Concert: Makeblijde & Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duijck & Filip Haentjens

15 oktober 2006
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Makeblijde & Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duijck & Filip Haentjens

 

Het Vlaams Radio Koor ontmoet het Koor van het Jaar  2005.

Het Vlaams Radio Koor is een professioneel kamerkoor dat, met een bijzondere aandacht voor Vlaamse en hedendaagse muziek, werken uit het volledige repertoire op het programma heeft staan.

Tegelijkertijd heeft het Vlaams Radio Koor als enige voltijds professionele kamerkoor een voorbeeldfunctie naar de amateurwereld.

Koor en Stem organiseert tweejaarlijks het evenement “Koor van het Jaar”, waarin amateurkoren van heel Vlaanderen het beste van zichzelf geven.

Het Vlaams Radio Koor zal vanaf het seizoen 2006-2007 telkens een productie brengen in samenwerking met het winnende koor van dit evenement.

Voor het concert op 15 oktober (dat herhaald wordt in Zele op 16 oktober) zal het winnende koor van de laatste editie van Koor van het Jaar, Make Blijde uit Zele concerteren met het Vlaams Radio Koor.

Programma VRK en Makeblijde

15 oktober Elzenveld

Ism Koorlink

 

 

Makeblijde:

 

Hegyi Ejzakák – Zoltan Kodaly

Gequetst ben ik van binnen – Renaat Veremans

Cantate Domino – Michelle Roueché

Hebe deine Augen auf – Felix Mendelssohn-Bartholdy

Psalm 23 – Franz Schubert

Makedonska humoreska – Todor Skalovski

It’s all in a game – C. Dawes & Sigman-bew. Filip Haentjens

VRK :

Rheinberger: Mis in Eb voor dubbel koor 20′

Ralph Vaughan Williams: Shakespeare Songs 9′

VRK en Makeblijde :

Kurt Weill : Recordare

Benjamin Britten: Voices for Today

Inhoudelijk is het programma drieledig: het Vlaams Radio Koor en Make Blijde brengen elk een deel van het concert alleen met eigen repertoire, maar een groot deel van het concert wordt voorbehouden voor repertoire dat gezamenlijk gebracht wordt.

Op die manier kan het betrokken amateurkoor de manier van repeteren ,en de uitvoeringsvereisten van een professioneel koor leren kennen.

Er zullen componisten aan bod komen uit zowel het grote repertoire als uit het lichtere genre: Brahms, Schubert,Poulenc, Vaughan Williams en Bob Chilcot,

 

Filip Haentjens

 

Na het behalen van het humanioradiploma aan het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren studeerde Filip Haentjens verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en behaalde een eerste prijs klarinet, een eerste prijs notenleer en transpositie, een eerste prijs kamermuziek en het pedagogisch diploma. Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij een eerste prijs basklarinet (bij Jan Guns) en het hoger diploma klarinet (bij Walter Boeykens). Filip Haentjens volgde eveneens een cursus electronische muziekcompositie, MIDI en opnametechnieken bij Joris de Laet, evenals een cursus koordirectie bij Michaël Scheck, Gaston Leens en Johan van Bouwelen.

Hij speelde in diverse ensembles met zeer verschillende muzikale genres o.a. jazz, funk, kleinkunst, rock, klassiek, avant-garde… voornamelijk op basgitaar, klavier, gitaar en klarinet.

Momenteel is hij leraar klarinet, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Academie voor Muziek en Woord te Lokeren en aan de muziekacademie te Buggenhout.

 

Makeblijde

 

Makeblijde is een koor voor meisjes en vrouwen die jong van geest zijn. Wij zijn een vrolijke bende die allerhande muziek brengt. Zowel een Schubert als een Lennon behoren tot hun repertoire.

 

In 1943 nam Josée Standaert het initiatief om het meisjeskoor Makeblijde op te richten. Dit koor was verbonden aan het Instituut Onze-Lieve-Vrouw te Zele. Dankzij haar enthousiasme en doorzettingsvermogen kende het koor heel wat hoogtepunten: eerste laureaat in de wedstrijd ‘Radio-schoolkoor’, het ‘Gouden Snoer’ van de stad Brussel, de eerste prijs ‘Summa cum Laude’ op het Europees Festival voor de Jeugd te Neerpelt en de klassering ‘uitmuntendheid’ in het Provinciaal Koortornooi.

 

In aanwezigheid van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola mocht het koor een kerstconcert opluisteren in het Koninklijk Paleis te Laken.

 

Door de succesvolle concertreizen naar Nederland, Duitsland, Spanje en Bulgarije verwierf het koor bekendheid buiten onze grenzen.

 

In 1983 werd het dirigeerstokje doorgegeven aan Annemie Moens. Als stempedagoge ging haar grootste zorg naar de koorklank: een volle, soepele en heldere koorklank die zo natuurlijk mogelijk moest overkomen. Daarom is ze meteen gestart met het geven van individuele zanglessen aan de koorleden. Het koor werkte verscheidene malen mee aan concertprojecten georganiseerd door het V.F.J.K. In 1993 voerde het koor ‘Missa ad Laetificandum’ uit. Dit werk werd door Filip Haentjens gecomponeerd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het koor. In 1994 behaalde het koor andermaal de graad van uitmuntendheid in de Provinciale Koorwedstrijd evenals de Cultuurprijs van de gemeente Zele. Annemie Moens is nog steeds actief als stemcoach van het koor.

 

In september 1995 werd naast het jeugdkoor gestart met een kinderkoor. Dit kinderkoor staat onder leiding van Greet Mertens.

 

Sinds september 1996 staat het koor onder leiding van Filip Haentjens. Onder zijn leiding voerde het koor in 1998 voor de tweede maal ‘Missa ad Laetificandum’ succesvol uit. Dit werk is ook op CD opgenomen. Het koor verleende haar medewerking aan de musical ‘Jan Praet’ van Bart Picqueur en aan het Ludgerus-oratorium van Jan Hadermann.

 

In 2001 voerde Makeblijde het werk “Adiemus – Songs of Sanctuary’ van Karl Jenkins uit en in 2003 diens ‘Adiemus II – Cantata Mundi’, ditmaal in samenwerking met het symfonisch orkest van het conservatorium van Gent en Antwerpen. In 2004 gaf het koor een geslaagd concert in de reeks van de Begijnhofconcerten in Gent.

 

In 2005 haalde het koor de halve finale van het prestigieuze ‘Concours Florilège Vocal de Tours’ in Frankrijk, nam succesvol deel aan de internationale koorwedstrijd in Maasmechelen en werd laureaat bij de volwassenkoren in de wedstrijd ‘Koor van het Jaar 2005-2006’, behaalde bovendien de publieksprijs en werd uitverkoren tot ‘Koor van het Jaar’.

Koorlink 15-10 (1)