Concert: Kamerkoor Cantate (Koor van het Jaar 2005-2006) Nederland o.l.v. Dion Ritten

10 december 2006
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Kamerkoor Cantate (Koor van het Jaar 2005-2006) Nederland o.l.v. Dion Ritten

 

Er is gekozen voor een programma met een grote variatie aan stijlen van muziek en componisten. Zo ontstaat er een breed scala van composities van verschillende werelddelen: een muzikale ontmoeting die het publiek laat kennismaken met bekende en minder bekende koorliteratuur.

Hierbij moet gedacht worden aan componisten uit:

–          Zuid – Amerika, (A. Carrillo, E. Aguiar, A. Favero)

–          Scandinavië, (J. Lorentzen)

–          West – Europa, (M. Haydn, J. Rheinberger, E. Elgar, H. Badings, H. Strategier, J. Vermulst)

–          Oost – Europa, (G. Orban),

–          Australië, (S. Milliken)

–          Zuid – Europa, (J. Busto)

–          USA. (M. Roueché, D. Duson, D. Patriquin)

 

Middels deze samenstelling van werken en componisten wil Kamerkoor Cantate een bijdrage leveren aan het dichter bij elkaar brengen van mensen uit diverse landen en werelddelen via composities uit verschillende culturen.

 

Laat deze muzikale ontmoeting ook een ontmoeting in de bredere zin van het woord zijn: een ontmoeting die mensen dichter bij elkaar brengt en saamhorigheid uitstraalt.

Immers: muziek verbroedert.

 

Programma (o.v.)

 

1.      Magnificat / M. Haydn.

 1. Exsultate Deo / J. Lorentzen.
 2. Cantate Domino / M. Roueché.
 3. Dromi Jesu / S. Milliken.
 4. Salmo 150 / E. Aguiar.
 5. Ave Maria / H. Strategier.
 6. Ave Maria / J. Busto.
 7. Ave Maria / A. Carrillo.
 8. Wie lieblich sind deine Wohnungen / J. Rheinberger.
 9. Sanctus / uit: Mass Nr. 6 / G. Orbán.
 10. The snow / E. Elgar.
 11. Vander Minnen / H. Badings.
 12. Te quiero / A. Favero.
 13. Circles / D. Duson.
 14. Deep river / arr. D. Patriquin.

 

Uitvoerenden:

Kirsti Janssen, sopraan.

Marian Hofstra, sopraan.

Birgitte Janssen, mezzo – sopraan.

Véron Jongstra, vleugel.

Kamerkoor Cantate Venlo o.l.v. Dion Ritten.

 

Kamerkoor Cantate: Nederlands Koor van het Jaar 2005.

Het koor staat sinds september 2002 onder leiding van Dion Ritten.

Kamerkoor Cantate, dat bestaat uit 20 vrouwenstemmen,  werd in 1970 opgericht door dirigent  Gerard Franck en heeft in haar 35 jarig bestaan  diverse malen met succes deelgenomen aan nationale en internationale korenfestivals. Ter gelegenheid van haar 25 jarig jubileum nam het koor in 1995 een CD op, waarop met name composities uit 20e eeuw te beluisteren zijn. Cantate verzorgde diverse radio-optredens en concerten in binnen- en buitenland. In 1998 trad het koor op in de Notre Dame van Parijs. In 2003 opende Cantate de 10e Nationale Koorweek en presenteerde het koor zich succesvol tijdens het Nederlands Koorfestival. De vakjury kwalificeerde Cantate als een uitstekend uitgebalanceerd koor met prachtige stemmen,  zuiver,  zeer sfeervol, muzikaal en energiek.

In oktober 2004 ondernam het koor een geslaagde 10-daagse concertreis naar de Verenigde Staten. Het koor gaf optredens in o.a. Washington DC en New York City en verzorgde een workshop op de George Mason University in Washington en op de Rutgers University in New Brunswick, New Jersey.

Cantate behaalde in april 2005 als beste Nederlands vrouwenkoor een finale plaats voor het Nederlands Koorfestival. Tijdens deze finale op 2 juli 2005 eindigde Cantate in een veld van 9 finalisten als beste koor. De jury was unaniem in haar oordeel en roemde Cantate om haar natuurlijke wijze van musiceren. Door het  winnen van de finale mag Cantate de titel “Nederlands Koor van het Jaar” met zich meedragen.

Op dit moment is Cantate druk bezig met de voorbereidingen voor de opname van een nieuwe CD, die in augustus van dit jaar uitkomt.

 

Dion Ritten (16 / 06 / 1958) begon zijn muziekstudies aan het Maastrichts Conservatorium, waar hij in 1982 slaagde voor het Hoofdvak Schoolmuziek. Na twee jaar het Hoofdvak Koordirectie aan dit instituut te hebben gestudeerd, vervolgde hij deze studie aan de “ Staatliche Hochschule für Musik Rheinland  Grenzland – Institut “ te Aken. Deze studie werd in 1986 succesvol afgesloten.

Verder studeerde Dion Ritten Orkestdirectie bij Professor Louis Weemaels, gerenommeerd oud – dirigent van het Nationaal Orkest van België.

In 1987 nam hij deel aan een Meisterkurs Orkestdirektie te Wenen en was in datzelfde jaar laureaat bij een cursus Orkestdirectie van het Limburgs Symphonie Orkest.

Sindsdien heeft Dion Ritten vele koor – orkestproducties gedirigeerd, waaronder producties met medewerking van het Limburgs Symphonie Orkest, het Kerkraads Symphonie Orkest, het Tegels Symphonie Orkest, het kamerorkest Musica Mosa en diverse andere instrumentale ensembles.

Ook werkt hij regelmatig met bekende solisten als Harrie Peeters, Hub Claessens, Ernst Daniël Smid, Saskia Gerritsen, Claudia Couwenbergh, Jan Alofs, Corinne Romijn, Janine Kitzen, Kim Savelsbergh, Pascal Pittie en Frans Kokkelmans, Lien Haegeman, Marten Smeding e.a.

Tijdens concertreizen dirigeerde hij o.a. in de St. Pieter te Rome, het Rathaus te Wenen en de Kathedraal in de Praagse Burcht te Praag en in vele Europese landen en de USA.

Verder nam Dion Ritten deel aan vele symposia en workshops op het gebied van de koorzang en orkestdirectie, o.a. in Nederland, Duitsland, Tsjechische Republiek, België, Japan en regelmatig in de USA.

Momenteel is Dion Ritten dirigent van het Chèvremonts Mannenkoor 1912 Kerkrade, het Weerter Gemengd Koor “ Vivace “, de Roermondse Zang- en Muziekvereniging, Mannenkoor Beeker Liedertafel Beek, Kamerkoor Cantate Venlo en de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor.

Met het Weerter Gemengd Koor “ Vivace “ won hij in 1998 en 2000 het Limburgs Korenfestival in de afdeling gemengde koren en met Mannenkoor Beeker Liedertafel won hij het Zuid Nederlands Mannenkoor Festival.

 

Dion Ritten treedt regelmatig op als jurylid bij koorfestivals en geeft lezingen over diverse onderwerpen.

Voor het jaar 2000 heeft Dion Ritten het initiatief tot het 1e Euregio Symposium Koorzang genomen.

Voor de ACDA Convention in 2001 ontving hij de eervolle uitnodiging het dirigenten concours als jurylid te beoordelen en was hij docent bij de Nationale Koorweek Nederland.

In 2004 heeft Dion Ritten het initiatief genomen tot het organiseren van twee benefietconcerten voor War Child Nederland in het kader van zijn 25 – jarig dirigentenjubileum. Diverse wereldpremières werden tijdens deze concerten uitgevoerd.

Verder is hij mede – oprichter van de Nederlandse Organisatie voor Koordirigenten. (NOVK)

Met Kamerkoor Cantate Venlo en Mannenkoor Beeker Liedertafel bereikte hij in 2005 de Finale van het Nederlands Koorfestival, net als met het Limburgs Projectkoor twee jaar eerder.

Op 02 / 07 / 2005 jl. won Dion Ritten met Kamerkoor Cantate de finale van het Nederlands Koorfestival.

 

 

Véron Jongstra begon haar pianostudie bij privé docent Jan Kollee.

Vanaf haar 17e volgde zij lessen aan de Muziekschool Weert, waar zij zich voorbereidde op het toelatingsexamen piano aan het Maastrichts Conservatorium.

In 1984 begon zij haar beroepsopleiding Hoofdvak Piano aan het Maastrichts Conservatorium bij Avital Schönfeld, alwaar zij in 1990 het diploma Docerend Musicus Piano behaalde.

Zij vervolgde haar opleiding aan het Rotterdams Conservatorium bij Michael Anderson en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus in 1993.

Verder behaalde zij het diploma Koordirektie van de S. N. K. aan de Muziekschool Beek.

Véron Jongstra is momenteel als docent verbonden aan de Stichting Streekmuziekschool Kerkrade en aan de Stichting Kreato Thorn. Regelmatig begeleid zij solozangers als Ernst Daniël Smid, Harrie Peeters, Hub Claessens, Frans Kokkelmans, Andrea Poddighe, Corinne Romijn, Kim Savelsbergh en Janine Kitzen, Pascal Pittie, Lien Haegeman, Claudia Couwenbergh e.a.

Naast solistische optredens, zowel met orkest als in de vorm van recitals, begeleid zij regelmatig koren, instrumentale solisten en vormt zij een pianoduo met Esther Zaad.

Voor 2006 staat een uitvoering van het 1e Pianoconcert van P. I. Tchaikovsky met het Kerkraads Symphonie Orkest gepland.

Als dirigent is Véron Jongstra verbonden aan het Meijels Vrouwenkoor, het Chèvremonts Mannenkoor 1912 en het Limburgs Projectkoor.

Koorlink 15-10