Concert: Jeugdkoor Rondinella o.l.v. Rudy Van der Cruyssen

11 oktober 2009
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Jeugdkoor Rondinella o.l.v. Rudy Van der Cruyssen

 

Programma

 

 

Gloria                                                             Dan Krunnfusz

 

 

Deel 1: Rondinella Cantat

In het 1e deel van het concert brengt het Jeugdkoor Rondinella 3 werken die typerend zijn voor de zangstijl van het koor: een brede en frisse koorklank in een bezetting voor 3 gelijke stemmen.

 

I will lift up my voice                        Laura Farnell

 

Sanctus                                                          Uit “Mass for Many Nations”

Rupert Lang

 

The Rhythm of Life                                        Cy Coleman

 

 

Piano tussenspel

Deel 2: Rondinella pure voice

 

In het 2e deel ligt het accent op enkele Vlaamse componisten: een krachtig canon van Johan Duijck wordt gevolgd door een spreekkoor van Jean-Paul Byloo. Tot slot brengen wij hét lievelingsnummer van het Jeugdkoor: Broertje! Hierin horen we een lief klein kindje vragen waarom er toch geen broertje kan ‘gekocht’ worden. Daarvoor brengt het koor een klassieker uit het a capella repertoire: L’alfabeto van W.A. Mozart. En voor wie aandachtig luistert: welke letter ontbreekt in dit letterspel?

 

Nulla Amicitia Sine Musica                           Johan Duijck

 

Nijgen, buigen doen de bomen                     Tekst: Guido Gezelle, muziek: Jean-Paul Byloo

 

L’alfabeto                                                      W.A. Mozart

 

Broertje                                                         Tekst: Luc Van den Broeck, muziek: Marc Van den Broeck

 

 

Piano tussenspel

Deel 3: Let us praise

 

In het 3e deel ligt het accent op de verheerlijking van de Heer. Daar waar F. Roy Bennett met Psalm 150 kiest voor een ritmisch sterke opbouw, kiest Brian Tate met Gate Gate voor een hindoe-mantra ( het steeds opnieuw herhalen van een motief). Tot slot hoort u de Joods geïnspireerde Psalm 47 van SrulIrving Glick.

 

Psalm 150                                                     F. Roy Bennett

 

Gate Gate                                                      Brian Tate

 

Psalm 47                                                       Srul Irving Glick

 

 

 

Piano tussenspel

Deel 4 : Let’s sing and swing

 

In het laatste deel gooit Rondinella alle riemen los en laten wij u kennis maken met enkele korte werken die stuk voor stuk ‘op het lijf geschreven zijn’ van een jeugdkoor. Wij sluiten af met Unity. Dit werk hebben wij voor de eerste keer uitgevoerd olv de componist tijdens een concertreis naar Ohio (USA) in 1990.Sindsdien sluiten wij elk concert af met deze ingetogen psalm.

 

A song for you                                               Jack North

 

Clap your hands                                            Sally K. Albrecht

 

Hey Ho, Nobody’s Home                               Greg Gilpin

 

See the world through children’s eyes        Mary Kay Beall, John Carter

 

Go where I send thee!                                  Arr. Paul Caldwell/Sean Ivory

 

Unity                                                              Glorraine B. Moone / Freddie Washington

 

 

Pianobegeleiding: Kristof Allaert

 

 

Het jeugdkoor Rondinella Knokke-Heist werd in 1976 opgericht door Jacques Maertens en staat sinds 1998 onder leiding van Rudy Van der Cruyssen.

Rondinella bestaat uit een vijftigtal enthousiaste zangers.  Het koor is opgenomen in de werking van deKunstAcademie Knokke-Heist.  Het uitgangspunt is dat elk talent recht heeft op ontplooiing.  Dat vraagt om een persoonlijke aanpak en een uitgebalanceerde structuur.  Zo krijgt elk koorlid, naast de wekelijkse koorrepetities, individuele stemvorming door een zangleerkracht.  De unieke koorklank van Rondinella is hiervan het resultaat.

Het koor is geklasseerd in de Ere-afdeling van de Provinciale Wedstrijd voor Koren in West-Vlaanderen en werd in 1997 “Laureaat-Finalist Gelijkstemmige Koren” in de wedstrijd “Koor van het Jaar”.

Rondinella gaf meer dan 120 concerten in binnen- en buitenland en maakte concertreizen door Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Luxemburg, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten.  Bovendien werkte het mee aan concerten met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Symfonieorkest van Vlaanderen, l’Orchestre de Chambre de Wallonie en het Symfonisch Orkest van de VRT.  Rondinella creëerde werken van Johan Duijck, Roland Coryn en Jacques Maertens.

Het repertoire van het jeugdkoor Rondinella omvat literatuur van barok tot hedendaags.  Klassiek, twintigste-eeuws, jazz en spirituals: het komt allemaal aan bod!

Het koor is te horen op vijf cd’s: “Rondinella in Concert” (1997), “Rondinella Cantat” (1997), “In Flanders’ Fields” (2000), “De Golven zijn het Ritme” (2002) en “Jubileumconcert” (2002

 

Rudy Van der Cruyssen

Rudy Van der Cruyssen (°1964) is sinds 1998 dirigent van het jeugdkoor Rondinella Knokke-Heist.  Na zijn studies aan de Kunsthumaniora te Brussel, studeerde hij verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel.

Hij behaalde er Eerste Prijzen Notenleer, Geschreven Harmonie, Praktische Harmonie, Muziekgeschiedenis, Orgel, Contrapunt en Fuga.  Daarnaast behaalde hij Pedagogische Getuigschriften AMV, Geschreven Harmonie en Orgel.

Na zijn studies aan het Conservatorium van Brussel ging hij zich vervolmaken aan het Conservatorium van Maastricht.  Hij behaalde er het “Solistendiploma Uitvoerend Musicus Orgel”.Daarnaast volgde hij diverse “master classes” koor- en orkestdirectie bij o.a. Daan Admiraal, Johan Duijck, Lazlo Heltay en Jos Vanveldhoven.

Hij is directeur van deKunstAcademie Knokke-Heist en docent Algemene Muzikale Vorming aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.

Rudy Van der Cruyssen is dirigent van het “Gemengd Koor Cantabile” en het “Jeugdkoor Rondinella” uit Knokke-Heist.  Beide koren zijn gerangschikt in de ereklasse van het Provinciaal Toernooi voor Koren in Vlaanderen.