Vorige concerten

juni 2019

Wanneer Concert
23 juni 2019
16:00 - 18:00
Brabantdamkerk

Concert Roeselaars Kamerkoor o.l.v. Bart Naessens

Programma”Bach”

De Bach-familie is een groot en breed vertakt muzikaal geslacht.  In de Ursprung der musicalisch-Bachischen Familie maakte Johann Sebastian een stamboom die ons terugbrengt tot de eerste helft van de 16e eeuw en illustreert op die manier hoeveel musicerende leden het Bach-geslacht telde.  Wat opvalt is de kwaliteit van elke Bach-musicus, zozeer dat men in Thüringen het woord Bach als synoniem voor musicus ging gebruiken.

Johann Sebastian Bachs oeuvre is gigantisch en bijzonder veelzijdig.  Bijzonder in dit grote repertoire zijn de zes motetten (BWV 225-230), geschreven ter gelegenheid van begrafenisdiensten.  Deze puur vocale composities illustreren meteen zijn meesterschap in het contrapunt en de (al dan niet dubbelkorige) motetten kunnen terecht beschouwd worden als het hoogtepunt binnen de barokke vocale traditie op het vasteland.

Naast deze drie vocale parels plaatsen we twee composities van twee andere Bach-telgen.  Johann Michael Bach was de vader van Maria Barbara Bach, Johann Sebastians eerste vrouw.  Hij werd toenertijd bijzonder geprezen als een van de grootste musici van zijn tijd, samen met Johann Christoph Bach.  Zijn eenvoudige doch schitterende dubbelkorige ‘Fürchtet euch nicht’ toont zijn maitrise overduidelijk aan.  Over Johann Ludwig Bach is heel wat minder geweten.  Hij was de oudste zoon van Johann Jacob Bach en staat geboekstaafd als hofmusicus, cantor en kapelmeester van het hof te Meiningen, wat hem meteeen de bijnaam Meininger Bach opleverde.  Zijn meest bekende en beklijvende werk is ongetwijfeld het dubbelkorige Das ist meine Freude, meteen een opstapje richting het magistrale vijfstemmige koormotet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach.

 

Het Roeselaars Kamerkoor

Intussen een vaste waarde binnen het hedendaags koorleven en zelfs in brede kringen buiten Roeselare en Brugge, kreeg het Roeselaars Kamerkoor hiervan ook de bevestiging vanuit de cultuurdienst van de stad Roeselare met de titel Cultureel Ambassadeur Roeselare 2016-2018. Het koor heeft de ambitie iets meer te betekenen binnen het kunst- en cultuurlandschap dat de eigen stadsgrenzen overstijgt. Onze groep bestaat uit getalenteerde zangers van Roeselare en de grote omgeving die een gevarieerd repertoire brengen van Renaissance tot hedendaagse muziek en dit op een hoog niveau.

Vijfendertig jaar geleden is het koor gestart onder leiding van Dirk Blockeel, waarna Hans Van Daele het dirigeerstokje overnam. Intussen staat het Roeselaars Kamerkoor onder de bezielende leiding van Bart Naessens en hebben ze al heel wat mooie projecten weten te realiseren voor een heel enthousiast publiek en dan denken we in de eerste plaats aan pareltjes uit de koormuziek in de intussen bekende en beklijvende passieconcerten met “Membra Jesu Nostri” van D. Buxtehude, Ein Deutsches Requiem van J. Brahms, Via Crucis van F. Liszt en het Requiem van G. Fauré, het wereldberoemde Miserere van G. Allegri, het Requiem van W. A. Mozart, het zeer gesmaakte en intense Stabat Mater van A. Dvorak, de dubbelkorige motetten en psalmen van F. Mendelssohn en H. Howells, de Petite Messe Solennelle van G. Rossini en de Johannespassie van J. S. Bach.

Het Roeselaars Kamerkoor ambieert ook om op regelmatige basis te participeren in plaatselijke initiatieven én anderzijds is het een blijvende uitdaging om het werk van de grote Roeselaarse componist Adriaen Willaert verder te laten horen. We vermelden hier graag de komische madrigaalopera “La barca di Venezia per Padova” van A. Banchieri in het kader van de kanaalfeesten en meerdere optredens met werk van Adriaen Willaert waaronder tijdens  Viva Venezia!, de herdenkingsviering n.a.v. zijn sterfdatum, de eigen jubileumviering, het hommageconcert A. Willaert in de Spil in 2013, het muzikaal opluisteren bij de oprichting van de Marnixring Adriaen Willaert in september 2015. In juni 2017 was er het officieel huldemonument voor Adriaen Willaert waarop het Roeselaars Kamerkoor ook het huldeconcert mocht verzorgen. In december 2017 bracht het RKK een bijzonder gesmaakte coproductie met het Spiegeltheater, in een professionele regie van Marieke De Maré met het La Barca-idee in een heel eigentijds concept.

Het Roeselaars Kamerkoor steekt echter ook de grenzen over… In 2014 trokken ze naar de bruisende lichtstad Parijs, terwijl ze in de zomer van 2016 concerteerden in Rome. De eerdere contacten met het wereldvermaarde Britse ensemble Stile Antico in 2011 leidden niet alleen tot een interessante workshop en een gezamenlijk concert, maar dit krijgt in 2018 een vervolg met een Gone West-project in Manchester, Leeds en Harrogate.

 

 

Dirigent Bart Naessens

Aangestoken door de orgelmicrobe in de klas van Chris Dubois aan het Brugse Conservatorium, studeerde Bart Naessens aan het Lemmensinstituut te Leuven bij zijn grote inspirator prof. Luc Ponet.  In zijn klas leerde hij niet enkel te focussen op het orgelspel an sich, maar een breed georiënteerde focus op esthetiek te creëren, het muzikale spectrum te verwijden en een basisrespect te hebben voor de intrinsieke schoonheid en de bijzonder diepgaande kracht van Kunst en het Schone.  Een en ander bracht hem na een aantal jaar in Parijs waar hij zijn specialisatiediploma orgel (de zgn. Prix d’excellence) behaalde in het teken van ‘Franse symfonische orgelmuziek’ met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Master-diploma (symfonisch) orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers.  Hij volgde masterclasses bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis  Robillard, Leo Van Doeselaar, Menno Van Delft, Trevor Pinnock, Skip Sempé, Kazushi Ono, Bernard Haitink, Roland Börger…  Sedert het najaar 2011 is hij als onderzoeker in de kunsten werkzaam aan de KU Leuven met een studie omtrent de uitvoeringspraktijk-gerelateerde consequenties van het gebruik van het ‘claviorganum’.  In het voorjaar 2017 promoveert hij als doctor in de kunsten hieromtrent.

Barts muzikale activiteiten spelen zich op vele verschillende terreinen af.  Enerzijds is hij een bijzonder gerespecteerd, veel gevraagd en gewaardeerd continuospeler (mede door zijn jarenlange studie van de ‘oude muziek’ en de correcte historische uitvoeringspraktijk ervan), anderzijds wordt hij zowel solistisch als in kamermuziekverband en de laatste jaren ook meer en meer als dirigent gezien op concertpodia in binnen- en buitenland met de meest divergente repertoires, gaande van vroege polyfonie tot creaties van hedendaagse componisten.  Daardoor heeft hij het voorrecht nu al op jonge leeftijd met de meest vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles en orkesten te mogen musiceren en door hen uitgenodigd te worden, zoals o.m. Nederlandse Bachvereniging, Ensemble Il Gardellino (Marcel Ponseele en Jan Dewinne), Ensemble Explorations, Zefiro Torna, Collegium Vocale Gent, Vlaams Radiokoor en –orkest, Tulipa Consort, Il Fondamento, Les Muffatti, B’Rock, Currende (consort), Cluj Symphony Orchestra, Koor en orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, La Hispanoflamenca, Ensemble Philidor, enz…

Sinds 1999 is Bart titularis-organist aan de Sint-Gilliskerk te Brugge waar hij het vermaarde Bach-orgel bespeelt.  Zijn pedagogische activiteiten spelen zich af aan de academie van Gent (de Poel) en aan de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven waar hij hoofddocent orgel en klavecimbel is.  Daarnaast is hij sedert september 2012 docent/begeleider aan de Franstalige afdeling van het gerenommeerde Koninklijk Brussels Conservatorium en sedert 2016 hoofdvakdocent klavecimbel aan de Nederlandstalige afdeling.  Sedert september 2011 is hij als onderzoeker/doctorandus van de KULeuven verbonden aan het Luca-instituut (Lemmensinstituut) te Leuven en promoveert er in 2017.

Bart legt zich steeds meer toe op het soloklavierspel (orgel en klavecimbel) en het dirigeren.  Dit resulteert in enerzijds in een groot aantal orgel- en klavecimbelrecitals in gans Europa.  Anderzijds wordt hij regelmatig bij diverse (inter-)nationale koren en orkesten als (gast)dirigent gevraagd.  Hij is artistiek leider van het Roeselaars Kamerkoor waarmee hij het minderbekende repertoire voor kamerkoor (al dan niet met begeleiding van instrumentalisten of orkest) wil exploreren.  In september 2014 werd hij uit 400 kandidaten geselecteerd om de finaleweek te gaan dirigeren van een internationaal dirigentenconcours/masterclass te Cluj (Roemenië) waar hij ook de eerste prijs wegkaapte.  In 2015 maakte hij als symfonisch dirigent zijn intercontinentaal debuut met concerten in Noord- en Zuid-Amerika en in het najaar fungeerde hij als assistent-dirigent van Kenneth Montgomery bij het Orkest van de 18e eeuw.  In september 2016 werd hij geselecteerd als finalist voor het Internationaal Dirigentenconcours in Boekarest.  In het seizoen 2016-2017 staan ondermeer Messiah (Händel), Weihnachtsoratorium, Johannes- en Matthäuspassion, Boccherini-orkestaria’s, Magnificat (Bach), Le Nozze di Figaro en Requiem (Mozart), Petite Messe Solenelle (Rossini), Requiem (Brahms), Paulus (Mendelssohn), Vespers (Monteverdi) op de kalender naast heel wat symfonisch repertoire voor orkest.

Recentelijk wil hij zijn eigen inzichten en passies een persoonlijke invulling geven.  Mede daardoor richtte hij in 2007 samen met zijn vrouw Amaryllis Dieltiens het ensemble Capriola di Gioia op waar ze op een originele en geaffecteerde manier willen focussen op de uitvoeringspraktijk van het barokke repertoire.  Daarnaast werd in 2010 een lange droom bewerkelijkt door de oprichting van het ensemble BachPlus, waar hij een podium wil creëren voor de uitvoering van het (cantate)repertoire van JS Bach en zijn tijdgenoten.  Dit project vertaalt zich momenteel in een bijzonder succes in binnen- en buitenland en weet menig melomaan te bekoren door hun professionele, originele en unieke aanpak van de uitvoering van het Bachoeuvre.

23 juni 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...

mei 2019

Wanneer Concert
19 mei 2019
16:00 - 18:00
Brabantdamkerk

Concert Jeugdkoor Waelrant o.l.v. Marleen De Boo

Programma “Muziek die beweegt” (of: “Music that Moves”)

Jeugdkoor Waelrant voorziet een namiddag vol muziek die emoties opwekt, soms intens meeslepend en dan weer enthousiast en opwekkend.

Enkele parels uit de muziekgeschiedenis staan op het programma van o.a. Edvard Grieg en William Byrd. Daarnaast brengt het Jeugdkoor ook hedendaagse Vlaamse koormuziek waaronder het prachtige “In Flanders Fields” dat Rudi Tas voor het EMJ Neerpelt schreef. Maar er zal ook letterlijk bewogen worden, onder andere bij het zingen van Indische filmmuziek (Baleilakka in een arrangement van Ethan Sperry) en enkele Zuid-Afrikaanse liederen.

Jeugdkoor Waelrant is gekend om zijn zeer expressieve en geëngageerde uitvoeringen, laat u meeslepen op een vat vol emoties en jeugdig enthousiasme.

Het gemengde koor telt een 70-tal leden tussen 15 en 26 jaar.

 

Jeugdkoor Waelrant, lid van VZW Waelrantkoren (Borgerhout-Antwerpen – België) werd in 1968 opgericht door Juul Vanderoost. Sinds 1994 staat het koor onder leiding van Marleen De Boo.

Gedurende de laatste jaren nam het koor steeds met mooie resultaten deel aan verscheidene festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland.

Zo behaalden ze in mei laatstleden een ‘Eerste Prijs Cum Laude’ in de hoogste afdeling (Wimpelreeks) van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Sinds 2007 zingt het koor in de ere-afdeling van de provinciale wedstrijden. Dit werd de laatste keer nogmaals bevestigd in maart 2015 met “grootste onderscheiding met felicitaties van de jury” (de hoogst mogelijke score).

Ook tijdens de laatste twee edities van ‘Koor van het Jaar’ (2008 en 2011) behaalde Jeugdkoor Waelrant telkens een finaleplaats.

De voorbije zomers zong het koor tijdens koorwedstrijden in Gorizia-Italië (2009), waar ze de prijs van het beste jeugdkoor in de wacht sleepten, en in Bratislava-Slovakije (2011) waar ze twee keer goud behaalden. Ook concerteerden ze reeds vier zomers op koorfestivals in Frankrijk, Briançon (2012 en 2015) en Vaison-la Romaine (2013 en 2016). In 2014 namen ze deel aan een Jeugdmuziekwedstrijd in Bydgoszcz-Polen, daar behaalden ze de prijs van het Ministerie van Cultuur waaraan een mooie geldprijs verbonden was.

In juli 2017 trok het koor naar het Brahms-festival in Wernigerode – Duitsland. Daar wonnen ze zowel in  de categorie ‘Gemengde Jeugdkoren’ als in de afdeling ‘Religieuze Muziek’. Bovendien werden ze als één van de beste koren uit de wedstrijd geselecteerd om deel te nemen aan de ‘Brahms Grand Prize Competition’. Dankzij dit fantastische resultaat plaatste het jeugdkoor zich op de 183ste plaats in de Interkultur Wereldranglijst.

Het koor biedt een degelijke vocale vorming aan de koorleden. Alle genres en stijlen staan op het programma om de jongeren een zo breed mogelijke muzikale ontwikkeling te bieden. Ook de Vlaamse hedendaagse koormuziek ontbreekt niet.

Jeugdkoor Waelrant is een open en warme groep jongeren, leergierig en steeds bereid om nieuwe dingen te ontdekken. De vriendschap tussen de koorleden draagt onmiskenbaar bij tot het succes van het koor.

19 mei 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...

april 2019

Wanneer Concert
28 april 2019
16:00 - 18:00
Brabantdamkerk

Concert Utopia

Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

Programma “Brueghel”

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was.

Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten in België en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius.

Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten.

Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16de en vroeg 17de eeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

28 april 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...
28 april 2019
11:00 - 13:00
AMUZ

Concert Utopia

Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

Programma “Brueghel”

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was.

Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten in België en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius.

Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten.

Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16de en vroeg 17de eeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

28 april 2019 om 11u

AMUZ

Kammenstraat 81

2000 Antwerpen

 

 


Lees meer ...

maart 2019

Wanneer Concert
31 maart 2019
16:00 - 18:00
Brabantdamkerk

Concert Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde

Programma “KAIPAAVA” + workshop

Kaipaava‘ betekent ‘verlangen’ en gaat over authenticiteit.

We kozen ervoor om het volkslied centraal te zetten en als een rode draad doorheen het programma te verweven, soms in een eigentijdse en verrassende bewerking, soms in zijn puurste vorm, dan weer enkel als suggestie.

Authentieke eenvoud en hedendaagse kleur komen elkaar tegen; rustig, weemoedig repertoire staat in contrast van rebels, opzwepende en virtuoze koorzang.

We brengen zelden of nooit uitgevoerd werk van componisten als Zoltan Kodally, Eriks Esenvalds, Peteris Vasks, Jan Magne Forde ea, muziek uit landen als Hongarije, Letland, Finland en Georgië.

AMARANTHE

Het jong dameskoor (toen nog meisjeskoor) Amaranthe ontstond in november 2006 en bestaat vandaag de dag uit een 25-tal jongedames.

Amaranthe sleutelt wekelijks aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en focust zich voornamelijk op a capella koormuziek. Amaranthe is ook een graag geziene gast bij uiteenlopende projecten. Zo stonden de dames op het podium met Kadril tijdens Nekkanacht 2013 en waren ze één van de gastkoren op de cd ‘Stemmen’ van Johan Verminnen (2014).

Ze werden tot winnaar gekroond op het korenfestival van Kontich in 2015 en ze promoveerden zich in februari 2016 tot de “ereafdeling” (de hoogste mogelijk afdeling) van het provinciaal koortoernooi in Oost- Vlaanderen (bevestigden zich in 2012 in de afdeling “uitmuntendheid”).

Amaranthe werd uitgenodigd op verschillende festivals in o.a. Nis (Servië), Barcelona (Spanje) en Verona (Italië) en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Tijdens de zomer van 2017 namen ze met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalden 2 prijzen: ‘Categorie Winnaar’ van de categorie ‘dameskoren’, en de dirigentenprijs (‘Conductor’s Prize for outstanding achievement’). Op de Internationale Koorwedstrijd te Maasmechelen (oktober 2017) behaalde Amaranthe de eerste prijs (als eerste Belgische koor ooit en werd daarmee bekroond als winnaar van de categorie gelijkstemmige koren. Het ontving ook de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk.

Amaranthe zong vijf jaar onder leiding van Linde Devos. In 2012 gaf ze de fakkel door aan Johannes Dewilde.

Johannes Dewilde

Na zijn studies ‘master muziektheorie-schriftuur’ aan het Koninklijk Conservatorium Gent, studeerde Johannes trompet/cornet aan hetzelfde conservatorium. Tot op heden speelde hij als freelance trompettist bij verschillende professionele ensembles en orkesten.

Sinds 2006 is hij als leerkracht AMV en coördinator verbonden aan de muziekacademie van het GO! (Gent) en geeft sinds 2013 ook les aan de Artevelde Hogeschool Gent, als docent in de opleiding regentaat muzikale opvoeding. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op (koor)directie. Hij bekwaamde zich tijdens verschillende masterclasses en opleidingen bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL),en Aarne Saluveer (Estland) en stond als repetitor, dirigent en/of coach reeds voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Sinds 2010 volgde hij de voortgezette opleiding ‘master koordirectie’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid (oa voor EMJ Neerpelt) en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen.

Hij was sinds 2006 tot 2017 dirigent van het koor ‘Ch@m’ uit Destelbergen en sinds 2012 van het kinder- en jeugdkoor Panta Rhei van de muziekacademie van het GO! (Gent). Tot 2015 was hij werkzaam als repetitor van de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging als assistent van Jan Vuye. Sinds 2017 dirigeert hij het concertkoor Endless Voices van de Artevelde Hogeschool. In september 2012 volgde hij Linde Devos op bij het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde waarmee hij in 2015 het korenfestival van Kontich won en zich in 2016 vestigde in de ere-afdeling van provinciale koortornooien. Op de internationale koorwedstrijd ‘Musica Eterna’ in Rome, werd Amaranthe categoriewinnaar in de reeks ‘dameskoren’ en ontving Johannes de ‘conductor prize for outstanding achievements’. In oktober 2017 won Amaranthe onder zijn leiding de eerste prijs op de internationale koorwedstrijd Maasmechelen, als eerste Belgische koor ooit. In 2016 richtte hij zijn eigen gemengd vocaal ensemble op. Met Saevus richt hij zich op de romantische en hedendaagse koorliteratuur. Onlangs won hij met ook met hen het tweejaarlijkse korenfestival van Kontich.

31 maart 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent

 

 

 


Lees meer ...
31 maart 2019
10:00 - 12:30
Dubbelhuis

Workshop voor vrouwenstemmen

Wie? docent Johannes Dewilde

Ticket voor deze workshop geeft toegang tot het concert van Amaranthe + 1 gratis kaart voor partner of andere

Waar? Gent – Nederpolder 26 – Dubbelhuis
Wanneer? zondag 31 maart

10u – 12u30: workshop

Voorafgaand aan concert Amaranthe in Brabantdamkerk Gent om 16u

Prijs? 15€
Contact: gent@koorlink.be


Lees meer ...
10 maart 2019
16:00 - 18:00
Sint-Margaritakerk

Concert Utopia

Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

Programma “Brueghel”

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Beroemde verzamelaars zoals Keizer Rudolf II hadden tegen het eind van de zestiende eeuw al een ganse verzameling van Bruegels werken aangelegd. Maar ook rijke burgers, kunstverzamelaars uit Antwerpen en Brussel kochten zijn werken, zoals Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de Antwerpse patriciër Nicolaes Jongelinck, en Abraham Ortelius, de cartograaf, die trouwens een goede vriend van Bruegel was.

Utopia brengt met “Brueghel͟” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als de triomf van de dood, Dulle Griet(het schilderij dat vanaf begin 2019, na een zorgvuldige restauratie terug te zien zal zijn in het Museum Mayer van den Bergh), de Toren van Babel, de boerenbruiloft en het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

Utopia verenigt 5 Belgische zangers die jarenlange ervaring genot en bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Nederlandse Bachvereninging, Bach Collegium Japan, etc… Het ensemble nam een vliegende start met een eerste concert in het Early Music Festival te Warschau en verschillende concerten in het Festival van Vlaanderen Mechelen. In 2016 en 2017 gaf Utopia een twintigtal concerten inBelgië en Nederland. Ondertussen bracht het reeds 2 cd’s uit bij het label Et’cetera: de Lamentaties van Cristobal de Morales en “Luther, the noble Art of Music”, met prachtige werken van onder meer Josquin Desprez, Balduin Hoyoul en Michael Praetorius.

Utopia ontleende haar naam aan het gelijknamige boek van Thomas More, dat in 1516 in Antwerpen werd geschreven. Geïnspireerd door de interessante en innovatieve ideeën in het boek, wil Utopia ook een maatschappelijke rol spelen door haar projecten en samenwerkingen. Zo is er ondertussen een tweejaarlijks Utopia Festival, waar muziek, beeldende kunst, film en fotografie aan bod komen, naast lezingen en debatten over maatschappelijke thema’s. Als ‘ensemble in residentie’in de schitterende Sint-Pauluskerk te Antwerpen heeft Utopia een prachtige thuisbasis voor concerten en nieuwe projecten.

Utopia specialiseert zich in vocale muziek uit de 16deen vroeg 17deeeuw, maar zong reeds verschillende voor hen gecomponeerde werken, steeds zoekend naar een doorleefde expressiviteit. Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen (zonder dirigent of één artistiek leider) zorgt voor een rijke en homogene klank, al dan niet aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

10 maart 2019 om 16u

Sint-Margaritakerk

Tielendorp 32

2460 Tielen

 


Lees meer ...
03 maart 2019
16:00 - 18:00
AMUZ

Concert Just For Fun o.l.v. Johan De Lombaert

Just For Fun (JFF) is een vocal-jazz groep uit Mechelen. Het ensemble bestaat reeds 20 jaar en kwam 5 jaar geleden onder de professionele leiding van dirigent Johan De Lombaert.

Jazz, lichte muziek en close harmony zijn hun biotoop.

Meer info & video’s op hun website www.j4fun.be

De zangers van JFF zijn in hun genre toonaangevend in Vlaanderen. Ze behaalden in 2015 een plaats in de ere-afdeling op de provinciale wedstrijd van de provincie Antwerpen en op het 2-jaarlijkse koorfestival te Kontich behaalden ze een eerste prijs met 95% van de punten. De hoogste tijd dus om zich ook internationaal met andere groepen te gaan meten. JFF werd in 2017 geselecteerd om deel te nemen aan het BALK TOPfestival in Rotterdam (NL) waar het ensemble een zeer mooie vierde plaats in de 1ste klasse van de middelgrote groepen behaalde.

Om hun kwaliteit nog te verbeteren laat JFF zich regelmatig coachen door Nederlandse topdirigenten. Zo kwamen Tijs Krammer, Hans van den Brand en Rohan Poldervaart afgezakt om met JFF te werken. Ze waren verrast door het hoge niveau en de muzikaliteit van deze groep.

Just For Fun o.l.v. Johan De Lombaert

3 maart 2019 om 16u

AMUZ

Kammenstraat 81

2000 Antwerpen

 

 


Lees meer ...

februari 2019

Wanneer Concert
10 februari 2019
15:00 - 17:00
O.L.V. van Fatimakerk, Bret-Gelieren

Concert Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde

Programma “KAIPAAVA”

Kaipaava‘ betekent ‘verlangen’ en gaat over authenticiteit.

We kozen ervoor om het volkslied centraal te zetten en als een rode draad doorheen het programma te verweven, soms in een eigentijdse en verrassende bewerking, soms in zijn puurste vorm, dan weer enkel als suggestie.

Authentieke eenvoud en hedendaagse kleur komen elkaar tegen; rustig, weemoedig repertoire staat in contrast van rebels, opzwepende en virtuoze koorzang.

We brengen zelden of nooit uitgevoerd werk van componisten als Zoltan Kodally, Eriks Esenvalds, Peteris Vasks, Jan Magne Forde ea, muziek uit landen als Hongarije, Letland, Finland en Georgië.

AMARANTHE

Het jong dameskoor (toen nog meisjeskoor) Amaranthe ontstond in november 2006 en bestaat vandaag de dag uit een 25-tal jongedames.

Amaranthe sleutelt wekelijks aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en focust zich voornamelijk op a capella koormuziek. Amaranthe is ook een graag geziene gast bij uiteenlopende projecten. Zo stonden de dames op het podium met Kadril tijdens Nekkanacht 2013 en waren ze één van de gastkoren op de cd ‘Stemmen’ van Johan Verminnen (2014).

Ze werden tot winnaar gekroond op het korenfestival van Kontich in 2015 en ze promoveerden zich in februari 2016 tot de “ereafdeling” (de hoogste mogelijk afdeling) van het provinciaal koortoernooi in Oost- Vlaanderen (bevestigden zich in 2012 in de afdeling “uitmuntendheid”).

Amaranthe werd uitgenodigd op verschillende festivals in o.a. Nis (Servië), Barcelona (Spanje) en Verona (Italië) en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Tijdens de zomer van 2017 namen ze met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalden 2 prijzen: ‘Categorie Winnaar’ van de categorie ‘dameskoren’, en de dirigentenprijs (‘Conductor’s Prize for outstanding achievement’). Op de Internationale Koorwedstrijd te Maasmechelen (oktober 2017) behaalde Amaranthe de eerste prijs (als eerste Belgische koor ooit en werd daarmee bekroond als winnaar van de categorie gelijkstemmige koren. Het ontving ook de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk.

Amaranthe zong vijf jaar onder leiding van Linde Devos. In 2012 gaf ze de fakkel door aan Johannes Dewilde.

Johannes Dewilde

Na zijn studies ‘master muziektheorie-schriftuur’ aan het Koninklijk Conservatorium Gent, studeerde Johannes trompet/cornet aan hetzelfde conservatorium. Tot op heden speelde hij als freelance trompettist bij verschillende professionele ensembles en orkesten.

Sinds 2006 is hij als leerkracht AMV en coördinator verbonden aan de muziekacademie van het GO! (Gent) en geeft sinds 2013 ook les aan de Artevelde Hogeschool Gent, als docent in de opleiding regentaat muzikale opvoeding. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op (koor)directie. Hij bekwaamde zich tijdens verschillende masterclasses en opleidingen bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL),en Aarne Saluveer (Estland) en stond als repetitor, dirigent en/of coach reeds voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Sinds 2010 volgde hij de voortgezette opleiding ‘master koordirectie’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid (oa voor EMJ Neerpelt) en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen.

Hij was sinds 2006 tot 2017 dirigent van het koor ‘Ch@m’ uit Destelbergen en sinds 2012 van het kinder- en jeugdkoor Panta Rhei van de muziekacademie van het GO! (Gent). Tot 2015 was hij werkzaam als repetitor van de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging als assistent van Jan Vuye. Sinds 2017 dirigeert hij het concertkoor Endless Voices van de Artevelde Hogeschool. In september 2012 volgde hij Linde Devos op bij het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde waarmee hij in 2015 het korenfestival van Kontich won en zich in 2016 vestigde in de ere-afdeling van provinciale koortornooien. Op de internationale koorwedstrijd ‘Musica Eterna’ in Rome, werd Amaranthe categoriewinnaar in de reeks ‘dameskoren’ en ontving Johannes de ‘conductor prize for outstanding achievements’. In oktober 2017 won Amaranthe onder zijn leiding de eerste prijs op de internationale koorwedstrijd Maasmechelen, als eerste Belgische koor ooit. In 2016 richtte hij zijn eigen gemengd vocaal ensemble op. Met Saevus richt hij zich op de romantische en hedendaagse koorliteratuur. Onlangs won hij met ook met hen het tweejaarlijkse korenfestival van Kontich.

10 februari 2019 om 15u

O.L.V. van Fatimakerk, Bret-Gelieren

Weg naar As 190

3600 Genk

 

 

 


Lees meer ...

januari 2019

Wanneer Concert
13 januari 2019
16:00 - 18:00
AMUZ

Concert Con Cuore o.l.v. Jan Vuye

Con Cuore o.l.v. Luc Vuye

Programmatitel: «N’allez pas au bois!»

Over sprookjes, mythen en fabels

Een concert geheel gewijd aan het wonderlijke universum van sprookjes, mythen en fabels. Het verhaal van de mier en de krekel is genoegzaam bekend, en ook Klein Duimpje , Belle en het Beest en Roodkapje passeren de revue. Verder maken ook nog een klagende Griek, een koning en een vissersmeid en een eenhoorn in gevangenschap hun opwachting. Con Cuore waagt zich daarenboven aan een bezwerend drieluik waarin strikt genomen niet gezongen wordt, maar dat wel bol staat van gescandeerde spreeksolo’s, toverformules en andere auditieve special effects.

Op het programma staan werken van o.a. Maurice Ravel, William Byrd, Josef Rheinberger, Ola Gjeilo, Heinz Kratochwil en Gabriel Fauré. Welkom op dit betoverende concert, en wat u ook doet: n’allez pas au bois… ‘

13 jan 2019 om 16u

AMUZ

Kammenstraat 81

2000 Antwerpen

 

 


Lees meer ...
13 januari 2019
11:00 - 13:00
Sint-Margaritakerk

Concert Con Cuore o.l.v. Jan Vuye

Con Cuore o.l.v. Luc Vuye

Programmatitel: «N’allez pas au bois!»

Over sprookjes, mythen en fabels

Een concert geheel gewijd aan het wonderlijke universum van sprookjes, mythen en fabels. Het verhaal van de mier en de krekel is genoegzaam bekend, en ook Klein Duimpje , Belle en het Beest en Roodkapje passeren de revue. Verder maken ook nog een klagende Griek, een koning en een vissersmeid en een eenhoorn in gevangenschap hun opwachting. Con Cuore waagt zich daarenboven aan een bezwerend drieluik waarin strikt genomen niet gezongen wordt, maar dat wel bol staat van gescandeerde spreeksolo’s, toverformules en andere auditieve special effects.

Op het programma staan werken van o.a. Maurice Ravel, William Byrd, Josef Rheinberger, Ola Gjeilo, Heinz Kratochwil en Gabriel Fauré. Welkom op dit betoverende concert, en wat u ook doet: n’allez pas au bois… ‘

13 jan 2019 om 11u

Sint-Margaritakerk

Tielendorp 32

2460 Tielen

 


Lees meer ...

november 2018

Wanneer Concert
25 november 2018
11:00 - 13:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart Van Reyn

Vlaams Radio Koor en Solisten Brussels Philharmonic (strijkkwartet en piano)

Dirigent: Bart Van Reyn

Piano: Ola Gjeilo

Programma Dreamweaver”

Herbert Howells- Requiem

Ola Gjeilo- Dreamweaver

Stephen Paulus – The Road Home

De Dood, onvermijdelijk verbonden met het leven. Geen groter mysterie ook, waar naar gekeken wordt met angst, ontzag, berusting, verlangen. Maar de grote vraag kan niemand beantwoorden: wat wacht ons na de dood? Hemel of hel, een complexe onderwereld of een zoet paradijs: de voorstellingen rond wat er na de dood volgt hebben vaak een bepalende invloed op hoe we ons leven leiden. Antwoorden zoeken we zelf, om het verlies van dierbaren een plaats te geven en hen dat leven na de dood op onze eigen manier te geven. En heel vaak vinden we die troost in muziek.

Het verlies van een kind is wreed, ongenadig, rauw. De vele zonen die sneuvelden als soldaat in WOI grepen Herbert Howells erg aan, maar toch straalt zijn Requiem vooral hoop uit. Wrange speling van het lot: enkele jaren later verloor hij zijn eigen zoon aan polio.

Soms wint het leven van de dood, soms keert men terug van gene zijde. De epische verhalen en fascinatie voor die ultieme reis bleven een inspiratiebron door de eeuwen heen. Ola Gjeilo nam een oud  Noors gedicht als basis voor Dreamweaver, en componeerde een intens relaas over de  heldhaftige, mooie, beangstigende en uiteindelijk louterende tocht door het hiernamaals. Het gevoel van thuiskomen en vrede vinden is wat we uiteindelijk allemaal wensen, en waarmee Stephen Paulus’ The Road Home afsluit.

25 nov 2018 om 11u

Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Lange Gasthuisstraat 45

2000 Antwerpen


Lees meer ...
11 november 2018
16:00 - 18:00
Sint-Margaritakerk

Concert Cantando o.l.v. Luc Anthonis

Naar een idee van en samen met Hans De Weirdt werkt Cantando aan een oratorium met liederen en teksten uit de dichtbundel “Bezette Stad” van Paul Van Ostaijen.

Hans De Weirdt was na een opleiding aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen aanvankelijk als acteur actief (o.a. in “Wij, Heren van Zichem”) Daarna was hij gedurende 50 jaar een veel gevraagd regisseur binnen de Antwerpse regio voor tal van producties in diverse genres, zowel op grote podia (o.a. “Zwart en Wit”, “Elcerlyc”, “De Parochie van Miserie”, “One flew over the cuckoo’s”, …) als in het experimenteel kamertoneel (als dramaturg van het “Spilteater”), ook met eigen creaties (o.a. “Dromen in Woorden” met Nel Rosiers). Hij publiceerde over de dichtbundel een leidraad voor leerkrachten SO (Bezeten Stappen door Bezette Stad).

Voortbouwend op een zelf ontworpen scenario worden bewerkingen uitgeschreven voor koor, soms begeleid door piano, cello en percussie. Sommige teksten uit de dichtbundel zullen door het koor gereciteerd worden.

Om deze herdenking “100 jaar na het einde van W.O.-1” ook visueel in de verf te zetten, werken we aan een presentatie die tijdens de voorstelling boven het koor op doek geprojecteerd wordt. Zo kunnen bepaalde beelden de muziek ondersteunen en kan de “ritmiese typografie” van de dichtbundel de gereciteerde teksten nog meer tot hun recht laten komen.

Cantando o.l.v. Luc Anthonis

11 nov 2018 om 16u

Sint-Margaritakerk

Tielendorp 32

2460 Tielen

 


Lees meer ...
11 november 2018
11:00 - 13:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert Cantando o.l.v. Luc Anthonis

Naar een idee van en samen met Hans De Weirdt werkt Cantando aan een oratorium met liederen en teksten uit de dichtbundel “Bezette Stad” van Paul Van Ostaijen.

Hans De Weirdt was na een opleiding aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen aanvankelijk als acteur actief (o.a. in “Wij, Heren van Zichem”) Daarna was hij gedurende 50 jaar een veel gevraagd regisseur binnen de Antwerpse regio voor tal van producties in diverse genres, zowel op grote podia (o.a. “Zwart en Wit”, “Elcerlyc”, “De Parochie van Miserie”, “One flew over the cuckoo’s”, …) als in het experimenteel kamertoneel (als dramaturg van het “Spilteater”), ook met eigen creaties (o.a. “Dromen in Woorden” met Nel Rosiers). Hij publiceerde over de dichtbundel een leidraad voor leerkrachten SO (Bezeten Stappen door Bezette Stad).

Voortbouwend op een zelf ontworpen scenario worden bewerkingen uitgeschreven voor koor, soms begeleid door piano, cello en percussie. Sommige teksten uit de dichtbundel zullen door het koor gereciteerd worden.

Om deze herdenking “100 jaar na het einde van W.O.-1” ook visueel in de verf te zetten, werken we aan een presentatie die tijdens de voorstelling boven het koor op doek geprojecteerd wordt. Zo kunnen bepaalde beelden de muziek ondersteunen en kan de “ritmiese typografie” van de dichtbundel de gereciteerde teksten nog meer tot hun recht laten komen.

Cantando o.l.v. Luc Anthonis

11 nov 2018 om 11u

Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Lange Gasthuisstraat 45

2000 Antwerpen


Lees meer ...

oktober 2018

Wanneer Concert
14 oktober 2018
11:00 - 13:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert Kinderkoor en Vocaal Ensemble Caloroso o.l.v. Inge Sykora

Kinderkoor Caloroso en Vocaal Ensemble Caloroso (jeugdkoor), onder leiding van Inge Sykora, brengen een programma met een mix van aparte werken van de 2 koren en ook gezamenlijke werken. Het programma zal vlot van het ene in het andere overlopen. Beide koren worden gedirigeerd door Inge Sykora.

Programma WHY WE SING

Greg Gilpin schreef het lied ‘Why we sing’. De tekst van dit lied vormt de rode draad in het concert. Eerst komt de vraag naar wat muziek kan betekenen. Daarna ligt de focus op hoop, verbondenheid en vrede, om te eindigen met liederen over vriendschap. Er valt veel nieuwe muziek te ontdekken al was het maar omdat Sebastiaan Van Steenberge, Jan Coeck en Hans Helsen voor dit programma drie nieuwe liederen schreven, speciaal voor Caloroso.

http://www.caloroso.be/

Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Lange Gasthuisstraat 45

2000 Antwerpen

14 oktober 2018 om 11u


Lees meer ...

juni 2018

Wanneer Concert
24 juni 2018
16:00
Sint-Niklaaskerk

Mythen, fabels en sprookjes

Con Cuore uit Waregem besluit de jaargang met een programma opgebouwd rond delen van Ma mère l’Oye voor koor en piano vierhandig en de prachtige Trois Chansons van Maurice Ravel. Zeer nieuwsgierig zijn we bijvoorbeeld ook naar Zaubersprüche van Heinz Kratochwil en König Ehrich van Joseph Rheinberger. Dat daar ook nog William Byrd, Gabriel Fauré en Ola Gjeilo bij horen, maakt het sprookje compleet. Een gelegenheid om heerlijk te genieten en helemaal op te gaan in uw fantasie.


Lees meer ...

mei 2018

Wanneer Concert
27 mei 2018
16:00
Miry concertzaal

Hommage aan Vic

In dit concert brengen de zangers van het Vlaams Radio Koor hulde aan hun voormalige chef-dirigent, Vic Nees. Zijn Passio super Galli Cantu – vijf jaar geleden voor het eerst uitgevoerd enkele dagen voor het heengaan van de componist – staat centraal. Drie Vlaamse en drie internationale componisten vergezellen hem doorheen deze hommage. Drie walsen voor piano van Frédérique Devreese geven ritme aan het programma. Morten Lauridsen en Arvo Pärt zijn generatiegenoten van Vic die net als hij nieuwe wegen vond om de koormuziek een prominente plaats te geven in het concertleven. We luisteren naar Nocturnes III (Lauridsen) en Da Pacem Domine (Pärt). Van Jan Van der Roost vertolkt het koor Of Moon and Sun. Koenraad Stercks is de pianist.


Lees meer ...

april 2018

Wanneer Concert
29 april 2018
16:00
Sint-Niklaaskerk

Lux

Een korte, krachtige titel: Lux. Licht is een element dat al sinds de oudheid intrigeert. Het ligt voor de hand dat dit symbool van liefde, leven en kracht veelvuldig aanwezig is in de koormuziek. Componisten laten het licht schijnen in al zijn facetten: religieus en werelds, liefde en afscheid, geboorte- en paaslicht. Componisten als René Clausen, Eric Whitacre, Jake Runested en Ola Gjeilo zorgen voor de stroom van Steve De Veirman en Furiant knippen het licht aan. Ook in uw hart?


Lees meer ...
02 april 2018
16:00
Sint-Niklaaskerk

Fire Songs

Pantarhei is nieuw in onze cyclus en bijt de spits af met Fire Songs. Panta rhei (Gr.) betekent dat alles altijd in beweging is, zoals vuur dus. Dit kamerkoor toont zich in de verscheidenheid van klankkleuren en creatieve muzikaliteit. Wij ontmoeten de Six Fire Songs van Morten Lauridsen, gestoeld op renaissancemadrigalen van Gesualdo en Monteverdi, en Motet voor de Kardinaal van Daan Manneke. Dit werk is gebaseerd op een motet van Josquin Desprez. Ook Whitacre en John Cage zetten het koor mee in vuur en vlam. Nu het publiek nog… Pantarhei behaalde de tweede prijs in de internationale koorwedstrijd en Tours en wordt geprezen om zijn homogene koorklank.


Lees meer ...
02 april 2018
10:00 - 12:30
Nederpolder

Workshop klankvorming en improvisatie

In het kader van de nieuwe concertreeks van Koorlink Gent 2018 komt het kamerkoor “Pantarhei” olv An Meeusen op paasmaandag 2 april een exclusief programma voorstellen: “Fire Songs”

Tijdens de voormiddag geeft An Meeusen, zangeres, zangcoach en dirigente, een workshop rond klankvorming en improvisatie. Ze werkt o.m. aan de hand van het prachtige werk “Earthsong” van Tichelli, een lied over het leven in al zijn facetten. De deelnemers aan de workshop nemen met deze song ’s namiddags, om 16.00 uur, actief deel aan het concert met Pantarhei.

Wil u ook mee op het podium staan tijdens een indrukwekkende apotheose, schrijf dan snel in!

Contact en verdere info:

M. Verniers, werkgroep Koorlink Gent, gent@koorlink.be

09 236 52 72 of 0473 86 53 30


Lees meer ...

maart 2018

Wanneer Concert
11 maart 2018
16:00
Sint-Margaritakerk

Hulde aan Vic Nees

Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic Nees. 


Lees meer ...
11 maart 2018
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Hulde aan Vic Nees

Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic Nees. 


Lees meer ...

februari 2018

Wanneer Concert
11 februari 2018
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Hommage aan Vic

In dit concert brengen de zangers van het Vlaams Radio Koor hulde aan hun voormalige chef-dirigent, Vic Nees. Zijn Passio super Galli Cantu – vijf jaar geleden voor het eerst uitgevoerd enkele dagen voor het heengaan van de componist – staat centraal. Drie Vlaamse en drie internationale componisten vergezellen hem doorheen deze hommage. Drie walsen voor piano van Frédérique Devreese geven ritme aan het programma. Morten Lauridsen en Arvo Pärt zijn generatiegenoten van Vic die net als hij nieuwe wegen vond om de koormuziek een prominente plaats te geven in het concertleven. We luisteren naar Nocturnes III (Lauridsen) en Da Pacem Domine (Pärt). Van Jan Van der Roost vertolkt het koor Of Moon and Sun. Koenraad Stercks is de pianist.


Lees meer ...

januari 2018

Wanneer Concert
14 januari 2018
16:00
Sint-Margaritakerk

Maria, kerst en Vic Nees

U herinnert zich zeker nog het uitstekende optreden van Ishango enkele jaren geleden. Dit kamerkoor is een trouwe gast op het Festival de Wallonie en werkt sinds kort met een nieuwe dirigent: Stefano Poletto. Vic Nees droeg drie madrigalen op tekst van Guido Gezelle aan hen op: het past dat zij de herdenkingsconcerten van Vic Nees openen. De madrigalen worden gepresenteerd naast Mariahymnen van o.a. Rachmaninov, Pärt en Britten.


Lees meer ...
14 januari 2018
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Maria, kerst en Vic Nees

U herinnert zich zeker nog het uitstekende optreden van Ishango enkele jaren geleden. Dit kamerkoor is een trouwe gast op het Festival de Wallonie en werkt sinds kort met een nieuwe dirigent: Stefano Poletto. Vic Nees droeg drie madrigalen op tekst van Guido Gezelle aan hen op: het past dat zij de herdenkingsconcerten van Vic Nees openen. De madrigalen worden gepresenteerd naast Mariahymnen van o.a. Rachmaninov, Pärt en Britten.


Lees meer ...

december 2017

Wanneer Concert
10 december 2017
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Vlaams romantische muziek voor mannenkoor

Fijn! Nog eens een mannenkoor: Arc Sonore. Jan Vuye is een van onze topdirigenten en hij stelde een bloemlezing samen uit Vlaamse romantische muziek voor koor en orgel. Grote namen veelal uit de Lemmensschool in Mechelen. We zijn niet vergeten, maar treffen ze minder aan op hedendaagse koorpodia: Aloys Desmet, Oscar Van Durme, Jacques N. Lemmens, Edgar Tinel, Herman Roelstraete, Jules Van Nuffel e.a. Een gelegenheid om het orgel uit de kapel eens te beluisteren. Met Peter Van de Velde als organist.


Lees meer ...

november 2017

Wanneer Concert
12 november 2017
16:00
Sint-Margaritakerk

Parels voor kinderkoor uit de hele wereld

Wie Clari Cantuli zegt, hoort en ziet Ria Vanwing. Voor de 75ste verjaardag van Vic Nees bracht dit koor een verrassingsconcert met zijn muziek en hij was er zeer door ontroerd. Voor Koorlink zingen de kinderen een multicultureel programma in zeven talen. Veel bekende wijsjes met verrassende bewerkingen van grote componisten. A capella en met pianobegeleiding van Maaike De Zitter. Kom u verwonderen over de souplesse, de klankweelde en de muzikaliteit van deze kinderen: grote klasse gewoon!


Lees meer ...
12 november 2017
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Parels voor kinderkoor uit de hele wereld

Wie Clari Cantuli zegt, hoort en ziet Ria Vanwing. Voor de 75ste verjaardag van Vic Nees bracht dit koor een verrassingsconcert met zijn muziek en hij was er zeer door ontroerd. Voor Koorlink zingen de kinderen een multicultureel programma in zeven talen. Veel bekende wijsjes met verrassende bewerkingen van grote componisten. A capella en met pianobegeleiding van Maaike De Zitter. Kom u verwonderen over de souplesse, de klankweelde en de muzikaliteit van deze kinderen: grote klasse gewoon!


Lees meer ...

oktober 2017

Wanneer Concert
08 oktober 2017
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Fire Songs

Pantarhei is nieuw in onze cyclus en bijt de spits af met Fire Songs. Panta rhei (Gr.) betekent dat alles altijd in beweging is, zoals vuur dus. Dit kamerkoor toont zich in de verscheidenheid van klankkleuren en creatieve muzikaliteit. Wij ontmoeten de Six Fire Songs van Morten Lauridsen, gestoeld op renaissancemadrigalen van Gesualdo en Monteverdi, en Motet voor de Kardinaal van Daan Manneke. Dit werk is gebaseerd op een motet van Josquin Desprez. Ook Whitacre en John Cage zetten het koor mee in vuur en vlam. Nu het publiek nog… Pantarhei behaalde de tweede prijs in de internationale koorwedstrijd en Tours en wordt geprezen om zijn homogene koorklank.


Lees meer ...

juni 2017

Wanneer Concert
25 juni 2017
16:00
Sint-Niklaaskerk

Landschappen en stillevens – Viermaliks Vocaal Ensemble o.l.v. Hans Scholliers

Deze titel verwijst met een knipoog naar een koorbundel Landschappen en Stillevens van Roland Coryn. Mensen gebruiken symbolen om zich aan op te trekken of om er zich achter te verschuilen. Dat strookt met de keuze van Roland Coryn, Vic Nees, Morten Lauridsen, Cyrillus Kreek, Eric Whitacre, Paul Hart e.a. Gevoelens en ervaringen binnen het rijke palet van ‘stil-’ tot bruisend leven van de mens.


Lees meer ...

mei 2017

Wanneer Concert
28 mei 2017
16:00
Miry concertzaal

Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren.


Lees meer ...

april 2017

Wanneer Concert
30 april 2017
16:00
Sint-Niklaaskerk

Makeblijde o.l.v. Filip Haentjens

Makeblijde presenteert zich in haar puurste vorm en keert daarvoor tot 1500 jaar in de muziekgeschiedenis. Mystica Hildegard von Bingen speelt de hoofdrol en naast Palestrina spelen veel coryfeeën van de hedendaagse koormzuziek mee in het stuk: Vic Nees, Erika Budai, Vytautas Miskinis, Carles Gumi, Eric Whitacre, Ola Gjeilo, John Tavener, Cheryl Lynn Helm en Filip Haentjens.


Lees meer ...
17 april 2017
16:00
Sint-Niklaaskerk

Rotterdams Turks Klassieke Muziek Koor Rotterdam o.l.v. Emine Bostanci

Het Rotterdams Turks Klassieke muziek koor herbergt zowel zangers als instrumentalisten en brengt een ritmisch, klassiek repertoire uit zowel de Ottomaanse als de moderne tijd. Laat je verrassen door oude, rustige en romantische stedelijke melodieën en opwekkende ritmes. In de voormiddag kan je een workshop meemaken met Melike Tarhan over Turkse muziek.


Lees meer ...

maart 2017

Wanneer Concert
12 maart 2017
16:00
Sint-Margaritakerk

Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren.


Lees meer ...
12 maart 2017
11:01
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
12 maart 2017
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

De koorliederen met klavier van Joseph Haydn vormen een testament tussen traditie, vernieuwing en utopie. De ervaren componist inspireerde zich op de koorcultuur in Londen en creëerde een nieuw genre koormuziek. Met deze dertien liederen – zo gevoelig en speels – opende hij de deur naar het romantische koorlied waarin vroomheid, moraliteit en beheerst genot de boventoon voeren.

Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

februari 2017

Wanneer Concert
12 februari 2017
11:01
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
12 februari 2017
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde

Amaranthe is een uitstekend meisjeskoor uit Oudenaarde dat wekelijks sleutelt aan een uitdagend repertoire van klassieke en hedendaagse muziek. Voor Koorlink resulteert dat in mooie poëzie, beeldende muziek en bijbelse inspiratie in werk van Canadese componisten en van André Laporte, Eva Ugalde, Saulus Sallinen,Ko Matsushita en Tormis Veljo.

Je (klein)kinderen kunnen tijdens dit concert genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

januari 2017

Wanneer Concert
08 januari 2017
16:00
Sint-Margaritakerk

Vlaams Radio Koor o.l.v. Edward Caswell

Als trouwe gast stelde het Vlaams Radio Koor een programma samen voor koor en cello. De dubbelkorige Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams vormt de rode draad. De propriumgezangen zijn van John Tavener, Rudi Tas en Herbert Howells. Centraal klinkt de cellosuite van Benjamin Britten.


Lees meer ...
08 januari 2017
11:01
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
08 januari 2017
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Vlaams Radio Koor o.l.v. Edward Caswell

Als trouwe gast stelde het Vlaams Radio Koor een programma samen voor koor en cello. De dubbelkorige Mass in G minor van Ralph Vaughan Williams vormt de rode draad. De propriumgezangen zijn van John Tavener, Rudi Tas en Herbert Howells. Centraal klinkt de cellosuite van Benjamin Britten.

Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

december 2016

Wanneer Concert
11 december 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.

Je kan een abonnement kopen voor Koorlink voor kids.


Lees meer ...
11 december 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Ariosto o.l.v. Renée Kartodirdjo

Voor zover mogelijk zingt dit ensemble facsimile’s uit de oorspronkelijke notatie. Dat zorgt mee voor boeiende uitvoeringen op hoog niveau. Dit concert illustreert hoe populaire Nederlandse chansons de basis vormen voor een parodiemis. Voorbeelden van Matheus Pipelare, Jacob Obrecht, Heinrich Isaac, Pierre de la Rue en Alexander Agricola. Eelco Kooiker en Evelien Wolting begeleiden op orgel en blokfluit.

Tijdens dit concert kunnen je (klein)kinderen genieten van Koorlink voor kids.


Lees meer ...

november 2016

Wanneer Concert
13 november 2016
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert – Brussels Chamber Choir o.l.v. Helen Cassano


Lees meer ...
13 november 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.


Lees meer ...
13 november 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Brussels Chamber Choir o.l.v. Helen Cassano

Onze-Lieve-vrouwenKaper


Lees meer ...

oktober 2016

Wanneer Concert
09 oktober 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Geniet van een koorconcert in Antwerpen terwijl je zoon of dochter zich muzikaal uitleeft in kinderworkshops! Aan het begin van elke workshop krijgen de kinderen een miniconcertje te horen. Daarna zingen we liedjes, spelen we muziekspelletjes uit heel de wereld en placeren we een dansje. Een aperitiefje op kindermaat sluit de workshops af. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge die de kinderen begeleidt op hun muzikale reis.


Lees meer ...
09 oktober 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – La Choraline o.l.v. Benoît Giaux

La Choraline is een meisjeskoor van jongeren tussen 13 en 19 jaar, het resultaat van een intense samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem. Voor zijn Classics kiest het koor werk van Schubert, Mendelssohn en Rheinberger en ook van Miklos Kocsar, Vic Nees en Jaako Mäntyjärvi. Jacques Brels Bruxelles krijgt een verrassende vertolking. Arrangementen van bekende musicals en popsongs van Christina Aguilera, Beyoncé e.a. staan in voor de groovy touch.


Lees meer ...

juni 2016

Wanneer Concert
26 juni 2016
16:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Vivente Voce o.l.v. Jeroen Keymeulen

Dit uitstekende Gentse kamerkoor brengt een boeiend koorprogramma met werken van grootmeesters Mendelssohn, Rheinberger en Johann Ludwig Bach.


Lees meer ...

mei 2016

Wanneer Concert
29 mei 2016
16:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck

Kortrijks Vocaal Ensemble gaat hedendaags en kiest daarvoor muziek van Posman, Coryn, het Miserere van Rudi Tas en Nystedt.


Lees meer ...

april 2016

Wanneer Concert
24 april 2016
16:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost).


Lees meer ...

maart 2016

Wanneer Concert
28 maart 2016
16:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Camerata Musica o.l.v. Jan Schumacher

Dit mannenkoor uit Limburg an der Lahn is toonaangevend in zijn genre in Duitsland. Benieuwd met welk exquis programma hun dirigent ons wil vervoeren.


Lees meer ...
13 maart 2016
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert -Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost).


Lees meer ...
13 maart 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
13 maart 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Met hun jeugdige frisheid en enthousiasme zingt dit koor een plejade van suites van Vlaamse componisten. Liedjes voor de slapelozen (Nees), Dickinson miniatures (Schroyens), Zigeuner Lieder (Budai), Van Ostaijen suite (Bikkembergs), Of moon and sun, Jaargang (Van der Roost).


Lees meer ...

februari 2016

Wanneer Concert
14 februari 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
14 februari 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet

Een programma vol spanning tussen de componisten die zich uitleven in de nieuw verworven vrijheid van het einde van de 19de eeuw en wie de dreiging van WO I voelt aankomen. Burleske liederen versus poëtische en intense broosheid. Satie, Godard, Debussy, Hahn, Messager en Fauré. Koor, solo en piano.


Lees meer ...

januari 2016

Wanneer Concert
10 januari 2016
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert – Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Polyfonie in Graz, Wenen, Praag en München. Met werk van Johannes de Cleve, Philippus de Monte en Orlandus Lassus maken we een reis door de renaissance. Dit uitstekende ensemble bouwt in zijn concerten een organische spanning op en houdt de aandacht van de luisteraar vast tot na het slotakkoord.


Lees meer ...
10 januari 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
10 januari 2016
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Polyfonie in Graz, Wenen, Praag en München. Met werk van Johannes de Cleve, Philippus de Monte en Orlandus Lassus maken we een reis door de renaissance. Dit uitstekende ensemble bouwt in zijn concerten een organische spanning op en houdt de aandacht van de luisteraar vast tot na het slotakkoord.

De tickets voor dit concert zijn uitverkocht. Je kan het zelfde concert zien in Tielen of naar Antwerpen komen en de vrije plaatsen innemen (op eigen risico).


Lees meer ...

december 2015

Wanneer Concert
13 december 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
13 december 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst

Schoonheid brengt troost. Dit koor heeft een mooie traditie met thematische concerten en is mede-initiatiefnemer van de concertserie ‘Brabants Volkoren’. In Listen, listen, O my child van Michael Berkeley en And death shall have no dominion van Malcolm Singer verrast het koor met hedendaags Engels repertoire dat bij ons minder bekend is.


Lees meer ...

november 2015

Wanneer Concert
08 november 2015
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert – Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn

Birds of paradise is de titel van de nieuwe cd van Octopus. We krijgen de presentatie ervan: een kleurrijke volière waarin menige nachtegaal zingt; maar er vliegt ook een leeuwerik, een tortel, zelfs een zwaan en een raaf in rond. Mendelssohn, Schumann, Finzi, Poulenc, Hindemith, Vaughan Williams en Stanford.


Lees meer ...
08 november 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
08 november 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn

Birds of paradise is de titel van de nieuwe cd van Octopus. We krijgen de presentatie ervan: een kleurrijke volière waarin menige nachtegaal zingt; maar er vliegt ook een leeuwerik, een tortel, zelfs een zwaan en een raaf in rond. Mendelssohn, Schumann, Finzi, Poulenc, Hindemith, Vaughan Williams en Stanford.


Lees meer ...

oktober 2015

Wanneer Concert
11 oktober 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Koorlink voor kids

Terwijl jij geniet van een koorconcert in Antwerpen kan je kleuter aan de slag met ritme, zingen en improviseren. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en begeleidt de kinderen, samen met monitor Sara. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af.
Doelgroep: kleuters van 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 40 voor 6 sessies, € 8 voor één sessie als de ouders het concert bijwonen, € 10 zonder concert.
Inschrijven voor een individuele sessie kan via het online ticketsysteem, voor de inschrijving van 6 sessies stuur je een mailtje naar info@koorlink.be. Schrijf hiervoor het bedrag over op rekeningnummer BE52 7895 5324 8309 met vermelding “Koorlink voor kids 1516 + naam kind + adres”.


Lees meer ...
11 oktober 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert – Mantelius o.l.v. Jos Cuppens

Het Manteliusensemble brengt Baltische meesterwerken en feestelijke muziek uit Estland en Letland. Naast Psalmen van David Kreek horen we het beroemde Magnificat van Arvo Pärt en het monumentale Gloria van Imant Raminsh, voor vier solisten, piano en koor. Een openbaring.

Bekijk hier het programmaboekje:


Lees meer ...

juni 2015

Wanneer Concert
28 juni 2015
16:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Vlaams Radio Koor en Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

A molti voci: vijf eeuwen veelstemmige muziek. 

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...

mei 2015

Wanneer Concert
31 mei 2015
16:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Orlandusensemble o.l.v. Peter Ledaine

Henry Purcell ontmoet Johann Sebastian Bach in motetten en anthems


Lees meer ...

april 2015

Wanneer Concert
26 april 2015
16:00
Sint-Niklaaskerk

Concert – Dulcisona o.l.v. Marian Steyaert

Licht en duisternis in muziek van Charles Hubert Parry, Edward Elgar, Hugo Alfvén, Eric Whitacre e.a.

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...
06 april 2015
16:00
Sint-Pietersbanden

Concert – Cantaurora en Ex Tempore o.l.v. Peter Appenzeller

CANT’AURORA  (Zwitserland) o.l.v. Peter Appenzeller en EX TEMPORE o.l.v. Florian Heyerick

Carmina Helvetica

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...

maart 2015

Wanneer Concert
08 maart 2015
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Kurt Bikkembergs

Nirvana Dharma, werken die de overtocht van leven naar dood, en de zoektocht naar het ‘anders’ beleven van het leven gestalte geven. Einojuhani Rautavaara, Jan Sandström, Anne Boyd, Michael Tippett, Arne Mellnäs en Kurt Bikkembergs. Met een wereldcreatie van Albert Wissink.

Bekijk hier het programma.


Lees meer ...
08 maart 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Kurt Bikkembergs

Nirvana Dharma, werken die de overtocht van leven naar dood, en de zoektocht naar het ‘anders’ beleven van het leven gestalte geven. Einojuhani Rautavaara, Jan Sandström, Anne Boyd, Michael Tippett, Arne Mellnäs en Kurt Bikkembergs. Met een wereldcreatie van Albert Wissink.

Bekijk hier het programma.


Lees meer ...

februari 2015

Wanneer Concert
08 februari 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Nicolas André

Light and Shadows, m.m.v. Ola Gjeilo,  piano en het Stijkkwartet Solisten Brussels Philharmonic. Een intens programma met de mooiste en pakkendste koormuziek van onze tijd. Ola Gjeilo, Arvo Pärt, Eric Whitacre, Morten Lauridsen e.a.

Bekijk hier het programmaboekje.

Dit concert is helaas uitverkocht. Voor meer informatie hierover kan je terecht op het telefoonnummer 03 227 35 37.

 


Lees meer ...

januari 2015

Wanneer Concert
11 januari 2015
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier

Das Alte Jahr vergangen ist, muziek van Samuel Scheidt, Johann Hermann  Schein, Johann Pachelbel,  Johann Michael Bach en Michael Praetorius. Licht, helder en transparant.

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...
11 januari 2015
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier

Das Alte Jahr vergangen ist, muziek van Samuel Scheidt, Johann Hermann  Schein, Johann Pachelbel,  Johann Michael Bach en Michael Praetorius. Licht, helder en transparant.

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...

december 2014

Wanneer Concert
14 december 2014
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele

Koningskind, een winters concert met Latijnse en Middelnederlandse muziek van de elfde tot de zestiende eeuw. Met Manuela Bucher op vedel.

Bekijk hier het programma.

 


Lees meer ...

november 2014

Wanneer Concert
09 november 2014
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens

Bestemmingen, betoverend en bekoorlijk. A capella, met piano (Hilde Buyens), harp (Karen Peeters), sax en accordeon (Monique Vermeulen en Jef De Haes). Met muziek van Gustav Holst, Kurt Bikkembergs, Vic Nees, Bob Chilcott en Alain De Ley (creatie).

Bekijk hier het programmaboekje.


Lees meer ...
09 november 2014
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens

Er zijn nog plaatsen beschikbaar in Tielen


Lees meer ...

oktober 2014

Wanneer Concert
12 oktober 2014
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg

Door glans omspeeld, muziek van Igor Strawinsky, Mis voor gemengd koor en dubbel  blaaskwintet, Maurice Duruflé, Maurice Pirenne en Herman Strategier.

Programmaboekje Capella Brabant 


Lees meer ...

mei 2014

Wanneer Concert
18 mei 2014
15:00
Districtshuis van Borgerhout

Concert: Dancer before God

Om het jubileumjaar in stijl af te sluiten nodigen wij iedereen uit op het feestconcert Dancer before God op zondag 18 mei, 15 uur met Steven Marien (tenor) en Ellen Schafraet (harpen).

DANCER BEFORE GOD

OVER HARPEN, HELDEN, HEILIGEN EN APOLLO

 

Van oudsher worden de lier en de harp geassocieerd met het heroïsche, niet in het minst door de boogvorm van het instrument. Voorts is de harp ook hét attribuut bij uitstek van de troubadour, de adellijke ridder-minnaar, die in hoofse bewoordingen zijn adoratie voor de geliefde dame kenbaar maakt. Apollo, de Griekse god van de muziek, werd steevast afgebeeld met een lier en ook de bijbelse koning David verzachtte Sauls nachten met zijn zoete snarenspel. De harp is echter ook het instrument van de nostalgie en leent zich tot het oproepen van schemerige avondsferen en lyrische ochtenstemmingen.

 

Tenor Steven Marien en harpiste Ellen Schafraet nemen u mee op tocht doorheen acht eeuwen muziekgeschiedenis. Ze staan stil bij troubadoursliederen uit de 13de eeuw, barokke madrigalen en songs van Monteverdi en Purcell, maar houden ook halt bij Mozart, Schubert en de onvolprezen Lodewijk Mortelmans. Afwisselend zijn de kleine middeleeuwse harp, de barokke tripelharp en de moderne chromatische pedaalharp hun gezel. Sluitstuk van het programma is Benjamin Brittens magistrale Canticle voor tenor en harp, the Death of Saint Narcissus.

Na het concert bieden we u een drankje aan.

A Cappellaleden: gratis, aanmelden gewenst

Niet-leden: 10 euro, hier reserveren

Programmaboekje Dancer before God

 

harpiste Ellen Schafraet

harpiste Ellen Schafraet

tenor Steven Marien

tenor Steven Marien

 


Lees meer ...

maart 2014

Wanneer Concert
16 maart 2014
16:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart Van Reyn

Het Vlaams Radio Koor brengt een programma rond Den Grooten Oorlog. Dirigent is Bart Van Reyn, die we kennen van o.a. Octopus.

 

In het kader van de 25ste verjaardag nam het Vlaams Radio Koor een cd op met een terugblik op 25 jaar concerten en Vlaamse componisten, die tijdens de twee concerten op 16 maart wordt voorgesteld.  

Programmaboekje Vlaams Radio Koor

 

Twee concerten met pianist Julien Libeer voor de 25ste verjaardag van Koorlink! Onder leiding van Bart Van Reyn

Maurice Ravel – Le Tombeau de Couperin
Herbert Howells – A Spotless Rose / Blessed Are the Dead / In Youth Is Pleasure
Charles Villiers Stanford – The Blue Bird
Peter Warlock – The Full Heart
Frederick Delius – To Be Sung of a Summer Night on Water
Arnold Bax – Mater Ora Filium
William Walton – A Litany 1916
Stephen Wilkinson – Dover Beach
Ivor Gurney – In Flanders
George Butterworth – The Lads in Their Hundreds (uit: A Shropshire Lad)
Arthur Somervell – The Street Sounds to the Soldiers’ Tread (uit: A Shropshire Lad)

 


Lees meer ...
16 maart 2014
11:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart Van Reyn

Het Vlaams Radio Koor brengt een programma rond Den Grooten Oorlog. Dirigent is Bart Van Reyn, die we kennen van o.a. Octopus.

In het kader van de 25ste verjaardag nam het Vlaams Radio Koor een cd op met een terugblik op 25 jaar concerten en Vlaamse componisten, die tijdens de twee concerten op 16 maart wordt voorgesteld.  

Programmaboekje Vlaams Radio Koor

 

Twee concerten met pianist Julien Libeer voor de 25ste verjaardag van Koorlink! Onder leiding van Bart Van Reyn

Maurice Ravel – Le Tombeau de Couperin
Herbert Howells – A Spotless Rose / Blessed Are the Dead / In Youth Is Pleasure
Charles Villiers Stanford – The Blue Bird
Peter Warlock – The Full Heart
Frederick Delius – To Be Sung of a Summer Night on Water
Arnold Bax – Mater Ora Filium
William Walton – A Litany 1916
Stephen Wilkinson – Dover Beach
Ivor Gurney – In Flanders
George Butterworth – The Lads in Their Hundreds (uit: A Shropshire Lad)
Arthur Somervell – The Street Sounds to the Soldiers’ Tread (uit: A Shropshire Lad)

 


Lees meer ...

februari 2014

Wanneer Concert
09 februari 2014
11:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

Ex Tempore was 25 jaar lang een trouwe en zeer gewaardeerde speler in deze concertreeks. Florian Heyerick heeft voor dit feestconcert liederen gekozen uit de Selva morale e spirituale, een verzameling religieuze liederen die Monteverdi heeft gecomponeerd toen hij in dienst was van de San Marco in Venetië. De liederen werden gepubliceerd in 1640 en worden beschouwd als Monteverdi’s testament van zijn kerkmuziek.

 

Programmaboekje Ex Tempore


Lees meer ...

januari 2014

Wanneer Concert
12 januari 2014
16:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert: La Capilla

Het Livre septième des chansons à 4 parties is een succesvolle verzameling liederen die tussen 1560 en 1661 talloze herdrukken hebben gekend. Ze bespelen de emoties van de welstellende burger met moraliserende, melancholische of speelse thema’s. La Capilla treedt op met 4 zangers en een luitist in muziek van Pierre Sandrin, Pierre Certon, Orazio Vecchi, Claudin de Sermisy en Clemens non Papa.

CV La Capilla

 

Programmaboekje La Capilla


Lees meer ...
12 januari 2014
11:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: La Capilla

Het Livre septième des chansons à 4 parties is een succesvolle verzameling liederen die tussen 1560 en 1661 talloze herdrukken hebben gekend. Ze bespelen de emoties van de welstellende burger met moraliserende, melancholische of speelse thema’s. La Capilla  treedt op met 4 zangers en een luitist in muziek van Pierre Sandrin, Pierre Certon, Orazio Vecchi, Claudin de Sermisy en Clemens non Papa.

CV La Capilla

Programmaboekje La Capilla


Lees meer ...

december 2013

Wanneer Concert
08 december 2013
11:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Cappella Breda (NL) o.l.v. Daan Manneke

Sweelinck, de Orpheus van Amsterdam, is voor de Nederlandse cultuur van zeer groot belang. Daan Manneke heeft met psalmen van Sweelinck als leidraad een vesperdienst samengesteld waarin ook declamatie en orgel te pas komen. Daan Manneke componeerde zelf de inleidende en afsluitende antifoon. Wim Arts declameert en Jos Vogel speelt orgel.

Bezoek de website van Cappella Breda. 

 

Programmaboekje Sweelinck kort


Lees meer ...

november 2013

Wanneer Concert
10 november 2013
16:00 - 17:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Pizzicanto o.l.v. C. Duyck

Pizzicanto uit Turnhout heeft een boon voor Scandinavië. Noorderlichte klanken neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door IJsland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden in muziek van Grieg, Olsson, Gjeilo, Lindberg e.a..

Het noorderlicht gloeit op in de hogere lichtlagen en geeft schitterende kleurschakeringen. De muziek is daar een mooie afspiegeling van.

 

Programmaboekje Pizzicanto


Lees meer ...
10 november 2013
15:00 - 16:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Familieconcert: Kinderkoor Waelrant + Kinderkoor Villanella o.l.v. Marleen de Boo – An Alen

Voor dit familieconcert brengen de kinderkoren Waelrant en Villanella elk een eigen programma met volksliedjes en muziek van Bert Appermont, Thomas De Baets, Kurt Bikkembergs en Lode Dieltiens. Ze sluiten het concert af met liederen uit de nieuwe bundel Papapaya (Koor&Stem), die heel wat interessant nieuw werk bevat.

 

Programmaboekje WaelrantVillanella


Lees meer ...
10 november 2013
11:00 - 12:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Kinderkoor Waelrant + Kinderkoor Villanella o.l.v. Marleen de Boo – An Alen

De kinderkoren Waelrant en Villanella brengen elk een eigen programma met volksliedjes en muziek van Bert Appermont, Thomas De Baets, Kurt Bikkembergs en Lode Dieltiens. Ze sluiten het concert af met liederen uit de nieuwe bundel Papapaya (Koor&Stem), die heel wat interessant nieuw werk bevat.

Het concert van 15 uur is een familieconcert.

 

Programmaboekje WaelrantVillanella


Lees meer ...

oktober 2013

Wanneer Concert
13 oktober 2013
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: A-koor o.l.v. Patrick Windmolders

Vijfentwintig jaar geleden zong Audite Nova, o.l.v. Kamiel Cooremans, een psalmenconcert en opende daarmee de a-capellacyclus die nu nog verder leeft als Koorlink. Het A-koor opent dit feestjaar met hetzelfde programma, waarin psalmen klinken van Schein, Schütz, Mendelssohn en Brahms. Het A-koor ontstond in 2009 door een fusie tussen de koren Audite Nova en Alauda.

Programmaboekje A koor


Lees meer ...

maart 2013

Wanneer Concert
10 maart 2013
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders

Muziek voor de passietijd

Jacobus Gallus (1550-1591)

gregoriaans Attende Domine  + vers 1

Ave verum corpus a 8

gregoriaans Attende Domine  + vers 2

Miserere mei, Deus a 6

gregoriaans Attende Domine  + vers 3

Eripe me a 5

gregoriaans Attende Domine  + vers 4

Passio Domini nostri Jesu Christi a 8

gregoriaans Attende Domine  + vers 5

Ecce quomodo moritur a 4

 

 

Vic Nees (*1936)

De profundis clamavi (1964)

Passio super Galli Cantu (2012) (wereldcreatie)

Programmaboekje_Studium_Chorale_10_mrt_2013


Lees meer ...
10 maart 2013
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders

Jacobus Gallus (1550-1591)

gregoriaans Attende Domine + vers 1

Ave verum corpus a 8

gregoriaans Attende Domine + vers 2

Miserere mei, Deus a 6

gregoriaans Attende Domine + vers 3

Eripe me a 5

gregoriaans Attende Domine + vers 4

Passio Domini nostri Jesu Christi a 8

gregoriaans Attende Domine + vers 5

Ecce quomodo moritur a 4

 

 

Vic Nees (*1936)

De profundis clamavi (1964)

Passio super Galli Cantu (2012) (wereldcreatie)

Programmaboekje_Studium_Chorale_10_mrt_2013 (2)


Lees meer ...

februari 2013

Wanneer Concert
10 februari 2013
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Nicolas André

Claude Debussy – Invocation (mannenkoor, tenor solo, vierhandig piano)

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: Prolog

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 1. Praeter Euntes

Claude Debussy – Salut Printemps (vrouwenkoor, sopraan solo en piano)

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 2. Unus Autem

Claude Debussy – Printemps, I. Très Modéré (koor en vierhandig piano)

Claude Debussy – Printemps, II Modérato (koor en vierhandig piano)

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 3. Cum Vidisset

Claude Debussy – Rêverie L68 (piano)

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 4. Tenebrae Factae Sunt

Camille Saint-Saens – Calme des Nuits, Op.68: 1. Calme des Nuits

Camille Saint-Saens – Calme des Nuits, Op.68: 2. Les Fleurs et les Arbres

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 5. Postea Sciens Jesus

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 6. Vas Ergo Erat

Maurice Ravel- Trois chansons: II. Trois Beaux Oiseaux du Paradis

Charles-François Gounod – Les 7 Paroles de N.S. Jesus-Christ Sur la Croix: 7. In Manus Tuas

Maurice Ravel – Pavane pour une infante défunte (piano)

Charles-François Gounod – Prière du Soir

 

Jan Michiels, piano

Inge Spinette, piano

 

Programmaboekje_Vlaams_Radio_Koor_tweede_versie


Lees meer ...

januari 2013

Wanneer Concert
13 januari 2013
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Vocaal Ensemble Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

Programma

Uns ist ein Kind geboren

Unsere Trübsal die zeitlich und leicht ist

Das Blut Jesu Christi

Die richtig für sich gewandelt haben

Ich habe dich ein klein Augenblick verlassen

Wir wissen, so unser irdisches Haus

Programmaboekje_Ex_Tempore


Lees meer ...
13 januari 2013
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Vocaal Ensemble Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

Programma

Uns ist ein Kind geboren

Unsere Trübsal die zeitlich und leicht ist

Das Blut Jesu Christi

Die richtig für sich gewandelt haben

Ich habe dich ein klein Augenblick verlassen

Wir wissen, so unser irdisches Haus n


Lees meer ...

december 2012

Wanneer Concert
09 december 2012
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Kamerkoor Aquarius o.l.v. Marc Michael De Smet

Omittamus studia                                                                                     Lucien Posman

Job XXIX 2-4                                                                                              Lucien Posman

Agnus Dei                                                                                                 Johannes Brahms

Three shepherd song s                                                                            Lucien Posman

Agnus Dei                                                                                                  Samuel Barber

To morning                                                                                                 Lucien Posman

To evening star                                                                                          Lucien Posman

Au commencement             

 

Eén kamerkoor, drie namen: van ‘Benelux Selection of the World Youth Choir’ over

‘Goeyvaerts consort’ tot ‘Aquarius’. Dirigent Marc Michael De Smet beschrijft hoe het repertoire evolueerde van hoofdzakelijk hedendaagse koormuziek naar een dialoog tussen nieuwe en oude muziek.

1995: Benelux Selection of the World Youth Choir

What’s in a name? Elk beginnend ensemble zoekt zijn weg, zijn identiteit, zijn klank, zijn grenzen.

Toen een 20tal goede stemmen uit België, Nederland en Luxemburg in 1995 concerten wilden geven om naar het wereldjeugdkoor in Chili te kunnen, zochten zij een dirigent en een naam. De dirigent werd Marc Michael De Smet. De naam: “Benelux Selection of the World Youth Choir”. De concerten sloegen in. De drang om te blijven bestaan leefde. De dirigent bleef. De naam verdween.

1995-2007: Goeyvaerts consort

What’s in a name? Op zoek naar zin en identiteit werd gekozen voor de hedendaagse koormuziek. De nieuwe naam – GOEYVAERTS CONSORT – moest symbool staan voor progressieve, avontuurlijke en actuele programmatie en vormgeving. De componist Karel Goeyvaerts (1923-1992) was dè vernieuwer van de hedendaagse muziek na 1950 in Vlaanderen. Twaalf jaar lang werd manmoedig aan die zin en identiteit gewerkt.

 

De keuze voor actuele muziek werd ruim opgevat. De bonte veelstemmigheid van onze tijd weerspiegelde zich in de keuze van de stukken. Het GOEYVAERTS CONSORT zong Cage naast Theodorakis, Eisler naast Stockhausen, Rihm naast Poulenc, Pärt naast Schnittke. Vlaamse componisten kregen een podium. De jonge stemmen werden rijper. Vormvernieuwing leidde tot heus muziektheater. Kleinere solo-bezettingen acteerden in coproducties met o.a. Spectra, Limelight, Danel-kwartet, Blindman!, Symfonie-orkest van Vlaanderen, Goeyvaerts strijktrio, …

Het GOEYVAERTS CONSORT riep 2 tradities in het leven: jaarlijks in de Paastijd werd de Matteüspassie van Norbert Rosseau uitgevoerd en vanaf 2003 was er minstens één keer een concert met de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt . Het Goeyvaerts consort vierde feest in twee eigen Festivals in 1998 en 2001. Het zong in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje, Estland… Het maakte zes Cd’s.

2007- : Aquarius

What’s in a name? Dit ensemble liep in Vlaanderen voorop met nieuwe muziek en nieuwe concertvormen. En liep misschien te hard. En botste op administratief onvermogen en publieke drempelvrees. Vanaf mei 2007 wordt het geweer van schouder verlegd en de boodschap in een nieuw jasje gestoken. Dat jasje heet: AQUARIUS. Het motto blijft: zijn tijd vooruit, indachtig de astrologische nieuwe tijd die onder het sterrenbeeld Aquarius aanbreekt.

Voortaan zal de nieuwe muziek in dialoog treden met oude(re). Onderwerp van de dialoog zullen thema’s zijn die iedereen aangaan: oorlog/vrede, ellende/passie, geloof/ongeloof, democratie/dictatuur, klank/beeld. Een concert van AQUARIUS wil meer zijn dan een esthetische belevenis.

De Cd/Dvd “Het Lam Gods bezongen” illustreert enkele van deze doelstellingen: het project mengt oude muziek (von Bingen, gregoriaans, Palestrina, de Victoria) met minder oude (Bruckner, Brahms, Verdi) en moderne muziek (Poulenc, Barber, Pärt, gorecki); de Dvd laat de 12 panelen van het retabel in volle glorie schitteren en verteller Peter Schmidt gaat in op de diepere, theologische betekenissen van dit Vlaams meesterwerk

In “Change!” verbinden we de verrassend actuele koormuziek van Hanns Eisler (1898-1962) met thematisch verwante filmfragmenten uit beroemde films van zijn tijdgenoot en vriend Charlie Chaplin.

In “Eros en Thanatos” stellen we de serene aanvaarding van de dood door de gelovige ( Clemens non papa)in schril contrast met de passionele revolte tegen de dood van de liefde (Dominique Pauwels).

 

Marc Michael De Smet

 

Marc Michael De Smet, dirigent en cellist, studeerde aan de conservatoria van Gent, Brussel en Maastricht. Als dirigent is hij leerling van Lucas VIS, wiens voorliefde voor de hedendaagse muziek hij deelt. Hij bezocht de meestercursus van Franco FERRARA in Sienna (Italië) en de internationale koorleiderscursus onder leiding van Laszlo HELTAY.

Hij kreeg compositie-lessen bij de Belgische componist Norbert Rosseau en de Nederlands componist Louis Andriessen. Hij schreef heel wat muziek voor theater. Zo componeerde hij in 1996 de muziek voor “De Trojaanse vrouwen”, een productie van KNS. Daarnaast componeerde hij ook meer dan 150 liederen voor sopraan en cello. Zijn compositie “ter nagedachtenis”, vijf liederen voor sopraan en cello werd in 2001 bekroond in de Provinciale wedstrijd voor compositie (Oost-Vlaanderen).

Hij was tien jaar lang assistent – leraar kamermuziek aan de conservatoria van Mons en Brussel. Nu is hij docent koor en koordirektie, vocaal ensemble en kamermuziek aan het Conservatorium van Gent.

In 1983 stichtte Marc Michael De Smet DE NIEUWE MUZIEKGROEP, een ruim ensemble voor hedendaagse muziek dat in binnen- en buitenland weerklank vond en dat hij leidde gedurende 7 jaar. De nieuwe muziekgroep tekende voor meer dan honderd Belgische creaties en maakte talloze opnames o.a. voor BRTN, RTBF, NOS, WDR, radio Zürich…. Dit ensemble bracht een Cd uit met muziek van André LAPORTE (Gailly Productions) en een BRTN-casette met de twee muzikale sprookjes ‘Betje Trompet en de Reus’ en Betje Trompet in de knoop’ van Louis DE MEESTER.

In 1989 crëeerde hij met het Nederlandse AQUARIUS ENSEMBLE de kamerorkestversie van Karel GOEYVAERTS’ opera AQUARIUS.

Hij stichtte en dirigeerde respectievelijk het ELCERIC – koor (Gent), het BRECHT/EISLER-koor (Antwerpen – Gent – Brussel) en DE TWEEDE ADEM (Gent) (amateurkoren). Hij dirigeerde de filmmuziek voor “Le huitième jour” van Jacot Van Dormael.

In 1995 richtte hij het GOEYVAERTS CONSORT op, nu AQUARIUS, een kamerkoor, gespecialiseerd in hedendaagse vocale muziek, dat op korte tijd internationale weerklank verwierf. Het koor gaf concerten tijdens verschillende belangrijke festivals in België en in het buitenland (Frankrijk, Nederland, Duitsland, Polen, Estland, Spanje,…). Verschillende cd’s werden opgenomen (Lucien Posman, Robert Schuman, Norbert Rosseau, Kurt Schwaen, het lam gods bezongen,… ).

Marc Michael De Smet gaf ook lezingen over enkele belangrijke Belgische componisten: Norbert Rosseau, Louis de Meester, Karel Goeyvaerts, Lucien Goethals. Hij schreef een studie over Louis De Meester en werkt momenteel aan een monografie over Norbert Rosseau. In 1988 kreeg hij voor de promotie van de Vlaamse muziek de Julien ROUSSEL-prijs. In 2005 ontving hij de Fuga-prijs (SABAM) voor de promotie van de Belgische muziek. 

 

Programmaboekje_Aquarius_9_dec_2012


Lees meer ...

november 2012

Wanneer Concert
11 november 2012
16:00
Sint-Margaritakerk

Concert: Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen

Wijziging programma

 

Wegens ziekte van de dirigente wordt  het kamerkoor Pizzicanto ,gepogrammeerd voor het concert van 11 november 2012 om 16 uur  in de Sint Margaritakerk te Tielen, vervangen  door  het koor Cappella Concinite   o.l.v.    Ludo C laesen. Onder de titel  Jaarringen  brengt  dit Leuvense vrouwenkoor een evocatie van de natuur in de koormuziek. Hanna van den Borne speelt harp

 

 

Primo Vere P.Pieters koor+harp
Daydreaming / March A.Wissink
(uit: Circle of seasons)
Drei Frauenchöre W.Weismann
-Reiselied
-Wilder Apfelbaum
-Verheissung

Scherzetto J.Ibert harp

Summer evening A.Wissink
(uit: Circle of seasons)
Pro Musica L.Claesen
Choose something like a star R.Thompson koor+harp

Bercelette R.Schumann harp

Three Partsongs (op teksten van G.Gezelle) V.Nees
-O leak of light
-Tears

The Rainbow L.Beeckmans
Love me sweet C.Vine koor/harp/fluit
Uit ‘8 Songs of Innocence’ A. Laporte
-The Blossom / The Shepherd / Spring
Do not stand at my Grave and weep E.Budai
How calmly the evening E.Elgar koor+harp

 

 

De Cappella Concinite werd in 1965 opgericht als kinderkoor door Karel Aerts. Van bij de aanvang was het koor verbonden aan de Leuvense Sint-Kwintensparochie en het luisterde de wekelijkse erediensten op met Gregoriaanse gezangen en eenvoudige polyfone muziek. Al gauw kreeg het koor bekendheid in binnen- en buitenland en volgden deelnames aan grote koorfestivals en concerten. In de jaren ’70 en ’80 stonden we op tal van nationale en internationale podia en behaalden verscheidene prestigieuze prijzen. Componisten als Vic Nees en André Laporte droegen werken op aan Concinite. En de uitgebreide verzameling plaatopnames is vandaag nog steeds terug te vinden in talloze Vlaamse huiskamers.

 

Na de dood van Karel Aerts in 1986, nam Florian Heyerick in 1987 de leiding van het koor op zich. Als barokspecialist scherpte hij de technische vaardigheden aan en onder zijn impuls werden ook een aantal boeiende CD-opnamen gerealiseerd. In 1992 behaalde het koor de eerste prijs (afdeling vrouwenkoor) in de prestigieuze internationale radiowedstrijd “Let the peoples sing”.

 

Van 1995 tot 1998 werd de Cappella geleid door Koenraad Hinnekint. Hij richtte ook het Jeugdkoor Concinite op, dat in 1998 een eerste prijs kreeg op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

 

Peter Dejans was dirigent van Concinite van 1999 tot 2009. In die periode groeide Concinite uit tot een vrouwenkoor met een 30-tal enthousiaste leden. Onder zijn leiding bracht het koor klassieke muziek uit alle stijlperioden, met speciale aandacht voor hedendaagse koormuziek. Zo creëerde Concinite in 2005 ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum werken van de Vlaamse componisten Frank Agsteribbe en Jeroen D’hoe.

 

Sinds april 2009 wordt Concinite geleid door Ludo Claesen. Onder zijn leiding creëerde het koor werken van Rudi Tas, Pieterjan De Meulder en Michael Van Campenhout en kon het deelnemen aan boeiende koorprojecten. Zo zong het koor mee in de uitvoering van ‘The Planets’ van Gustav Holst in samenwerking met het Vlaams Radio Koor en het Brussels Philharmonic, en in het Liszt-project ‘An den Wassern zu Babylon’ in samenwerking met Psallentes Femina en Joris Verdin. In het kader van een kooruitwisseling met het Deense vrouwenkoor Nordlys ging het koor op concertreis naar Kopenhagen. In 2011 behaalde Concinite bij haar eerste deelname een mooie score van 90% op het Provinciaal Koortornooi van Vlaams-Brabant in de afdeling uitmuntendheid.

Genk 22 maart 1956

Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen in de Hoofdvakken Percussie, Muziektheorie, Muziekpedagogie, Compositie, Koor- en Orkestdirectie. In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht.

Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, in Israël en de VS. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen. Als gastdirigent stond hij voor tal van orkesten en koren uit binnen- en buitenland. Bij de jaarlijkse “Internationale Bachdagen” te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding, terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals “Limburg zingt”, “Flandria Cantat” te Antwerpen en de “Community singing” in de Doelen te Rotterdam.

Ludo Claesen leidt het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht, het Königliches Männerquartett Eupen en het het Percussieorkest en het Symfonisch Jeugdorkest van het Lemmensinstituut Leuven. Sinds april 2009 leidt hij nu ook de Cappella Concinite. Hij doceert Polyfonie en orkestspel aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Lemmensinstituut te Leuven; koordirectie en koorzang aan de Hogeschool Zuyd, conservatorium te Maastricht (NL). Tenslotte zetelt hij in adviescommissies van de auteursvereniging SABAM, de koorfederatie “Koor en Stem” te Antwerpen en de commissie voor Kerkmuziek ICLZ te Brussel.

Sinds geruime tijd profileert hij zich ook meer als componist van vocale en –kamermuziekwerken. Zijn composities zijn terug te vinden bij Belgische en- Nederlandse uitgeverijen en diverse werken werden op CD opgenomen. In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) en Verona (1997). Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) en de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens. (2003)

 

Programmaboekje_cappellaconcinite_11-11-12


Lees meer ...
11 november 2012
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen

Primo Vere                                                      P.Pieters   koor+harp
Daydreaming / March                                       A.Wissink
(uit: Circle of seasons)
Drei Frauenchöre                                           W.Weismann
-Reiselied
-Wilder Apfelbaum
-Verheissung

Scherzetto                                                      J.Ibert    harp

Summer evening                                            A.Wissink
(uit: Circle of seasons)
Pro Musica                                                      L.Claesen
Choose something like a star                       R.Thompson   koor+harp
Bercelette                                                       R.Schumann   harp

Three Partsongs (op teksten van G.Gezelle) V.Nees
-O leak of light
-Tears

The Rainbow                                                  L.Beeckmans
Love me sweet                                              C.Vine    koor/harp/fluit
Uit ‘8 Songs of Innocence’                          A. Laporte
-The Blossom / The Shepherd / Spring
Do not stand at my Grave and weep          E.Budai
How calmly the evening                              E.Elgar    koor+harp

 

 

De Cappella Concinite werd in 1965 opgericht als kinderkoor door Karel Aerts. Van bij de aanvang was het koor verbonden aan de Leuvense Sint-Kwintensparochie en het luisterde de wekelijkse erediensten op met Gregoriaanse gezangen en eenvoudige polyfone muziek. Al gauw kreeg het koor bekendheid in binnen- en buitenland en volgden deelnames aan grote koorfestivals en concerten. In de jaren ’70 en ’80 stonden we op tal van nationale en internationale podia en behaalden verscheidene prestigieuze prijzen. Componisten als Vic Nees en André Laporte droegen werken op aan Concinite. En de uitgebreide verzameling plaatopnames is vandaag nog steeds terug te vinden in talloze Vlaamse huiskamers.

 

Na de dood van Karel Aerts in 1986, nam Florian Heyerick in 1987 de leiding van het koor op zich. Als barokspecialist scherpte hij de technische vaardigheden aan en onder zijn impuls werden ook een aantal boeiende CD-opnamen gerealiseerd. In 1992 behaalde het koor de eerste prijs (afdeling vrouwenkoor) in de prestigieuze internationale radiowedstrijd “Let the peoples sing”.

 

Van 1995 tot 1998 werd de Cappella geleid door Koenraad Hinnekint. Hij richtte ook het Jeugdkoor Concinite op, dat in 1998 een eerste prijs kreeg op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

 

Peter Dejans was dirigent van Concinite van 1999 tot 2009. In die periode groeide Concinite uit tot een vrouwenkoor met een 30-tal enthousiaste leden. Onder zijn leiding bracht het koor klassieke muziek uit alle stijlperioden, met speciale aandacht voor hedendaagse koormuziek. Zo creëerde Concinite in 2005 ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum werken van de Vlaamse componisten Frank Agsteribbe en Jeroen D’hoe.

 

Sinds april 2009 wordt Concinite geleid door Ludo Claesen. Onder zijn leiding creëerde het koor werken van Rudi Tas, Pieterjan De Meulder en Michael Van Campenhout en kon het deelnemen aan boeiende koorprojecten. Zo zong het koor mee in de uitvoering van ‘The Planets’ van Gustav Holst in samenwerking met het Vlaams Radio Koor en het Brussels Philharmonic, en in het Liszt-project ‘An den Wassern zu Babylon’ in samenwerking met Psallentes Femina en Joris Verdin. In het kader van een kooruitwisseling met het Deense vrouwenkoor Nordlys ging het koor op concertreis naar Kopenhagen. In 2011 behaalde Concinite bij haar eerste deelname een mooie score van 90% op het Provinciaal Koortornooi van Vlaams-Brabant in de afdeling uitmuntendheid.

Genk 22 maart 1956

Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen in de Hoofdvakken Percussie, Muziektheorie, Muziekpedagogie, Compositie, Koor- en Orkestdirectie. In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht.

Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, in Israël en de VS. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen. Als gastdirigent stond hij voor tal van orkesten en koren uit binnen- en buitenland. Bij de jaarlijkse “Internationale Bachdagen” te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding, terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals “Limburg zingt”, “Flandria Cantat” te Antwerpen en de “Community singing” in de Doelen te Rotterdam.

Ludo Claesen leidt het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht, het Königliches Männerquartett Eupen en het het Percussieorkest en het Symfonisch Jeugdorkest van het Lemmensinstituut Leuven. Sinds april 2009 leidt hij nu ook de Cappella Concinite. Hij doceert Polyfonie en orkestspel aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Lemmensinstituut te Leuven; koordirectie en koorzang aan de Hogeschool Zuyd, conservatorium te Maastricht (NL). Tenslotte zetelt hij in adviescommissies van de auteursvereniging SABAM, de koorfederatie “Koor en Stem” te Antwerpen en de commissie voor Kerkmuziek ICLZ te Brussel.

Sinds geruime tijd profileert hij zich ook meer als componist van vocale en –kamermuziekwerken. Zijn composities zijn terug te vinden bij Belgische en- Nederlandse uitgeverijen en diverse werken werden op CD opgenomen. In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) en Verona (1997). Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) en de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens. (2003)

 

Programmaboekje_cappellaconcinite_11-11-12


Lees meer ...

oktober 2012

Wanneer Concert
07 oktober 2012
11:00
Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Concert: Kamerkoor El Grillo o.l.v. Inge Bollaert

Ultimi miei sospiri Ι madrigaal a6

Philippe Verdelot (fl.1480-1532)

           Magnificat super Ultimi miei sospiri a6

Orlandus Lassus (1532-1594)

Tous les regretz Ι chanson a6

Nicolas Gombert (ca.1500-1557)

Kyrie & Gloria uit Missa Tous les regretz a6

Orlandus Lassus

I’ vo piangendo Ι madrigaal a5

Orlandus Lassus

 Credo  uit Missa Tous les regretz a6

Orlandus Lassus

Anna, mihi dilecta Ι motet a4

Orlandus Lassus

Tous les regretz Ι chanson a6

Nicolas Gombert

Sanctus & Agnus Dei uit Missa Tous les regretz a6

Orlandus Lassus

Inge Bollaert, muzikale leiding

Inge Bollaert werd geboren in 1974 te Gent. Na haar Grieks-Latijnse humaniora studeerde zij piano bij Johan Duijck aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, waar zij in juni 1998 haar meestergraad behaalde. Aan hetzelfde conservatorium volgde zij verder koordirectie onder leiding van Johan Duijck (Vlaams Radio Koor) en Florian Heyerick (Ex Tempore). In 1999 vervolmaakte ze zich aan het Leuvense Lemmensinstituut bij dirigent Erik Van Nevel (Currende) en Dirk Snellings (Capilla Flamenca).

In 1995 richtte zij samen met enkele vrienden het kamerkoor El Grillo op. Met dit ensemble focust zij zich op het a capella repertoire uit de renaissance. Daarnaast heeft zij ook een bijzondere voorliefde voor de Duitse barokmuziek en meer bepaald het oeuvre van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach.

Inge Bollaert werkte samen met diverse musici als Nicolas Achten, Bart Naessens, Marcel Ponseele, Marnix De Cat, Zsuzsi Tóth, Peter Kooij en ensembles als het Flanders Recorder Quartet, Arc Sonore, il Gardellino, Ensemble Rafik el Maay en Aquil’AlterA.

In maart 2008 klasseerde zij zich tijdens de Provinciale Koorzangtornooien samen met El Grillo in eredivisie. Dit jaar was ze te gast tijdens het Luikse Festival Bach en Valée Mosane. Als repetitor bereidde deze zomer Collegium Vocale Gent voor tijdens de Accademia delle Crete Senesi en werkte ze samen met dirigent Philippe Herreweghe.

Inge Bollaert is momenteel docent Muzikale Vorming aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Kamerkoor El Grillo

Het kamerkoor El Grillo uit Gent werd opgericht in 1995 door dirigent Inge Bollaert. Het ensemble bestaat uit een twintigtal zangers die zich tot doel hebben gesteld om als een vriendengroep op een spontane en ongedwongen manier de vocale muziek uit vooral de renaissanceperiode uit te voeren, met het voorbeeld van enkele gerenommeerde Vlaamse ensembles voor ogen.

Door een consequente opbouw van het repertoire en een welomlijnde programmering is El Grillo erin geslaagd om in de loop van enkele jaren binnen de wereld van de Vlaamse amateurkoren een stevige reputatie op het gebied van de “oude muziek” op te bouwen. In maart 2008 werd El Grillo tijdens de Provinciale Koorzangtornooien in eredivisie geklasseerd.

Het repertoire van El Grillo omvat bovenal profane en religieuze polyfonie uit de renaissance. Centraal hierin staan de werken van bekende en minder bekende Vlaamse polyfonisten uit de zestiende eeuw, met een speciale voorkeur voor figuren als Josquin Desprez, Jacob Obrecht en Orlandus Lassus. Anderzijds vormt het Engelse repertoire van Tudor-componisten als Thomas Tallis, Robert White of William Byrd een belangrijk focuspunt.

In april 2005 organiseerde El Grillo in en om de Gentse Sint-Baafskathedraal de ‘Jacob Obrechtdag’, naar aanleiding van het overlijden 500 jaar geleden van de in Gent geboren polyfonie Jacob Obrecht. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan bracht het ensemble in september 2010 enkele concerten met werk van J.S.Bach in samenwerking met barokensemble il Gardellino.

De samenwerking met musici als Marnix De Dat, Erik Van Nevel, Guy Penson, Marcel Ponseele, il Gardellino, het Flanders Recorder Quartet, Aquil’Altera, La Caccia en het Ensemble Rafik El Maay heeft El Grillo in staat gesteld zijn grenzen te verleggen en heeft er tegelijkertijd ook voor gezorgd dat een heel gevarieerd publiek kon worden bereikt, bestaande uit zowel vrienden en sympathisanten als doorgewinterde melomanen.

© jens van durme/el grillo

 

Programmaboekje_El_Grillo_7-10-2012


Lees meer ...
1 2