Concert: Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart van Reyn

09 november 2008
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart van Reyn

 

Het Octopus Kamerkoor bracht eind 2007 haar eerste cd uit onder de titel Lux Aeterna., Het Eeuwige Licht dat leidt naar eeuwige rust in vrede. Dit thema wordt nu verder uitgewerkt en het repertoire verbreed met werken van Felix Mendelssohn . Mendelssohn’s geestelijke muziek wordt vandaag de dag helaas weinig gezongen en het is hoog tijd om  deze parels van motetten aan het publiek te presenteren.

Programma

 

Mendelssohn                       Trauergesang ‘Sahst du ihn herniederschweben’

Mendelssohn                       Mitten wir im Leben sind

Reger                                  O Tod, wie bitter bist Du

Rheinberger                         Abendlied

Cornelius                             Requiem ‘Seele, vergiss sie nicht’

 

Whitacre                              I thank you God

Whitacre                             A boy and a girl

Whitacre                             Sleep

Whitacre                            When David heard

 

Het Octopus Kamerkoor is een jonge semi-professionele groep van 32 zangers, samengesteld uit conservatoriumstudenten zang, musicologen, en gedreven amateurstemmen uit heel Vlaanderen en Nederland.  Sinds de oprichting in 2000 door de jonge beloftevolle dirigent Bart Van Reyn werkt het kamerkoor op projectbasis, en wist op korte tijd een bevoorrechte positie in Vlaanderen te verwerven.

Het repertoire gaat van laat-barok tot de 21e eeuw, met een voorliefde voor oude muziek en het in ere herstellen van de vocale romantiek.  Naast vele a capella programma’s staan grote werken zoals Handel Messiah, Mozart Requiem , Haydndie Schöpfung, Beethoven Chorphantasie, Adams El Niño, Vaughan Williams A sea symphony, Brahms Ein deutsches Requiem  en Ravel Daphnis et Chloé op het programma.

Een jaarlijkse traditie op Goede Vrijdag is Bach’s Johannes-Passion in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk. Elk jaar gaat het Octopus Kamerkoor met plezier muzikale samenwerkingen aan. Zo stonden zij al op het podium  met koren als Magdalen College Choir Oxford, Chapel Choir of Royal Holloway London, Ensemble Polyfoon, het Vlaams Radio Koor en de Kooracademie. Zij zongen samen met orkesten als het Octopus Barokorkest, het Vlaams Radio Orkest, deFilharmonie, Musica Viva Moskou en barokorkest B’Rock.Zij mochten zingen onder grote dirigenten als Yoel Levi, Enrique Barrios, Sîan Edwards, A lexandr Rudin, Richard Egarr en Philippe Herreweghe.  H et Octopus Kamerkoor concerteerde in 2005 op de Beethoven-happening in deSingel en het Klarafestival in Bozar, en maakte verscheidene radio-opnamen voor Klara. In 2006 mochten zij het Klarafestival openen in het Kaaitheater m et Purcell’s opera “Dido and Aeneas” met het barokorkest B’Rock o.l.v. Richard Egarr.

Dit  jaar werden zij uitgenodigd om  die Schöpfung van J. Haydn te zingen in Moskou met het orkest

Musica Viva Moscow o.l.v. Alexandr Rudin, en om  “A  Sea Symphony” van Sir Ralph Vaughan  Williams te zingen o.l.v. Philippe Herreweghe.  Zij zijn dit seizoen o.a. nog te horen in Het Concertgebouw Brugge, deSingel Antwerpen, Kaaitheater Brussel, De Doelen Rotterdam  met Dido and Aeneas, in AM U Z Antwerpen met Dixit Dominus van Händel, en in de Carolus Borromeuskerk Antwerpen met Bach”s Johannes-Passion.

Dirigent Bart Van Reyn studeerde aan de C onservatoria van Antwerpen (Koordirectie) en Brussel (Orkestdirectie), daarnaast specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk Oude M uziek bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Conservatorium  van Den Haag. Hij volgde masterclasses bij o.a. Paul Hillier, Harry C hristophers, Frieder Bernius en Toñu Kaljuste, met ensembles als The Sixteen, das Junge Vokalensemble Hannover en het Nederlands Kamerkoor.  Naast Octopus Kamerkoor en Barokorkest dirigeerde hij o.a. de oude muziekensembles Euterpe Baroque Consort, Vox Luminis en barokorkesten Florilegium  Musicum  en Aspetti Musicali. Bart dirigeerde ook werk van Steve Reich op het Reichfestival in Den Haag in het bijzijn van de componist en assisteerde Reinbert de Leeuw. Verder is Bart actief als repetitor bij de Nederlandse Bachvereniging, het Vlaams Radio Koor en de orkesten Prima la Musica en Capella Augustina Köln.  Hij is werkzaam  als assistent-dirigent bij de Vlaamse Opera, de Munt en Opera-Zuid, en assisteerde daarbij o.a. Andreas Spering, Jos van Veldhoven, Dirk Vermeulen, Christoph Poppen en Michael Hofstetter.

Hij zingt regelmatig als altus bij het Kammerchor Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius, en maakt met hen dit jaar concerttoernees naar Italië, Zwitserland, Singapore, Taiwan en Indonesië. In 2006 dirigeerde hij een fel bejubelde “Dido and Aeneas” aan de opera van Basel. Sinds 2006 is hij muziekdirecteur van het periode-orkest Musica Rara in Milaan.

Koorlink 9-11