Let far dreams take you

Let far dreams take you
16 november 2023 Bianca Tomasetig

Op het programma nu zondag 19 november staat o.a. 3 Nocturnes van de jonge Amerikaanse componist Daniel Elder. De rustige en soms weemoedige sfeer van deze muziek brengt ons meteen in een andere wereld.

Het ensemble brengt ook Horizons, een werk voor koor en sopraan solo, van de Engelse componist Andrew Carter. De woorden van zeven bekende Engelse dichters, met de zee als thema, verwijzen naar de reis van het leven. De serene verklanking voert de toehoorder naar het imaginaire, ver weg van het dagelijkse leven.

De ballade She’s like the swallow waarin de zwaluw het vluchtige van de liefde kan voorstellen, vertelt het verhaal van een zwanger meisje, wiens hart breekt als haar geliefde haar verlaat.

Kiplings Seal Lullaby komt voor in het verhaal The White Seal. In dit gedicht troost moeder-zeehond haar angstige jong. Als haar baby slaapt, beschrijft zij de nachtelijke omgeving.

Horizons is een werk voor koor en sopraan-solo. De woorden van zeven bekende Engelse dichters met ‘de zee’ als thema, verwijzen naar de reis van het leven. De serene verklanking voert de toehoorder naar het imaginaire, ver weg van het dagelijkse leven.

De muziek én de teksten van 3 Nocturnes zijn van Daniel Elder.
De tempoaanduiding ‘adagio misterioso’ in Ballade to the Moon suggereert meteen het karakter van deze eerste nocturne. De tekst verkent observationele en psychische ervaringen geassocieerd met liefde, natuur, donker en licht.
Tijdens Star Sonnet, de tweede nocturne, zwijgen de romantische pianoklanken en maken ze plaats voor een beklemmende nieuwsgierigheid naar nachtelijke sferen. De tekst is geschreven in de vorm van een sonnet in de stijl van Shakespeare.
De eenvoudige en mooie melodie van Lullaby, de laatste nocturne, klinkt als een warme geruststelling. De schoonheid van de tekst ligt erin dat het zowel een eenvoudig wiegenlied kan zijn, gezongen door een moeder voor haar angstig kind, maar dat het eveneens troost kan bieden bij het verlies van een geliefde.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*