Concert Jeugdkoor Waelrant o.l.v. Marleen De Boo

Concert Jeugdkoor Waelrant o.l.v. Marleen De Boo

19 mei 2019
15:00 - 17:00


Brabantdamkerk

Kaart wordt geladen...

Concert Jeugdkoor Waelrant o.l.v. Marleen De Boo

 

Programma “Muziek die beweegt” (of: “Music that Moves”)

Jeugdkoor Waelrant voorziet een namiddag vol muziek die emoties opwekt, soms intens meeslepend en dan weer enthousiast en opwekkend.

Enkele parels uit de muziekgeschiedenis staan op het programma van o.a. Edvard Grieg en William Byrd. Daarnaast brengt het Jeugdkoor ook hedendaagse Vlaamse koormuziek waaronder het prachtige “In Flanders Fields” dat Rudi Tas voor het EMJ Neerpelt schreef. Maar er zal ook letterlijk bewogen worden, onder andere bij het zingen van Indische filmmuziek (Baleilakka in een arrangement van Ethan Sperry) en enkele Zuid-Afrikaanse liederen.

Jeugdkoor Waelrant is gekend om zijn zeer expressieve en geëngageerde uitvoeringen, laat u meeslepen op een vat vol emoties en jeugdig enthousiasme.

Het gemengde koor telt een 70-tal leden tussen 15 en 26 jaar.

 

Jeugdkoor Waelrant, lid van VZW Waelrantkoren (Borgerhout-Antwerpen – België) werd in 1968 opgericht door Juul Vanderoost. Sinds 1994 staat het koor onder leiding van Marleen De Boo.

Gedurende de laatste jaren nam het koor steeds met mooie resultaten deel aan verscheidene festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland.

Zo behaalden ze in mei laatstleden een ‘Eerste Prijs Cum Laude’ in de hoogste afdeling (Wimpelreeks) van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Sinds 2007 zingt het koor in de ere-afdeling van de provinciale wedstrijden. Dit werd de laatste keer nogmaals bevestigd in maart 2015 met “grootste onderscheiding met felicitaties van de jury” (de hoogst mogelijke score).

Ook tijdens de laatste twee edities van ‘Koor van het Jaar’ (2008 en 2011) behaalde Jeugdkoor Waelrant telkens een finaleplaats.

De voorbije zomers zong het koor tijdens koorwedstrijden in Gorizia-Italië (2009), waar ze de prijs van het beste jeugdkoor in de wacht sleepten, en in Bratislava-Slovakije (2011) waar ze twee keer goud behaalden. Ook concerteerden ze reeds vier zomers op koorfestivals in Frankrijk, Briançon (2012 en 2015) en Vaison-la Romaine (2013 en 2016). In 2014 namen ze deel aan een Jeugdmuziekwedstrijd in Bydgoszcz-Polen, daar behaalden ze de prijs van het Ministerie van Cultuur waaraan een mooie geldprijs verbonden was.

In juli 2017 trok het koor naar het Brahms-festival in Wernigerode – Duitsland. Daar wonnen ze zowel in  de categorie ‘Gemengde Jeugdkoren’ als in de afdeling ‘Religieuze Muziek’. Bovendien werden ze als één van de beste koren uit de wedstrijd geselecteerd om deel te nemen aan de ‘Brahms Grand Prize Competition’. Dankzij dit fantastische resultaat plaatste het jeugdkoor zich op de 183ste plaats in de Interkultur Wereldranglijst.

Het koor biedt een degelijke vocale vorming aan de koorleden. Alle genres en stijlen staan op het programma om de jongeren een zo breed mogelijke muzikale ontwikkeling te bieden. Ook de Vlaamse hedendaagse koormuziek ontbreekt niet.

Jeugdkoor Waelrant is een open en warme groep jongeren, leergierig en steeds bereid om nieuwe dingen te ontdekken. De vriendschap tussen de koorleden draagt onmiskenbaar bij tot het succes van het koor.

19 mei 2019 om 16u

Brabantdamkerk

Sint-Kristoffelstraat 1

9000 Gent