Concert: Vocaal Ensemble Cantando o.l.v. Luc Anthonis

10 januari 2010
15:00


Sint-Margaritakerk

Kaart wordt geladen...

Concert: Vocaal Ensemble Cantando o.l.v. Luc Anthonis

 

Programma

Samuel Barber (1910-1981)                        Agnus Dei (Adagio for strings)

Reincarnations

Mary Hynes

Anthony O daly

The Coolin

 

Stephen Paulus (1949)                                 Pilgrim’s Hymn

Eric Whitacre (1970)                                  Water night

Lux Aurumque

Morten Lauridsen (1943)                            O magnum mysterium

Uit Madrigalli – Six “Fire Songs” on Italian Renaissance Poems

Amor, io sento l’ alma

Io piango

Se per havervi, oime

Noel Goemanne (1926)                             O beauty ever ancient, ever new

Hymnus pro pace

 

Vocaal Ensemble Cantando

 

Op 4 september 1989 zette dirigent Luc Anthonis het Vocaal Ensemble Cantando in de steigers.  De klemtoon van het repertoire van Cantando ligt op hedendaagse koormuziek waarbij Vlaamse componisten een voorname rol spelen op de repertoirelijst, zoals blijkt uit de creaties van werken van Erika Budai en Rudi Tas, die speciaal opgedragen werden aan Cantando. In 2004 bracht Cantando de Vlaamse creatie van de Neusser Messe van Vic Nees en in 2007 creëerden ze “Trois Complaintes” op tekst van Liliane Wouters van dezelfde componist.

 

De concerten van Cantando lokken enthousiaste reacties uit. Onder andere de Vesperae de Domenica van W.A. Mozart (in het Mozartjaar 1991) en het Requiem van John Rutter (1997) in de Carolus Borromeuskerk vielen fel in de smaak. Maar ook klassieke meesterwerken zoals het Requiem van J. Brahms (1998) en van W.A. Mozart (2003), de Johannespassie van J.S. Bach (2003). In 2005 werkte Cantando op vraag van het Vlaams Radiokoor mee aan La traviata van G. Verdi in Rotterdam en in 2006 werd Madame Butterfly uitgevoerd.

 

Cantando won al tal van prijzen op gerenommeerde koorfestivals en wedstrijden met als hoogtepunt in 1997 de bekroning tot Koor van het jaar. Op deze wedstrijd van de Vlaamse koorfederaties en de televisiezender Canvas kaapte Cantando drie prijzen weg: de persprijs (BAP), de laureaatprijs in de categorie gemengde koren en de hoofdprijs Koor van het Jaar 1997-1998.  In 1998 werd de CD A capella uitgebracht met een bloemlezing uit het repertoire: van 16de-eeuwse muziek tot hedendaagse composities, over volksliedbewerkingen en negrospirituals.

In 2000 behaalde Cantando de tweede prijs in de wedstrijd Florilèges de Tours (Frankrijk). In hun reeks werden zij het hoogst geklasseerde Europese koor.

In 2001 bemachtigden ze een tweede plaats in de prestigieuze wedstrijd te Maasmechelen en werden ze op het provinciaal Koortornooi als eerste Vlaams koor in de Superieure afdeling geplaatst.

In september 2005 werd Cantando wederom maar zeer verdienstelijk 2de op de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen.   In 2007 realiseert Cantando zijn tweede cd met als titel “Klank in Kleur”.

 

Luc Anthonis

 

Luc Anthonis vervolgt na de humaniora zijn muziekstudies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.  Hij behaalt Eerste prijzen voor notenleer, dwarsfluit, kamermuziek, harmonie en koordirectie evenals pedagogische diploma’s voor dwarsfluit, samenspel en kamermuziek.  Hij vervolmaakt zich in koordirectie door cursussen te volgen o.l.v. Jan Eelkema, Michael Scheck, Juliaan Wilmots, Roger Leens, Eric Ericson, Simon Halsey en anderen.

Sinds 1982 werkt hij als leraar dwarsfluit, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Muziekacademies te Ekeren en Berchem.  Het Samenspel Strijkers is uitgegroeid tot het huidig “Symfonisch Ensemble Ekeren” (SEE).

 

In 1980 neemt Luc de leiding van het Jeugdkoor Cantilene over van stichter en bezieler van de C-koren Jozef Cleymans.   In 2000 behaalt Luc Anthonis zijn meestergraad koordirectie te Antwerpen.  In juli 2002 dirigeert hij in samenwerking met Kaspars Putnins (Letland) het AGEC Eurochor in Brugge.  Hij wordt regelmatig gevraagd te werken met het Vlaams Radio Koor.  Van 2003 tot 2006 dirigeert hij jaarlijks op de Europees samengestelde Chor- und Stimmbildungswoche in Burgeis, Italië (Zuid-Tirol), waar hij in 2006 cursusleider is.  Luc Anthonis is vast jurylid van de provinciale koorwedstrijd van de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen en is sinds 2006 jurylid bij de internationale koorwedstrijd voor de jeugd te Neerpelt. Vanaf september 2007 wordt hij docent koordirectie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen.