Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duijck

11 februari 2007
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duijck

 

Je te veux  |  Vlaams Radio Koor

Speels en liefdevol Valentijnsprogramma

 

Het Vlaams Radio Koor viert de liefde! En hoe kan dat beter dan met een speels en liefdevol programma rond Valentijn? Geen zeemzoeterige ‘plakkers’, maar een frivool programma vol knipoogjes en onverbloemde verzuchtingen. Verre van een alledaags programma dus – maar dat je samen met je geliefde het vuur zal voelen branden: daar steken wij onze hand voor in het vuur!

En dat het vuur van die liefde van alle tijden is, blijkt uit de selectie van de werken: van de romantiek tot nu, Cupido blijft het meest geliefde onderwerp van menig componist. We beperken ons trouwens niet tot het klassieke repertoire, maar kruiden het geheel met een snuifje wals, een mespunt musical en flink wat hedendaagse muziek. Een greep uit het programma maakt meer duidelijk…

De cabaret-sfeer is niet ver weg met “Je te veux’ van Erik Satie: een pracht van een kroeglied, gegoten in de vorm van een verleidelijke wals met een erg zinnenprikkelend karakter. Met je ogen dicht waan je je zo in de ‘Folie Bergère’, dé plek in Parijs waar viriele mannen en vrouwelijk schoon elkaar ontmoetten. Dezelfde broeierige sfeer vinden we terug in ‘Mon rêve s’achève’, een nummer datRené Sylviano schreef voor de film ‘Je suis avec toi’ uit 1943. Een vrouw die haar man verdenkt van overspel meet zichzelf een nieuw imago aan en verleidt haar man – het nummer begeleidt het moment waarop de twee (volgens de man voor het eerst) het bed zullen delen… We nemen afscheid van de geliefden met het onvergetelijke ‘My funny Valentine’ van Richard Rodgers: en wie hierna niet in de stemming is voor een romantische avond, die krijgt van ons zijn geld terug!

Die romantische avond kan je trouwens verderzetten bij een ‘candlelight-dinner’ voor twee: dankzij een samenwerking met enkele lokale restaurants kan je van een exquis Valentijnsmenu genieten terwijl je diep in de ogen van je beminde kijkt! Hoe je hierna je liefdesavond vervolgt, laten we helemaal aan je eigen verbeelding over…

olv Johan Duijck

Johan Duijck, piano

Programma:

 • Frederick Delius – Two part songs be sung on the water on a summer night
 • Francis Poulenc – Je n’ai envie que de t’aimer
 • Johannes Brahms – Canons op 113 nr 1 en 2  voor vrouwenkoor
  • Göttlicher Morpheus, umsonst bewegst du
  • Göttlicher Grausam erweiset sich Amor
 • Erik Satie – Je te veux
 • Robert Schumann – Rastlose liebe uit sechs lieder op 33
 • Francis Poulenc – Le chemin de l’amour
 • Edward Elgar – Love’s tempest
 • Francis Poulenc – Nous avons fait la nuit
 • Hubert Parry – My delight an thy delight
 • René Sylviano – Mon rêve s’achève
 • Charles Villiers Stanford – Blue bird
 • Frank Nuyts – The X-songs
 • Richard Rodgers – My funny Valentine

Het Vlaams Radio Koor is een professioneel kamerkoor dat, met een bijzondere aandacht voor Vlaamse en hedendaagse muziek, werken uit het volledige repertoire op het programma heeft staan. Het koor geeft ook elk seizoen een compositieopdracht aan een aantal Vlaamse componisten. Sinds seizoen 2005-2006 is het Vlaams Radio Koor opnieuw gehuisvest in het Flagey-gebouw.

Het Vlaams Radio Koor werd opgericht in 1937 door het toenmalige NIR. Sinds 1998, het jaar waarin het koor verzelfstandigde, evolueerde het koor van een studio-ensemble naar een concert-ensemble. De 24 professionele zangers staan onder leiding van chef-dirigent Johan Duijck. Ook internationale topdirigenten vinden de weg naar het Vlaams Radio Koor: bekende gastdirigenten als Kaspars Putnins, Bo Holten, Laszlo Heltay, Paul Hillier en Hervé Niquet werken graag met het koor samen.

Het Vlaams Radio Koor gaat steeds op zoek naar unieke locaties voor de verschillende vaste producties, en staat in heel Vlaanderen op de planken. In de loop der jaren wist het koor verschillende duurzame samenwerkingen op te bouwen met partners in Antwerpen (AMUZ), Brugge (Hospitaalmuseum OLV-ter-Potterie), Gent, Leuven (30CC), Hasselt (Cultureel Centrum Hasselt), Brussel (Flagey en Cultuurcentrum De Maalbeek) en Mol (Cultuurcentrum ’t Getouw voor de Abdijconcerten). Daarnaast nodigen gerenommeerde ensembles het Vlaams Radio Koor regelmatig uit om mee te werken aan hun producties: onder meer het Vlaams Radio Orkest, de Beethoven Academie, deFilharmonie, Prima La Musica, het Nationaal Orkest van België en de Vlaamse Opera.

Het Vlaams Radio Koor behoudt ook zijn unieke status van radiokoor. De nauwe band met de openbare omroep uit zich in talrijke studioproducties en deelname aan events van radio en televisie. Bovendien worden bijna alle concertproducties opgenomen door Klara, waardoor het koor een unieke verzameling opnames heeft opgebouwd, onder meer met werk van Vlaamse componisten.

Sinds het seizoen 2004-2005 bouwt het Vlaams Radio Koor samen met het label Glossa aan een collectie cd’s rond het groot repertoire voor kamerkoor. De eerste opname, ‘Missa brevis’ van Zoltán Kodály olv Johan Duijck, werd internationaal op lovende kritieken onthaald. Met BMG Music Publishing wordt gewerkt aan de wereldwijde ontsluiting van de partiturencollectie van het koor, terwijl Klara de partner blijft voor het exploreren van de Vlaamse muziek. Zo zal er een reeks monografieën rond Vlaamse componisten opgenomen worden.

Het Vlaams Radio Koor wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Nationale Loterij.

Mei 2006

Reacties op ‘Missa brevis’ olv Johan Duijck:

Great European chamber choir
‘All the conductors who have worked with the Flemish Radio Choir, or VRK, have no hesitation in ranking it alongside the other two great European chamber choirs, Accentus and the RIAS Kammerchor. Its technical confidence, expressive capacity and profound knowledge of the repertoires, as well as its enormous vision and originality in putting together its programs, are the key factors that have led to the inclusion of this elite group in Glossa’s selection of artists.’ (Glossa)

5 Diapasons
Kodaly trouve en ces vingt-cinq chanteurs bien enregistrés des interprètes de choix, attentifs au texte et à sa mise en musique, et portant le tout avec un soin vocal remarquable. Ce qui nous vaut assurément l’une des plus belles Missa Brevis de la discographie.. (Benoît Fauchet – Diapason, april 2006 p. 94)

Drie sterren in Le Monde de la Musique
On apprécie la grande pureté des timbres, la justesse des voix et l’homogénéité de l’ensemble que la prise de son reproduit flatteusement. (Jérémie Szpirglas – Le Monde de la Musique, april 2006 p. 84)

Koorlink 11-02