Concert Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen

Concert Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen

10 november 2019
15:00 - 17:00


Sint-Margaritakerk

Kaart wordt geladen...

Concert Cappella Concinite o.l.v. Ludo Claesen

 

Programmatitel ‘Abendlied’

Harpiste Astrid Desantoine

Cappella Concinite is in Leuven een bekende naam. Het kinderkoor dat in 1965 door Karel Aerts werd opgericht in de Leuvense Sint-Kwintenskerk, groeide al snel uit tot een gerenommeerd koor, geprezen in binnen- en buitenland. Vandaag, 50 jaar en vier dirigenten later, is Concinite uitgegroeid tot een vrouwenkoor met een 35-tal enthousiaste zangeressen. Onder de kundige en enthousiaste leiding van Ludo Claesen bewandelen we nieuwe muzikale paden, maar nog steeds met dezelfde intentie: de wereld een beetje mooier maken met onze muziek!

Programma ‘Abendlied’

Met melancholische liederen van Schubert, Mendelssohn, Fauré, Swerts, Nees e.a. mijmeren we over het einde van het leven, over verdriet en hoop, vasthouden en loslaten, dood en nieuw leven.

In 2018 werd wereldwijd het einde van de Groote Oorlog herdacht. Na de vele herdenkingen over de verschrikkingen van deze oorlog, breekt het moment aan om de moed en de wilskracht van de overlevenden – burgers en soldaten – eer te bewijzen. Zij slaagden erin de draad van het leven weer op te pikken en een nieuwe maatschappij op te bouwen. Concinite wil met dit concert een steentje bijdragen aan dit eerbetoon. Onze dirigent Ludo Claesen stelde een programma samen rond de thema’s die de mensen in de vroege na-oorlogse jaren beroerden. In hun zoektocht naar rust en vrede vonden mensen steun in gebeden als het Onzevader en het Weesgegroet. Velen waren op zoek naar woorden van troost en liefde omdat ze geliefden verloren waren. De mensen moesten opnieuw vertrouwen krijgen in elkaar en in het leven om het licht weer te kunnen zien en ervaren. De liederen die u vanavond hoort, bespelen deze rijke schakering van emoties.

Cappella Concinite

Het vrouwenkoor Cappella Concinite werd in 1965 in Leuven opgericht en bestaat uit een 35-tal leden. Dankzij de dirigenten Karel Aerts, Florian Heyerick, Koenraad Hinnekint, Peter Dejans en Ludo Claesen is het koor uitgegroeid tot een hechte groep dames, die graag samen musiceren en kwaliteitsvolle uitvoeringen willen brengen. Op het repertoire staat zowel wereldlijke als religieuze koormuziek. Hedendaagse koorwerken van Vlaamse componisten, zoals Lodewijk de Vocht, Vic Nees, André Laporte, Erika Budai, Rudi Tas en Ludo Claesen, liggen het koor na aan het hart. Het koor realiseerde in de loop der jaren een twintigtal lp- en cd-opnames. In 2015 vierde Concinite haar 50-jarige bestaan met drie zeer verscheiden concerten die door het publiek enthousiast werden onthaald. Het jubileumjaar werd in april 2016 afgesloten met een succesvolle koorreis naar Catalonië met optredens in de Sagrada Familia (Barcelona), Lloret de Mar en de kathedraal van Girona.

Ludo Claesen dirigent

Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de hoofdvakken percussie, muziektheorie (solfège, harmonieleer, contrapunt, fuga), muziekpedagogie, compositie, en koor- en orkestdirectie. Hij doceerde tot 2016 polyfonie, orkestspel en praktische harmonie aan de LUCA School of Arts – Lemmensinstituut te Leuven. Aan de Hogeschool Zuyd – Conservatorium te Maastricht (NL) is hij hoofdvakdocent koordirectie en koorzang. Op 1 september 2017 werd hij ook aangesteld als docent koordirectie aan het stedelijk conservatorium in Hasselt. Ludo Claesen is een veelvuldig gevraagd gastdirigent bij orkesten en koren in België, Nederland, Duitsland en Zuid-Korea, o.a. het Vlaams Radiokoor, het Koor van de Vlaamse Opera, het Bachkoor Middelburg, het Philharmonisches Kammerorchester WDR Köln, en The Jeju Philharmonic Choir. Daarnaast is hij vaste dirigent van het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht en Cappella Concinite. In de hoedanigheid van componist werd hij meerdere malen onderscheiden, o.a. te Brussel, Antwerpen, Leeuwarden, Verona en Rome. In 2010 bracht Ludo Claesen een cd uit met eigen werk: “Claesen meets Claesen – Sacred Choral Music by Ludo Claesen”. Concinite voerde in 2016 nog zijn “Cantico del Sole” (voor koor, strijkers en soli) uit, een werk dat hij schreef voor het 50-jarige bestaan van het Leuvense vrouwenkoor.

 

Bekijk hier het programmaboekje.