Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn – via crucis

Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn - via crucis

18 april 2021
15:00 - 16:15
koop tickets

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk, Genk

Kaart niet beschikbaar

Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn – via crucis

 

VOCAL FABRIC ‘via crucis’

– Mijn hart is een heilige tempel –

Draadje na draadje, kleur na kleur, laag na laag. Met verschillende verhalen en thema’s die in elkaar overvloeien. Met oud en nieuw, met religie en afstand, met zorg en liefde. Zo boetseert dit concert een indringend muzikaal weefsel dat bezinning en reflectie brengt in 14 delen – evenveel als de kruisweg van Christus, maar dan met de kracht van de stem en die van de vrouw als leidraad.

Buxtehude schreef een van de bekendste en meest beklijvende werken uit de Duitse religieuze muziek van voor Bach: Membra Jesu Nostri, een cyclus van zeven cantates die de lichaamsdelen van de aan het kruis genagelde Christus bezingt. De blik gaat van de voeten langzaam omhoog tot aan het hoofd met de doornenkroon. En dan weer omlaag: ‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.’ Zo luidt de beginregel van het gedicht dat rond 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria, en dat Pergolesi gebruikte om een nieuw Stabat Mater te componeren.
Componistes Caroline Shaw en Anna Thorvaldsdottir schreven elk een hedendaags antwoord op delen van de Membra Jesu Nostri. Antwoorden vanuit een vrouwelijk perspectief, met stil verdriet en een diep verlangen naar warmte en schoonheid, een zoektocht om bescherming te krijgen maar ook geborgenheid te geven.
Het laatste woord is voor Patricia van Ness, die hoop en vertrouwen brengt: ‘Mijn hart is een heilige tempel, een woonplaats vol rijkdom en complexiteit, van wijsheid niet vatbaar voor mijn verstand, van wonderen en genade, allemaal ontvangen uit uw hand’.

★ ARTIESTEN
Vlaams Radiokoor
Sinds 1937 is het Vlaams Radiokoor een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is een van haar grootste ambassadeurs.

Bart Van Reyn, dirigent is een van de meest gevraagde jonge dirigenten uit België. Hij studeerde orkest- en koordirectie aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en historische uitvoeringspraktijk bij Jos van Veldhoven in Den Haag. Sinds 2016 is Bart chef-dirigent van het Deens Radio Koor en vanaf seizoen 19-20 ook de muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor.
De gedeelde passie voor hedendaags repertoire, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt.

Il Gardellino, ensemble voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken teneinde deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten weerklinken. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld.
Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek zoals Marcel Ponseele [hobo].
Il Gardellino geniet hoog aanzien zowel in eigen land als internationaal en het ensemble is aanwezig op de belangrijke muziekfestivals en podia in Europa.

♫ PROGRAMMA
• Dietrich Buxtehude – Membra Jesu Nostri
• Giovanni Battista Pergolesi – Stabat Mater Dolorosa, Grave
• Dietrich Buxtehude – Fried und Freudenreiche Hinfahrth
• Caroline Shaw – To the Hands
• Anna Thorvaldsdottir – Ad Genua
• Patricia van Ness – Cor meum est Templum Sacrum

Adres:

Onze Lieve Vrouw van Fatimakerk Bret-Gelieren

Weg naar As 190

3600 Genk