Concert: Vocaal Ensemble Cantando o.l.v. Luc Anthonis

11 maart 2007
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Vocaal Ensemble Cantando o.l.v. Luc Anthonis

 

Vocaal Ensemble Cantando o.l.v. Luc Anthonis

Baritonsolo : Philippe Souvagie

Piano : Govaart Haché

Programma 

Pseaume 121                  Daan Manneke

Tekst : psalmtekst

Prière                           Ton de Leeuw

Tekst : uit de Koran

L’ escaut                       Vic Nees                  (Vrouwenkoor)

Tekst : Emile Verhaeren

Trois chansons de Hollande                  Vic Nees                  (Mannenkoor)

Tekst : Max Elskamp

1.       Liminaire

2.       Mais lors ma joie étant Hollande

3.       Et vaisseau mon bon frère

Trois complaintes                  Vic Nees                  (Creatie)

Tekst : Liliane Wouters

1.       A furnes

2.       Jardins des olives *                  (* met baritonsolo)

3.       Les vierges sages

Trois chansons Bretonnes                  Henk Badings

Tekst : Théodore Botrel

1.       La nuit en mer **              (** met pianobegeleiding)

2.       La complainte des âmes

3.       Soir d’ été **

La chanson d’ Ève                  Rudi Tas

Tekst : Charles Van Lerberghe

1.       Prélude

2.       Roses ardentes

3.       Suis-moi, suis-moi

4.       O Dieu qui donc est là

5.       O ma parole

6.       O dieu, sois donc béni

 

Op 4 september 1989 zette dirigent Luc Anthonis het Vocaal Ensemble Cantandoin de steigers. Hij koos zijn zangers na een stemtest. Zo kreeg hij van bij de start de homogene koorklank die het keurmerk zou worden van Cantando.

Cantando wil grotere muziekwerken en liederen brengen uit alle stijlperiodes en genres. Op het programma staan zowel a capella-muziek als werken met piano-, orgel- of orkestbegeleiding.

De klemtoon van het repertoire van Cantando ligt op hedendaagse koormuziek. Voorbeelden zijn het Magnificat van Arvo Pärt en dat van Vic Nees, de Missa Brevis van Knut Nystedt of de Missa in deo salutare meo van Pekka Kostiainen. Vlaamse componisten spelen een voorname rol op de repertoirelijst, zoals blijkt uit de creaties van werken van Erika Budai en Rudi Tas, die speciaal opgedragen werden aan Cantando. In 2004 bracht Cantando de Vlaamse creatie van de Neusser Messe van Vic Nees.

De concerten van Cantando lokken enthousiaste reacties uit. Onder andere de Vesperae de Domenica van W.A. Mozart (in het Mozartjaar 1991) en het Requiem van John Rutter (1997) in de Carolus Borromeuskerk vielen fel in de smaak. Maar ook klassieke meesterwerken zoals het Requiem van J. Brahms (1998) en van W.A. Mozart (2003), de Johannespassie van J.S. Bach (2003) en het Halleluja van G.F. Händel kregen lovende kritieken. In 2005 werkte Cantando op vraag van het Vlaams Radiokoor mee aan La traviata van G. Verdi in Rotterdam.

Cantando won al tal van prijzen op gerenommeerde koorfestivals waaronder de ‘prijs van het beste eenstemmige volkslied’ op de internationale koorwedstrijd Cantate te Maasmechelen (1993). Op de internationale koorwedstrijd van Valmeer (1994) was er een eerste prijs met lof van de jury, op de koorwedstrijd van de Konsinjoorkes in Kontich (1995) haalde Cantando een algemene eerste prijs.

Als hoogtepunt veroverde het Vocaal Ensemble Cantando in 1997 de titel Koor van het jaar. Op deze wedstrijd van de Vlaamse koorfederaties en de televisiezender Canvas kaapte Cantando drie prijzen weg: de persprijs (BAP), de laureaatprijs in de categorie gemengde koren en de hoofdprijs Koor van het Jaar 1997-1998.

Het wedstrijdrepertoire van Cantando verscheen later op een verzamel-CD bij DIGI Classics. In 1998 werd de CD A capella uitgebracht met een bloemlezing uit het repertoire: van 16de eeuwse muziek tot hedendaagse composities, over volksliedbewerkingen en negro-spirituals.

In 2000 behaalde Cantando de tweede prijs in de wedstrijd Florilèges de Tours (Frankrijk). In hun reeks werden zij het hoogst geklasseerde Europese koor.

In 2001 bemachtigden ze een tweede plaats in de prestigieuze wedstrijd te Maasmechelen en werden ze op het provinciaal Koortornooi als eerste Vlaams koor in de Superieure afdeling geplaatst.

In september 2005 werd Cantando wederom maar zeer verdienstelijk 2de op de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen.

Het Vocaal Ensemble Cantando werkt zowel aan de uitbouw van het repertoire als aan de homogeniteit van de klank binnen de koorgroep. Op concerten en wedstrijden waarderen jury, pers en publiek vooral deze “homogene klank”, die naast de “stijlgetrouwe weergave” zorgt voor een “belevenis voor de toehoorders”. Met deze citaten in het achterhoofd gaat Cantando verder op de ingeslagen weg.

 

Luc Anthonis begint zijn muziekstudies aan de muziekschool te Ekeren en volgt er achtereenvolgens dwarsfluit, piano, gitaar en contrabas. Intussen zingt hij ijverig mee in het Jeugdkoor Carmina o.I.v. Jozef Cleymans. Hier krijgt hij de “koormicrobe” te pakken.

Na zijn humaniora vervolgt hij zijn muziekstudies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij behaalt Eerste prijzen voor notenleer, dwarsfluit, kamermuziek, harmonie en koordirectie alsmede pedagogische diploma’s voor dwarsfluit, samenspel en kamermuziek. Hij vervolmaakt zich in koordirectie door cursussen te volgen o.l.v. Jan Eelkema, Michael Scheck, Juliaan Wilmots, Eric Ericson, Simon Halsey en anderen.

Sinds 1982 is hij werkzaam als leraar dwarsfluit, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Muziekacademies te Ekeren en Berchem. Het Samenspel Strijkers groeit uit tot het huidige “Symfonisch Ensemble Ekeren” (SEE) met een 60-tal orkestleden.

In 1980 neemt Luc de leiding van het Jeugdkoor Cantilene over (van stichter en bezieler Jozef Cleymans). In 1989 sticht hij het Vocaal Ensemble Cantando waarmee hij in binnen- en buitenland concerten gaf. Het Vocaal Ensemble Cantando werd in 1997 uitgeroepen tot “Koor van het Jaar”.

In 2000 behaalt Luc Anthonis zijn meestergraad koordirectie te Antwerpen. In juli 2002 dirigeert hij in samenwerking met Kaspars Putnins (Letland) het AGEC Eurochor in Brugge. Hij werkt regelmatig met het Vlaams Radio Koor.

Zowel in juli 2003 als juli 2004 en 2005 dirigeert hij een internationaal samengesteld koor in Italië (Zuid-Tirol).