Concert: Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

15 januari 2006
10:00


Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Elzenveld

Kaart wordt geladen...

Concert: Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick

 

Het thema voor het concert in januari 2006 is STABAT MATER – Maria in de Latijnse Landen. Ex Tempore brengt polyfone zettingen rond dit thema van polyfonisten als Josquin Desprez, Nicolaas Gombert en tijdgenoten. Ex Tempore treedt aan in een a capella-bezetting en staat onder leiding van Florian Heyerick.

Ex Tempore

Ex Tempore, gesticht in 1989, is een professioneel vocaal ensemble dat zich concentreert op een stilistisch heldere en muzikaal interessante benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden. In een kwantitatief variabele bezetting is Ex Tempore in staat uitzonderlijke projecten te realiseren, zoals de integrale uitvoering van de Selva Morale e Spirituale van Monteverdi en de Kleine Geistliche Konzerte van Schütz, naast hedendaagse creaties (Van Landeghem, Rathé) en onbekend werk van romantische meesters (Hanssens, Herzogenberg). Op deze wijze wil het ensemble een bijdrage leveren tot de vernieuwing en uitbreiding van het vocale repertoire op internationaal niveau.

Enkele hoogtepunten uit de eerste jaren waren een Scarlatti-project, een opgemerkte realisering in de Vlaamse Opera van Monteverdi’s ‘Il Ritorno d’Ulisse’, en een internationaal geloofde uitvoering van ‘Der Tod Jesu’ van Telemann in Magdeburg. Zowel in de internationale festivals van Brugge, Gent, Utrecht, Maastricht, Saint-Genest-Lerpt en Genève als op de Vlaamse Radio is het koor een graag geziene gast. Belangrijke dirigenten als Reinhard Goebel en Sigiswald Kuijken werken graag samen met Ex Tempore. Voor het komende seizoen staan o.a. projecten in Rusland, Zwitserland en Duitsland op stapel.

De internationaal gewaardeerde discografie van Ex Tempore omvat op dit moment o.a. werk van Telemann (Der Tod Jesu, “10 du Répertoire”), Händel (Johannespassion), Monteverdi (Mariavespers) en Herzogenberg (Die Passion). In samenwerking met Musica Antiqua Köln o.l.v. R. Goebel werden voor DGG-Archiv opnames gerealiseerd van Bach (Weltliche Kantaten) en Lully (filmmuziek voor “Le Roi danse!”). Studio- en radioopnames tonen eveneens het veelzijdige karakter van Ex Tempore met o.a. werk van Casulana, Graupner, Telemann, Scarlatti, Charpentier, Beethoven, Hanssens, Schumann, Disneystudio, Goethals, enz.