Concert: STUDIUM CHORALE o.l.v. Andrew Parrott

05 maart 2010
19:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: STUDIUM CHORALE o.l.v. Andrew Parrott

 

Dit concert is een extra concert en maakt geen deel uit van de Koorcyclus A Capella

Programma

Jacobus Gallus (1550-1591)

Miserere. Muziek voor de passietijd

 

– Miserere mei Deus

– Filiae lerusalem

– Missa super Ob ich schon arm und elend bin

Kyrie Sanctus/Benedictus Agnus Dei

– Dominus Jesus

– Oratio Jeremiae Prophetae

– Passio Domini nostri lesu Christe

– Ave verum

– Ecce quomodo

 

De Sloveense renaissancecomponist Jacobus Gallus (1550-1591), ook bekend onder de naam Jacob Handl, heeft niet de bekendheid van zijn tijdgenoten Lassus of De Monte. Toch was hij een van de beste contrapuntisten van zijn tijd, die in een rijk oeuvre in alle stijlen en technieken creëerde. Zijn dubbelkorige werken zijn in de beste Venetiaanse traditie met hun klankpracht en optimale tekstverstaanbaarheid. Het programma bevat een selectie uit 4- tot 8-stemmige muziek voor de passietijd, afgewisseld met tijdeigen gregoriaanse gezangen.

 

 

Studium Chorale

 

Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door vaste artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor werd in 1972 opgericht door enkele studenten van het Maastrichts Conservatorium. Inmiddels heeft het ensemble zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende kamerkoren in Nederland met een intensieve concertpraktijk. Deze ontwikkeling is op de eerste plaats een verdienste van medeoprichter en dirigent Eric Hermans, die het koor leidde tot 1997 en van zijn opvolger Hans Leenders.

De bezetting van het koor varieert van circa 8 tot 40 zangers al naar gelang de eisen die de muziek stelt. Het zeer brede repertoire van Studium Chorale omvat vijf eeuwen koorcultuur van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Het koor verzorgde wereldpremières van composities van o.a. Henry Delnooz, Ton de Leeuw, Jo van den Booren, Lowell Dijkstra, Jeanne Demessieux, Daan Manneke, Roderik de Man en Marijn Simons. Regelmatig werkt Studium Chorale samen met diverse ensembles en orkesten, zoals Ensemble 88, Florilegium Musicum en het LSO en met talrijke solisten. Recent werd het ensemble geleid door Ed Spanjaard, Steffen Schreyer en Erik Van Nevel.

Studium Chorale is regelmatig te gast in binnen- en buitenland en verzorgde meerdere radio- en televisieregistraties. Het koor is cultuurplaninstelling 2009-2012 van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht en wordt ondersteund door het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten.

Aan dit concert verlenen medewerking de instrumentalisten Marleen Leicher cornetto, Joost Swinkels bastrombone en Remy Syrier orgel.

Meer informatie: www.studiumchorale.nl

 

Andrew Parrott

 

Andrew Parrott (*1947) studeerde aan de Universiteit van Oxford, waar hij zich voornamelijk bezighield met de 17e en 18e eeuwse barokmuziek. Hij is bekend als dirigent van het door hem in 1973 opgerichtte Taverner Consort and Players. Van 2000 tot 2006 leidde hij de London Mozart Players, waar hij in het bijzonder het klassieke repertoire verkende.

In 2008 registreerde hij op Beethovens pianoconcerten met Ronald Brautigam op moderne instrumenten. Andrew Parrott houdt zich niet alleen bezig met oude muziek, maar heeft een uitgebreid repertoire, dat ook werken van eigentijdse componisten als Tavener, Weir en Pärt omvat.

Tot op heden nam hij een ruim vijftig cd’s op, voornamelijk van het preklassieke repertoire van  Machaut tot Händel.

Zijn publicatie The Essential Bach Choir, het resultaat van nauwgezet muziekwetenschappelijk onderzoek, vond in de vakwereld een buitengewone weerklank.