isaac, Pierre de la Rue en Alexander Agricola. Eelco Kooiker en Evelien Wolting begeleiden op orgel en blokfluit. Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids. Lees meer ... |
oktober 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
13 november 2016 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert – Brussels Chamber Choir o.l.v. Helen Cassano
Lees meer ... |
13 november 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis. Lees meer ... |
13 november 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Brussels Chamber Choir o.l.v. Helen Cassano
Onze-Lieve-vrouwenKaper Lees meer ... |
september 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
09 oktober 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis. Lees meer ... |
09 oktober 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – La Choraline o.l.v. Benoît Giaux
La Choraline is een meisjeskoor van jongeren tussen 13 en 19 jaar, het resultaat van een intense samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem. Voor zijn Classics kiest het koor werk van Schubert, Mendelssohn en Rheinberger en ook van Miklos Kocsar, Vic Nees en Jaako Mäntyjärvi. Jacques Brels Bruxelles krijgt een verrassende vertolking. Arrangementen van bekende musicals en popsongs van Christina Aguilera, Beyoncé e.a. staan in voor de groovy touch. Lees meer ... |
mei 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
26 juni 2016 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Concert – Vivente Voce o.l.v. Jeroen Keymeulen
Dit uitstekende Gentse kamerkoor brengt een boeiend koorprogramma met werken van grootmeesters Mendelssohn, Rheinberger en Johann Ludwig Bach. Lees meer ... |
april 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
29 mei 2016 15:00 Sint-Pietersbanden |
Concert – Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck
Kortrijks Vocaal Ensemble gaat hedendaags en kiest daarvoor muziek van Posman, Coryn, het Miserere van Rudi Tas en Nystedt. Lees meer ... |
maart 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
24 april 2016 15:00 Sint-Pietersbanden |
Concert – Cantilene o.l.v. Luc Anthonis
Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost). Lees meer ... |
februari 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
28 maart 2016 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Concert – Camerata Musica o.l.v. Jan Schumacher
Dit mannenkoor uit Limburg an der Lahn is toonaangevend in zijn genre in Duitsland. Benieuwd met welk exquis programma hun dirigent ons wil vervoeren. Lees meer ... |
13 maart 2016 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert -Cantilene o.l.v. Luc Anthonis
Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost). Lees meer ... |
13 maart 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. Lees meer ... |
13 maart 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Cantilene o.l.v. Luc Anthonis
Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost). Lees meer ... |
januari 2016
Wanneer | Concert |
---|---|
14 februari 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. Lees meer ... |
14 februari 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet
Een programma vol spanning tussen de componisten die zich uitleven in de nieuw verworven vrijheid van het einde van de 19de eeuw en wie de dreiging van WO I voelt aankomen. Burleske liederen versus poëtische en intense broosheid. Satie, Godard, Debussy, Hahn, Messager en Fauré. Koor, solo en piano. Lees meer ... |
december 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
10 januari 2016 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert – Currende o.l.v. Erik Van Nevel
Polyfonie in Graz, Wenen, Praag en München. Met werk van Johannes de Cleve, Philippus de Monte en Orlandus Lassus maken we een reis door de renaissance. Dit uitstekende ensemble bouwt in zijn concerten een organische spanning op en houdt de aandacht van de luisteraar vast tot na het slotakkoord. Lees meer ... |
10 januari 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. Lees meer ... |
10 januari 2016 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Currende o.l.v. Erik Van Nevel
Polyfonie in Graz, Wenen, Praag en München. Met werk van Johannes de Cleve, Philippus de Monte en Orlandus Lassus maken we een reis door de renaissance. Dit uitstekende ensemble bouwt in zijn concerten een organische spanning op en houdt de aandacht van de luisteraar vast tot na het slotakkoord. De tickets voor dit concert zijn uitverkocht. Je kan het zelfde concert zien in Tielen of naar Antwerpen komen en de vrije plaatsen innemen (op eigen risico). Lees meer ... |
november 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
13 december 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. Lees meer ... |
13 december 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst
Schoonheid brengt troost. Dit koor heeft een mooie traditie met thematische concerten en is mede-initiatiefnemer van de concertserie ‘Brabants Volkoren’. In Listen, listen, O my child van Michael Berkeley en And death shall have no dominion van Malcolm Singer verrast het koor met hedendaags Engels repertoire dat bij ons minder bekend is. Lees meer ... |
oktober 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
08 november 2015 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert – Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn
Birds of paradise is de titel van de nieuwe cd van Octopus. We krijgen de presentatie ervan: een kleurrijke volière waarin menige nachtegaal zingt; maar er vliegt ook een leeuwerik, een tortel, zelfs een zwaan en een raaf in rond. Mendelssohn, Schumann, Finzi, Poulenc, Hindemith, Vaughan Williams en Stanford. Lees meer ... |
08 november 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. Lees meer ... |
08 november 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn
Birds of paradise is de titel van de nieuwe cd van Octopus. We krijgen de presentatie ervan: een kleurrijke volière waarin menige nachtegaal zingt; maar er vliegt ook een leeuwerik, een tortel, zelfs een zwaan en een raaf in rond. Mendelssohn, Schumann, Finzi, Poulenc, Hindemith, Vaughan Williams en Stanford. Lees meer ... |
september 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
11 oktober 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Koorlink voor kids
Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. Lees meer ... |
11 oktober 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert – Mantelius o.l.v. Jos Cuppens
Het Manteliusensemble brengt Baltische meesterwerken en feestelijke muziek uit Estland en Letland. Naast Psalmen van David Kreek horen we het beroemde Magnificat van Arvo Pärt en het monumentale Gloria van Imant Raminsh, voor vier solisten, piano en koor. Een openbaring. Bekijk hier het programmaboekje: Lees meer ... |
mei 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
28 juni 2015 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Concert – Vlaams Radio Koor en Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick
A molti voci: vijf eeuwen veelstemmige muziek. Bekijk hier het programmaboekje. Lees meer ... |
april 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
31 mei 2015 15:00 Sint-Pietersbanden |
Concert – Orlandusensemble o.l.v. Peter Ledaine
Henry Purcell ontmoet Johann Sebastian Bach in motetten en anthems Lees meer ... |
maart 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
26 april 2015 15:00 Sint-Niklaaskerk |
Concert – Dulcisona o.l.v. Marian Steyaert
Licht en duisternis in muziek van Charles Hubert Parry, Edward Elgar, Hugo Alfvén, Eric Whitacre e.a. Bekijk hier het programmaboekje. Lees meer ... |
06 april 2015 15:00 Sint-Pietersbanden |
Concert – Cantaurora en Ex Tempore o.l.v. Peter Appenzeller
CANT’AURORA (Zwitserland) o.l.v. Peter Appenzeller en EX TEMPORE o.l.v. Florian Heyerick Carmina Helvetica Bekijk hier het programmaboekje. Lees meer ... |
februari 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
08 maart 2015 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert: Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Kurt Bikkembergs
Nirvana Dharma, werken die de overtocht van leven naar dood, en de zoektocht naar het ‘anders’ beleven van het leven gestalte geven. Einojuhani Rautavaara, Jan Sandström, Anne Boyd, Michael Tippett, Arne Mellnäs en Kurt Bikkembergs. Met een wereldcreatie van Albert Wissink. Lees meer ... |
08 maart 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert: Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Kurt Bikkembergs
Nirvana Dharma, werken die de overtocht van leven naar dood, en de zoektocht naar het ‘anders’ beleven van het leven gestalte geven. Einojuhani Rautavaara, Jan Sandström, Anne Boyd, Michael Tippett, Arne Mellnäs en Kurt Bikkembergs. Met een wereldcreatie van Albert Wissink. Lees meer ... |
januari 2015
Wanneer | Concert |
---|---|
08 februari 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Nicolas André
Light and Shadows, m.m.v. Ola Gjeilo, piano en het Stijkkwartet Solisten Brussels Philharmonic. Een intens programma met de mooiste en pakkendste koormuziek van onze tijd. Ola Gjeilo, Arvo Pärt, Eric Whitacre, Morten Lauridsen e.a. Bekijk hier het programmaboekje. Dit concert is helaas uitverkocht. Voor meer informatie hierover kan je terecht op het telefoonnummer 03 227 35 37.
Lees meer ... |
december 2014
Wanneer | Concert |
---|---|
11 januari 2015 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert: Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier
Das Alte Jahr vergangen ist, muziek van Samuel Scheidt, Johann Hermann Schein, Johann Pachelbel, Johann Michael Bach en Michael Praetorius. Licht, helder en transparant. Bekijk hier het programmaboekje. Lees meer ... |
11 januari 2015 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert: Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier
Das Alte Jahr vergangen ist, muziek van Samuel Scheidt, Johann Hermann Schein, Johann Pachelbel, Johann Michael Bach en Michael Praetorius. Licht, helder en transparant. Bekijk hier het programmaboekje. Lees meer ... |
november 2014
Wanneer | Concert |
---|---|
14 december 2014 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert: Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele
Koningskind, een winters concert met Latijnse en Middelnederlandse muziek van de elfde tot de zestiende eeuw. Met Manuela Bucher op vedel.
Lees meer ... |
oktober 2014
Wanneer | Concert |
---|---|
09 november 2014 15:00 Sint-Margaritakerk |
Concert: Meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens
Bestemmingen, betoverend en bekoorlijk. A capella, met piano (Hilde Buyens), harp (Karen Peeters), sax en accordeon (Monique Vermeulen en Jef De Haes). Met muziek van Gustav Holst, Kurt Bikkembergs, Vic Nees, Bob Chilcott en Alain De Ley (creatie). Lees meer ... |
09 november 2014 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert: Meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens
Er zijn nog plaatsen beschikbaar in Tielen Lees meer ... |
september 2014
Wanneer | Concert |
---|---|
12 oktober 2014 10:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld |
Concert: Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg
Door glans omspeeld, muziek van Igor Strawinsky, Mis voor gemengd koor en dubbel blaaskwintet, Maurice Duruflé, Maurice Pirenne en Herman Strategier. Programmaboekje Capella Brabant Lees meer ... |
april 2014
Wanneer | Concert |
---|---|
18 mei 2014 14:00 Districtshuis van Borgerhout |
Concert: Dancer before God
Om het jubileumjaar in stijl af te sluiten nodigen wij iedereen uit op het feestconcert Dancer before God op zondag 18 mei, 15 uur met Steven Marien (tenor) en Ellen Schafraet (harpen). DANCER BEFORE GOD OVER HARPEN, HELDEN, HEILIGEN EN APOLLO
Van oudsher worden de lier en de harp geassocieerd met het heroïsche, niet in het minst door de boogvorm van het instrument. Voorts is de harp ook hét attribuut bij uitstek van de troubadour, de adellijke ridder-minnaar, die in hoofse bewoordingen zijn adoratie voor de geliefde dame kenbaar maakt. Apollo, de Griekse god van de muziek, werd steevast afgebeeld met een lier en ook de bijbelse koning David verzachtte Sauls nachten met zijn zoete snarenspel. De harp is echter ook het instrument van de nostalgie en leent zich tot het oproepen van schemerige avondsferen en lyrische ochtenstemmingen.
Tenor Steven Marien en harpiste Ellen Schafraet nemen u mee op tocht doorheen acht eeuwen muziekgeschiedenis. Ze staan stil bij troubadoursliederen uit de 13de eeuw, barokke madrigalen en songs van Monteverdi en Purcell, maar houden ook halt bij Mozart, Schubert en de onvolprezen Lodewijk Mortelmans. Afwisselend zijn de kleine middeleeuwse harp, de barokke tripelharp en de moderne chromatische pedaalharp hun gezel. Sluitstuk van het programma is Benjamin Brittens magistrale Canticle voor tenor en harp, the Death of Saint Narcissus. Na het concert bieden we u een drankje aan. A Cappellaleden: gratis, aanmelden gewenst Niet-leden: 10 euro, hier reserveren Programmaboekje Dancer before God
Lees meer ... |
februari 2014
Wanneer | Concert | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
16 maart 2014 15:00 - 16:00 Sint-Margaritakerk |
Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart Van Reyn
Het Vlaams Radio Koor brengt een programma rond Den Grooten Oorlog. Dirigent is Bart Van Reyn, die we kennen van o.a. Octopus.
In het kader van de 25ste verjaardag nam het Vlaams Radio Koor een cd op met een terugblik op 25 jaar concerten en Vlaamse componisten, die tijdens de twee concerten op 16 maart wordt voorgesteld. Programmaboekje Vlaams Radio Koor
Twee concerten met pianist Julien Libeer voor de 25ste verjaardag van Koorlink! Onder leiding van Bart Van Reyn
Lees meer ... |